Dodaj do ulubionych

Antyreklama ?

IP: *.* 12.03.03, 00:13
Zastanawiam się czy wypada napisac taki post.. chodzi mi mianowicie o ksiązki, ktorych NIE polecacie (głównie ze wzgledu na zawarta w nich treśc).Czy to za bardzo nie trąci antyreklamą?Napiszcie co o tym sadzicie, a potem ew. rozwiniemy watek -ja juz mam pare "ulubionych" pozycji, na które niepotrzebnie wydałam pieniądzePozdrawiamMarghe
Obserwuj wątek
    • Gość: magamaga0 Re: Antyreklama ? IP: *.* 12.03.03, 00:14
      Uzupełnienie ... moje dziecko ma 2 lata i 4 m-ce i jest pożeraczem książek :-)Marghe
      • Gość: DawnySylvester Re: Antyreklama ? IP: *.* 12.03.03, 15:40
        No to ja zacznę!Bez owijania w bawełnę!1.Piotruś Pan, Wydawnictwo Elzbieta Jarmołkiewicz 2002, twarde wydanie dla małych dzieci. Oto kilka tekstów:"...Dała więc znak Zaginionym Chłopcom, aby strącili ptaszysko zwane Wendy...I odało się! Wendy została zestrzelona za pomocą kamienia...""...Piraci przywieźli na Skałę Porzuconych indańską ksieżniczkę. Zostawili ja tam, żeby sie utopiła gdy nadejdzie przypływ...""...Okrutny pirat, kapitan Hak, musiał uciekać ścigany przez znajomego krokodyla. Był to bowiem ten sam krokodyl, który jakiś czas temu odgryzł mu rękę..." No cóz za polot w tłumaczeniu i streszczaniu bajeczki!!!2."Pinokio" Wydawnictwo Elżbieta Jarmołkiewicz 2002, też twarde wydanie."...Kiedy stracli juz nadzieję, że odnajdą starego stolarza, pojawił sie ogromny REKIN i otworzył wielką paszczę i połknał ich..."A o ile ja sie nie mylę Pinokia zeżarł przecież wieloryb a nie rekin!!!Czytajmy mamusie wiecej pozycji dla dzieci z tego wydawnictwa! Nie zdziwie sie wcale jak nasze maluchy bedą kiedyś twierdzić, że Czerwony Kapturek miał wredną macochę która otruła jabłkiem siedmiu krasnoludków!P.S. Niestety (przyznaje sie bez bicia) te książeczki zakupiłam sama osobiście, w pośpiechu, kierując się znanymi przecież tytułami i ładnym wydaniem. Jednak po pierwszej próbie przeczytania tego małej po prostu wpadłam w osłupienie!!! Czy w/w wydawnictwo nie ma czegoś w rodzaju kontroli merytorycznej i stylistycznej???!!!Sv
        • Gość: kasiorek Re: Antyreklama ? IP: *.* 12.03.03, 16:00
          Hej ja też się dorzuce. Moja dzidzia ma 1,5 roczku i tez lubi książkeczki. Ta jest wyjątkowo głupia" Mysz z miasta i ze wsi" czy cos podobny tytuł. Nadmienie,,ze ostatnio pojawiła się w Empiku. Nie czytałam nic bardziej głupiego. Przyznamszczerze, że nie przeczytałam jej przed tym jak zaczełam ja czytać dziecku ( teraz juz tak nie robie). Generalnie bajka jest o tym jak to sie spotkały dwie myszki, popiły (piwo), potańczyły i pobałaganiły z kotem. Nadal jestem pod wrazeniem !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: magamaga0 Re: Antyreklama ? IP: *.* 12.03.03, 17:24
      No to do dzieła:"Bajki i opowiadania na 365 wieczorów" E.Jarmołkiewicz - głupota i przemoc do potegi entej"Osiołki Tymek i Tomek" (czy jakoś tak)"Kaczorek groszek"Stopniowo bedę dodawać kolejne pozycje (niestety)M.
    • Gość: wiolontela Re: Antyreklama ? IP: *.* 13.03.03, 14:23
      Hej To i ja sie dołacze do tej antyreklamowej akcji :grin:.Najgorsze ksiazeczki jakie do tej pory spotkałam na to wydawnictwa Wilga z serii "klasyka dla najmłodzych". Wystepuja w dwoch wersjach - okładki twarde z puzzlami do wyciecia i miekkie, bez puzzli. Sa to bajeczki, np. Pinokio czy Krolewna Sniezka, tyle tylko, ze...wierszowane. I tu sie nasuwa problem. Posłuchajcie fragmentu Snieżki (brrr... :fou: szok):..."kazała wezwac lesnika z lasu/ zgladz mi te Sniezke bo szkoda czasu/ gdy spelnisz predko swa role kata/ wtedy zostane wreszczie miss swiata..."albo to:..."po chwili mdrek, uczony krasnal/ rzekl to krolewna sprawa jest jasna/ zeby w tej bajce dzieci nie nudzic/ krolewne trzeba predko obudzic/ zawolal krasnal zwany Posoieszkiem/ wiec krasnoludki zbudziły Sniezke..."Dla mnie makabra...macocha miss...uff :eek:Wiola
      • Gość: DawnySylvester Re: Antyreklama ? IP: *.* 13.03.03, 15:36
        Dziewczyny!Mam prośbę! Podawajcie kto jest wydawcą takich gniotów!!!A co do wydawnictwa E.Jarmołkiewicz to myslałam, ze dwie pozycje podane przeze mnie to jakiś "ups", "wypadek przy pracy", a tu sie okazuje, że to chyba ich specjalnośc!!
        • Gość: kasiorek Re: Antyreklama ? IP: *.* 13.03.03, 15:44
          Dziewczyny, ja do tej Królewny Śnieżki - no jestem pod wrażeniem pomysłowości w rymowaniu. czegoś równie głupiego nie czytałam. A swoją droga czy nikt w tym kraju tego nie kontroluje. Jak można wypuścic na rynek taki chłam. Dochodze do wniosku, że wszystko w tym kraju można wydać :(Szkoda tylko, że to my nie mamy co poczytać naszym maluchom.
          • Gość: skadia Re: Antyreklama ? IP: *.* 14.03.03, 14:30
            A ja sie powaznie zastanawiam czy nie robic samej ksiazeczek na wlasny uzytek mojej Polismile)) "Osiolek Tymek i Tomek" to jedna z gorszych bajek jakie kupilam. Poza tym chcialabym nauczyc Pole wyczucia estetyki, a niektore bajki posiadaja tak wstretne ilustracjesad(((Mamy jednak duzo trafionych zakupow. Np. seria "klasyka polska" www.wilga.com.pl. Maja naprawde swietne ilustracje i teksty klasyczne, wiec sprawdzone. Ilustracje w tych bajkach nei sa szblonowe, pokusilabym sie wrecz o uzycie slowa - artystyczne.Aha i tez zaczelam kierowac sie zasada: nie kupuje ksiazek w pospiechu, tylko najpierw czytam w ksiegarni, potem biore, lub nie. Te malenkie ksiazeczki zawieraja z reguly tylko kilka zdan, wiec przeleciec wzrokiem mozna dosc szybko. Aha a tak generalnie to denerwuje mnie wszechogarniajacy zalew szmelcu, chlamu itd. W ksiazeczkach, zabawkach, ubrankach. Jak mam ksztalcic dziecko w poczuciu poszanowania zabawek skoro psuja sie zanim zacznie sie zabawa. Jak uczyc estetyki, skoro lalki poubierane sa w swiecace, fioletowo-rozowe sukienki. Nie mam nic do takich strojow, ale czemu taka standaryzacja? mhmmmmmmm ale mnie wzielo na narzekaniePozdrawiamaniaskadia_________________________www.aak.pl
            • Gość: kasiorek Re: Antyreklama ? IP: *.* 14.03.03, 14:58
              Zgadzam sie z Toba, zalewa nas wszechobecny chłam i szmelc ( lepiej bym tego nie ujeła). Zabawki, ksiazeczki i ubranka dla dzieci to czysty zysk, żeruje się na miłosci rodziców i wypuszcza na rynek dźidostwo. Nie każdy ma kase, by kupywac firmowe ubranka, zabawki, tylko czemu te dzieciaczki nie maja bawic się czymś bezpiecznym, ładnym. Wczoraj w Wyborczej zauważyłam ogłoszenie ostrzegajace o niebezpieczeństwie tej zabawki co w kontakcie z woda zmienia dwókrotnie badż trzykrotnie swoje gabaryty. Jestem w sszoku. Kto to dopuścił do sprzedazy. Ludzie, czy nikt nie zastanawia się nad konsekwencjami. Pisałam juz wcześniej o tym ,że u na sto chyba wszystko można za kase kupić. Zgroza :( Strasznie mnie dobija ta wszechogarniajaca tandeta: szmatławe ksiażeczki, bure ubrania, plastikowe, świeciace zabawki. Najlepiej trzymajmy się od nich z daleka, wtedy wymra smiercia naturalną :)pozdrawiam
    • Gość: magamaga0 Re: Antyreklama ? IP: *.* 16.03.03, 00:30
      ... i jeszcze "Kot Filemon" wyd. Delta
    • Gość: Agnieszka,mamaAniZosiJulki Re: Antyreklama ? IP: *.* 16.03.03, 20:44
      Ostrzegam przed książeczką "Hipopotam" Wandy Chotomskiej wyd. bodajże "Wilga", która wydrukowana jest od końca. W orginale ten wiersz zaczyna sie od słów "Hipopotam jest istotą, która bardzo lubi błoto..." W tej ksiązeczce te słowa są na ostatniej stronie. Widziałam to niedawno w Empiku, zwróciłam uwagę sprzedawczyni ale nie zrobiło to na niej wrażenia.A tak wogóle, to jest to bardzo fajny wierszyk. Czytałam go moim dzieciom tyle razy, że znam go na pamięć. Starą książeczkę "zaczytałyśmy na śmierć" i chciałam kupić nową. Dobrze, że zajrzałam.:hello: Agnieszka
    • Gość: magamaga0 Re: Antyreklama ? IP: *.* 17.03.03, 22:04
      Mam kolejną pozycję - wybaczcie wolno myślę :-)"Co odkrył mały ciapek" Wyd. Wilga. Koszmarny tekst, koszmarne rymowanki.. rysunki też nie lepsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka