Dodaj do ulubionych

macierzyński na wychowawczym

IP: *.* 12.09.01, 14:17
Dziewczyny,mam do Was pytanie, czy będąc na urlopie wychowawczym po wykorzystanym urlopie macierzyńskim mogę gdy zajdę ponownie w ciążę w tym czasie ubiegać się o urlop (zasiłek) macierzyński na drugie dziecko?Jeżeli wiecie coś na ten temat to proszę dajcie znać.Dziękuję -Monka
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 12.09.01, 15:16
      z tego co wiem to tak, ale najlepiej zadzwoń sobie do PIP-u(państwowa ispekcja pracy), oni wiedzą najlepiejpozdrowienia
    • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 12.09.01, 21:12
      Oczywiście, że tak. Jeśli jesteś na urlopie wychowawczym po urodzeniu drugiego dziecka przysługuje Ci zasiłek macierzyński przez 22 tygodnie i nowy trzyletni urlop wychowawczy. To raczej pewne informacje.PozdrowieniaMara
      • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 12.09.01, 22:08
        Chyba przez 26 tygodni??Patyk
    • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 12.09.01, 21:15
      Tylko dlaczego na forum "Zakupy" :)??
    • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 13.09.01, 17:59
      Nie chcialabym siac paniki, ale wg mnie nie. A to dlatego, ze zasilek macierzynski jest swiadczeniem zubezpieczenia chorobowego, a osoba urlopie wychowawczym takowemu nie podlega, patrz tabela na stronie: http://www.zus.pl/ref_99/porad1/p1-05.htm. Moge sie oczywiscie mylic, czego ci serdecznie zycze, Monko. Najlepiej zapytac w ZUS-ie (z wlasnego doswiadczenia polecam unikanie pan w informacji, vczy jak to sie nazywa, i bezposrednie uderzanie do tych odpowiedzialnych za zasilki). Halina
    • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 14.09.01, 21:08
      Cytuję fragment też ze strony ZUS:http://www.zus.pl/swiadcze/zas003.htm>Jeżeli prawo do zasiłku macierzyńskiego powstało w okresie urlopu wychowawczego albo po ustaniu zatrudnienia, zasiłek macierzyński przysługuje przez okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego, która przypada po porodzie.>"Część urlopu macierzyńskiego" to właśnie te 22 tygodnie (niestety, nie 26). Sama jestem w takiej sytuacji, więc możesz być spokojna :hello:Mara
    • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 18.09.01, 21:00
      Jesli w trakcie urlopu wychowawczego zajdziesz ponownie w ciaze, to po urodzeniu dziecka masz prawo do zasilku macierzynskiego.Pozdrowienia Iza
    • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 05.10.01, 22:08
      Wszystko, co pisze Mara się zgadza. Zakład pracy płaci ci przez 22 tygodnie zasiłek macierzyński, natomiast nie dostajesz urlopu macierzyńskiego.Do niedawna myślałam, że miedzy jednym a drugim nie ma róznicy, a jednak...Pozdrawiam.
      • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 10.10.01, 20:45
        Jak to? Dostaje zasilek macierzyński, ale z jakiego tytułu pozostaję w takim razie w domu z dzieckiem, jezeli nie mam urlopu? Chyba ze zamiast macierzynskiego otrzymuje sie od razu urlop wychowawczy?A w jakiej wysokosci otrzymuje sie w przy drugim dziecku (urodzonym na urlopie wychowawczym wzietym na pierwsze dziecko)zasilek macierzynski? Czy on tez jest uzalezniony od zarobków sprzed urlopu wychowawczego(jak przy pierwszym dziecku), czy to jest jakies minimum ZUSowskie?
        • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 10.10.01, 21:50
          Na stronie Zus-owskiej jest napisane: jezeli urodzenie dziecka następuje w okresie korzystania przez pracownicę z urlopu wych., urlop macierzyński nie jest udzielany. Pracownica nadal korzysta z url. wychow., jednakże ma ona prawo do zasiłku macierzyńskiego określonego przepisami ustawy z 25.06.1999 o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. w razie choroby i macierzyństwa.Nie doszukałam się czy na drugie dziecko od razu udziela się wychowawczego, ale logicznie rozumując ... chyba tak. Te urlopy powinny się na siebie "nakładać". Niemozliwe, zeby mogli nas "zbyć" jednorazowym uropem na dwoje dzieci. Jezeli będziesz miała jakieś blizsze informacje... będę wdzięczna bo sama jestem w podobnej sytuacji.Anula.
          • Gość: guest Re: macierzyński na wychowawczym IP: *.* 16.10.01, 22:45
            Wydaje mi się, że w takim razie dalej trwa urlop wychowawczy na pierwsze dziecko. Ciekawi mnie natomiast wysokość zasiłku macierzyńskiego na drugie dziecko w sytuacji, kiedy jest on przyznawany w trakcie urlopu wychowawczego - czy jest obliczany tak jak zasiłek macierzyński, który otrzymało się na pierwsze dziecko (zależny od zarobków sprzed urlopu), czy to jest jakas minimalna stawka zasiłku. Zakładam, że po urodzeniu pierwszego dziecka po urlopie macierzyńskim nie wracało sie do pracy, ale od razu poszło na wychowawczy, który trwał nieprzerwanie do drugiego porodu. A co, jeżeli przed drugim porodem wróci się do pracy na mniej niż 6 miesięcy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka