Dodaj do ulubionych

Dziwne smoczki AVENT.

IP: *.* 07.11.02, 18:10
Moja corcia uzywa smoczka tylko do usypiania. Ma teraz 8, 5 miesiaca i do tej pory uzywala smoczkow AVENT 3+.Silikonowych. Pomyslalm, ze czas zmienic go na 6+. I tu sie zdziwilam. W trzech sklepach nie bylo smoczkow silikonowych w tym rozmiarze, tylko kauczukowe. W zadnym z nich panie ekspediantki nie byly w stanie mi odpowiedziec, czy to zbieg okolicznosci, czy w tym rozmiarze takich nie produkuja. Zdecydowalm sie w koncu kupic kauczukowy. Na wszelki wypadek jeden (pani wyjela mi go z tego podwojnego opakowania, jakoze kazdy AVENT ma swoja oslonke). I znowu sie zdiwilam, gdy obejrzalam nabytek w domu. Nie byl ani o milimetr wiekszy od 3+! Byl identyczny na wilelkosc.Poszlam jeszcze raz do tego sklepu sprawdzic, czy przypadkiem nie sprzedano mi mniejszego. Jesdnak nie . Byl to na pewno 6+. Zupelnie tego nie rozumiem. Czy buzia dziecka 3 miesiecznego jest takiej samej wielkosci jak polrocznego i starszego? Czy nie spowoduje to zadnych problemow ze zgryzem? Przeciez napewno w miare rosniecia buzi, ssanie tego samego w rozmiarze smoczka wymaga innej techniki, zaangazowania innych grup miesni, czy cos w tym stylu. Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: goskax Re: Dziwne smoczki AVENT. IP: *.* 07.11.02, 20:06
      Witaj..moje dziecko ssie silikonowe smoczki (ale innej firmy) i gdy przyszła pora na zmianę (na smoczek dla starszych ) miałam ten sam problem. Sprzedawca wytłumaczył mi,że dla starszych dzieci (posiadających ząbki) silikonowe smoczki są niebezpieczne !!!!! Po pogryzieniu ponoc się kruszą !!! Tak wiec mam ten sam problem silikonowy smoczek nieadekwatny do wieku :-( i staram się uzywac go tylko do zasypiania. Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Dziwne smoczki AVENT. IP: *.* 07.11.02, 20:22
        Cześć!Mój synek również używa smoczków z Aventu. Kiedy synek skończył pół roku postanowiłam wymienić na 6+ i nie udało mi się kupić silikonowego. Zadzwoniłam na info firmy AVENT,a tam dowiedziałam się, że silikonowe robią tylko do 3 m. Jednak porównując 3 z 6 widzę wyraźną różnicę nie tylko w osłonce, ale w samym gryzaczku.Pozdrawiam. Agawa
    • Gość: guest Re: Dziwne smoczki AVENT. IP: *.* 07.11.02, 20:08
      witaj,problem smoczków kauczukowych i silikonowych jest taki, że podobno tych ostatnich, czyli silikonowych nie używa się , gdy maluszek ma już ząbki, a że pierwsze ząbki wychodzą mniej wiecej w okolicach 6 miesiąca , to dlatego avent nie produkuje takich smoczków w rozmiarze 6+.Co do wielkości, to powiem, że nie sprawdzałam, chyba jednynie różnią sie wielkością końcówki, tzn. tej części, która zostaje na zewnątrz , na pewno jest wieksza dopasowywując sie do większej buzi dziecka.a d-go cypelek, sam smok jest takiej wielkości to nie wiempozdrawiammama Maciusia, użytkownika smoczków avent
    • Gość: guest Re: Dziwne smoczki AVENT. IP: *.* 08.11.02, 11:55
      Ja miałam podobny problem z wielkością smoka AVENTU. Ten 3+ okazał się większy niż 6+ (było to ponad rok temu). Też wracałam do sklepu i sprawdzałam czy Pani ekspedientka się nie pomyliła. I tym sposobem moje dziecko w wieku 6 mies. samo zrezygnowało ze smoka, tego 6+ nie chciała ssać i chwała jej za to. Po przeczytaniu twojego postu doszłam do wniosku, że oprócz wielkości może kauczuk jej nie odpowiadał, wtedy się nad tym nie zastanawiałam.Pozdrawiam,Ludek
    • Gość: MAMAKACPERA Re: Dziwne smoczki AVENT. IP: *.* 08.11.02, 13:26
      Hej! Mój synek też używa smoczków AVENT i też w zasadzie tylko do zasypiania. Co do kauczuka czy silikonu - nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Natomiast co do rozmiaru to pewnie mogę pomóc. Otóż ja wysłałam męża do apteki , żeby kupił Misiowi większy smoczek. Kiedy wrócił i porównałam smoczki stwierdziłam, że jest zupełnym ignorantem i nawet smoka dzidzi kupić nie umie - był dokładnie taki sam jak stary. Sama postanowiłam iść do apteki i wymienić smoka. Ale pani w aptece powiedziała, że dała mężowi dobry rozmiar. Po prostu przez używanie smoczek się wyciąga i dlatego zużyty wygląda tak samo jak nowy - większy. Jak chcesz to zrób eksperyment - schowaj stary mniejszy i jak ten nowy też się zużyje wtedy porównaj. Ja tak zrobiłam i rzeczywiście - nowy, większy jak się wyciągnął był znacznie większy od tego starego - mniejszego. Też szczerze mówiąc miałam nadzieję, że nowy nie będzie odpowiadał Kacprowi, że będzie wylatywał mu z buzi, ale nic z tego. Bardzo szybko doprowadził do tego, że rozmiary się zgadzały. A swoją drogą to bardzo dobra sprawa, że można je kupować pojedynczo. My używamy AVENTA dlatego, że miałam laktator tej firmy i kiedy odciągałam pokarm, podawałam go z butelki AVENTA, która podobno ma kształt (to znaczy smoczek na butelce) zbliżony do kształtu piersi i mały nie odzwyczaja się od cyca. W naszym przypadku nie sprawdziło się, ale myślę, że to nie wina smoczka tylko znikomej ilości mleczka jakie wypływało z moich poranionych do krwi piersi. Ale to temat na inne forum. Pozdrawiam AVENTOWICZKI!Andzina
      • Gość: guest Dzieki za odpowiedzi IP: *.* 08.11.02, 16:05
        Dziekuje za odpowiedzi. Ho, ho, nie wpadla bym na to. Myslam, ze jednak to jakas pomylka z tymi smoczkami :-)Sprawdze, czy sie wyciagaja, hi, hi.A swoja droga, to widzialm u kolezanki, ktora ma dwuletniego synasmoczek, nie AVENT ale za to duzy. Wiec jaksa wieksza numeracja chyba istnieje :-) Szkoda, ze ten silikon taki niebezpieczny. Mojas mala nie ma jeszcze zebow (ja tez mialam pozno) aczkolwiek ma dwie gorki w miejscu dolnych jedynek przez ktore jakby cos zaczyna przeswitywac :-_ No i jest nioezmiernie marudna, wstretny kauczuk bedzie jak znalazl... :-_)PozdrawiamCynamoon
        • Gość: asia1973 Re: Dzieki za odpowiedzi IP: *.* 08.11.02, 22:33
          Na stronie NUK - a przeczytałam że w silikonie szybciej robią się rysy od ząbków, a wiadomo że są wtedy siedliskiem bakterii.
    • Gość: Magdzi Re: Dziwne smoczki AVENT. IP: *.* 11.11.02, 21:21
      Hej, nie taki ten kauczuk straszny...Mnie na początku też się nie podobał, ten przezroczysty silikon wyglądał bardziej "higienicznie". Ale kauczuk jest bardziej miękki. Moja dzidziaj, jak spróbowała smoka kauczukowego, nie chciała już więcej silikonu!No i ja czytałam, że właśnie dlatego smoczków silikonowych nie powinno się używać, jak się pojawiają ząbki, bo są twardsze i mogą powodować, że ząbki beda krzywo rosły.Tylko jak się do tego mają smoczki do butelek Aventu - są tylko "silikony".Magdzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka