Dodaj do ulubionych

jakie nosidełko polecacie ???

30.04.07, 21:18
corka ma 5 miesiecy, chce jej kupic nosidelko, ale nie mam pojecia jakie,
widzialam takie

www.allegro.pl/item186644689_active_infant_nowe_nosidelko_5pozycji_2pasy_3kolo.html

ale corka lubi byc przodem do otoczenia a tu tak nie mozna nosic

widzialam tez takie

www.2o2.pl/index.php?p389,wielofunkcyjne-nosidelko-dla-dzieci-rain-exclusive

ale jakos tak dziwnie wyglada, niezbyt wygodnie

moze ktos mi doradzi, a moze ktoras z Was ma takie, a moze jakies inne, please

pewnie duzo z was poleci chuste, ale ja nie jestem do niej przekonana,
poniewaz, corke bedzie nosil maz, po drugie mysle ze ciezko ja wiazac i dosc
dlugo, po trzecie chyba dziecko nie jest latwo z niej wyjac i wlozyc tak jak
w przypadku nosidla, jezeli sie myle prosze o rady, i jeszcze jedno jak dlugo
sie wiaze taka chuste, zeby wlozyc dziecko i wyjsc
Obserwuj wątek
    • misiaczek85 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 30.04.07, 22:02
      ja mam nosidło Active Infant. Mój synek ma 3 miesiące, kilka razy uzyliśmy już
      tego nosidła w celu szybkich zakupów i do domku smile
      uważam, że nie jest najgorsze. myślę, że częściej będę z niego korzystać, jak
      syn będzie nieco starszy.
    • bociek77 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 30.04.07, 22:18
      polecam nosidełko baby bjorn - dosyć drogie ale mozesz poszukać uzywanych na
      allegro u nas sprawdziło się super smile malutka też zadowolona
      • gizianna Re: jakie nosidełko polecacie ??? 30.04.07, 22:28
        podpisuję się pod tym - naprawdę super!
    • figrut Re: jakie nosidełko polecacie ??? 30.04.07, 22:22
      No cóż, chusty nie chcesz, a to jedyne co mogę z czystym sumieniem i po
      dokładnym sprawdzeniu u siebie polecić. Nosidełek miałam trzy i wszystkie trzy
      wydałam, bo chusta przebiła wszystkie.
    • k.sg Re: jakie nosidełko polecacie ??? 30.04.07, 22:41
      Moim zdaniem sztywne nosidełko nie jest dobrym rozwiazaniem, a już na pewno nie
      można w takim nosić przodem do świata (kręgosłup!). Te wskazane nosidałka z
      allegro to jakies koszmarki.
      Dla mnie najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem jest chusta. Mam długą wiązaną i
      zamotanie się trwa jakieś 20 sekund. To naprawdę nie jest trudne. A jeśli nie
      chcesz wiązanej to może jakaś kółkowa albo mei tai... O chustach i miękkich
      nosidłach dowiesz sie na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603
      oraz na stronie www.chustomania.pl/
      • eliszka25 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 30.04.07, 23:33
        tez polecam nosidelko baby bjoern. mozna w nim nosic dziecko od urodzenia (od
        3,5 kg). malutkie przodem do siebie, a starsze tylem do mamy czy taty.
        mamy takie www.tanimarket.pl/go/_info/?id=3540 i jestesmy naprawde
        zadowoleni. babel tez lubi w nim podrozowac.
        • angorek Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 00:37
          baby bjorn active, super sprawa, nie czujesz ciężaru dziecka
      • monikaa13 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 10:26
        a czemu w chuscie mozna nosic przodem to swiata???

i jak zamotanie takiej chusty zajmuje 20 sekund, wyglada to tak jakby mialoby
        si ewiazac z godzine i czy zeby wyjac dziecko trzeba rozwiazac cala chuste,
        www.chustomania.pl/online/webshop.nsf/0/4E873C938FB69FEAC125721B00723F00?OpenDocument

a moze taka bylaby lepsza co sadzicie
        www.chusta.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
        • k.sg Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 16:07
          Nigdy nie można nosić w dziecka przodem do świata ani w miekkim, ani w twardym
          nosidle. Dlaczego? Z powodu kręgosłupa, który nie jest wówczas naturalnie
          wygięty. A w chuście dziecko ma należycie podparty kręgosłup i główkę (jeśli
          jeszcze nie trzyma jej samodzielnie.
          Aby z wiązanej chusty wyjąć malucha, to wcale nie trzeba jej rozwiązywać.
          Chusta.pl też jest dobra, ale jest to chusta noszona na jednym ramieniu. Dobra
          dla noworodka, ale raczej nie dla starszego malucha. Może być już za ciężko dla
          noszącego (ciężar dziecka opiera sie tylko na jednym ramieniu noszącego).
          Takie chusty mają zazwyczaj kilka pozycji noszenia, a wiązana ma bodajże 13
          podstawowych i też mozna z niej zrobić kieszonkę na jedno ramię.
          Popatrz na stronę Oppamamy oppamama.pl/ , która szyje chusty i można od
          niej kupić taniej wiązaną, kółkową czy mei tai. Ale oczywiście wybór należy do
          Ciebie...
    • madzik744 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 08:15
      Ja mam active infant od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Używamy go
      dość często, ba - nawet w domu jak coś robie, a dziecko nie chce być samo to
      siedzi w nosidełku. Ma te same funkcje co baby bjorn tyle, że cena znacznie
      niższa - na allegro nowe kosztuje ok 70 zł.
      • donkaczka Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 09:12
        z chust bardzo latwy w uzywaniu jest mei tai, kosztuje u oppamamy okolo 100 pln
        to jest "gotowe" nosidlo z dwiema parami wstazek do zawiazania, na brzuchu czy
        plecach, szybko i latwo jesli boisz sie platac chuste, co tez nie jest trudne,
        naprawde

i nie ludz sie W ZADNYM nosilde nie wolno nosic dziecka przodem, hocby to na
        reklamie pokazywali
    • kita_76 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 10:16
      Ja wlasnie kupilam chuste-nosidelko Carrycot Infant (nie chcialam duzo wydawac
      bo nie bylam pewna czy mala w ogole ja polubi). Problem jest taki, ze juz jest
      za duza na pozycje kolyskowa, ktora przy tej chuscie polecaja do 5 miesiaca,
      wlasnie skonczyla 4, ale jeszcze za mala na druga pozycje kangurkowa, zreszta i
      tak nie bardzo umiem ja w ten sposob nosic w tym ustrojstwie, wie cnie wiem czy
      w ogole bedziemy uzywacsad
      pzdr
    • sja75 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 10:35
      chusta długa jest najlepsza-szczerze polecam!!!my mamy chustę nati
      • azjab Re: jakie nosidełko polecacie ??? 01.05.07, 10:55
        ja kupiłam w mothercare, ale jest kiepskie, Julka nie lubi w nim siedzieć.
        Wkładałam ją też do chusty i efekt podobny, więc u mnie te wszystkie ustrojstwa
        idą w kont. Zresztą nic już nie będę kombinować, tyle dałam radę to i wytrzymam
        jeszcze trochęsmile
    • gadoma monikaa13 02.05.07, 18:25
      Dobre nosidełko powinno mieć szerokie siedzisko, usztywnione plecy wystające
      nieco powyżej główki malca (to chroni jego kręgosłup przed zbyt mocnym
      wyginaniem) oraz prosty i bezpieczny sposób zapinania. Powinno mieć atest
      Instytutu Matki i Dziecka. % miesięczny Twój maluch powinien już sztywno nosić
      główkę i kupowanie mu nosidełka drugiego które prezentujesz nie byłoby trafne
      ze względu na wiek i wagę jeśli zamierzasz długo nosić. Active Infant może być.
      Zobacz jeszcze takie: Soft@Safe, Chicco c.260zł(+/-), Maya, Bebe Confort
      c.380zł, Carrycot, Infant c.189zł, Miko c. 175 zł, Salewa, Kid Carrier c.560zł
      i Carriere, Marko c.550zł, Baby Bjórn c.390zł
      Wybór należy i tak do Ciebie. My tu możemy sobie tylko pisać. Ale może ciut
      pomogłam.
      Pozdrawiam smile
      • monikaa13 pouch co sadzicie 02.05.07, 21:22
        chyba jednak zdecyduje sie na chuste jakos mnie przekonalo, te wszystkie
        nosidla sa super al ekosztuja jakiesz niewyobrazalne pieniadze

malej duzo nie chce nosic poprostu jak gdzies pojedziemy na wakacje czy na
        dzialke

zastanawiam sie nad chusta pouch chusta.pl, ale czy bedzie dobra dla starszej
        dzidzi tez, i czy jest wygodna i bezpieczna moze ktos wie
        • k.sg Re: pouch co sadzicie 02.05.07, 21:47
          Chusta - brawo. a co do poucha, to lepiej wskakuj na forum i spytaj dziewczyn,
          które jej używają smile
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603
          • monikaa13 Re: pouch co sadzicie 02.05.07, 21:48
            pytam ale szukam roznych opinii, tam duzo poleca wiazana, podoba mi sie ale maz
            nie chce a to on bedzie nosil, poza tym ta cena
            • gadoma Re: pouch co sadzicie 02.05.07, 23:33
              Kiedyś znany wszystkim fizjoterapeuta polecał pouch do noszenia na krótki czas,
              ale trzeba nauczyć się nosić. Z tego co pamiętam to starcza do 2 czy 3 roku
              życia i jeszcze jedno mężczyźni nie bardzo lubią chusty a kobiety i owszem. smile.
              Jeśli chcesz sporadycznie nosić maluszka to polecałabym jednak nosidełko nie
              musi wtedy być "wypasione". W chuście ciężko nosić kilkunastokilogramowego
              maluszka pomyślcie o własnych kręgosłupach. Najlepiej zadaj sobie pytanie jak
              długo możesz nosić malca na rękach z przodu? Ciężko? No właśnie.
              • kaeira Re: pouch co sadzicie 03.05.07, 11:21
                gadoma napisała:
                > i jeszcze jedno mężczyźni nie bardzo lubią chusty a kobiety i owszem. smile.

A mój partner uwielbia. Z powodu bólu pleców ja mogłam nosić tylko po domu,
                krótkodystansowo, on w pierwszych miesiącach spacerował z małą w chuście
                godzinami, niósł ją, kiedy chodziliśmy po mieście, itp.
                fotoforum.gazeta.pl/3,0,603164,4,2,2599,kaeira.html
                • gadoma Re: pouch co sadzicie 03.05.07, 15:46
                  kaeira napisała:
                  >on w pierwszych miesiącach spacerował z małą w chuście

no właśnie w pierwszych miesiącach smile
                  • kaeira Re: pouch co sadzicie 03.05.07, 16:58
                    gadoma napisała:
                    > kaeira napisała:
                    > >on w pierwszych miesiącach spacerował z małą w chuście
                    > no właśnie w pierwszych miesiącach smile

Ale co sugerujesz? Że facetom pozniej już się nie chce? smile

U nas po prostu na razie chusta w ogole jakoś jest o wiele mniej używana, jakoś
                    nie mozemy sie przyuczyć nowych pozycji dla aktywnego i siedzacego dziecka.
    • figrut Re: jakie nosidełko polecacie ??? 03.05.07, 00:04
      fotoforum.gazeta.pl/5,2,figrut.html Zobacz jak można nosić starsze
      dziecko w takiej prościutkiej chuście. Mój mały ma trzy lata, ale mimo wszystko
      jak muszę bardzo dużo biegać po urzędach, to chustę ze sobą zabieram, bo
      wygodnie i nie jest ciężko, gdy materiał rozciągnie się na ramieniu.
    • mam2baby Re: jakie nosidełko polecacie ??? 03.05.07, 11:58
      polecam nosidełko baby bjorn
    • kajkasz1 Re: jakie nosidełko polecacie ??? 03.05.07, 22:45
      Jeśli chcesz coś łatwego w użyciu (jak nosidło), uniwersalnego (dla Ciebie i
      męża), zdrowego dla dziecka to polecam tradycyjne chińskie nosidło Mei Tai. Tak
      jak pisały dziewczyny, w Polsce szyje je Oppamama.
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,512623,2,46.html
      Co prawda niektórzy noszą w nim dzieci od urodzenia, ale ja polecam dla ciut
      starszego dziecka. Jest wygodne i miękkie, możesz też wybrać sobie własny wzór,
      niepowtarzalny. Można w nim nosić dzieci, jak długo Twój kręgosłup wytrzyma, z
      tyłu i przodu.
      ALE UWAGA!
      Noszenie przodem do świata, tłumaczone często przez rodziców chęcią poznawania
      świata przez dzieci, jest naprawdę bardzo szkodliwe dla kręgosłupa! Wyobraźcie
      sobie, jak wisicie na kawałku materiału, wygodnie?! A dzieci malutkich, które
      jeszcze nie siedzą samodzielnie, nie wolno wsadzać do nosideł. Piszą tak w
      każdej książce o pielęgnacji niemowląt.
      Nie rozumiem więc tej mody na noszenie tak malutkich niemowlaków. I to przez
      mamy, które deklarują, że chcą dla swoich pociech tego, co zdrowe dla ich
      rozwoju. To moda, nie konieczność!!!
    • mysia125 noszenie przodem do swiata 04.05.07, 07:49
      Na Chustomanii jest troche na ten temat:

www.chustomania.pl/online/webshop.nsf/0/C38AC68400CE4E2FC12572CF00649368

--
      Kasia & Felix 23/01/2005
      Felix for beginners
    • mietowy_kot Re: jakie nosidełko polecacie ??? 04.05.07, 11:58
      nosidełko red castle sport - polecamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się