mk1975 12.03.08, 20:42 nic o tym nie znalazłam, czy nikt nie stosuje? moja mała ma 7 m-cy, zamierzam zacząć próbować, bo butelki nie che w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anialit Re: Kubek niekapek - jaki? 12.03.08, 21:45 Ja mam kubek niekapek aventu z twardym ustnikiem od 12 m. ż. Dokupiłam sobie do niego ustniki silikonowe od 6 m.ż. i właśnie się zastanawiam, czy będę mogła przez niego podawać córeczce pokarmy płynne już od 5 miesiąca. Od czerwca wracam do pracy, mała będzie miała wtedy skończone 6 miesięcy, ale już miesiąc wcześniej chcę ją przyzwyczaić do kubeczka, żeby uniknąć butelek i smoczków. Odpowiedz Link Zgłoś
ms_ania Żaden 12.03.08, 22:33 Tak przynajmniej twierdzi pan Paweł Zawitkowski: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=71674692&v=2&s=0. Trzymając się tego, uczę właśnie córeczkę picia z małego kubeczka dla niemowląt medeli. Mój patent: woda musi być ciepła - na zimną córka się krzywiła i pluła. Po ok. tygodniu prób idzie nam już lepiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iv-o Re: Kubek niekapek - jaki? 12.03.08, 23:42 Ja znalazłam kubek Tomme Tippee +3 m-ce, ma stożkowy ustnik, nie bardzo miękki. Mój syn nie pił z butelki i nie chce go uczyć, bo po co? Idę do pracy jak Filip skończy 6 m-cy, będzie pił z kubeczka, a potem ze słomki. Przyzwyczajam go teraz, podoba mu się, bo fajnie mieści się w buzi, lepiej niż wszelakie gryzaki. Dziś ściągnął troszkę mleka, ciut ciut, to dobry znak A niekapki Pan P.Z. krytykuje, tak samo jak logopedzi krytykują smoczki. Jak popije 2x dziennie to nic mu się nie stanie, zwłaszcza, że będzie ssał pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: Kubek niekapek - jaki? 13.03.08, 22:10 Mój Jaś pije stale z niekapka Aventu z ustnikiem 6+, butelki ze smoczkiem też nie chciał. Muszę popróbować z Medelą. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka1978 Re: Kubek niekapek - jaki? 13.03.08, 22:38 mój syn nie chciał pić ani z butelki treningowej TT z ustnikiem (duży dziób) ani z niekapka aventu, ani z kapka aventu (niekapek z wyjętą membranką. w końcu załapał z kubeczkiem medeli, jak dla mnie super, to fakt, że większość leci po brodzie, ale jednak coś tam przełyka więc jest OK, a przynajmniej zgryz będzie miał należyty. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: Kubek niekapek - jaki? 14.03.08, 08:23 > to fakt, że większość leci po brodzie, ale jednak coś tam > przełyka więc jest OK, a przynajmniej zgryz będzie miał należyty. Na początku picia z niekapka też większość uciekała kącikami ust, więc nie taka ta Medela straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzik.2 Re: Kubek niekapek - jaki? 14.03.08, 10:28 Ja wlasnie dzis kupilam kubek Medeli i od weekendu zaczne nauke picia wody. Ciekawe, jak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
erithacus Re: Kubek niekapek - jaki? 14.03.08, 12:30 Jesli mogę doradzić-to raczej nie woda na początek. No chyba, że Twój maluch jest przyzwyczajony juz do picia wody. Jesli nie, to po prostu nie bedzie mu smakować i wszystko wypluje. Ja zupełnie przypadkiem odkryłam, ze moja mała umie pic z filiżanki (takiej z lekko wywinietym brzegiem) - zrobiłam jej kaszkę i chciałam podac jak zwykle łyżeczka, ale okazała sie za rzadka. Spróbowałam podac jej tę kaszkę do picia prosto z filiżanki i piła jak stara Nawet lepiej jej smakowało niż łyżeczką. Dodam, że córa nigdy nie miała styczności z butla i smokiem. A zachecona jej dokonaniami kupiłam jej super kubeczek www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=16&id=29&ec=0 Odpowiedz Link Zgłoś
iv-o Cudowny kubek 14.03.08, 15:15 Ile miała Twoja córeczka jak piła z kubeczka? W jakiej pozycji? Czy sama siedziała, w leżaczku, czy na kolanach? Muszę to koniecznie rozważyć, szkoda, że nie są przejrzyste. Odpowiedz Link Zgłoś
erithacus Re: Cudowny kubek 14.03.08, 21:26 To było całkiem niedawno, mała miała trochę ponad 6 miesięcy (teraz ma prawie siedem). Nadal sama nie siedzi, ale do jedzenia sadzam ją sobie na kolanach, przystawiam kubeczek do ust i delikatnie przechylam, aż kaszka dotknie górnej wargi, a wtedy mała sama sobie ją powoli spija. Próbuje też łapać kubek za uszka i sama sobie pakować do buzi. Kubeczki co prawda nie są przejrzyste, ale sa tak skonstruowane, że bez przechylania można zobaczyć zawartość, widać tez jak dziecko pije i ile płynu wpływa do ust. Odpowiedz Link Zgłoś
karmanek Re: Cudowny kubek 14.03.08, 21:43 Kubeczek Medeli jest rzeczywiście bardzo fajny. Jak nim karmiłam od urodzenia, miałam wtedy trochę problemów z pokarmem i to co ściągnęłam laktatorem, to podawałam dziecku właśnie z kubeczka. Szybko się nauczył o co chodzi i ładnie spijał. Teraz tak podajemy wszelkie lekarstwa i witaminki. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzik.2 Re: Cudowny kubek 14.03.08, 22:19 Dzięki za radę, Erithacus. Moja córcia kaszkę wsuwa łyżeczką, ale chętnie spróbuję podać jej rzadszą w kubku. Też nie miała okazji poznać smoka ani butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha06_75 Re: Kubek niekapek - jaki? 15.03.08, 10:17 Popieram w całej rozciągłości Pana Zawitkowskiego. Mój syn uwielbiał kubek niekapek Aventu a potem musiał polubić też ćwiczenia logopedyczne Szeleścił i seplenił, wysuwał język przed zęby podczas mówienia. Jak usłyszałam w programie "Mama i ja" wypowiedź Pana Zawitkowskiego nt. tych kubków - wyrzuciłam go. Po roku ćwiczeń syn mówi ładnie (teraz jest inny problem), ale córce niekapka nie podam. Dzieci naprawdę są bardzo zdolne - tylko mamy nie wierzą, że niemowlę może pić normalnie z kubeczka czy przez słomkę, która jest lepsza od niekapka ) Pozdrawiam gorąco wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
rudzik.2 Re: Kubek niekapek - jaki? 15.03.08, 22:04 Dziewczyny, kubek Medeli jest naprawdę fajny. Dziś pierwszy raz wypróbowałam. Za Waszą radą podałam nie wodę tylko mleko. Rewelacja. Ani kropla się nie zmarnowała. Córcia ma 5 miesięcy, nie zna smoczka ani butelki a z Medeli piła jak zawodowiec. I podobało jej się. Odpowiedz Link Zgłoś