Dodaj do ulubionych

JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE

IP: *.* 28.02.02, 18:09
Jestem przed zakupem fotelika dla prawie 6 miesięcznej Agatki. Może poradzicie jaki kupić i na co zwracać przy zakupie największą uwagę. ivona
Obserwuj wątek
    • Gość: Lilka Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 01:34
      Polecam firmy Chicco do 18 kg. Jest wygodny z możliwością regulacji pasów i co dla mnie najważniejsze było - jest rozkładany co dla malucha w czasie podróży jest naprawdę dużym komfortem ponieważ nie zwisa mu głowa. Za niedociągnięcie mozna by uznać brak zagłówka dodatkowego na główkę alw w momencie snu dziecka i rozłożenia fotelika nie jest on potrzebny. Mój syn jeżdzi w nim od ponad 2 lat i zanosi się, że jeszcze trochę pojeździ ponieważ brakuje mu kilogramów do tej górnej granicy a fotelik sprawuje się naprawdę rewelacyjnie. Aha zdaje się, że ma możliwość montowania go zarówno przodem do kierunku jazdy na przednim fotelu jak i normalnego montowania.Zwrócić uwagę możesz na łatwośćlub trudność montowania fotelika.Ww. jest bardzo łatwym w montowaniu no i oczywiście posiada wszelkie niezbędne zaświadczenia o bezpieczeństwie malucha w takim foteliku.I jeszcze jedno - nie polecam kupowania fotelików bez tych zaświadczeń i tandetnie wykonanych - dziecko ma w nich małe szanse w razie nieszczęśliwego wypadku (odpukać).Powodzenia.
    • Gość: darek Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 10:27
      A tak się skłąda, że włąśnie jestem na podobnym etapie, poszukuję fotelika dla 5 prawie pięciomiesieczniaka, z tego do 9kg już wyrósł :). Wczoraj wieczorem jakąś godzinkę spędziłem na oględzinach w sklepie z fotelikami, w sumie aż tak dużo ich nie było, były BebeComfort, MAxiCosi, Chicco TransJet, oraz Chicco Shutle (nazwy mogą być z bykami). NA co patrzyłem :1) Atest czy ma - brak dyskwalifikuje2) Typ pasów na jaki jest przewidziany, takie tam E2, E4, E41, E113) Szerokość siedziska4 Wysokość fotelika5) no i sposób zapinania maluszka w pasy6) Zabezpieczenie boczków (przeżyłem wbicie innego pojazdu w moje drzwi kierowcy i na pkt. uderzeń bocznych jestem przewrażliwiony)7) zakres regulacji położenia fotelika8) możliwości konserwacyjne, czyli ściągalnośc i pralnośc jego tapicerki9)hmm, dostępna kolorystyka (to już domena żony)10) no tak zwane wrażenie ogólne11) na końcu cenaJak na razie został wytypowany Chicco ShutleJestem w trakcie poszukiwań Crash testów z fotelikami w roli głównej jak znajdę wyniki to zapodam linka warto wziąść pod uwagę.
    • Gość: Lia Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 10:30
      Zgadzam się całkowicie z tym. Kup porządny fotelik - wystarczy do około 3 lat ( Cicco Transit Jet - od 0 do 18 kg. ) Dla malucha 0-13 kg ustawiany jest tyłem do kierunku jazdy, potem od ok 10- do 18 kg przodem do kier jazdy. Obowiązkowo kup materacyk redukcyjny - niezbędny dla maluszka- ochrania główkę i dziecko zachowuje stabilną pozycję. Kosztuje coś około 350 zl ( fotelik). Jest jeszcze Chicco Shuttle ( prawie to samo, ale materacyk w standardzie, kosztuje ok. 550 zł. Pozdrawiam.
      • Gość: darek Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 11:34
        Moze nadmienię, że Transit jet był wybrany fotelikiem roku 2000 przez czytelnikoów pisma Dziecko, niemniej jednak co pomimo wyższej ceny skłania mnie to shutle otóz ma o wiele lepsze boczki, jest głębszy i ma na pradę solidnie zabezpieczone boki, a wczorajsze teny to transit Jet 319PLN, shutle z wkładką redukcyjną dla bobasów malutkich 520 PLN, aha shutle ma taką wysuwaną podstawkę na nózki, żeby buciki na tapicerce nie stały u większych dzieci.
      • Gość: Kasia_M Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 12:53
        z tym wystarczaniem do 3 lat to różnie bywa.... nasza córa w powąznym wieku 2,5 roku nie mieściła się w fotelik 0-18 kg Renoluxa - chociaż był obszerny jak nam się wydawało - i na pewno większy od CHicco - co sprawdzaliśmy w sklepie osobiście hihi miarką (siedzisko szerokość i wys.)wszystko zależy od dziecka - jak rośnie i czy przypadkiem na koniec użytkowania fotelika nie przypada zima - bo wtedy to nawet 2 latek w kombinezonie może się nie dopinać jak było u nasja uważam osobiście że kupowanie fotelika trzeba zacząć od razu od 0-18 kg z rozkładanym do pozycji leżącej siedziskiem - a potem po jakiś 2 latach kupuje się dobry 9-36 kg i problem z głowy do końcabo jak kupisz najpierw nosidełko do 9 kg - to zaraz kupujesz 0-18kg a potem za rok okzauje się że przydałby się większy :)pozdrawiam
        • Gość: darek Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 13:06
          a widzisz, tutaj do tego tematu podchodzę tak jeżeli chodzi o bezpieczeństwo i wygodę Bączula finanse są na n-tym planie, a niestety z nosidełka do 9 kg wyrasta w wieku 4,5 miesiąca, teraz potrzebuje większego fotelika i będzie on z zakresu 9-18 gdyż te do 36 są mniej przystosowane dla maluchów w wieku <niż rok, jak za rok trzeba będzie nowy większy to będzie niech rośnie na zdrowie.
          • Gość: Kasia_M Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 13:14
            chwila! nie powiedziałam że radzę wsadzać rocznego malucha do fotelika 9-36!!! ja po prostu innaczej rozłożyłam w czasie kupowanie fotelika, bo wiedziałam (po radach znajomych) ze fotelik-nosidełko starcza na bardzo krótko a do tego jest niestety drogi, plus nie każde pasy samochodowe są odp. długości do niego - a za to są dobre 0-18 kg w które można bezpiecznie włożyć malucha od urodzenia -
    • Gość: cela Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 13:15
      My pół roku temu też musieliśmy dokonać wyboru. Rozważaliśmy Chicoo i Maxi Cosi (do 18 kg)Zdecydowaliśmy się na Maxi Cosi a to dlatego, że:- generalnie oba typy są prawwie identyczne co do swojej funkcjonalności,- MC jest lepiej wyprofilowany, ma lepsze oparcie dla rączek, boczne zabezpieczenia w okolicy główki generalnie wydawało na się, że bardziej kształtny (chicoo to taka ulana kolebka)- MC ma lepiej rozwiązaną sprawe pasów tzn. po zapięciu dziecka nic się nie majta, w Chicco końcówki sterczały- I regulacja nachylenia - MC można załatwić to jedną ręką (a raczej dwoma palcami), płynnym ruchem, bez użycia siły, po czym samo blokuje się. O ile pamiętam to w Chicoo trzeba było nieźle cisnąć.To takie moje zdanie, jak widać różnice są niewielkie i w żadnym wypadku nie wpływają na bezpieczeństwo dziecka.
      • Gość: Magda_D Re: JAKI FOTELIK ??? PORADŹCIE IP: *.* 01.03.02, 13:34
        My ostatnio (zeszly tydzien) zdecydowalismy sie wreszcie na drugi fotelik dla naszych malych - do tej pory mialy fotelik-nosidelko 0-13kg. Chcialabym wziac ten sprzet w obrone - nam sie bardzo przydal: jak dziewczynki byly male, bujalismy je w fotelikach, nadal zabieramy je na basen (jest gdzie posadzic dziecko zamiast wysokiego przewijaka), uzywalismy je do karmienia dzieci podczas wizyt u mamy (troche nieporecznie zabierac wysokie krzeselka), teraz dziewczynki przysiadaja w fotelikach kiedy sie zmecza bieganiem po domu i pija w nich mleko z butli (nie trzeba tak wysoko zadzierac glowki jak w krzeselku). No i foteliki slyzyly nam 14 m-cy - pod koniec Ewelina miala juz zdecydowanie za malo miejsca na nogi, ale nie moglam sie zdecydowac na nastepne foteliki. Myslalam o Maxi Cosi i o Deltimie. W koncu zdecydowalam sie na Deltim, paradoksalnie po wysluchaniu wykladu pana polecajacego Maxi Cosi. Otoz powiedzial on (miedzy innymi), ze dzieci w wieku 2,5-3 lata czesto nie chca juz jezdzic w zabudowanym foteliku i wtedy trzeba im kupic fotelik 9-36 kg (czy tez 15-36kg). Tak wiec mialam przed soba perspektywe kupowania nowego fotelika na ok. rok - czyli to o czym pisala Kasia. Deltim ma sluzyc az do 36kg i jest zdecydowanie mniej zabudowany niz Maxi Cosi (chociaz wbrew pozorom po zaladowaniu do niego dziecka wyglada ono jak w statku kosmicznym) i mam nadzieje, ze posluzy nam dluzej. A nawet jesli trzeba bedzie jednak kupic kolejny fotelik, to deltim jest jednak tanszy niz Maxi Cosi, co mialo dla nas duze znaczenie przy blizniakach.Mimo tego wszystkiego conapisalam, nie zdecydowalabym sie na zakup Deltima dla 6 miesiecznego dziecka. Tu rzeczywiscie odpowiedni jest bardziej zabudowany fotelik.Pozdrawiam i zycze udanych decyzji,Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka