Dodaj do ulubionych

środki do zmywarki - jaki najlepszy?

IP: *.* 15.12.02, 13:59
Drogie użytkowniczki zmywarek - właśnie wczoraj z wielką radością dołączyłam do Waszego grona!!!! Ale nie wiem, czego najlepiej używać do zmywania w zmywarce - czy dobre są te środki 3 w 1? Na razie kupiłam sól, tabletki do zmywania i środek nabłyszczający - naczynia wyszły super czyste, ale zapach był średni - czy w zmywarce zawsze tak jest? A jak z "pielęgnacją" tego urządzenia? Czego używacie do czyszczenia zmywarki?No i czy są inne środki godne polecenia niż Calgonit?Pozdrawiam,Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: _Tosiaa_ Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 15.12.02, 17:14
      Ja również używam Calgonitu i tylko z tego środka byłam zadowolona.Moje koleżanki policzyły że nie opłaca się używać 3 w 1 ,wychodzi drożej niż (tabletki+sól+nabłyszczacz)Jeśli chodzi o zapaszek to polecam takie zawieszane zachy do zmywarek i wywietrzenie całej zmywarki(ja zostawiam uchyloną na noc)Witaj w klubie posiadaczy tego cud-urządzenia :wahoo:Teraz tylko zacznie się problem : Kto wyjmie naczynia ze zmywarki ???? :crazy: :lol: :crazy: :lol:Pozdrowionka Gosia:hello:
    • Gość: Agnieszka.Z Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 15.12.02, 17:15
      ten temat był niedawno poruszany.Ale mogę ci napisać ,że ja używałam do niedawna "sodonit" ale ostatno kupiłam sól"profit" i jestem zadowolona a i cena jest przystępna.Calgonitu nigdy nie stosowałam , bo za drogi.Ale ostatnio kupiłam tabletki "Acuta" niemieckie i sądzę ,żę są dość dobre aby je stosować a cena super bo za 60 szt. zapaciłam 15 zł.
    • Gość: Konfacela Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 15.12.02, 19:58
      Witaj w gronie użytkowniczek "najlepszego przyjaciela Pani domu"!Najważniejsze to kupić zmywarkę, a wybór środków myjących wydaje mi się już mniej istotny. Osobiście używam wszystkich możliwych środków Calgonitu, więc o jakości innych się nie wypowiadam. Co do rozważania cen to szczerze mówiąc wydaje mi się trochę śmieszne. Sam zakup zmywarki jest na tyle dużym wydatkiem, że nie oszukujmy się, z zasiłku dla bezrobotnych się raczej nie da. Tabletki 3w1 są przede wszystkim bardzo wygodne, bo nie muszę sprawdzać czy aby nie kończy mi się właśnie sól... No i obowiązkowo te zawieszki zapachowe, bo jak brudne naczynia tam trochę postoją, kiedy czekasz aż będzie pełne załadowanie :fou:Do czyszczenia zmywarek są też specjalne środki. Raz ich nawet użyłam, ale wydaje mi się to tak jakby konieczność prania pralki. Za to trzeba regularnie przecierać uszczelki przy drzwiczkach.I zgadzam się z poprzedniczką, my też się licytujemy kto ma wyjąć naczynia. Lenistwo ludzkie nie zna granic :lol:Konfacela
      • Gość: emama23 Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 15.12.02, 20:28
        Konfacela myslalam podobnie ale ostatnio moj maz nie dostal w sklepie tabl Calgonitu a "Robota" i nie zauwazylam roznicy w jakosci mycia wiec sobie mysle, ze po co przeplacac ( w sumie cena ta sama tylko 2x wiecej).Ja mam jeszcze problem z duzymi garnkami bo w sumie wychodzi ze myje je "recznie" bo musialabym zmywarke tylko z 3garami puscic. Jak sobie z tym radzicie??
    • Gość: Agnieszka.Z Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy?-do Konfaceli IP: *.* 15.12.02, 21:22
      mówiąc szczerze nie spodobało mi się to co napisałaś ,że zmywarkę może kupić tylko ta osoba ,która ma "więcej kasy"ja od dawna chorowałam na taki sprzęcik i zawsze była dla mnie za droga .Ale była u nas w hipermarkecie duuuuża obniżka i wreszcie mogłam sobie na nią pozwolić.Zapłaciłam za nią połowę sumy.Uważam ,że jak ktoś chce mieć to tak pokombinuje,że po jakimś czasie spełnią się jego marzenia.A a propo dużych garnków to mieszczą mi się 2-3 na dolnej półce a na górnej tylko kubki i malutkie talerzyki.Mam małą zmywareczkę (45cm.)
      • Gość: LARA Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy?-do Konfaceli IP: *.* 15.12.02, 23:17
        Ja też jestem szczęśliwą posiadaczka 45cm zmywarki i muszę powiedzieć, że mam podobny problem z garnkami. Wchodzą mi tylko dwa na dolną pułkę a resztę myję ręcznie. A co do środków myjących to polecam produkty "Robot". Może nie pachną tak jak calgonit ale myją równie dobrze i przede wszystkim są o wiele tańsze.
      • Gość: Konfacela Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy?-do Konfaceli IP: *.* 16.12.02, 21:19
        Kupno nawet najtańszej zmywarki i to za pól ceny to i tak wydatek min. kilkuset złotych. Według mnie to dużo. Do tego te wszystkie środki są duuużo droższe niż płyny do mycia naczyń. Do tego prąd. Dlatego uważam, że jest to sprzęt luksusowy. Ja też wiele lat o zmywarce mogłam tylko marzyć, a jak już kupiłam to 45cm, bo większa w mojej mikroskopijnej kuchni by się nie zmieściła. Jeżeli na czymś zaoszczędziłam to na gumowych rękawiczkach, w których musiałam zmywać i kremach do zniszczonych rąk.Zakup zmywarki nie zwróci się nigdy, ale nie po to je kupujemy, prawda? Ja tu sobie piszę, a tam się zmywa :hap:Acha, co do zacieków na naczyniach to warto sprawdzić, czy aby tak nie powkładałyśmy naczyń, że przysłaniają jakieś dysze lub zraszacze.Konfacela
    • Gość: Paty Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 16.12.02, 15:11
      Witajcie :) Tez jestem posuadaczka tego wspanialego urzadzenia. Co do srodkow to najpierw oczywiscie kupilam wszytsko Calgonit. Ale teraz uzywam Frisch-Activ (jakos tak sie chyba nazywa), produkt niemiecki i nie widze roznicy w myciu, a jest sporo tanszy.Mam jednak problem, bo uwazam ze cos to nablyszczanie nie dziala jak trzeba (nablyszczacz nadal mam Calgonit). Czesto na szklankach i szklanych naczyniach jest taki bialawy osad albo zacieki. Zauwazylam ze bez nablyszczacza lepiej naczynia wygladaja :eek: . Teraz mam zamiar kupic srodek 3 w 1 i zobacze jak beda nablyszczone.Moze to wina zmywarki? Macie taki problem? Probowalam juz roznych poziomow nablyszczania. Na jaki Wy macie ustawiony?pozdrawiamPatrycja
      • Gość: elzkul Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 17.12.02, 11:07
        Wydaje mi się, że to wina nieodpowiedniej jakości szkła. Niestety, nie wszystko nadaje się do zmywania w zmywarkach. Proszek lub talbletki do zmywania nie mają tu chyba znaczenia. Tak wynika z moich obserwacji.ELa
    • Gość: Baś Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 17.12.02, 21:47
      Cześć Magda!Co do opłacalności tabletek - to doszłyśmy z koleżankami do wniosku, że posiadając model szerszy - 60 cm - są opłacale. Natomiast przy węższej (taką ja posiadam) zdecydowanie doradzałabym żel do zmywarek firmy Calgonit ok. 17-18 zł). Nie spotkałam jeszcze żelu innej firmy. Dozujesz w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń i po kłopocie. Nigdy natomiast nie używałam proszku, więc nie mam doświadczenia w tym temacie. I jeszcze jedna rzecz. Zmywarkę jednak trzeba myć! To nie jest urządzenie takie jak pralka. Tutaj na filtrach osadzają się resztki jedzenia i nie oszukujmy się - same stamtąd nie wyjdą. Trzeba te filtry raz na jakiś czas (w instrukcji przesadzają moim zdaniem z częstotliwością) wyjąć i wymyć. A potem wkładam specjalny preparat do czyszczenia zmywarek - oczywiście firmy Calgonit, którego używam raz na kwartał (w przybliżeniu)i nastawiam najdłuższy program z najwyższą temoeraturą. I już nie śmierdzi i nie ma brzydkich zacieków na szkle, za które często obwinia się nabłyszczacz.No, to teraz będziesz miała trochę więcej czasu dla dziewczynek! PozdrawiamBasiaPS. A moi znajomi twierdzą, że ja to sobie powinnam teraz kupić jakiś przemysłowy model, bo w tym moim za kilka miesięcy nawet wszystkie talerze nie wejdą na raz, ha ha, nie mówiąc już o reszcie naczyń.
    • Gość: Konfacela Zmywarek CD - awarie IP: *.* 18.12.02, 17:45
      Widziałam na TVN program "Usterka". Tym razem fachowcy i "fachowcy" naprawiali zmywarkę. Ciekawe czy to sami "fachowcy", czy faktycznie na zmywarkach nikt się nie zna, bo się nie psują. ;)Jakie są Wasze dośiadczenia w temacie - awaria? Moja ma 3 lata i odpukać, nic jej nie jest. Ciekawi mnie też czy można kupić części, np. taki koszyczek na sztućce.Acha i muszę się przyznać bez bicia, że filtry w zmywarce to też czyszczę. Ale pralki, przynajmniej te, które miałam, też miały filtry i zbierały się tam różne paprochy. Chodziło mi raczej o konieczność mycia wnętrza tego cudownego urządzenia.A teraz idę myć gary po obiedzie :lol:Konfacela
    • Gość: Paty Re: środki do zmywarki - jaki najlepszy? IP: *.* 05.01.03, 00:24
      Witajcie :)Wracam do tematu, bo kupilam srodek 3 w 1 (zapomnialam nazwe ale cos na "s" a nie chce mi sie zejsc do kuchni teraz) i REWELACJA!! Skonczyly sie klopoty z nalotem i zaciekami na szkle. Juz sie przerzucam na te 3 w 1 bo to i klopot mniejszy z pilnowaniem soli i iloscia srodka nablyszczajacego. PolecamPatrycja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka