Dodaj do ulubionych

problem z fotelikiem 9-36 - montaż

17.03.07, 10:55
witam
kupiłam maxi cosi rodi i nie potrafie go zamontowac tak aby był stabilny
z tego co wyczytałam fotelik ten powinien być przymocowany stabilnie tylko
jeśli dziecko siedzi (pasy powinny sciśle przylegać)
jesli dziecka nie ma pasy sa nadal zapiete ale fotelik jest ruchomy
niestety w moim aucie (seicento) nie moge pasów na tyle skrócic aby dziecko
siedząc było bezpieczne pasy nadal są luźne mimoże maksymalnie skrócone
czy coś robie nie tak - prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • dorotadu oczywiście to 15-36 17.03.07, 11:56

• aluc Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 17.03.07, 14:27
      nie znam seicento, ale przy pasach bezwładnościowych nie powinno być problemu
      ze skróceniem pasa, natomiast w sytuacji normalnej on zawsze będzie "luźny", bo
      napinacz działa przy szarpnięciu, na dorosłym też pas jest "luźny", to znaczy
      można się w nim pochylić na przykład, ale już jak pochyliz się zbyt gwałtownie,
      to zadziała napinacz i pas cię przytrzyma

a jak nikt w pasach nie siedzi, to one sobie wiszą czy są wciągnięte? może z
      pasami coś jest niehalo
      • dorotadu Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 17.03.07, 15:05
        jechałam z małą i na rondzie fotelik przechylił sie na bok - gdyby nie to ze
        maz prowadził a ja mogłam przywrócić fotelik do pionu to byłoby nieciekawie sad
        pasy nie sa tzw samowciągajace - reguluje sie dł recznie ale są już max skrócene
        • aluc Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 17.03.07, 22:19
          hmmm... przejrzałam trochę stron o fotelikach i wszędzie jest mowa (wprost albo
          domyślnie) o pasach bezwładnościowych... z pewnością jeśli nie możecie przypiąć
          dziecka na sztywno, to nie zapewnia to żadnego bezpieczeństwa, a nawet może być
          groźne dla córki

i prawdę mówiąc nie mam pojęcia, czy w ogóle przy takich pasach da się taki
          fotelik bezpiecznie zamontować i czy w ogóle spełnia swoje funkcje

zmienić pasy?
          • edytkus Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 18.03.07, 01:46
            aluc napisała:

> > i prawdę mówiąc nie mam pojęcia, czy w ogóle przy takich pasach da się taki
            > fotelik bezpiecznie zamontować i czy w ogóle spełnia swoje funkcje

da sie, moj maz ma tak zamontowany fotelik ale nie pamieta jak to zrobil (?!)
    • edytkus Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 18.03.07, 01:43
      > z tego co wyczytałam fotelik ten powinien być przymocowany stabilnie tylko
      > jeśli dziecko siedzi (pasy powinny sciśle przylegać)
      > jesli dziecka nie ma pasy sa nadal zapiete ale fotelik jest ruchomy

to sa jakies bzdury, prawidlowo zamontowany fotelik moze sie przesunac gora poltora cm z dzieckiem
      czy bez.
      Nie kazdy fotelik pasuje do kazdego auta, najwyrazniej model ktory posiadasz jest tego przykladem.
      Zmien fotelik, a jescze lepiej auto - wyglada na to ze jest stare, stare = niebezpieczne. Ewentualnie
      pojedz do dealer'a lub mechanika, moze naciagna pasy. Mozesz tez poszukac czegos w tym rodzaju
      www.greatbabyproducts.com/Mighty_Tite_Seat_Belt_Tightener_p/suns-10001.htm
      • dorotadu Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 18.03.07, 09:58
        dzięki za odpowiedzi
        przełożę ten fotelik do samochodu meża a do mojego pomyslimy o innym
        i nie kupie go przez internet tylko w realu z przymiarką smile
      • aluc Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 18.03.07, 14:01
        edytkus, nie bzdury

rodi jest stabilnie zamontowany do siedzenia, natomiast bez dziecka oparcie pod
        plecy po prostu swobodnie opiera się o oparcie fotela samochodowego, dopiero z
        dzieckiem przypiętym pasami fotelik jest "przyparty" do fotela, bo też inna
        jest funkcja takiego fotelika (korekta miejsca przechodzenia pasów
        samochodowych) niż fotelików dla mniejszych dzieci

inna rzecz mi przyszła do głowy, że wy go w ogóle niedobrze zamontowaliście, bo
        dziecko ewentualnie mogłoby polecieć do przodu, w bok już nie, bo plastikową
        podkładkę w rodi wsuwa się pomiędzy siedzenie i oparcie i naklikuje fotelik
        jako taki

no właśnie, też mi się wydawało, że w seicento już są bezwładnościowe na
        tylnych siedzeniach też
        • dorotadu Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 18.03.07, 17:02
          fotelik mam taki
          www.allegro.pl/item175161024_nowe_maxi_cosi_rodi_15_36_kg_dostawa_0_zl_w_wa.html
          , teraz widze że w modelu xp jest jeszcze meltalowa cześć na która nakłada sie
          fotelik
        • edytkus Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 19.03.07, 05:25
          aluc napisała:

> edytkus, nie bzdury

ach, zasugerowalam sie waga w tytule, fakt inny rodzaj fotelika ale w takim razie ciekawostka. Wg
          badan z ostatnich lat takie foteliki w ktorych dziecko i fotelik sa przypiete jednym pasem sa malo
          bezpieczne. W USA coraz wiecej fotelikow dla starszych dzieci ma pieciopunktowe pasy - moja corka
          bedzie tak jezdzic do ok. 8 roku zycia (fotelik do 29,5kg)
    • anetina Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 18.03.07, 11:17
      to co mi wiadomo seicento ma bezwładnościowe pasy
      chyba że masz stary model, to wtedy może nie robili !?
      albo samochód miał wypadek, pasy mogą być wtedy wyregulowane

rada - zmieńcie pasy
      • dorotadu Re: problem z fotelikiem 9-36 - montaż 18.03.07, 17:03
        seicento 99 nie ma bezwładnościowych pasów
        auto odkupione od rodziny więc na pewno bezwypadkowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka