coronella 09.05.08, 12:42 robimy stroje pszczółek dla dzieci z przedszkola, nie mam pomysłu, jak i z czego zrobic czułki może mi coś podpowiecie? a może ktoś ma jakieś zdjęcie stroju pszczółki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia_ Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 12:54 www.blushfashions.com/index.php?main_page=product_info&cPath=252&products_id=394 www.joke.co.uk/showPart_large.asp?part=50024 www.thekidswindow.co.uk/html/results2.asp www.partybox.pl/index.php?action=categories&category_id=114_355&od=1# a tu chyba najwięcej inspiracji pszczółkowych www.costumecraze.com/celebros.php?searchstring=bee&suggestions=bee&x=24&y=9 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaw Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 12:58 coronella napisała: > robimy stroje pszczółek dla dzieci z przedszkola, nie mam pomysłu, jak i z czeg > o zrobic czułki > może mi coś podpowiecie? > a może ktoś ma jakieś zdjęcie stroju pszczółki? ja kilka lat temu robiłam stroje biedronek i na głowy zrobiłam tez czułki: wycinasz pasek (szerokości 4 cm.długość po z zmierzeniu dziecku obwodu głowy )z tektury owijasz żółtą bibułą lub żółtym papierem (chyba musi być też element czarnego)i do tego czułki z drucików podczepione do podstawy(można przykleić taśmą dwustronną zanim oblepisz bibuła/papierem)do drucików przyklejasz malutkie kółka wycięte z czarnego papieru(dwustronny).Wszystko sie trzymało i było wykorzystane te z przez młodszą grupę na następnym przedstawieniu.Poszukam zdjęć i wkleję linki(ale to dopiero po weekendzie)>Mam nadzieję ze choć trochę Ci pomogłam/gdyby coś było ie zrozumiałe to śmiało pisz na pewno odpowiem.pzdr. > Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 13:02 dzieki dziewczyny! chyba zrobie z żółtej tektury, różki z drucika owiniętego folią np, najgorsze, że musze zrobić 40 sztuk Odpowiedz Link Zgłoś
mamaw Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 13:32 coronella napisała: > dzieki dziewczyny! > chyba zrobie z żółtej tektury, różki z drucika owiniętego folią np, > najgorsze, że musze zrobić 40 sztuk > hi hi skądś to znam/co prawda grupę miałam mniejszą bo "tylko"12 osobową ale i tak jest mnóstwo pracy nie dość ze przy przedstawieniu to jeszcze z kostiumami i dekoracją na przedstawienie.A może uda ci sie zaangażować rodziców do współpracy w końcu fajnie byłoby zrobić coś dla dziecka a nie tylko przyjść na przedstawienie.Ja stroje zostawiałam dla rodziców/jedni szyli, drudzy kupowali bądź wypożyczali.Ważne było dla mnie tylko żeby jeśli to ma być kilka biedronek/pszczółek itp. to żeby stroje były jednakowe. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 15:19 ja nie jestem opiekunką, ja jestem rodzicem i wlasnie się zaangazowałam, żeby odciazyć opiekunki inni rodzice- coż.... a stroje będą takie same, same pszczółki Odpowiedz Link Zgłoś
mamaw Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 21:26 coronella napisała: > ja nie jestem opiekunką, ja jestem rodzicem i wlasnie się zaangazowałam, żeb > y odciazyć opiekunki > inni rodzice- coż.... > a stroje będą takie same, same pszczółki > Brawo dla mamy!!! W swojej kilkuletniej karierze nauczyciela też miałam kilka mam chętnych do pomocy w organizacji różnych imprez.Z niektórymi do tej pory mam kontakt chociaż moje dzieciaki są już duże.Nie wiem z czego to wynika że jedni angażują sie w "życie przedszkolne "swoich pociech a inni uciekają od takich akcji.Zazwyczaj tych drugich jest spora przewaga.Dlatego jeszcze raz gratuluję chęci do współpracy!!! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 21:48 No to przedszkole, do którego chodzi moja córka poszło na łatwiznę, kazali mi zapłacić 12 zł na zakup legginsów i tiszerta na występ dzieciaków. Po dwóch latach jedyną prośbę, którą do mnie skierowano, to był wypiek ciasta na imprezę przedszkolną. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaw Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 22:55 pia_ napisała: > No to przedszkole, do którego chodzi moja córka poszło na łatwiznę, > kazali mi zapłacić 12 zł na zakup legginsów i tiszerta na występ > dzieciaków. Po dwóch latach jedyną prośbę, którą do mnie skierowano, > to był wypiek ciasta na imprezę przedszkolną. Pia_nie chcę żebyś mnie źle zrozumiała/ja nie krytykuję rodziców (choć mogło to tak zabrzmieć),rozumie że każdy ma swoje zajęcia , prace itp.ale fajnie byłoby gdyby zaangażowali sie też w życie swoich pociech.Ja jeśli nie widziałam sie z rodzicem osobiście rozsyłałam maile o rożnych akcjach(wyprawy do parku, nad staw/zawody sportowe/konkursy muzyczne itp.).Miałam to szczęście że z "moimi rodzicami" mogłam rozmawiać o wszystkim ,mieliśmy do siebie pełne zaufanie(ale to już kwestia lat wspólnie spędzonych w przedszkolu, wypracowania kompromisów itp.).Jeśli potrzebowałam pomocy w zorganizowaniu imprezy/przedstawienia to mówiłam o tym rodzicom/owszem byli tacy którzy wykręcali sie innymi zajęciami.Ale po kilku latach sami przychodzili do mnie z propozycjami!!!Widzieli moje zaangażowanie i doceniali to. Niestety teraz o powrocie do pracy mowy nie ma,mam malutkiego smyka w domu i nie mogłabym już tak poświecić sie pracy jak kiedyś.Bo dla mnie to była praca 14-18h na dobę/ale już taka jestem jak sie zaangażuję to na maksa. rozumie Twoje rozgoryczenie brakiem współpracy z opiekunami Twojej córki/czasami wystarczy być "troszkę"namolnym i zachęcić panie do współpracy...chociażby wspólne zrobienie strojów na przedstawienie a nie jak w przypadku przedszkola Twojej córki założenie jej przez panie legginsów i t-shirtu.Przecież dobre przedstawienie to dekoracje /dobrane do roli stroje.Dziecko przeistacza się w prawdziwego aktora!!!A jak ma nim zostać w legginsach/ja wiem zaraz powiecie mi że prawdziwy aktor zagra we wszystkim ale nie dziecko które ma się wczuć w rolę/postać która gra. Dobra koniec bo zaraz na nas nakrzyczą .Mam nadzieję ze zarówno przedstawienie Twojej córki jak i coronelli jednak się uda i będziecie mogły podziwiać swoje dzieci na scenie.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 23:13 Zazdroszę tak zaangażowanej kadry, niestety "nasze" panie choć poczciwe z nich kobiety i naprawdę lubią dzieci, to od dwóch lat nie dostrzegam śladu jakiegokolwiek zaangażowania w działalność typu przedstawienia, konkursy, wszelakiego rodzaju wystąpienia. Jedynie najstarsza grupa przygotowuje jasełka, przedstawienia itp, głownie na róznego rodzaju przeglądy, konkursy - dyplomy wiszą dumnie w holu. Grupa 2,3 i 4 latków "odbębnia" imprezy typu Dzień Babci, Mamy, Taty, a wiem, że te dzieciaki stać na więcej. Nawet moja mama stwierdziła po Dniu Babci, że występ (trwał moze niecałe 5 minut) był dokładnie taki sam jak rok temu, tylko stroje miały maluchy inne. Wszelkie moje próby zaangażowania kadry nauczycielskiej spełzają na niczym, bo w przypadku grupy mojej córki na 30-tkę dzieci przypada jedna, totalnie przemęczona opiekunka. Kiedy próbowałam delikatnie porozmawiać z dyrektorką usłyszałam, że jak się nie podoba, to droga wolna. Niestety opcji innego przedszkola nie miałam i tak moje dziecko chodzi do miejsca, w którym się setnie nudzi, ale ma przyzwoitą opiekę i kontakt z równieśnikami. Jej zainteresowania plastyczno-muzyczne rozwijamy poza przedszkolem niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: Strój pszczółki- co na głowę? 09.05.08, 23:15 przedszkole moich dzieci jest fantastyczne, bardzo aktywne, bardzo przyjazne, współpraca opiekunek z rodzicami jest wzorowa. Rodzice- rózni, jedni nie mają czasu, innym się nie chce. Ale to inna bajka. Jeszcze raz dziekuje za pomysły, pia- super te stronki! wykorzystam pewnie nie raz. Czułki bedę robić, zaczynam jutro Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: Strój pszczółki- co na głowę? 11.05.08, 12:40 Może ci się przyda: ja czułki pszczółkowe robiłam przyklejając słomki do napojów do opaski na włosy; najlepiej sprawdzały się te zaginane Odpowiedz Link Zgłoś
coronella co o tym myslicie? 12.05.08, 10:57 miałam w domu tylko żółty karton, zrobiłam jedną opaskę na próbę, co o tym myślicie? co powinno być czarne, a co żółte? img84.imageshack.us/img84/3223/pszczola1ps5.jpg img84.imageshack.us/img84/3682/pszczola2wk3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mamaw Re: co o tym myslicie? 12.05.08, 14:34 pia_ napisała: > całe czółki czarne, opaska żółta zgadzam sie z pia ...a od siebie-na opasce chyba powinny być nalepione czarne paski(z papieru przylepnego).Coronella jeszcze raz podziwiam/zrobić 40 opasek!!!Gdybym mieszkała niedaleko to chętnie bym ci pomogła/prace plastyczne wspaniale relaksują...następnym razem daj znać wczesnej/na pewno Ci pomogę!!!pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: co o tym myslicie? 12.05.08, 14:36 dzieki, dzieki tym razem mam nieplanowaną pomocnicę, Dominika znów chora We dwie zrobimy to błyskawicznie Odpowiedz Link Zgłoś
coronella po przedstawieniu 30.05.08, 09:22 juz po przedstawieniu, w końcu czułki zrobiłam jeszcze inne. Dziękuję wszystkim za pomoc i pomysły Pia, Tobie dziękuję za strony z kostiumami, przydały się znowu, tym razem do przedstawienia na dzień taty. A moje pszczółki wygladały tak: img87.imageshack.us/img87/7834/pszczolki1oc7.jpg img87.imageshack.us/img87/8225/pszczolki2ki9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: po przedstawieniu 30.05.08, 10:32 Gratulacje, dzieciaki wyglądały rewelacyjnie, a skąd takie paski czarne na tiszertach? Pytam, bo stroje dzieciaków z grupy córki były tragiczne (czerwone tiszerty i stare, białe spódniczki w czerwone groszki - na każdej imprezie w tym samym). Chcę zasponsorować jakieś nowe stroje dla dzieci i szukam dobrych, acz tanich pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: po przedstawieniu 30.05.08, 11:02 te paski to taka samoprzylepna okleina meblowa, czarna, trzyma sie rewelacyjnie i bardzo łatwo ją odkleić. rajstopki zamawiałam u producenta rajstop, pan wystawia także na allegro, jesli chcesz, podam Ci kontakt. Ma wiele kolorów, ładne, intensywne kolory, kosztowały 1,60 za sztukę. podkoszulki szyte były w szwalni, dla całego przedszkola (każda grupa była innym owadem), wyszło ok 3 zł za podkoszulkę. Opaski już wiadomo jak z kartonu kleiłam. W sumie niewielkim kosztem a stroje były fajne, tak wygladała grupa Dominiki- koniki polne: img139.imageshack.us/img139/2802/dscf1605yw1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: po przedstawieniu 30.05.08, 11:37 Podaj mi proszę namiar na tę panią od rajstop. Mogę też prosić o jakieś dane do tej szwalni. A masz zdjęcia pozostałych grup - jeśli tak przyślij mi na priva. Bardzo Ci dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Coronella 06.06.08, 12:37 Mogłabyś mi przesłać maila z namiarami, bo wspomniałam o tym paniom z przedszkola i były zachwycone. Jakbyś mi jeszcze mogła przesłać fotki innych grup, to byłabym wdzięczna. A te pasikoniki z czego miały spódniczki i kryzy i za ile? Odpowiedz Link Zgłoś