pia_ 20.11.07, 13:27 Dziewczyny, jestem w biurze u księgowej, która nie ma pojęcia co kupić swojej 9-letniej wnuczce. Ciuchy, biżuteria, sprzęt sportowy odpada. Ostatnio dostała mp3 i grę Sims(???). Co doradzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mira31 Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 20.11.07, 14:08 -matę do tańczenia stepmania z allegro, -planszową grę monopol, Odpowiedz Link Zgłoś
ewadorotaola Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 20.11.07, 17:52 do the sims jest masa dodatkow , moze z 3 dodatki Odpowiedz Link Zgłoś
whitepearl Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 16:56 kurs jezykowy, jednostki funduszu inwestycyjnego lub wibrator Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 17:42 > Dziewczyny, jestem w biurze u księgowej, która nie ma pojęcia co > kupić swojej 9-letniej wnuczce. Fajnie, że się tym z nami zechciałaś podzielić. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Babcia kretynka? 21.11.07, 18:24 Ni stąd, ni z owąd, rzuca się kupować prezent absolutnie obcej sobie osobie? Nech jej da swoją pensję - może to biedne dziecko mające babcie kretynkę lepiej wykorzysta gotówkę... (jak można nie znać własnej wnuczki po 9 latach???) ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
usmiecham-sie Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! - odpowiedź! 21.11.07, 19:18 mam barat 9-latka wiec jestem mniejw iecej obcykana dla niego kupuje czesto gry, sprawdzaja sie super, ale nie komputerowe tylko planszowki. on wprost szaleje na ich punkcie, wiagaja go na kilka godzin, nie wspominajac oczywiscie ze jestem za kazdym razem proszona o "jeszcze jedna gre" i tak granie przeciaga sie w nieskonczonosc dobrym motywem sa gry typu "zgadnij kto to", "jenga", "monopol", "scrabble", "uno". a dla dziewczynki-dziewieciolatki jak nie gre to na pewno jakas fajna ksiazeczke, ale nie w stylu dzieciecym tylko raczej z humorem, jakas dostosowana do dziewczynek w tym wieku, wystarczy zapytac np. w empiku, maja duzo ciekawych pozycji albo po prostu zamowic przez www.empik.com, czesto wychodzi taniej. jesli chodzi o urbania, kosmetyki - odpada, ktore dziecko ucieszy sie z kolejnej pizamy, nowej spodniczki, bluzki czy kosmetyku?jesli lubi rysowac to jakis zestaw farbek, np do malowania na szkle. albo taki zestaw do samodzielnego robienia bizuterii. mam nadzieje ze pomoglam Odpowiedz Link Zgłoś
whitepearl Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 19:50 jak bede chcial miec taka zgorzkniala wnuczke, na pewno zastosuje sie do Twoich rad Odpowiedz Link Zgłoś
kosciotrupek Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 20:18 Nie, no zgadzam sie z Toba, nerwowa. Jeżeli Simsy na Mikołaja, to co na Gwiazdke? Komputer do tych Simsów? (tak mi się przynajmniej wydaje, że prezent pod choinke powinien być większy od tego na Mikołaja. Czy się mylę?). Chyba daliśmy się zwariować: prezenty z okazji, bez okazji, a dzieci tylko czekają żeby dostawać bez końca. W takich rodzinach strach przyjść z wizytą "z pustymi rękami", bo dziecko od razu jest rozczarowane, że nic mu się nie przyniosło. Wtedy sam gość przestaje być kimś ważnym, bo ważne jest tylko to, co ze sobą ma dla dzieciaka. I to nie ma nic wspólnego ze zgorzknieniem, a jeśli już to z odwrotnej strony - gorzknieją ci, którzy nie potrafią cieszyć się drobiazgami, tylko właśnie nie schodzą z prezentem poniżej stada gier na Mikołaja, komputera albo Playstation na Gwiazdke, a roweru z wodotryskiem na urodziny. No i gorzknieją w tym wszystkim dzieci, bo też ich już byle co (czytaj: zwykły drobiazg, nawet jeśli jest fajną skądinąd zabawką) nie cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
whitepearl Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 20:23 podziwiam wiare w to, ze wychowanie zalezy od ilosci/jakosci prezentow. moim zdaniem nie ma sensu odbierac dziecku radosci, szczegolnie jesli kogos stac na prezenty, moim zdaniem to okrutne. to jakie nasze pociechy urosna zalezy od wartosci, ktore im wpoimy, nie radosci, ktorych pozbawimy. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 20:40 whitepearl napisała: >to jakie nasze pociechy urosna zalezy od wartosci, ktore im wpoimy Ależ te wartości wpajamy poprzez nasze słowa, czyny i postawę. Nie ma bata, dziecko które ma wszystko co mu sie tylko zamarzy wyrośnie na egoistę pragnącego wciąż więcej i więcej a jednocześnie nie szanującego i nie doceniającego tego co ma. > nie radosci, ktorych pozbawimy. Paradoksalnie dając dziecku za dużo pozbawiamy je radości. Dziewczynce, która ma 30 barbie nie zależy tak naprawdę na żadnej. Każdy kolejny prezent traktowany jest jak coś co się należy - jest to naturalny stan rzeczy (jak jedzenie) a nie coś wyjątkowego dającego przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciotrupek Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 21:34 Czyli wychodzisz z założenia, że tylko prezenty dają radość? To, że bardziej cenię gościa, potencjalnego ofiarodawcę czy jakkolwiek by go nie nazwać jest właśnie jedną z tych wartości, które chcę wpoić moim dzieciom. A nie da się tego zrobić, jeśli razem z dzieckiem będę sterczeć u drzwi i wypatrywać prezentów, jakie z nim nadejdą. A BTW radości - właśnie szaleliśmy z moimi dziećmi po materacu. Radości było przy tym co niemiara. Myślisz, że jakiekolwiek zabawki były im potrzebne? Nie tylko prezenty sprawiają radość dzieciom, myślę, że duuuużo więcej - taka zabawa, wygłupianie się, szaleństwa z rodzicami itp. PS. Nie napisałam, że "nie prezenty", ale "nie tylko Prezenty" - moje dzieci też mają zabawki, nie spędzają całych dni na wygłupianiu się z nami. Ale akcent kładziemy jednak gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 22.11.07, 08:41 kosciotrupek napisała: Jeżeli Simsy na Mikołaja, to co na > Gwiazdke? Kościotrupek, weź pod uwage, że w Polsce są różne tradycje i Twoje to nie jedyne. U mnie w domu na Mikołaja to były rzeczywiście tylko słodycze i ewentualnie jakiś drobiazg a pod choinke, "od Aniołków", był wspaniały prezent. U mojego męża było odwrotnie - ważny prezent na Mikołaja, a pod choinkę symbolicznie. Ja bym więc nie wyrywała się z krytykowaniem. A co dla 9-latki? Ja bym kupiła piękna książkę, na przykład o zwierzętach, o historii, o naturze (zależy czym się dziecko interesuje), moja córka uwielbiała lego, ale to bardziej skomplikowane - jak z filmów czy baśni (teraz już nie wiem jakie powstaja serie, ale kiedyś były jak Indiana Jones, Gwiezdne Wojny, opowieści pirackie, zamki królewien, domki rodzinne itp). Fajne są takie ksiązki gdzie pokazują jakie można zrobią wycinanki, obrazki do okna, szopki + materiały na to. Dzieciaki lubią też zwiarzątka i przedmioty (piórniki, plecaki, pióra) z NICI czy Didla. Odpowiedz Link Zgłoś
olekankara1 Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 20:29 nie mam pojęcia.... Odpowiedz Link Zgłoś
gosiamarciniak Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 21:01 Może coś z firmy NICI - oni mają bardzo fajne rzeczy, takie różniste gadżety, żadne chińskie badziewie.... Odpowiedz Link Zgłoś
anasz Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 21:22 to babcia pyta? chyba zartuje???? przeciez babcie sa na ogół madre! K S I A Ż K I , babciu, ksiązki!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brainsss Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 22:01 niech kupi moze ksiązkę jakąś dobrą, może narty, deske, może jakiś kurs tanca albo telefon-w mix plusie ma się umowe nie na określony czas tylko na ilość doładowań, moze się jej spodoba,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sraczynski Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 22:07 motor albo paralotnie Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 22:31 No to cie pia zgnoili Co do pytania, też mam problem co dla 9-latki (pasierbicy mojego brata, mieszkającej daleko od nas - a więc nie znam jej zbyt dobrze - to do madralińskich, ktorzy powiedzą, że co to za ciotka co nie zna dziecka Wiem, że lubi książki - kiedyś chciała cos o Kosmosie np. Ostatnim razem kupiłam jej fajną brązową torebeczkę w Reserved (na dziale dzieciecym)- wiem, że używa, więc się chyba podoba... jesli się tym interesuje, to farbki witrażowe - mam w rodzinie inną 9-latkę, która lubi robić witraże. Może Lego? Odpowiedz Link Zgłoś
platfusywon Jak postęp to postęp -coś dla 9-latki ;-) 21.11.07, 22:39 www.allegro.pl/show_item.php?item=271874928 W końcu jak autorka wątku wspomina że dziecko (9-latka!!!)dostała simsy..to może wogóle pójśc na całość...Jakim trzeba być kretynem żeby dziecku 9-letniemu dać taką grę,gdybyśmy żyli w normalnym kraju! i naprawdę normalnych czasach! to takie wyznanie powinno być zbadane przez prokuraturę. Odpowiedz Link Zgłoś
eviluk Re: Jak postęp to postęp -coś dla 9-latki ;-) 21.11.07, 23:20 Widocznie nie wszyscy są normalni, co widać po odpowiedziach i życzliwości, z jaka są one udzielane. Odpowiedz Link Zgłoś
angola Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 21.11.07, 23:30 ja bym zaryzykowała z czymś oryginalnym, co zaciekawi dziecko- np. wybrałabym taką roślinkę do samodzielnego wyhodowania zamkniętą w puszce - otwierasz, podlewasz, a po jakimś czasie rosną bratki lub inne roslinki. Ładne, małe, niedrogie. Na pewno nie przyćmi prezentu gwiazdkowego. == skarzypyta.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Na zakończenie 22.11.07, 00:16 Pragnę się znowu podzielić wieścią, że prezent został kupiony. Niestety rozczaruję chyba większość dyskutantów, iż nie jest to wibrator, lateksowa bielizna, czy roczny zapas prezerwatyw o smaku/zapachu gumy balonowej. Na tym zamykam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubal Re: Co na Mikołaja dla 9-latki - PILNE! 22.11.07, 01:25 pia_ napisała: ). > Co doradzicie? wibrator o smaku poziomkowym...rotflll Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_r_d ja mam większy problem, 22.11.07, 09:00 bowiem moja pociecha wylosowała w szkole dziewczynkę do obdarowania. Wartość prezentu ok. 20 PLN. A ja mam dwóch synów i kompletnie nie wiem co może dziewczynkę ucieszyć (w tej kwocie oczywiście). Co doradzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: ja mam większy problem, 22.11.07, 10:05 wiem od mojego 9-letniego syna, ze dziewczynki z jego klasy szaleją za pet shopami, może jakiś malutki zestaw? a najlepiej podpytaj syna, on bedzie wiedział czy ta dziewczynka woli np. książkę czy zabawkę Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: ja mam większy problem, 22.11.07, 10:09 Domyślam się, że pociecha również nie będzie pomocna? Może jakiś drobiazg z biżuterii (bransoletka czy wisiorek, kamienie pół- czy ćwierćszlachetne ^_-), książeczka w rodzaju "Małej księżniczki" F. Hodgson-Barret albo Mikołajka (stara, kwadratowa seria - kosztują ok. 20 zł i są cieńsze, wiec mniej przytłaczające dla dziecka). Może jakiś gadżet z WITCH, jeśli koleżanka nosi zewnętrzne znamiona bycia fanką (puzzle? kalendarz?) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_r_d Re: ja mam większy problem, 22.11.07, 11:25 Dzięki wielkie, w tym problem że Młody zakochany i poza "swoją dziewczyną" innych nie zauważa. No dosłownie głowa w chmurach. Dziś dostał zadanie bojowe: "wyśledzić" jaki piórnik, plecak, jakie kolory lubi, itp. W międzyczasie rzeglądałam stronę NICI i tam są fajne rzeczy, wieczorem usiądę z Młodym i może mi "pomoże" Jeszcze raz dzięki wielkie za podpowiedzi, pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś