Dodaj do ulubionych

wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.* 07.01.02, 09:58
pomóżcieniestety kupiłam wózek roan i żeby było całkiem tragicznie w fatalnym sklepie.sprzedawca spuszcza mnie na drzewo a ja mam prawdziwy kłopot.widać w tych wózkach szybkiemu zużyciu ulegają druciki trzymające koła. starte wyskakują, a starte do ostateczności się łamią. bez tej części koło się nie trzyma i nie można używać wózka.mieszkam w świnoujściu i zupełnie nie wiem jak zdobyć te części. może ktoś zna sklepy firmowe lub punkty napraw gdzieś w polsce.może ktoś też miał taki kłopot i jakoś się z nim uporał.wózek nie ma roku i był mało użwany.straszny bubel.pozdrawiam mocno.beata mama małego szymka
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 10:58
      Beatkomasz pecha, że trafiłaś na taki sklep. Tak naprawdę przysługuje Ci prawo do rękojmi za wady (jest to zobowiązanie sklepu wobec klienta) jeśli wózek nie ma jeszcze roku. Ale wiadomo, że jeśli sklep każe Ci się wypchać, to nie ma niego innej rady, jak droga sądowa (czy też może najpierw ingerencja w Federacji Konsumentów), a na to żadna z nas nie ma czasu ani chęci. Może jednak spróbuj gościa zaskoczyć przepisami o rękojmi, może się przestraszy przepisów. Na mocy rękojmi masz prawo do wymiany rzeczy na nową lub jej naprawy. Jeśli tego nie otrzymasz, to do zwrotu gotówki. Ze zwrotem kasy nigdy jeszcze nie słyszałam, żeby komuś się powiodło, ale może Ci naprawią. Jeśli chcesz otrzymać konkretny przepis, to odezwij się.Pozdrawiamagata - też mama Szymka i małej dziewczynki oczekiwanej w marcu.
    • Gość: guest Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 11:14
      Pierwsza rzecz: sprzedawca nie moze odmowic Ci przyjecia reklamacji, gdy w terminie rocznym od zakupu ujawni sie wada tkwiaca w rzeczy, a Ty zawiadomilas o tym sprzedawce w terminie miesiecznym od wykrycia (zauwazenia) wady.Zasady postepowania reklamacyjnego reguluja art. 555 i nast. kc i tzw rozporzadzenie "konsumenckie" (nie pamietam dokladnie jego tytulu), chyba w sprawie szczegolnych warunkow zawierania umow sprzedazy w sprzedazy z udzialem konsumentow - to rozporzadzenie w kazdym sklepie sprzedawca musi wywiesic, wiec jakby co - zawsze tam mozesz sobie je poczytac.Sprzedawca ma 14 dni (jak leci) na rozpatrzenie reklamacji. Mozesz rzadac (ty wybierasz!):1.naprawy wozka2. wymiany na mowy3. obnizenia ceny4. zwrotu pieniedzy, przede wszystkim wowczas, gdy sprzedawca nie naprawi rzeczy niezwlocznie lub tez nie wymieni jej na nowa - mozesz tez rzadac od razu zwrotu pieniedzy, jednak prawo przewiduje, ze gdy sprzedawca wyskoczy z propozycja naprawy lub wymiany to musisz sie zgodzic na te propozycje (nie musisz wowczas, gdy rzecz juz raz byla naprawiana lub wymianiana, a wada, ktora sie ujawnila nie jest istotna).Sugeruj ponegocjowac ze sprzedawca. Tak jak agata napisala - warto postraszyc Federacja Konsumencka, Panstowa Inspekcja Handlowa, sadem i kosztami sprawy, a nawet powolaniem niezaleznego bieglego sadowego (tylko jego opinia ma moc dowodu w sadzie, a nie rzeczoznawcy producenta rzeczy, gdy ten nie ma uprawnien do bycia bieglym sadowym - to tez mozesz wspomniec sprzedawcy).Sugeruje glosno domagac sie reakcji ze strony sprzedawcy, tym glosniej, im wiecej klientow bedzie w sklepie - takie dzialanie, wiem z wlasnego doswiaczenia, dziala.PozdrawiamYennaM
      • Gość: guest Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 11:37
        złóż skargę w PIH, przy każdym inspektoracie jest coś takiego jak Polubowny Sąd konsumencki, i tak jak pisali przedmówcy jak nie ma roku to nie gwarancja a rękojmia jeżeli wada jest materiałowa i istotna to znaczy powoduje utrudnienia w wykorzystaniu przedmiotu masz wszelkie prawa do skorzystania z rękojmi.
        • Gość: Agata Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 11:44
          Nie, nie Darku! Ja pisałam o rękojmi, bo jakos tak przyjęłam, że wózek nie ma gwarancji (gdyby miał, to chyba w ogóle nie byłoby sprawy). Jeśli natomiast wózek jest na gwarancji, to prawa z tytułu gwarancji przysługują w takim czasie, na jaki opiewa gwarancja, a prawa z rękojmi przysługują przez rok od daty zakupu. W czasie, kiedy działa i gwarancja i rękojmia (może być rok i w jednym i w drugim) klient może wybrać, z którego prawa korzysta. Gwarancja jest udzielana przez producenta, a rękojmia przez sprzedawcę. Tak więc, jeśli jakiś towar nie ma gwarancji producenta, to zawsze mamy rękojmię. W przypadku tego wózka, jeśli jeszcze trwa okres gwarancji, można zwrócić się do producenta, jeśli takie uszkodzenia gwarancja obejmuje, albo do sklepu, jeśli nastąpiły takie uszkodzenia (nie z winy użtkownika), które uniemożliwiają korzystanie z niego, a gwarancja ich nie obejmuje, albo producent się wypiął.Troche to skomplikowane, ale mam nadzieję, że nie namotałam zbytnio.
        • Gość: guest Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 11:45
          darku, juz nieobowiazuja przepisy dotyczace pierwszenstwa rekojmii przed gwarancja.Mozna wybrac gwarancje, ale pewnie nie bylo dokumentu gwarancyjnego...
          • Gość: guest Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 12:04
            ot i nieszczęście wyszło z powodu skrótu myślowego napisałem nie gwarancja a rękojmia gdyż jak wynika z praktyki rękojmia daje większe uprawnienia klientowi niz gwarancja, ponadto w przypadku dochodzenia swoich praw łatwiej jest użerac się ze sprzedawcą niż z producentem.
            • Gość: Agata Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 13:59
              Muszę jednak dodać, że w praktyce sprzedawcy najczęściej nie dostrzegają różnicy między gwarancją a rękojmią, zwłaszcza tej różnicy, że z tytułu rękojmi to oni są odpowiedzialni, a nie producent. Można wówczas usłyszeć np.: "proszę pani, ale ja się kontaktowałem z producentem i ..." albo " niestety, dzisiaj nic nie poradzę, bo u producenta dzisiaj mają zamknięte". Tak więc zawsze podpierają się z producentem, a powinni z klientem , który korzysta z rękojmi załatwić sprawę według przepisów i potem bujać się z producentem. Niestety, tego się raczej nie spotyka.
    • Gość: guest Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 07.01.02, 16:44
      o prosze moze nie na temat ale w koncu znalazlam na forum niem,alze sasiadke ja tez jestem ze Swinoujscia :)
      • Gość: guest Re: wózek roan ratunku!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.* 08.01.02, 12:38
        dziękuję kochani za listy.znam swoje konsumenckie prawa, ale nie mam siły na ich egzekwowanie. wózek jest jeszcze objęty rękojmią, ale wyobraźcie sobie odsyłanie od annasza do kajfasza, a przecież trzeba czymś jeździć! liczyłąm naiwnie na dore serce sklepikarzy.zdruzgotana wczoraj poszłam jeszcze raz do sklepu, gdzie na szczęście trafiłam na męża właścicielki. pan wydaje się więcej zainteresowany losem klientki.prosiłam o te cholerne zatyczki do kół mówiąc,że te zużyte próbowałam naprawiać... poksyliną i nic mi z tego nie wyszło.mówiłam, że producent zapewniał, że zapasowe powinny być jeśli nie w komplecie z wózkiem, to zawsze dostępne u sprzedawcy. i dał mi... ale niepasujące.w końcu mój tata zrobił prowizoryczne ze ...spinaczy biurowych i póki co jeździmy.rzygać się chce na fachowość sklepów.forum edziecka jest niezastąpione.dzięwki wam znalazłam adres producenta tych nuieszczęsnych wózków.pani obiecała po długich pertraktacjach przesłać kilka tych zatyczek. przemówił do niej argument, że zanim coś się wywalczy np. sądownie dzieciak nam z wózka wyrośnie.czy przyśle, dopiero się okaże.ściskam was bardzo mocnobeata i szymek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka