Dodaj do ulubionych

prezent dla 2-latka, pomocy

03.12.08, 17:33
potrzebuję na niedzielę (dzisiaj mnie znajoma zaprosiła) kupić
prezent na urodziny dla 2-letniego chłopca. tj, kończy 2 latka

jestem ostatnio tak zabiegana, mam tak mało czasu że nie mam siły
myśleć o tym co. pomóżcie.

wystarczy jakiś drobiazg, zwłaszcza że to musi być coś niedrogiego,
bo ja wypłatę mam 10-tego, a dziś jest 3-ci więc same rozumiecie...

proszę o garść pomysłów, a może jakąś konkretną propozycję?
jutro jadę załatwiać kilka spraw w mieście i może zdążę wskoczyć do
jakiegoś sklepu i co kupić, ale kompletnie nie mam pomysłu co.
Obserwuj wątek
    • magdalas Re: prezent dla 2-latka, pomocy 03.12.08, 19:01
      klocki - ale nie wiem ile mogą kosztować. Autko plastikowe lub
      drewniane, najlepiej na sznurku. Mogą być kredki np bambino i blok do
      rysowania, albo kolorowanka. Na razie nic innego mi do głowy nie
      przychodzi
      • aaadddaaa83 Re: prezent dla 2-latka, pomocy 03.12.08, 19:16
        Gra MEMO - jest też taka już od 2 lat, drewniane puzzle, jakąś układankę, farbki
        do malowania palcami, ładną książkę.Te rzeczy nie będą kosztować więcej jak 25 zł.
        • krolowanocy Re: prezent dla 2-latka, pomocy 03.12.08, 19:52
          książkę!
          właśnie, Boże, dlaczego mi to nie przyszło do głowy? zgłupiałam
          całkiem
          puzzle to też świetny pomysł, zwłaszcza takie, w których obrazek
          układa się na obrazku, to jest łatwe.

dzięki wielkie dziewczyny!
    • edytairka Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 01:27
      1) Książeczki - są takie w małym formacie, usztywnione z bajkami Tuwima,
      Brzechwy itp jednym słowem bajki i wierszyki z naszego dzieciństwa a każda
      kosztuje śmieszne pieniądze od 3 zł do 6 zł - zależy gdzie kupisz, możesz kupić
      kilka różnych, małe i kolorowe i lekkie więc dzieci chętnie je przeglądają,
      2) piłka markowa - w sklepach adidasa (faktory i fashion hause) są takie małe po
      20 zł chyba ale oryginalne, dzieci lubią znaczki,
      3) mała bramka i piłka ewentualnie w sklepie sportowym - mój to dostał od
      chrzesnego i ekstra zabawa,
      4) małe gumowe samochodziki w sklepach z zabawkami, nie są drogie np. 2 szt.
      pakowane razem kosztują mniej niż 30 zł, są bardzo wytrzymałe i przyjazne - mój
      właśnie od 2 roku zaczął interesować się samochodami i te właśnie gumowe
      przetrwały już ponad rok a inne wypadły już dawno z gry,
      5) miseczka plastikowa lub talerzyk i sztućce dziecięce,
      6) śmieszny śliniak i paczka chusteczek wilgotnych,
      .... chyba starczy i mam nadzieję, że wybierzesz coś.
      • mama_kotula Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 01:40
        Cytat
        piłka markowa - w sklepach adidasa (faktory i fashion hause) są takie małe po 20
        zł chyba ale oryginalne, dzieci lubią znaczki,

A mogłabyś bliżej coś napisać odnośnie tego ulubienia "znaczków" u dwulatka?
        Bo mam niejasne poczucie, że się nieco zagalopowałaś. Albo ja żyję w jakimś
        innym, dwulatkowym świecie tongue_out

Co do meritum wątku - książki, książki, książki, z tym, że niewiadomo, czy dany
        dwulatek lubi. Zatem stawiałabym na jakieś "aktywizujące" - z naklejkami,
        magnesami, ot, takie eeee badziewie nieco, ale jest większa szansa, że dziecię
        szybciej łyknie.
    • edytairka Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 01:31
      Teraz znalazłam na forum jeszcze to - Zabawy paluszkowe - Krzysztof Sąsiadek. W
      Empiku około 18,00zł. Wierszyki powiązane z ruchem rąk typu idzie rak nieborak
      itp. Wydaje się fajne i chyba sam kupię dla mojego.

• figrut Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 03:29
      Książka + puzzle w jednym - rodzic poczyta, dziecko ułoży obrazek w tej
      książeczce. Ciastolina z foremkami, tablica - znikopis, puzzle drewniane, klocki
      - wafle (wszystko jest w granicach 20 zł.).
      • edytairka Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 12:56
        Ja odradzam puzzle dla 2 latka, zwłaszcza w książeczce. Dla trochę starszych
        dzieci pewnie tak ale nie dla 2 latka. Dostaliśmy taki prezent kilka razy i za
        każdym scenariusz był podobny. Puzzle poginęły i książeczka była niepełna.
        Podobnie było u naszego kuzyna i znajomych. Jedyne co 100% przetrwało okres
        między 2 a 3 lata i ma się nadal bardzo dobrze to gumowe samochody. Są
        bezpieczne i można je spokojne umyć. Nadal są używane. Reszta zabawek jest w
        lepszym lub gorszym stanie. Książeczki są o tyle fajne, że można z dzieckiem
        ćwiczyć nazwy - pokaż ptaszka, a gdzie jest biedronka, jak mówi krówka itp smile Ta
        zabawa jest dobra dla dzieci lepiej i gorzej mówiących. Kupując książki należy
        jednak wybierać Tuwima, Brzechwę, Chotomską itp. Wtedy jest pewność, że nie ma
        błędów językowych. Czasem jak biorę jakieś nowości do ręki i czytam to aż
        otwiera mi się scyzoryk w kieszeni. Jeśli chodzi o płyty z piosenkami to polecam
        raczej Kukulską, Tik-Taka i Fasolki. Fajna muzyka, teksty mające sens i
        generalnie poprawna wymowa językowego. Odradzam Arkę Noego i inne takie, gdzie
        dzieci przede wszystkim seplenią - po co dawać zły wzorzec wymowy w okresie, gdy
        dziecko chłonie wszystkie dźwięki, po co stwarzać sobie problem na własne życzenie.
        To wielka sztuka kupić fajną rzecz po normalnej cenie smile
        • figrut Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 13:07
          Edytiarka, Ty odradzasz, ja polecam, gdyż takie książeczki przetrwały u mnie
          dwoje dzieci (chłopcy). Książeczki dostał starszy syn który puzzlami początkowo
          zainteresowany był tylko czytaniem bajki, młodszy słuchał bajki i układał
          puzzle. Teraz jeszcze posłużą komuś, kto nawinie się pod rękę kiedy będę robiła
          porządki w zabawkach, czyli nadwyrężone do wyrzucenia, w dobrym stanie zostają,
          albo te, które się "wiekowo przeterminowały", czyli są już mało interesujące idą
          w świat do młodszego dziecka.
          Puzzle się zgubią, jeśli książeczki nie będą szanowane i powędrują wraz z
          zabawkami do kosza na zabawki. Miejsce książek jest na półce, gdzie nic nie ma
          prawa się zgubić, a jedynie od częstego zaglądania do nich mogą popękać w środku
          lakierowane karty.
      • edytairka Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 13:00
        Co do klocków to na początek najlepsze są drewniane lub gumowe (takie bez
        zaczepów). Takie klocki ćwiczą koordynację oko-ręka tak bardzo potrzebna w
        zdobywaniu późniejszych umiejętności. Dla 2 latka lepsze są jednak - moim
        skromnym zdaniem - takie większe klocki gumowe czy ceratowe. Po 1 są większe i
        miękkie. Mój drewnianymi nabijał sobie guzy. Dziecko 3 letnie powinno potrafić
        ustawić 3 klocki (takie gumowe) jeden na drugim. Niech więc 2 latek ćwiczy
        smileKosztują normalnie - 6 szt chyba ok 30 zł. Drewniane zaś to wyższa półka
        cenowa. Powodzenia.
        • hanula12 Re: prezent dla 2-latka, pomocy 04.12.08, 22:17
          u nas puzzle to hit sezonu, synek zaczął układac jak miał niecałe 2
          latka, kupiłam mu takie w tesco, proste, drewniane, chyba po 7 zł.
          ale autka w każdym stylu też uwielbia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka