Dodaj do ulubionych

Fotelik - jaki polecacie 9-18kg?

12.03.07, 16:39
Proszę polećcie mi jakiś sprawdzony fotelik. Używam jeszcze fotelika ROANa 0-
13kg ale córa ma 7,5miesiąca, nie należy do najmniejszych dzieci i w tym
Roanie siedzi jak sardynka. I jeszcze jedna sprawa: czy fotelik 9-18, czy od
razu 9-35kg? Który przedział? Z fotelika korzystamy często. I nierzadko są to
długie trasy więc dziecko musi tam wygodnie podróżowac i np. spać, gdy jest
taka potrzeba.
Obserwuj wątek
    • didith.b Re: Fotelik - jaki polecacie 9-18kg? 12.03.07, 18:31
      Polecam Ramatti Venus (9-18)z wersji limitowanej z zabawką, bo ma obicie
      welurowe- bardzo przyjemne, jest sprawdzony, stosunkowo niedrogi (w zależności
      od wersji od 280- 400 zł). Lepiej w przedziale wagowym od 9-18, bo te foteliki
      można rozłożyć do pozycji półleżącej i jak dziecko zaśnie to mu będzie
      wygodniej.
      • benignusia Re: Fotelik - jaki polecacie 9-18kg? 12.03.07, 20:00
        ja polecam maxi cosi priori.jesliczesto wypinasz fotelik to priori xp.idzie go
        rozłożyć,dziecku jest naprawde wygodnie.my jezdzimy na bardzo długie trasy(1700
        km w 3 dni)wiec wygoda małej jest bardzo istotna,ale takze
        bezpieczenstwo.materiał polecam nie pluszowy,bo wystarczy szmatką przetrzeć
        ślady po herbatniku czy chrupkach.rozkłada sie bardzo ładnie,i jest stabilny w
        samochodzie.
        porównywaliśmy dużo fotelików.najpierw chcieliśmy ramatti ale....jak w sklepie
        sprzedawca go ścisnął,to sie tak odgiął,że w momencie zrezygnowaliśmy,a jak
        zobaczyliszmy jak sie zapina go pasami,to facet stwierdził ze to prowizorka i w
        razie czego moze latać po samochodzie.
        • didith.b Re: Fotelik - jaki polecacie 9-18kg? 12.03.07, 22:17
          No u mnie nie lata w samochodzie i mogę go polecić- jak ktoś żle zapina pasy to
          już inna sprawa- zresztą popytaj na różnych forach- większośc mam ma ramatti
          veus.
          • benignusia Re: Fotelik - jaki polecacie 9-18kg? 12.03.07, 22:52
            wiesz,bardzo mi sie podobał ten fotelik ale niestety do bezpiecznych nie
            nalezy,i jak dziecko zaśnie to pozycji zmienić nie można,bo wtedy pas sie luzuje
            i fotel jest luźny,no chyba że zatrzymasz auto,poprawisz.ale takie są foteliki
            bez stelaża
            • maga785 Re: Fotelik - jaki polecacie 9-18kg? 13.03.07, 08:58
              Romer kingsmilePo pierwsze bezpieczny.Po drugie wygodny i obszerny.Po trzecie
              rozkłada sie tak żeby dziecko mogło sie spokojnie wyspaćsmile
              Pozdrawiam
            • didith.b benignusia 13.03.07, 11:15
              Nie wiem co ty piszesz skoro go nie miałaś. Jak moja córka zasypia- jedna ręką
              zmieniam pozycję fotelika- chyba sprzedawca nagadał Ci bzdur- żaden pas mi się
              nie luzuje- wiem bo mam ten fotelik i korzystam! A co do testów bezpieczeństwa
              to przeszedł w niemieckim ADAC na życzenie firmy Ramatti- na stronie producenta
              można obejrzeć nawet filmy z testu.
              • benignusia Re: benignusia 13.03.07, 11:21
                dziecko którym sie zajmiowałam miało ramatti.więc wiem o czym pisze,także jeśli
                chodzi o montaż.poczytaj na innych forach jeśli nie wiesz o co chodzi z tym
                pasem.uważasz że nas pozostaje tak samo napięty jak pozycje zmieniasz??niestety
                nie.i plastik jest bardziej giętki w tym foteliku.
                • didith.b Re: benignusia 13.03.07, 11:54
                  no cóz u mnie jest ok. Mój mąż jest oki kierowcą i nie dopuściłby żeby pas był
                  luźny- a tak się nie dzieje. Na innych forach poczytałam i jest polecany przez
                  mamy.
              • magia Re: benignusia 13.03.07, 12:13
                didith.b napisała:
                A co do testów bezpieczeństwa
                > to przeszedł w niemieckim ADAC na życzenie firmy Ramatti- na stronie
                producenta
                >
                > można obejrzeć nawet filmy z testu.

Ta, jasne..
                Przytaczam watek, bo nie chce sie powtarzac
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=44874771&v=2&s=0
                • kalina51 Re: benignusia 13.03.07, 13:38
                  Zdecydowanie polecam maxi cosi tobi. Jest rewelacyjny. Wygodny i bezpieczny.
                  Wypadł najlepiej we wszystkich testach bezpieczeństwa. Jest bardzo wygodny do
                  spania dla maluszka- główka nigdy nie opada do przodu i maluch wygodnie może w
                  nim podróżować wiele godzin- sprawdzonesmile.
                  • coliander Tobi vs. Priori 14.03.07, 08:36
                    czy mozesz mi powiedziec dlaczego wybralas Tobi a nie priori? Ja wlasnie waham
                    sie miedzy tymi dwoma... Wiem, ze Tobi lepiej dostosowuje sie do dziecka,
                    bardzo latwo reguluje sie pasy i polozenie zaglowka i samego fotela. Jednak
                    nadal nie jestem pewna.
                • aishka2307 benignusia 13.03.07, 15:50
                  Dziękuję dziewczyny za radę. I tak wahałam się między Maxi Cosi priori a
                  Ramatti. Wybiore Maxi Cosi priori. A jaka jest różnica między maxi cosi priori
                  a m-c priori xp? Oczywiście oprócz cenowej? Jaki kolor polecasz benignusia???
                • didith.b Re: benignusia 13.03.07, 20:05
                  magia napisała:

> didith.b napisała:
                  > A co do testów bezpieczeństwa
                  > > to przeszedł w niemieckim ADAC na życzenie firmy Ramatti- na stronie
                  > producenta
                  > >
                  > > można obejrzeć nawet filmy z testu.
                  >
                  > Ta, jasne..
                  > Przytaczam watek, bo nie chce sie powtarzac
                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=44874771&v=2&s=0
                  >

No cóz... czytając ten przytoczony watek dochodzę tylko do wniosku, że jesteś
                  nastawiona na Maxi Cosi- i nie przyjmujesz żadnych argumentów, co zauważyli
                  również inni...
                  • magia Re: benignusia 13.03.07, 20:20
                    didith.b napisała:
                    > No cóz... czytając ten przytoczony watek dochodzę tylko do wniosku, że jesteś
                    > nastawiona na Maxi Cosi- i nie przyjmujesz żadnych argumentów, co zauważyli
                    > również inni...

To jeszcze sie upewnij czy dobrze czytasz, bo ja MC nie uzywam/uzywalam nigdy.
                    Co najwyzej jestem nastawiona na foteliki bezpieczne. Ramatti w tej grupie na
                    razie nie ma.
                    • benignusia Re: benignusia 13.03.07, 22:59
                      maxi cosi priori i priori xp różnią sie tylko jedną rzeczą-napinaczem pasów.jest
                      to taka rączka.powiem tak-jeśli często fotelik wyciągasz i wypinasz z pasów,i
                      robisz to w pośpiechu,to lepszy jest xp,bo wtedy masz pewność ze zamocowałaś
                      fotelik dobrze ,i idzie ci to szybciej,jeśli jednak wozisz maluszka w jednym
                      samochodzie,i fotelik jest tam cały czas,i sporadycznie go
                      wypinasz(tzn.montujesz raz a porządnie)w zupełności wystarczy priori.my
                      wybraliśmy priori bo fotelik z auta wypinamy sporadycznie,wiec po co 200zł
                      wiecej wydawać.
                      co do koloru,to wybierz taki jaki ci się podobawinkmy kolor mamy STRATOS,ale
                      bardziej chodziło nam o materiał.córa ma 11 m-cy,i wcina w foteliku flipsy czy
                      miśkopty,więc ważne dla nas było żeby po jej jedzonku plam nie było.dlatego
                      wybraliśmy tapicerke nie pluszową.i po przejechaniu w fotelikukilku tysięcy
                      kolometrów moge polecićwinkwystarczy ze przetre mokrą szmatką i plamy nie ma.na
                      pluszu zostaje.
                      co do tego ze jestem takim zwolennikiem maxi cosi....pierwszy fotelik nie
                      miałam MC,a wózkiem MC(quiny)też nie jezdze....staram sie wybrać dla małej to co
                      dobre/bezpieczne/wygodne...
                      • chyzia1 Re: benignusia 14.03.07, 08:46
                        ja korzystam z takiego fotelika i jestem bardzo zadowolona nic sie nie luzuje
                        nie rusza i małej wygodnie jak zaśnie
                        www.allegro.pl/item173972705_fotelik_9_36_kg_multi_max_uchylny_rewelacja_
                        .html Ale wybór fotelika to sprawa indywidulana bo każdy z nas oczekuje czegoś
                        innego Wybór należy do ciebie

Pozdrowionka
                        • chyzia1 Re: benignusia 14.03.07, 11:43
                          fotelik nazywa sie multi max
    • ala129 Re: Fotelik - jaki polecacie 9-18kg? 14.03.07, 13:14
      Polecam Roemera King. Przez 5 miesięcy mieliśmy Maxi Cosi Tobi, ponieważ
      zależało mi na najlepszym foteliku. No ale niestety córeczka go nie cierpiała.
      Po 10 minutach jazdy (za każdym razem) wierciła się i mówiła, że boli trzymając
      klamrę spinającą pasy w kroku. Nie wyobrażam sobie chłopca jeżdżącego w takim
      foteliku. Co do Roemera, to jestem zachwyconasmile Jest bezpieczny i wygodny. W
      końcu podróże przestały być koszmaremsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka