Dodaj do ulubionych

To ja mam pomysł;-)

19.10.06, 12:04
Jak widzicie niestety dobór fotelika to nie tylko kwestia wzrostu,wagi
dzieciaczka no i reklamy wokół danego modelu.Jest jeszcze ważna kwestia o
któej mało który sprzedawca mówi-czyli przymierzenie fotelika do samochodu
żeby spradzić kąt nachylenia tylnych(bądż przednich-w przypadku braku
poduszki) siedzeń.Nie każdy sprzedawca niestety umożliwi nam "jazdą próbną" z
kilkoma fotelikami w celu wyboru najlepszego.No i nie zawsze dziecko akurat w
momencie zakupu fotelika ma ochotę się w nim usadowić tudzież zasnąćwink Może
w związku z tym będziemy wpisywac jakie foteliki(model,waga itp) mamy
zamontowane w Naszych samochodach( podobnie model ,marka itp).POzwoli to
myślę rozwiązać wiele problemów-będzie można sprawdzić czy fotelik który NAs
interesuje jest już "przetestowany" w samochodzie jakim jeżdzimy;zmieniając
samochód-podobnie,będzie łatwiej dobrać fotelik.WPisujcie tez tutaj wszystkie
wady i zalety,Waszym zdaniem,tych fotelików które macie.Ci sądzicie? Ja
zacznę od siebie- Iseos Safe Side 0-18 w Nissanie Almera(Hatchback) i Toyocie
Rav4 dokładnie "wpasowuje" się w siedzenia.Głowka-przy maksymalnym kącie
odchylenia fotelika do snu opiera się o zagłówek fotelika-w przypadku Juli na
prawowink)Jeszcze nim jeżdzimy bo faktycznie się da wyregulować szerokość i
dzieciaczek nawet tak spory mieści bez problemu.Natomiast w Oplu Vectra już
jakoś gorzej...Fotelik "lata" na boki;-(((( Czy któraś z mam ma fotelik 15-36
(bezpiecznywink)) który "pasuje" do Almerki bezawaryjnie? A najlepiej żeby
dało się go również przepiąć w najbliższej przyszłości do Subaru...Ale to już
chyba za dużo bym chciała;-((((
Obserwuj wątek
    • weronka77 Re: To ja mam pomysł;-) 20.10.06, 00:20
      UPwink) Może ktoś jednak się dopiszewink))))
      • mama-smyka Re: To ja mam pomysł;-) 20.10.06, 01:19
        To ja się dopiszę o paru fotelikach. smile
        U nas jeździ Maxi-Cosi Priorifix, co do samochodu, to jest to zwykle Chrysler
        Grand Voyager, sporadycznie Opel Astra III (tutaj zapinany tylko pasami).
        W obydwu samochodach spisuje się świetnie, nie mam mu nic do zarzucenia a
        jestem dość upierdliwa i nie trawię niedociągnięć w niczym, co dotyczy mojego
        dziecka a zwłaszcza jego bezpieczeństwa.
        W Chryslerze już samo zapięcie isofix + ta nóżka oparta o ziemię dają
        niesamowotą stabilność, chyba żaden inny fotelik nie siedzi tak mocno - jak
        wmurowany! Nawet gdy próbuję na siłę go poruszyć - nie da się. No i dobrze. smile
        Małemu w nim wygodnie, lubi w nim jeździć. Gdy zaśnie w foteliku złożonym do
        siedzenia, to główka przy hamowaniu opada mu do przodu, ale można go wtedy bez
        problemu rozłożyć do pozycji półleżącej i jest już bardzo ok. smile
        Tapicerka (Top Line, Papillon) jest prześliczna, łatwo się ściąga (jak w żadnym
        innym foteliku jaki znam! NIC nie trzeba demontować, wystarczy odpiąć parę
        rzepów - GENIALNE!) i pierze, pokrowiec frotte również.
        Specjalne uchwyty na pasy zapobiegają atakom furii przy wyszarpywaniu pasów i
        ich zapięć spod ciężkiej pupki dziecka. wink
        Pasy łatwo się zapinają, nie trzeba się też szarpać z ich regulacją.
        Ochraniacze na ramonka są na stałe zszyte z pasami, co również uważam za
        genialny pomysł - nie zsuwają się.
        Jestem od kilku miesięcy zachwycona tym fotelikiem, nie widzę w nim żadnych
        wad. smile

Wcześniej mieliśmy fotelik Play Beat S Plus. Szkoda kasy - a kosztuje tyle, co
        Tobi!
        W testach wypada kiepsko, mocuje się genialnie, system napinania pasów
        powoduje, że fotelik ani drgnie - prawie jak priorifix, jest niesamowicie
        stabilnie przymocowany.
        Niestety to koniec zachwytów. sad
        Materiał zmechacił się nam po 4 czy 5 miesiącach niezbyt intensywnego
        użytkowania. sad
        Po praniu okrycia, męczyliśmy się 2 dni z założeniem wszystkiego na swoje
        miejsce, bo pasy są udziwnienie przekładane a dodam, że nie jesteśmy wyjątkowo
        niekumaci i w dodatku zapobiegawczo zrobiłam fotki przed ściągnięciem
        pokrowca. big_grin
        Porażka jak dla mnie.
        No i same pasy - ile ja się naklnęłam! Trójka naszych znajomych kupiła ten sam
        model, zresztą z naszego polecenia sad , i u wszystkich były te same problemy z
        naciąganiem i zapięciem pasów - KOSZMAR! Nigdy nie spotkałam fotelika, w którym
        tak ciężko by się je zapinało. Wszystcy klnęli na czym świat stoi. sad I wszyscy
        foteliki zmienili.
        My dodatkowo mieliśmy felerną tapicerkę, tzn. w korpusie fotelika były 3 pary
        otworów na regulację wysokości pasów w oparciu a w tapicerce tylko dwie!!! Nasi
        znajomi mieli po 3. sad No i przez brak tych dziurek fotelik okazał się dla
        Antosia za mały już w wieku... 18 miesięcy! Zresztą ocenianie go na 25kg
        uważam za bezczelność producenta - nie widziałam w życiu 7-latka, który by się
        w ten fotelik zmieścił!
        Dodatkowo opuszczanie fotelika (z pozycji półleżącej do siedzącej) z dzieckiem
        siedzącym w środku grozi ucięciem dłoni! Żartuję, oczywiście, ale palucha mi
        nieraz przyciął i to bardzo boleśnie, co dodatkowo mnie do niego pozytywnie
        nastawiało. wink
        Naprawdę odradzam, pozbyłam się go z wielką radością!
        Nie, nie i jeszcze raz nie!!!
        Jeździł w tych samych dwóch samochodach co teraz Maxi-Cosi. Pasował. smile Ale nic
        poza tym. sad

Wcześniej mieliśmy fotelik z bazą Graco Auto Baby czy jakoś tak, ten o-13kg.
        Faktycznie starczył na długo, ale początkowo musiałam małego obkładać
        zrolowanymi pieluchami tetrowymi, bo mi się zawsze zwijał na bok podczas jazdy -
        za luźno w nim miał, bo było lato i był leciutko ubrany.
        Baza to genialna rzecz, niestety nie do Chryslera...
        Regulacja nóżki z bazy nie jest płynna i u nas fotelik "wisiał" w powietrzu nad
        fotelem samochodowym a co za tym idzie na ostrzejszych zakrętach musiałam
        trzymać całość, bo przechylała się na boki... Skandal!
        Wtedy w ogóle nie wiedziałam, co to jest stabilnie przymocowany fotelik...
        Jeszcze jeden minus - przez tą nóżkę dziecko jadące tyłem do kierunku jazdy
        miało fotelik nieco uniesiony w tyłu, przez co bardzo mu opadała główka na
        klatkę piersiową a nawet jeszcze mocniej i to przy ZWYKŁEJ JEŹDZIE!
        Dopiero gdy podrósł umiał ją utrzymać, ale i tak gdy zasnął, to zawsze mu
        opadała i musiałam siedzieć z nim z tyłu i mu ją trzymać - dłonią trzymałam mu
        czółko - porażka, naprawdę. Baza była świetna - klik i gotowe, nawet nie trzeba
        było przekładać pasa jak w innych, ale przy drugim dziecku z daleka będę omijać
        Graco, wybiorę Maxi-Cosi z isofixem i bazą.
        Aha, to Graco jeździło również w Astrze, Puncie i Clio. W jednym z nich - chyba
        w Astrze - pasy z tyłu są za krótkie i trzeba było montować go bez bazy.

Mieliśmy jeszcze 2 inne foteliki, ale nie doczekały się przejażdżki samochodem,
        więc o nich nie piszę. smile

Mogę jeszcze dodać, że mierzyliśmy do Chryslera fotelik do 18kg z isofixem
        Romera - pasuje, dziecko ma dość wygodnie, ale bardzo się trzeba było szarpać z
        isofixem. O wyborze przesądziła też nóżka w Priorifix.
        • weronka77 Re: To ja mam pomysł;-) 20.10.06, 10:30
          To już jakieś pojęcie i typy mamywink) Jeszcze,jeszczewink)))
      • mama_kasi_ha Swietny pomysl, szkoda, ze nie wczesniej, ale.... 20.10.06, 23:01
        Ja wpisze te. ktore nie pasuja, a wiec:
        Maxi Cosi Tobi nie pasuje do Citroena Berlingo (tym samym do Renault Kangoo,
        Peugeota Partnera)i Mercedesa Vito oraz VW Caddy tez nie, a wiec sporo. Pewnie
        niejeden jeszcze by sie znalazl, ktory ma pionowe siedzenia.
        Weronka, super pomysl, zaluje, ze tak pozno :_(
        Pozdr. Asia
    • fasolka99 Re: To ja mam pomysł;-) 20.10.06, 11:42
      Pomysl super - a czy moderator moze zmienic tytul na mowiacy, co jest w srodku
      watka?

I moze nazwy fotelikow czy samochodow (?) w tematach wpisow? Co o tym sadzicie?
      • weronka77 Re: To ja mam pomysł;-) 20.10.06, 11:47
        wink
        • mama_kasi_ha Re: To ja mam pomysł;-) 21.10.06, 00:36
          Ta. Przydaloby sie, bo Weronka czesto ma takie wejscia i czlowiek na I rzut oka
          nawet sie nie spodziewa, ze moze to byc cos waznego wink
    • fasolka99 Bebe Confort Elios /Elios Safe Side 20.10.06, 11:51
      Elios uzywany w Citroenie Xara i Nissanie Primera (2000 r).
      Fotelik duzy, faktycznie starcza do roku, na poczatku potrzebna wkladka dla
      noworodka, bo lata glowka na boki. W w/w samochodach dal sie przymocowac
      przeprowadzajac pasy tylko dolem, gora sie nie dalo (za krotkie). Fotelik dosc
      duzy - trzeba sprawdzic przed zakupem, czy sie zmiesci i zapnie w pasy. Trzeba
      sie nauczyc wpinania w pasy, zeby sie nie "naklac" za kazdym razem. Mocowanie
      dosc stabilne, ale da sie poruszyc. Za mala ochrona glowki - brak boczkow.
      Pozycja dziecka bardzo dobra, daszek super sprawa.

Elios Safe Side
      Uzywany w Nissanie Primera (2000 r) i Citroenie C8. Generalnie komentarze j/w,
      tylko problem zbyt malych boczkow zniknal - sa duze, bardzo dobre. Nie
      potrzebna juz byla wkladka dla noworodka (ale synek byl b. duzy - 4500 g).
      Generalnie wszystko ok, tylko jeszcze jak by mial baze albo jeszcze lepiej
      isofix...
    • fasolka99 Recaro Start w Nissanie Primera i Citroenie C8 20.10.06, 12:01
      Fotelik z grupy 9-36 kg, bez "buly" z przodu.

Duzo regulacji, wygodny dla dziecka (tak twierdzila corcia). Drogi, ale czego
      sie nie robi dla dziecka? Dopiero pozniej zobaczylam, ze wcale nie ma
      najlepszych testow.
      W Primerze srednio stabilny. Zawsze jezdzil z pochyleniem do spania, inaczej
      byl zbyt pionowy, ponadto w czasie jazdy sie go nie pochyli. Trzeba wypiac
      dziecko i dopiero pochylic. Super sprawa byla blokada pasa bezpieczenstwa w
      przelotce w zaglowku (dla trzylatki). Zaglowek wygladal na bezpieczny, dobrze
      obejmowal glowke. Tapicerka welurowa niepotliwa, niemechacaca, po roku uzywania
      wygladala jak nowa.
      Ale - dopoki corcia byla mama (3 lata) wszystko bylo ok, ale jak urosla - przy
      hamowaniu z calym fotelikiem leciala do przodu! Dyskwalifikacja!

W Citroenie C8 - wogole nie do uzycia - zbyt pionowy, poniewaz z tylu siedzenia
      w C8 maja siedziska pod innym katem niz w zwyklych osobowkach.
      • fasolka99 Re: Recaro Start w Nissanie Primera i Citroenie C 20.10.06, 12:41
        Jeszcze jedno - przy poluzowanej przelotce w zaglowku (znaczy tak ustwionej,
        zeby pas bezwladnosciowy sie swobodnie poruszal) pas nie cofal sie razem z
        dzieckem, gdy dziecko pochylilo sie do przodu. Dlatego, jak juz pisalam w innym
        wpisie - sprawdzajcie to przed zakupem fotelika uzywajacego pasy samochodowe -
        czy na pewno pas sie cofa w przelotce!
    • fasolka99 Maxi Cosi Priori / Priori SPS 20.10.06, 12:09
      Oba jezdzily w Nissanie Primera, Citroenie Xara, Citroenie C8, teraz w Hondzie
      Oddysey.

Jestem nieustajaca zwolenniczka fotelikow Priori. Bardzo latwo sie zapinaja w
      samochodzie, sa stabilne (jak na foteliki bez napinaczy i bez isofixu, pewnie
      Priori XP jest lepszy?), dziecko latwo w nie zapiac, dziecko ma duzo miejsca
      (ale nie za duzo), nie do pobicia jest latwosc regulacji pochylenia fotelika do
      spania (jedna reka z fotela kierowcy). Starczaja na dlugo - u nas od ok. 7 m-ca
      do 3.5 roku. Najlepsze (moim zdaniem) foteliki z grupy 9-18 kg z
      fotelikow "starej generacji" teraz bym kupila Priorifix z isofixem albo Roemera
      z isofixem.
      Wady - trzeba sie nameczyc, zeby przelozyc pasy dla rosnacego dziecka (no, ale
      sie to robi tylko 2 razy). Priori ma troche za szeroko rozstawione boczki w
      okolicy glowki - dla niemowlaka przyda sie zaglowek (mozna dokupic oryginalny
      Maxi Cosi), bo jak zasnie, to glowka przechyla sie na bok). Priori SPS ma juz
      lepsze boczki i glowka nie opada na bok przy spaniu.
    • fasolka99 Roemer Kid 15-36 kg 20.10.06, 12:33
      Jezdza w Nissanie Primera i Hondzie Oddysey, jezdzily tez w Citroenie C8.

Bardzo dobry fotelik z dobrymi testami. W kazdym z w/w samochodow dobrze
      pasuja. Oparcie dostosowuje sie do kata nachylenia oparcia siedzenia, wiec w
      vanach da sie naprawde wygodnie ulozyc dziecko do spania. W Primerze tez ok
      przy spaniu, bo kanapa z tylu jest dosc mocno pochylona, a ponadto oparcie
      fotelika mozna jeszcze zdystansowac specjalnym klinem wysuwanycm z fotelika i
      tym samym bardziej pochylic (trzeba to zrobic przed jazda). Zaglowek dobdze
      obejmuje glowke dziecka, mozna dostosowac bardzo latwo jego wysokosc do wzrostu
      dziecka. Moj 4- latek i 7 latka swietnie sie w nim czuja i dobrze spia.
      Pasy bezwladnosciowe sie dobrze cofaja gdy dziecko pochyli sie do przodu i z
      powrotem usiadzie prosto w foteliku (koniecznie zwracajcie na to uwage przy
      zakupie fotelikow i przymierzaniu do samochodu - poproscie dziecko, zeby sie
      pochylilo do przodu i zobaczcie, czy pas wraca razem z dzieckiem i to, jesli
      macie taka mozliwosc, przy niskim i wysokim ustawieniu zaglowka).
      Bardzo dobry fotelik, brak mu tylko isofixu (jest taki z grupy 15-36?).
      • weronka77 Re: Roemer Kid 15-36 kg 21.10.06, 00:56
        Fasolko to generalnie polecasz Roemer'a w kategorii 15-36,tak? A to Recaro 9-
        36? Bo ja już zgłupiałam...No i jeszcze jest Rodi XP..Cholera chyba będę Julę
        rowerem wozić...Ale wtedy to pewnie będę tutaj umieszczać posty w stylu: "Jaki
        kask"?,tudzież "Jaki fotelik na rower?"wink)))
        • fasolka99 Re: Roemer Kid 15-36 kg 23.10.06, 10:25
          Romera Kid 15-36 polecam zdecydowanie, ale ten fotelik wybieralam 2 czy 3 lata
          temu, wiec teraz moga byc lepsze, np. Cybex Solution, ktorego znam praktycznie
          tylko z netu (a najchetniej to bym widziala cos z isofixem, tylko nie znam
          takiego z grupy 15-36). Rodi XP nie pasuje (z tym patentem od spodu) do Renault
          Scenic'a a taki samochod mam zamiar kupic.
          Recaro Start - nie polecam generalnie, Kid u nas sie znacznie lepiej sprawdzil.
    • fasolka99 Graco Junior 15-36 20.10.06, 12:39
      Model sprzed 2-3 lat, jezdzil w Citroenie Xara, Nissanie Primera i Citroenie C8.

Fatalny fotelik z fatalnym zaglowkiem - zupelnie plaskim, nie podtrzymujacym
      glowki dziecka przy spaniu. Dziecko ponadto lecialo do przodu jak zasnelo. Zle
      wyniki testow.
      Do Citroena C8 wogole nie pasuje - siedzisko ma "dno" za szerokie i nie da sie
      ustawic na profilowanym fotelu w samochodzie. Tak pewnie bedzie generalnie w
      Vanach.
      • weronka77 Re: Graco Junior 15-36 20.10.06, 16:02
        To mówisz że lepiej się "nie wypuszczać" z tym Recaro 9-36?Czy należy wziąć go
        pod uwagę w porównaniu z Rodi XP?
        • fasolka99 Re: Graco Junior 15-36 23.10.06, 10:27
          Moim zdaniem Recaro nie jest dobry, jesli Rodi XP pasuje do danego fotela (do
          Renault Scenica nie pasuje np.) to bedzie znacznie lepszy. Zreszta testy tez
          tak mowia, o ile pamietam.
    • weronka77 Re: To ja mam pomysł;-) 20.10.06, 23:59
      Piszmy dalej,potem to postreszczamy i listę zrobimywink))I nikt nas już nie
      zrobi w przysłowiowe :bambuko"wink))
      • mama_kasi_ha Romer King Ts Plus - napiszcie o nim-plizzzzzz! 21.10.06, 00:33
        Do jakich samochodow na pewno pasuje, bo uzywacie. Moze tez ktos zrezygnowal,
        bo wlasnie byl zbyt pionowy.
        Dzieki.Pozdrawiam. Asia
        • mamusia-kubusia1 MaxiCosi Proiri w Punto, Octavii, Toyocie, Volvo.. 21.10.06, 08:54
          W Punto trzydzrzwiowym cięzko jest go trochę wkładać na tylne siedzenie, ale
          jeśli się przesunie przednie siedzenie, jest super. Jeśli chodzi o stabilność
          przymocowania, to nie ma z tym problemu, natomiast przy położeniu fotelika
          przednie siedzenie albo musi być troche przesunięte do przodu albo same oparcie.
          We wszystkich innych modelach (Toyota Carina E, Volvo s 70 albo 80 nie pamiętam)
          jest super.
          Najlepszą chyba rekomendacją dla tego fotelika jest reakcja mojego synka bowiem
          potrafi zasnąć w nim w parę minut.
        • milla1 Re: Romer King Ts Plus - napiszcie o nim-plizzzzz 21.10.06, 09:05
          Pasuje jak ulał do Peugeota Partnera, Peugeota 307( w tych czasami ucieka jej
          głowa, ale rzadko) a w mojej Mazdzie jeździ w pozycji bardziej leżącej i głowa
          jej nigdy nie ucieka do przodusmile
          • mama_kasi_ha Re: Romer King Ts Plus - napiszcie o nim-plizzzzz 21.10.06, 09:44
            Jezu, w koncu ktos ma podobny samochod smile! Moze jeszcze ktos o mercedesie vito
            sie wypowie, ale generlanie czesciej berlingo jezdzimy, bo ja ...kocham naszego
            Hipcia wink. Poza tym mam wrazenie,ze w Vito te siedzenia jeszce bardziej
            pionowe sa. Coz, taka specyfika samochodu.
            Jak pomysle o Ravce, ktora bym chciala za rok, dwa jezdzic to az sie boje o te
            siedzenia sad
            A jakiego masz Partnera? Tego z nowszych? Sorry, ze tak wypytuje, ale czasem
            rok, dwa robi swoje. My mamy Berlingo z 2005, w sumie to to samo co Partner.
            A jak ta glowka leci? Bo ja zdemontowalam zaglowek na tyle, po srodku, zyskalam
            ok.3 cm i fotelik poszedl troche do tylu. Glowka juz wcale nie leci ale mnie
            sie wydaje, ze jest nienaturlanie odgieta do tylu.
            Pozdr. i dzieki za dodatkowe info smile
            Asia
            • milla1 Re: Romer King Ts Plus - napiszcie o nim-plizzzzz 21.10.06, 10:14
              Partnera mieliśmy z 2002, teraz mamy 307. Dla mnie jedyny problem teraz, to
              coraz mniej miejsca na nogi;/ W Partnerze było mnóstwo miejsca, teraz musimy
              odsuwac na maxa przedni fotel. Już chyba czas rozejrzeć się za większym fotelikiemsmile

Główka jej czasem opadała, gdy siedziała w pionowej pozycji, gdy odchylałam
              fotelik było ok.
              • mama_kasi_ha Re: Romer King Ts Plus - napiszcie o nim-plizzzzz 21.10.06, 10:18
                Dzieki Milla smile). a ile ma Twoja Dziecinka, ze juz Romer za maly? MOge miec do
                Ciebie jeszce jedna prosbe? Prosze zmierz ile dokladnie dlugosci ma opacie w
                Romerze, pilzz smile. Masz Ts czy Ts Plus? ja mysle o Ts plusie. Faktycznie z
                tymi nogami w malych samochodach to problem moze byc. W partnerze i berlingo
                jest ta zaleta, ze jest duzo miejsca na wszystkie konczyny i dach wysoko, a
                wiec nawet wysoki Tobi spoko sie miesci i dziecko ma duzo m-ca nad soba
                Pozdrawiam. Asia
                • milla1 Re: Romer King Ts Plus - napiszcie o nim-plizzzzz 21.10.06, 11:04
                  Moja "mała" za tydzień ma dwa latka-ale wygląda na 3wink

Zmierze i dam znaćsmile
        • an-nika Re: Romer King Ts Plus - renault master - 22.10.06, 14:20
          Siedzenia są bardzo w pionie, bo to typowy transporter i jest w porządku tzn.
          głowa nie leci do przodu nawet w pozycji pionowej fotelika. Kupując romera nie
          spodziewałam się cudów, a jednak zostałam pozytywnie zaskoczona. Pozatym
          fotelik jest bardzo stabilny. To tyle. Ania
          • mama_kasi_ha Re: Romer King Ts Plus - renault master - 22.10.06, 22:52
            Oj, cudny Romer, zebym tak mogla wymienic...
            Swoja droga, musze luknac w prawa konsumenta
            Pozdr. Asia
            • weronka77 Re: Romer King Ts Plus - renault master - 22.10.06, 22:53
              A co?! Nie możesz? Tyle kasy zainwestowałaś i nie możesz?!! Pan Grzesiu to by
              Ci wymienił...
    • katka761 Re: maxi cosi tobi 21.10.06, 10:15
      my mamy seicento. w planach na wiosnę atrę II. niestety do seiczaka tobi
      odpada - jest zbyt pionowy, za wysoki do tak małego auta. mały nienaturalnie
      wysko w nim siedział. przymerzyliśmy siępotem do romera kinga. mały od razy
      sięw nim rozsiadł. i pewnie tak zostanie. czekamy tylko na zlokalizowanie
      najniższej ceny. niektórzy już pisali,mże roemer to stary model. ale jak nie ma
      innego wyboru to co zrobić????????????? przecież przed pojawieniem się tobiego
      romer był najlepszy!!!!!!!!!!!!
      • mama_kasi_ha Re: maxi cosi tobi 21.10.06, 10:22
        Odpisalam na maila, o zaletach Romera tez. Romer to zaden stary model, Ts Plus
        jest calkiem nowy. Fakt, ze sklada sie z dwoch czesci i nie jest tak zabudowany
        jak te nowe, w tym Tobi, ale poza tym ma mnostwo zalet! Mnie dopada taka smutna
        mysl, ze nie zawsze to co najnowsze, na pewno najlepsze sad

Pozdr. Asia
    • weronka77 Re: To ja mam pomysł;-) 21.10.06, 14:51
      Wreszcie "wylookałam" fotelik w Legacywink Stało sobie z Hipsosem w środku więc
      stwierdziłam bezczelnie że poczekam na właścicieli samochodu zamiast ziorać im
      do autawink Trochę byli zdezorientowani ale jak wytłumaczyłam w czym rzecz to
      bardzo chętnie pokazali i objaśnili co i jak.HIpsos w Subaru pasuje jak
      ulał.Tylko cholera teraz to już mam tak zwany fotelikowy "kociokwik"wink
    • mmu Maxi Cosi Priori - Toyota, Volvo 21.10.06, 15:30
      Mamy Maxi Cosi priori - do Toyoty Corolli Verso bardzo dobrze pasuje i co dla
      mnie super ważne, da się zamontować na środkowym siedzeniu z tyłu. Fotelik jest
      bardzo wygodny, rzeczywiście system położenia siedzonka super, jedną ręką,
      nawet nie trzeba odrywać oczu od drogi, tylko rączka do tyłu i po wszystkim (z
      tego poodu m.in. zrezygnowałam z Bebe confort isois, bo tam było bardzo
      niewygodne pokrętło). Fotelik duży, Hania ma 2,5 roku a pasy są jeszcze na
      środkowej pozycji, tyle, że córa należy do drobniejszych dzieciaczków, waży 13
      kg. Za trudno zdejmuje się tapicerka do prania i szkoda, że nie można wrzucić
      do pralki, tylko ręczniesad Trochę trzeba siły,żeby zamontować prawidłowo
      fotelik, to znaczy, żeby był stabilny.Teraz wybrałabym model z napinaczem pasów.

Jeżeli chodzi o Volvo, to mamy XC 90 i ten fotelik nie pasuje!nie da się
      zamontować na środkowym siedzeniu, bo pochyla się na boki, również na miejscu z
      boku nie jest stabilny, ale tak sobie myślę, że może to wina skóry?że fotelik
      się ślizga? w każdym bądź razie Maxi Cosi Priori lepiej sprawdza się w Toyocie.
      • weronka77 Re: Maxi Cosi Priori - Toyota, Volvo 21.10.06, 18:21
        Oooo.masz racjęwink Pokrętło (to którym regulujesz kąt nachylenia) nie należy do
        najwygodniejszych w użyciu.Mnie zawsze boli nadgarstek,bez względu na to w
        jakim samochodzie nim kręcęwink))
        • drzazga69 Cybex Solution Plus 21.10.06, 18:42
          Pasuje do Opla Astry i Seata Toledo. Do Fiata Dukato absolutnie nie i
          podejrzewam że do reszty samochodów z pionowymi siedzeniami
          • agni71 Re: Cybex Solution Plus 21.10.06, 22:12
            Czy ktoś jeszcze używa Cybexa? Jakie wrażenia? Bo przymierzamy się do kupna...

aga
      • fasolka99 Re: Maxi Cosi Priori - Toyota, Volvo 23.10.06, 10:32
        Mam dwa Priori i w obu piore tapicerke w pralce - na programie dla
        delikatnych/jedwabiu smile w 30 st. Jest super, nic sie nie dzieje, jest doprane i
        niepogniecione smile
    • renag77 Recaro Young Sport? 21.10.06, 18:43
      Super temat. My właśnie dziś byliśmy w sklepie i sprzedawca polecił nam Recaro
      Young Sport. To fotelik z przedziału 9-36. Jeszcze nie kupiliśmy. Może ktoś ma
      już taki foltelik i może się podzielić doświadczeniem?. Dodam że będzie jeździł
      w Oplu Vectra
      • weronka77 Re: Recaro Young Sport? 21.10.06, 19:36
        To Recaro kusi...wink Ja byłam od razu "napalona" na niego ale dziewczyny tutaj
        ostudziły mój zapał podając wyniki testów...niestety niezbyt pomyślne dla
        Recaro.Myślę teraz intensywnie nad RodiXP-na 99 procentwink ale jeszcze dochodzi
        Hipsos i Romer-dziewczyny bardzo go polecają.Jest jeszcze ten Cybex i Concord-
        głupieję do reszty powoli;-(((
    • kasia9954 Re: To ja mam pomysł;-)Deltim 21.10.06, 19:57
      Cześć. Ja mogę doradzić w kwestii fotelików Deltim
      Deltim Grillo 0-13 kg - bardzo dobry, obszerny. Jeśli chodzi o montaż to na
      przednich siedzeniach sprawdza sie doskonale, na tylnich nie bardzo.
      W lanosie i tico odpada montowanie z tyłu nie wystarcza pasów.
      Deltim Mały Podróżnik - Tico - absolutnie odpada, ponieważ tam nie ma
      bezwładnościowych pasów i montaż jest poprostu horrorem, natomiast w lanosie
      sprawdza się doskonale.
      • mama_kasi_ha Ja juz mam schize na p-cie fotelikow ;-))))) 21.10.06, 22:15
        Normalnie zagladam wszystkim do interesujacych mnie i mniej tez samochodow i
        wyszukuje foteliki i spr. jak pasuja wink)))
        A jak nie ma fotelika, to obserwuje, dzisiaj Ravki i Berlingo jakie maja
        siedzenia. Ze moze u mnie tylko takie....
        Pozdr
        • monikaps Maxi Cosi Priori XP w Nexii - pasuje 21.10.06, 23:51
          Nie znalazłam wad, Ewcia jeździ nim od ponad 1,5 roku, większość drogi przesypia, więc chyba OK. No, wadą jest cena...
    • lilek6 Romer Vip i Concord lift evo do Forestera i Sunny 22.10.06, 19:57
      Sprawdzają się super.
      • weronka77 Re: Romer Vip i Concord lift evo do Forestera i S 22.10.06, 20:47
        A ten Romer to jaki przedział wagowy? Jest szansa że będzie do Legacy też
        pasował?
        • lilek6 Re: Romer Vip i Concord lift evo do Forestera i S 23.10.06, 20:00
          Romer Vip to nowsza wersja romera kida -przedział wagowy od 15 do 36 kg.Myślę że
          w Legacy będzie podobnie leżał jak w Foresterze czyli super.Wydaje mi się że do
          subaru większość będzie pasować bo fotele są w miarę szerokie i oparcia
          pochylają do tyłu - przy wyższych fotelikach trzeba jednak zdemontować zagłówki
          albo przekręcić je w drugą stronę.
    • kumakk Romer Babysafe Plus i Mondeo 22.10.06, 20:37
      Jestesmy bardzo zadowoleni. Fotelik siedzi ciasno, ma funkcje kolyski, nasuwany
      daszek i przekladana raczke. Pokrowiec jest psoodporny, latwo sie pierze.
      Jedyny minus - dziecko sie poci, ale to chyba w kazdym foteliku, bo we
      wszystkich jest styropian.
      • donkaczka Romer Babysafe Plus i Volvo v40 23.10.06, 22:17
        to nosidełko-fotelik 0-13, do montowania tyłem
        fotelik jest super, pierwsze sa dla mnie wyniki testów i roemer i maxi cosi górą
        pokrowce zdejmuje się bez problemu, właśnie dziś go prałam i bez problemu
        złożyłam do kupy z powrotem, ma gumeczki cztery i dwa zaczepy, więc ściąga się
        i zakłada 30 sekund
        małej jest wygodnie, rączka się łatwo przestawia w 3 pozycje, no i mam adapter
        do teutonii do niego, więc zapinam fotelik na stelaż na krótkie wypady i nie
        ciągnę wózka

w samochodzie z tyłu i z przodu siedzi stabilnie, łatwo się pasy przekłada, no
        ale montowane tyłem to chyba bez problemu pasują, o ile pasów w smochodzie
        wystarczy

no i isofixy już robia ale się zgapiłam i nie kupiłam, ale chyba się poprawię
    • detinka Opel Omega A i Cybex S oraz Concord Lift Protect 22.10.06, 21:21
      Obydwa dla 2,5 latki. Cybex odpada bo źle dobrany wiekowo i za wielki dla
      naszej 15 kg laseczki, Concord idealny. Delikatnie mozna go odchylić wraz z
      siedzeniem, a pasy nie obcierają. Pasowały obydwa zarówno z tyłu jak i z
      przodu, ale Cybex był mniej stabilny chyba z racji siedzeń.
      • mira31 Re: maxi-cosi rodi xp w renault lagunie 23.10.06, 08:10
        fotelik świetnie pasuje, baza wchodzi idealnie. UWAGA, to jest fotelik dla już
        większych dzieci ok. 110 cm wzrostu inaczej żle przebiegają pasy. dziecko
        przesadziłam jak miało 105 cm i w najnizszym położeniu zagłówka pasy
        przebiegały nawe trochę na szyi. pozdrawiam
    • wiktorka99 Re: To ja mam pomysł;-) 25.10.06, 08:47
      Gratuluje pomyslu utworzenia takiego watku smile))
      Ja do tej pory testuje 3 foteliki.
      Maxi-Cosi CabrioFix nosidelko coreczka jezdzila na przodzie w zasadzie
      zasypiala od razu jak tylko wlaczylam silnik samochodu smile) ale ogolnie bylam
      bardzo zadowolona
      Teraz mala jezdzi w RECARO START ale niestety nie ma wewnetrznych pasow i to
      byl nasz najwiekszy blad przy zakupie, w drugim samochodzie meza jezdzi w
      foteliku ISOFIX Maxi-Cosi PrioriFix i dla mnie jest on super i oczywiscie dla
      mojej malej rowniez
      trzy foteliki pasuja doskonale do Volvo 90 , na przodzie pod warunkiem ze
      wylaczymy poduszke (nosidelko),z Recaro maly jest problem jak jest na
      srodkowym siedzeniu (ktos o tym tez pisal) ale to wina tapicerki skorzanej a po
      za tym ja lubie jak dzieciak siedzi za kierowca
      • dzidzia_ch do wiktorka99 25.10.06, 11:14
        a w jakim aucie jezdi maxi cosi priorifix?
        przymierzam sie do zakupu tego fotelika!my mamy nowa octavie
        • wiktorka99 Re: do wiktorka99 25.10.06, 11:21
          obydwoje z mezem jezdzimy volvo 90 i w jednym jezdzi fotelik maxi cosi
          priorifix
          ja jak kupowalam ten fotelik zapytalam sprzedawcy czy jezeli nie bedzie pasowac
          do samochodu czy moge wymienic , Pan za lada spojrzal na mnie dziwnie i
          powiedzial ze wszystkie pasuja do kazdego typu samochodu ale widac po
          odpowiedziach dziewczyn ze nie wszystkie
          • mysz76 A do hondy? 22.11.06, 19:48
            A do hondy CIvic jaki fotelik? Civic ten starszy 5 drzwiowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka