Dodaj do ulubionych

Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! prosze

28.11.06, 10:29
czesc,

musimy kupic fotelik. Maly ma 11,5 mies, ok 80-86 wzrostu, wazy prawie 10kg, i
w fotelu 0-13 (roemer) ledwo sie miescisad

ogladalismy, przymierzalismy, cierpliwie sluchalismy sprzedawcow i ... mam
metlik w glowiesad

typy to Tobi i King plus, pierwszy ma fajne pasy, drugi wydaje mi sie wiekszy,
oba tak samo bezpieczne (wg sprzedawcow), oba inaczej sie wpina do auta
(zalezy mi na szybkim przepinaniu z auta do auta) a jednak nie wiem ktory
wybrac! Niestety nie jest to zakup za 10 zl, wiec tym bardziej nie chce wydac
prawie tysiaca na fotel w ktorym dziecku bedzie malo wygodnie. Chcialabym aby
fotel odchylal sie i by maluch mogl spac - podrozujemy po 400 km.
Moze mialyscie podobne dylematy i wybralyscie jakis inny fotelik?
prosze doradzcie!
aha myslalam tez o kiddy life plus, ale nigdzie we wroclawiu nie moge go
znalesc, moze wiecie gdzie w okolicy moge przymierzyc malego do niego?

pozdrawiam serdecznie i licze na Wasza pomoc!!!
tulka
Obserwuj wątek
    • aaola Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 28.11.06, 19:22
      bardzo długo szukaliśmy fotelika Jeździmy dużo bo 1200km więc musiał byc
      bezpieczny i wygodny Po wielku przymiarkach zdecydowaliśmy się na Maxi cosi
      priori xp Ja go polecam
      • benignusia Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 29.11.06, 11:01
        ja tez polwecam priori xp.nie tobi!!tobi nie idzie rozłożyc.córa kolezanki jest
        załaman,bo małemu leci głowa podczas snu,to nie był wg.niej trafiony wybór
    • morepig Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 17.01.07, 13:09
      polecam zawsze i niezmiennnie roemery. wszystkie. a juz kinga ts plusa
      zwlaszcza.
      • jj555 Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 17.01.07, 15:17
        Ja też polecam king TS Plus. Bardzo łatwo się wpina do samochodu w porównaniu do
        maxi-Cosi, chociaż trzeba uważać bo mój mąż na początku żle go zamontował i
        fotelik miał luzy. Też kupiliśmy go ze względu na przepinanie między
        samochodami. Trochę mnie wkurza zapinanie pasów, ale fotelik jest bardzo wygodny
        dla dziecka.

Sprzedawca nam mówił że Tobi z Niemiec wycofują, ale nie wiadomo dlaczego.
    • a-n-i-k-a Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 17.01.07, 17:15

mialam tez sam problem - albo tobi albo romer king plus
      do sklepu jechalam zdecydowana na romera, ale jednak po kilku przymiarkach
      wybralam tobiego, tyle ze ja mam coreczke, ktora jest raczej drobna i chudziutka
      i tobi jest dla niej bardziej zabudowany, w romerze miala pelno luzu, co jednak
      mnie osobiscie nie satysfakcjonowalo
      dodatkowo tobi ma zaglowek lepiej ochraniajacy glowke, ktorego w romerze brak

zaobserwowalam po znajomych ze ci ktorzy maja synkow wybieraja romera, a ci z
      coreczkami - tobiego - moze cos w tym jest, ze romer jako szerszy jest bardziej
      dla chlopcow a tobi dla dziewczynek, bo jak napisalam wyzej, moja marysia
      "utonela" wrecz w romerze

jednak w romerze na plus sa oslonki w pasach - te w tobim sa wg mnie za krotkie
      same pasy - ich zapinanie i odpinanie - w tobim sa bez porownania najlepsze,
      latwo sie je popuszcza, nie trzeba sie mocowac i tu naciskac a tam ciagnac smile
      (mierzylismy jeszcze bebe confort iseos tt i porownuje pasy w tych trzech
      fotelikach)

co do montazu sie nie wypowiem, bo osobiscie fotelikow nie montowalam, nad tym
      czuwal maz

natomiast rozkladanie do pozycji lezacej zalezy tez od samochodu
      jechalam z zamiarem zakupu romera dlatego tez, ze jak czytalam bardziej sie rozklada
      jednak okazalo sie to zludne i tobi w naszym samochodzie (toyota) rozklada sie
      tak samo dobrze jak romer, takze nie wiem czy nie ma tu znaczenia kat nachylenia
      foteli samochodowych

pewnie nie pomoglam za bardzo smile
      najlepiej pojechac i poprzymierzac foteliki do samochodu i dziecko do fotelikow

my odwiedzilismy 3 sklepy i w jednym zachwalali romery i mowili ze te sie
      sprzedaja najlepiej, a w drugim ze maxi-cosi, takze szczerze mowiac do opini
      sprzedawcow podchodzilabym raczej sceptycznie
      w jednym ze sklepow pan sprzedawca proponowal nam concorda, ktorego ja nie
      chcialam z uwagi na kiepskie testy adac, to uslyszlaam, ze "w testach wypadaja
      dobrze te firmy, ktore maja pieniadzie i ktore sobie moga te testy oplacic"
      no coz, moze ma racje moze nie
      ja jednak kierowalam sie tymi testami przy zakupie i wygoda mojego dziecka smile

pozdrawiam!
      • a-n-i-k-a Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 17.01.07, 17:32

jeszcze dodam, ze warto sie targowac i podpytac w sklepie o znizke, ktora zwykle
        propnuja przy platnosci gotowka
        ja dzieki gotowce i doswiadczeniu w negocjacjach (taka praca wink zaplacilam za
        tobiego 860 zł, czyli taniej niz na allegro i jeszcze pileczke moja córa sobie
        wziela z polki, ktora w rezultacie nam podarowano smile
        • oplica Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 17.01.07, 19:38
          no widzisz a ja wytargowalam na 790 + pokrowiec i uchwyt na butelke, chcialam
          na poczatku palak ale stwierdzilam ze i tak nie bedziemy tego uzywac wiec
          zdecydowalam sie na pokrowiecsmile wiec jezeli ktos jest z krakowa to polecam
          SWIAT DZIECKA na os Zgody 7
          pozdrawiam
          • a-n-i-k-a Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 17.01.07, 22:13
            no to gratuluje, w warszawskim swiecie dziecka to wlasciwie nic sie nie dalo
            wytargowac (nie wiem, czy to ta sama siec co w krakowie)
            ale jezeli faktycznie dalas tyle za tobiego z pokrowcem to super cena
            za tyle to nawet do krakowa by mi sie oplacalo pojechac kupic smile))
            no ale juz za pozno...

a z ciekawosci zapytam jaka byla cena wyjsciowa?
            bo w sklepie w ktorym ostatecznie kupilam na półce bylo 925 zł, 3% opuscili
            najpierw za platnosc gotowka, potem zgodzili sie na 5%, ostatecznie dla rownego
            udalo mi sie zejsc do tych wspomnianych 860 zł i bylam cala szczesliwa, bo
            pamietalam, ze ostatnio maxi-cosi zakonczylo wszelkie promocje i cena na allegro
            najnizsza ostatnio to 869 zł (od polowy listopada dodawali wlasnie polke z
            zabawkami gratis i chyba nawet jakies dvd bylo jeszcze, wiec moze kupowalas
            wczesniej i udalo ci sie zalapac na promocje, ale liczba gratisow byla
            ograniczona i do wigilii w wawie juz nie bylo po nich sladu, a ja musialam z
            zakupem czekac do nowego roku, kiedy po promocjach juz nie bylo sladu)

pozdr.
    • mama_kasi_ha Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 00:09
      Ja juz na ten temat napisalam tyle postow, zrobilam tyle porownan, ze az nie
      wypada sie powtarzac. Wrzuc w wyszukiwarke- bedziesz miala sonde na temat obu,
      kazde za i przeciw. Doslownie na kazdy temat razem z kolezankami stworzylysmy
      mega watki smile. Moze nie powinnam reklamowac swoich wypowiedzi, ale byc moze Ci
      sie przydadza wink.
      Ja za kazdym razem gdy mam zdejmowc tapicerke w Tobim, prac ja, a potem
      zakladac (koszmar!) zaluje, ze dokonalam tego wyboru! Az mnie korci, zeby znowu
      napisac o tych 2 fotelikach, ale nie bede powielac. Na prawde, jak wrzucisz w
      wyszukiwarke, wszytsko znajdziesz. Ja Ci te nasze wypowiedzi wkleje, jak
      znajde.
      Nie bralabym pod uwage jedynie Priori XP, gdyz nie jest to fotelik tej
      kategorii, jesli chodzi o bezpieczenstwo co Romer King Ts Plus czy Tobi- te dwa
      sa liderami, a Priori ma tylko 3 punkty za bezpieczenstwo, podwyzszone ryzyko
      przy zderzeniu przednim, wiec uwazam, ze nawet nie ma co ich razem do konkursu
      stawiac. BYc moze priori jest wygodny, latwiejszy w uzytkowaniu nie Tobi, ale
      bezpieczenstwo ponad wszystko.
      Ja 4 m-ce temu tez mialam taki dylemat i do dzis sobie w brode pluje, ze
      wybralam Tobi, a nie Romera, ale coz...
      Kiddy Life Plus ma niezle noty, ale szczerze mowiac, ciezko go zamontowac
      stabilnie, wlasciwie to nie mozliwe. Gdyby nie to, tez pewnie bym go kupila.
      Jest teraz fajny fotelik Casualay- play beat czy jakos tam. W gazetce zakupowej
      widzialam. Jedna z naszych kolezanek go kupila Weronka. Wg mnie to dobry wybor,
      bo ma 4 gwiazdki w ADAC, jest od 9- 25 kg, wiec ekonomicznie, a w dodtaku ma
      opcje montazu pasami samochodowymi i isofix. KOsztuje ok. 840 zl, a wiec jak
      tamte dwa pozostale. Dodam, ze Weronka wybrala go wlasnie rowniez dlatego, ze
      jej Coreczka jest dosc duza, wiec na pewno na dluzej starczy. Na tym nie ma co
      oszczedzac, ale skoro jest mozliwosc...
      Ja Tobi kupilam za 740 zl- to sie nazywa rabacik wink. Ale na dzien dzisiejszy
      bylabym happy gdyby ktos zamienil sie ze mna na Romera smile
      NIe ma fotelika idealnego, ale Tobi jest do idealu o wiele dalej niz Romer.
      Jak znajde watki to wkleje.
      Ale podstawowe wady Tobi to:
      -za krotkie ochraniacze na pasach- nie siegaja tam gdzie trzeba
      -zbyt pionowa konstrukcja- niby 5 poz. odchylenia, ale sa prawie niezauwazalne-
      glowka dziecka z duzym prawdopodobienstwem bedzie opadac do przodu,
      przynajmniej na poczatku
      -pasy sa za sztywne, czasem stawiaja opor przy naciaganiu i to nie tylko u mnie
      -uzytkowanie, a konkretnie czyszczenie fotelika, ktory ma milion zakamarkow
      oraz zakladanie tapicerki- porazka!
      -niby ma napinacze pasow samochodowych, ale niezle sie trzeba z nim nasilowac
      -moim zdaniem tapicerki w tobi sa sredniej jakosci, romer ma lepsze, nawet
      jesli porownamy classicline ze standardowa tapicerka Tobi. O top line w Tobi
      sie nie wypowiadam, bo mnie sie ta pstrokacizna nie podoba
      Mam nadzieje, ze wybierzesz dobrze. Lepiej niz ja
      Pozdrawiam
      • a-n-i-k-a Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 10:39

witam mame-kasi-ha

ja wlasnie po twoich postach jechalam z zamiarem zakupu romera smile)

ale sie nie udalo i jednak wybralam tobiego - no coz, jak napisalam nam akurat
        spodobal sie ten bardziej
        i podobnie jak ty kupilam w bobo, tyle ze nie w konstancinie, a w ich filii na
        kabatach i kupowalam go 2 tyg temu, a nie 4 mies temu takze ceny sa juz wyzsze,
        z uwagi na kolory 2007 - nie mowie o tych pstrokatych z serii top line, bo te
        kosztuja powyzej 1000 zł, a z kolekcjii 2006 ostal sie im tam tylko niebieski,
        ktorego zaoferowali mi w cenie 800 zł, ale dla mnie ten niebieski jest pstrokaty
        wiec dla kolecji top nie mam w ogole okreslenia smile

coz, mam tylko nadzieje, ze nie pozaluje ze jednak wybralam tobiego
        podoba mi sie w nim, ze tak latwo wyciaga sie pasy, zapina i zaciaga tez latwo,
        ale moze za krotko jeszcze z nim obcuje i problemy nie zdazyly sie jeszcze
        objawic smile
        tapicerki z kolekcjii 2007 sa podobno trwalsze, ale to sie dopiero okaze
        co do tapicerki w romerze to te z serii classic zaciagaja i supelkuja sie duzo
        bardziej niz te stare w tobim - znajomi reklamowali po miesiacu od zakupu, ale w
        swiecie dziecka ich wysmiali i powiedzieli, ze proponowali przeciez serie trend
        takze jak romer, to na pewno nie classicline, tylko trenline lub highline

prawda jest taka, ze idealow na tym swiecie brak
        trzeba pojechac do sklepu, poprzymierzac i zdac sie na intuicje, ktora miejmy
        nadzieje nie zawodzi smile)

pozdr.
        • magia Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 11:10
          a-n-i-k-a napisała:
          > tapicerki z kolekcjii 2007 sa podobno trwalsze, ale to sie dopiero okaze
          > co do tapicerki w romerze to te z serii classic zaciagaja i supelkuja sie duzo
          > bardziej niz te stare w tobim - znajomi reklamowali po miesiacu od zakupu,
          ale
          > w
          > swiecie dziecka ich wysmiali i powiedzieli, ze proponowali przeciez serie
          trend
          > takze jak romer, to na pewno nie classicline, tylko trenline lub highline
          >

Nie zgadZam sie. Uzywam Roemera Classic line od poltorta roku i nic sie nie
          zaciaga i nie supelkuje - nie ma prawa. IMO to najlepsze tapicerki.
          Predzej podejrzewalabym o takie skutki tapicerki high line i trend, bo one maja
          elastyczne dodatki, a classic to taka troche usztywniona bawelna.

Inna sprawa, ze jesli to fotelik kupiony w Swiecie Dziecka to mozliwe jest
          wzystko. Lacznie z tym, zxe tapicerka jest nieoryginalna. Wybitnie nie lubie
          tej sieci za nachalne wciskanie produktow Maxi Cosi.
          Mi kiedys jeden sprzedawca tam probowal wmowic, ze romer ma tapicerki robione z
          materialow wyprodukowanych w latach 80-tych w zwiazku z tym szybko sie podra smile
          m.
          i Kajtuś (25.11.2004)
          i Helenka (06.09.2006)
          • a-n-i-k-a Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 11:32
            mi tam probowali concorda wcisnac
            i tam tez uslyszalam to co juz napisalam wczesniej, ze firmy ktore maja
            pieniadze dobrze wypadaja w testach
            no comments
            bylam tam pierwszy i ostatni raz, bo nie lubie jak ktos nachalnie wciska mi cos,
            co mnie w ogole nie interesuje i dodatkowo przy tym wyraznie zły i poirytowany,
            gdy klient sie nie daje
            myslalam ze tylko mnie sie ten sklep nie spodobal, bo wiekszosc wrecz pieje jaka
            obsluga, fachowosc itd. smile)

a znajomym chyba nie powiem twoich rewelacji, bo sie zmartwia, ale prawda jest
            ze im ten classic zupelnie nie posluzyl

• mama_kasi_ha Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 14:00
              Z tym testami to juz przesadzili. Zastanawiam sie czy cos jest na rzeczy, czy
              facecik swirowal takiego co to wszytsko wie wink. Ale gdyby tak bylo to
              wszystkie foteliki maxi cosi mialyby najwyzsze noty, a tak tylko Tobi,
              Priorifix, Cabrio wypadaja super w testach, bo juz priori, priori xp maja noty
              jak np. fotelik renolux omega, a sa o polowe drozsze, wiec nie ma co sie nimi
              podniecac wink. Prawde wiedza tylko spece od testow wink. MNie sama tez to kiedys
              zainteresowalo, ale coz, nie ma co panikowac.
              Swiat Dziecka na mnie tez zrobil wrazenie... wink. I oczywiscie pojechalam tam,
              bo niektore mamy strasznie zachwalaly, a potem pan probowal mi wciskac maxi-
              cosi. Kupilam, ale nie u nich i po dlugim czasie od tego wink. Lubie
              obiektywnych sprzedawcow, tak jak w Bobo np.
          • mama_kasi_ha Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 13:52
            Zgadzam sie z przedmowczynia, Magia znaczy wink)
        • mama_kasi_ha Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 13:50
          Miejmy nadzieje, ze ta nowa kolekcja ma lepsze tapicerki, bo ja wlasnie nosze
          sie z zamiarem kupna albo pokrowca, albo drugiej tapicerki, tak na zmiane.
          Kwestia kolorow, wiadomo rzecz gustu, tu nie ma co dyskutowac smile. MNie sie w
          top line podobal ewentulanie taki niebeiski, nawet nie znam nazwy, ale nie na
          tyle, zeby kupic.A ze w romerze trend i high- line sa lepsze niz classic to
          jasna rzecz, ale ja mam inne doswiadczenia na temat classic. Tzn. moi znajomi-
          ze jednak sie nie niszczy (po roku przynajmniej), tak bardzo jak niektore w
          Tobim. Prawda jest taka, ze bubel, czyli wadliwa tapicerka moze sie zdarzyc
          niestety w obrebie tej samej kolekcji, ba, nawet w moze byc tak, ze 99% jest
          zachwyconych np. animali z Tobi, a komus moze sie szybciej mechacic, czy tak
          jak u mnie, moga odpasc literki po paru dniach. Na to nie ma rady. Ja wiem
          jedno- Romer jest solidniej wykonany, z dbaloscia o szczegoly, a Tobi nie do
          konca. Jaki masz kolor? Nie doczytalam chyba smile.
          Widzialas moze pokrowce na foteliki Tobi? Sa faktycznie w 3 kolorach tylko?
          Pozdr
          • a-n-i-k-a Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 14:41

jezeli mnie pytasz o kolor to chcialam penguina ale trzebaby bylo czekac, bo
            nawet w konstancinie nie mieli (i moze to nawet lepiej, bo na zywo prezentuje
            sie gorzej niz na zdjeciach), wiec wybralam deep red - choc dla mnie to on jest
            bardziej bordo niz red dlatego chyba jest to deep jeszcze w nazwie smile
            gdyby mieli ze starej kolekcji graphite grey to bym brala bez zastanowienia za
            te 800 zł albo i taniej - moze cos by sie jeszcze wytargowalo - ale mieli juz
            tylko puntino (taki jaskrawy niebiesciuchny), ktory mi sie nie podobal
            raczej jestem minimalistka jezeli chodzi o kolory, podobnie jak maz, wiec obojgu
            nam podobaja sie ciemnie, nie bijace po oczach kolory

z pokrowcow sa nadal jedynie trzy kolory do wyboru, granat najadniejszy

pozdr.

• a-n-i-k-a Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 15:01
              i podaje jeszcze link do kolorow dla zainteresowanych
              www.maxicosi.pl/product.php?id=1266&type=color&coid=14
              jednak na zywo to nie to samo co na zdjeciach smile
              • mama_kasi_ha Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 15:56
                Ja z kolei uwielbiam czerwony i dlatego pewnie sobie w koncu kupie tapicerke w
                kolorze deep red, albo red flame, ale to kiedys, jak mi sie athletic
                zniszczysmile. Maxi Cosi w ogole te kolory maja troche przesadne. Mogli by jeszcze
                zrobic cos bardziej stonowanego, jak penguin albo tez nasyconego jak deep red,
                ale bez takiego szalonego mieszania kolorow. Nie do zaakcetowania dla mnie jest
                np. chinese blue, carribean night,dipsy, indian space czy lemonade wink. Puntino
                tez nie bardzo. Ale z gustami sie nie dyskutuje, bo niejednej mamie moga
                wlasnie te wydawac sie supersmile. Ja moglam miec grahite grey, byl w sklepie
                obok mojego domu, ale dla mnie ten szary byl zbyt szary, a material wydawal sie
                nietrwaly. Ja sobie na pewno kupie jakas czerwona tapicerke albo pokrowiec
                jesli taki zrobia, bo na razie chyba sa 3. Wlasnie o to mi chodzilo, czy
                ogladalas moze pokrowce i czy faktycznie sa tylko 3: niebieski, granat i ecru?
                POzdr
                • a-n-i-k-a Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 16:29
                  z pokrowcow ten ecru to raczej bialy - tez wymyslili swietny kolor dla dziecka,
                  szczegolnia zima z zabloconymi butami smile))

nowych zadnych nie ma, te trzy nadal jedynie

jezeli lubisz czerwony to pewnie ten red flame bardziej jest dla ciebie - to
                  taki mocny, soczysty kolor, bo ten deep red to jak napisalam jest raczej
                  bordowy, bardzo ciemna czerwien, zdjecie tego w ogole nie oddaje

co do graphite grey to na zywo go nie widzialam, wiec tak mowie, ze bym wziela w
                  ciemno ale wlasciwie pewnie by bylo jak z penguinem - chcialam dopóki go
                  widzialam w necie

my tu gadu gadu o kolorach a mialo byc o wyzszosci romera nad maxi-cosi lub
                  odwrotnie
                  smile)

pozdrawiam!
                  • mama_kasi_ha Re: Tulka- ROMER :-) 18.01.07, 22:45
                    Faktycznie z tymi pokrowcami to zaszaleli, a mialy chronic przed
                    zabrudzeniem wink.Ciekawe na ile starczy taki pokrowiec z frotty, ktora jest
                    srednio trwalym materialem, a jeszcze jak ktos sobie kupi bialy i bedzie ciagle
                    prany... wink
                    Ja wlasnie pisze, ze ladny jest moim zd. red flame i deep red bo oba widzialam
                    na zywo smile. Ja chyba je wszytskie poza malymi wyjatkami widzialam na zywo.
                    Oczywiscie z nowej kolekcji widzialam tylko moze ze dwa, bo weszla, jak ja
                    przestalam sie interesowac. Ten deep mnie sie wydaje wlasnie czerwony, a nie
                    bordowy, to taka gleboka czerwien, jak w nazwie. Ale kazdy ma swoja percepcje
                    zmyslow i moze inaczej odbierac kolorki wink)))).
                    Ale masz racje, red flame to taka soczysta czerwien- tętnicza wink
                    Ja mam bzika na p-cie czerwonych samochodow i tylko takie kupuje i dodatkow
                    tez, wiec tapicerka nast. pewnie bedzie czerwona.
                    Penguin mnie tez zainteresowal. Na str. wyglada fajnie, ale ja na zywo go nie
                    widzialam. My tu gadu gadu o kolorach, ale kolory tez wazne, ba wink! Wkleilas
                    link, bedzie dziewczyna miala gotowy smile
                    Pozdrowionka. Asia
                    Kasia przyszła na Świat 17.03.2005 roku o godz. 15.26
                    Kochamy Cię, Łobuzie smile!
    • rutra73 Re: Tobi, King plus czy jakis inny??? pomozcie! p 18.01.07, 09:42
      Niedawno kupiliśmy w Baby Landzie koło M1 w Markach fotelik Bebe Confort Iseos
      isofix za 955pl.W cenie fotelika pokrowiec frotte.Po wielu godzinach spędzonych
      przed komp-myślę,że jest to bardzo atrakcyjna oferta.Sam fotelik jest bardzo
      obszerny-z dodatkową regulacją szerokości,dobrze rozkłada się do spania,chociaż
      pokrętło nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem /mechanizm rozkładania/.Dziecko
      i my zadowoleni-a to najważniejsze.Dodam tylko ,że isofix jest genialny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka