Dodaj do ulubionych

Fondue - jakie?

25.10.07, 09:27
Witajcie,
Myślę już powoli o prezentach gwiazdkowych i wymyśliłam dla brata fondue - tylko jakie ????
W zasadzie będe potrzebowała dwóch jedno około 100 zł, a drugie droższe okolo 200 zł.
Może ktoś ma sprawdzone i godne polecenia?
Bedę wdzięczna za propozycje bo ja zupełnie zielona w tym temaciesmile
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 09:40
      Ale o co ci chodzi? O zestaw naczyń do fondue czy o gotową potrawę do
      przyrządzenia- fondue?
      • zarebamon Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 09:56
        Przede wszystkim o zestaw garnków. Ale co do gotowych potraw to też chętnie poczytamsmile
        • monikaa13 Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 11:14
          ja jestem akurat na czasie z tym sprzetem bo kupilam wlasnie na
          slub/wesele
          kupilismy z allegro takie za 109-110 zl, jestt tam takie jedno, jak
          wejdziesz tam to na pewno sie zorientujesz ktore to jest
          fajnie wyglada na zywo, nie jest to moze jakies z gornej polki ale
          jest, tez takie chcialabym dostac

a ktos juz jadl cos z tego, bo ja nigdy i chetnie sie dowiem, czy
          warto
          • zarebamon Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 11:58
            www.allegro.pl/item257879595_fondue_zestaw_23_ele_bergner_bg_4500]_.html
            Rozumiem, że tosmile - też je oglądałam.
            A włąśnie dziewczyny jak smakują potrawy - warto coś takiego mieć?
            Mój barat z żona nie mają czasu na gotowanie obiadków i stwierdziłam, że ten prezent będzie im odpowiadał.
            • monikaa13 Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 12:38
              tak to, to
              jak przyszla do nas paczka to obejrzelismy dokladnie, wyglada
              identycznie jak na rysunkach tylko blacha jest do cienka, ale pewnie
              za te cene ni emozna sie duzo spodziewac, szczerze powiem, nie wiem
              jak wygladaja inne bo nigdy czegos takiego na zywo nie widziala,
              nawet pytalam u nas w miescie w sklepach, ale patrzeli na mnie jak
              na jakas dziwna
            • loganmylove Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 12:59
              No nie zgodzę się, że to dobry pomysł na kogoś kto nie gotuje z
              braku czasu. Dobre founde jest raczej na spotkanie ze znajomymi,
              wspólne siedzenie przy stole i gotowanie przy jedzeniu. Na pewno nie
              na szybkosmile Co się robi? Albo różne kawałki mięsa w oleju albo
              klasyczne serowe-kilka rodzajów sera z winem w kociolku wczesniej
              nasmarowanym czosnkiem mniamsmile można też na słodko-owoce w
              czekoladzie.
              • monikaa13 Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 13:01
                tez sie zgodze, to nie jest cos do gotowania, to jest raczej tak jak
                wyzej napisano do spotkanie ze znajomymi albo wspolny wieczor przy
                winie
                mniam, mniam, ale narobilas smaka, chyba sama sobie to kupie
                • zarebamon Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 13:10
                  No może xle się wyraziłamsmile
                  Jak już wróca wieczorkiem do domu to myślę, że chętnie przy tym razem posiedzą.
                  W kazdym razi pracują dość długo i po powrocie napewno nie gotują tradycyjnych obiadów a taki relaksik z winkiem i fondue byłby chyba ok.
                  Czyli w zasadzie naczynia jako takie nie maja tu wiekszego znaczenia - kwestia gustu i tyle? Aha w niektórych jest napisane, że jest miejsce na swieczkę tzn, że dodatkowo ogrzewam świeczką czy tylko miejsce na świczkę? Może troche głupie pytanie ale ja naprawde kompletny laik w tym temaciesmile Aha czy paliwo do tego sprzętu kupuje oddzielnie czy jest w zestawie?
                  • monikaa13 Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 13:24
                    paliwo jest oddzielnie, ty kupujesz tylko zestaw, ale jak trafisz na
                    jakas promocje to dostaniesz paliwo gratis, tak jak pisalam wyzej
                    kupilam z allegro to za 110zl i jeden sprzedawca dodawal paliwo
                    gratis, to jest taka puszka
                    • ib_k Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 17:44
                      Klasyczne naczynie do fondue serowego powinnobyć gliniane, od spodu
                      nie szkliwione. Przed użyciem należy je dobrze namoczyć. To opisane
                      przez was jest do mięsnego, w glinianym ser jest cały czas gorący
                      ale nie wrze, w metalowym podaje się rosół, lub oliwę do pieczenia
                      mięsa i powinna ona wciąż lekko wrzeć.
                      Fondue nie nadaje się do szykiego jedzenia, raczej jako przekąska na
                      dłuższe posiedzenia. Smacznego (chociaż ja osobiście nie przepadam)

• donkaczka Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 21:16
                        ja przepadam, ale tego sie nie da jesc za czesto, watroba do wymiany

do serow jest dokladnie takie jak pisze ib_k, gliniany rondelek na palniku, w
                        skelpach najczesciej sa metalowe garnuszki, ale ciezko w nich ser utrzymac w
                        odpowiedniej temperaturze

jak chces cos w tym stylu, to moze lepiej raclette? to mozna na kolacje chocby
                        codzien odpalac i wrzucac co jest pod reka, nie troszczac sie o gatunek sera
                        • mama.zosi75 Re: Fondue - jakie? 25.10.07, 22:22
                          Potwierdzam - raclette jest bardzo fajne, mamy grill tefala z
                          racletkami, często robimy samo mięso, a racletki - ze znajomymi,
                          wydaje mi się, że to można częściej wykorzystać i robić różne
                          rzeczy, a tam tylko ser.
                          • zarebamon Raclette - przekonałyście mnie:) 26.10.07, 08:33
                            Macie rację - dzięki za pomocsmile)
                            Teraz tylko podpowiedzcie, które warto kupić smile Ptrzebuję 2 jedno w okolicy 100 zł, a drugie droższe - no chyba, że i w okolicy 100 zł będzie dobre smile
                            • monika8388 Re: Raclette - przekonałyście mnie:) 11.11.07, 21:29
                              Też zastanawiam się nad kupnem raclette. Na allegro znalazłam fajne i niedrogie:
                              www.allegro.pl/item265946948_grill_elektryczny_raclette_8_tacek_osob_1200_w.html
                              Czy może ktoś ma raclette firmy Bifinett i może się wypowiedzieć czy warto je
                              kupić?
                              • dorcia1234 Re: Raclette - przekonałyście mnie:) 11.11.07, 22:32
                                a ja mam i foundee i raclette i zdecydowanie częściej używam foundee...( raclette aż raz na 10 lat użyłam i to tylko dlatego że padał deszcz a mieliśmy w planach grilla )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka