topolino77 27.04.09, 16:34 Ja jeszcze wybierając wozek dla mojego drugiego dziecka musiałam pamietać o tym żeby był mega stabilny - moja corka uwielbia wspinac sie na wózek i sprawdzać jak sie ma jej braciszek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ako17 Jak wybierać wózek 28.06.09, 14:16 dziewczyny kochane powiedzcie mi jeszcze cos o markach - jaką markę/ jakie marki wózka warto rozważyc? jesli jest inne miejsce na tym forum na takie zapytanie to plis, dajcie znac - ja cos nie moge znalezc... Odpowiedz Link Zgłoś
emma6666 Re: Jak wybierać wózek 28.06.09, 16:34 warto rozważyć: emmaljunga teutonia quinny implast x-lander jedo roan bugaboo peg perego i sporo innych omijać: chicco graco hauck coneco baby design tako (oprócz modelu jumper) i inne polskie czołgi marek kunert anmar itp mutsy więcej tu forum.gazeta.pl/forum/f,22462,Wozki_dzieciece.html Odpowiedz Link Zgłoś
ako17 Re: Jak wybierać wózek 06.07.09, 12:42 Dziękuję za rady i link - cos mi się 'ciężko nawiguje' po tym forum, a takie są tu fajne źródła informacji Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: Jak wybierać wózek 30.06.09, 15:18 ffilipetto1 napisał: > "Dziewczyny kochane..." > Nie no, to chyba jakaś plaga... Czy to forum jest wyłącznie dla dziewczyn? Jestem chłopakiem, tatą i też bym się chciał wypowiedzieć, tylko zaczynam wątpić czy mogę? Jesteś przede wszystkim przedsiębiorcą, który podstępnie reklamuje swój biznes pod przykrywka aktywności na zdecydowanie BABSKIM forum. Nic przeciwko meżczyznom nie mamy, ale nie lubimy, jak facet robi nas w ciula! A sio stąd! Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
filipetto1 Re: Jak wybierać wózek 01.07.09, 18:39 mimo wszystko napiszę: Polecam wózek Quinny Speedy. I wcale go nie sprzedaję . Jestem PRZEDE WSZYSTKIM rodzicem, który jest zadowolony z tego sprzętu. Zwrotny, trzy duże koła - w śniegu super jadą. Kilku-funkcyjny, można wymieniać gondolkę na spacerówkę lub wczepić fotelik z auta. Po roku kilka mechanizmów przestało w nim działać ale i tak bym kupił jeszcze raz taki sam. >>paniwaz napisała: >> >>...zdecydowanie BABSKIM forum... no comment -- Przy okazji jestem przedsiębiorcą. Mam milczeć z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
wika1 Re: Do emma6666 01.07.09, 18:52 Właśnie się rozglądam za wózkiem dla drugiego dziecka i zgodzę się z Tobą co do wózków wymienionych w omijać oprócz Mutsy. Ale może się mylę jeśli masz jakieś doświadczenia z tymi wózkami to podziel się proszę opinią bo akurat nad nim się zastanawiałam. Albo jak masz jakiś link to podeślij, troszkę już czytałam o Mutsy i raczej były to pozytywne opinie Odpowiedz Link Zgłoś
makucha78 Re: Do emma6666 11.07.09, 23:18 Ja posiadam wozek Mutsy model 3-rider od ponad roku. Zalety: -wygodny fotlik rozkladany na plasko - bardzo sie przydaje na wypadach np po sklepach gdy dziec usnie lub jest jeszcze za maly by siedziec kilka godzin -bardzo stabilny - nie wiem co trzeba by bylo wyczyniac by go przewrocic -latwo sie prowadzi -latwo sie sklada. Fajne jest to ze spacerowka sklada sie razem ze stelarzem. Mam maly samochod - honde civik ta krotka i miesci mi sie w bagazniku ale warto to najpierw sprawdzic. Latwo odpinaja sie kola by jeszcze zmniejszyc wymiary po zlozeniu -pompowane kola - radzily sobie na wielu powierzchniach lacznie z plaza -gondola wystarczyla na 8 m-cy mimo przestrog o jej niewielkich wymiarach -material (cargo cream) swietnie sie czysci, szybko wysycha bez zaciekow. Wybralam jasny kolor ale zabruzenia nie sa zbyt widoczne i jak juz napisalam szybko daja sie usunac -w zestawie jest pompka by dopompowac kola - juz korzystalam i sie sprawdza -piekny wyglad ale to rzecz gustu Wady: -waga - wozek wazy sporo. Ja mieszkam na 1 pietrze wiec sobie niezle radze, osoby mieszkajace w domach tez nie musza brac tego pod uwage, ale wyzsze pietra z brakiem windy raczej go dyskwalifikuja -kosz - maly, plytki i zbyt nisko osadzony. Na szczescie mozna dokupic duzy kosz, na ktory sie zdecydowalam i jestem mega zadowolona -material (cargo cream) mimo swoich zalet jest dosc sztuczny i w foteliku troche byl problem z poceniem. W spacerowce mimo iz jest ten sam material jest inaczej bo wieksze dziecko nie jest juz tak bardzo "przyklejone" do podloza (wiadomo siedzi rusza sie) wiec juz takich problemow nie zauwazylam a sprawdzalam w upaly -raczki od gondoli w zlym miejscu sie lacza, trzymajac ja gondola jest pochylona tzn ta czesc gdzie glowka leci w dol -budki dosc glosno chodza -cena I jeszcze jedna rada - nie sluchajcie rad lub krytyk wozkow od osob ktore takiego wozka nie posiadaly a jedynie gdzies widzialy lub cos tam slyszaly i cos im sie WYDAJE. Poza tym kazdy ma inne potrzeby wiec cos co sie sprawdzilo u jednego u innego wcale sie nie sprawdzi. Ja wozek wybieralam bardzo dlugo i wspominam to jako droge przez meke. Naprawde nie jest latwo bo modeli jest baaaardzo duzo, kazdy ma jakies zalety i wady. Nie jest to rzecz tania wiec kazdy chce wybrac tn najlepszy dla niego. Zycze udanego wyboru i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
monikag8311 Jak wybierać wózek 01.07.09, 23:00 Jestem mamą 8-miesięcznego brzdąca, którego wożę wózkiem Mikado Oxford.Ktoś na forum pytał o markę wózka godną polecenia i ta taką jest.Wózek jest duży i wygodny (zarówno gondola jak i spacerówka), bardzo łatwo się składa, posiada budkę z "wentylacją" (można wywinąć materiał i zostaje tylko siatka, przepuszczająca znacznie więcej powietrza), duży kosz na zakupy, kieszeń na folię przeciwdeszczową i dużą torbę na najpotrzebniejsze akcesoria.Spacerówka ma 3 możliwości ustawienia od pozycji siedzącej do całkowicie leżącej (co nieczęsto się w spacerówkach zdarza). Jestem też bardzo zadowolona z faktu, że przednie koło (mam model 3-kołowy) można ustawić tak, żeby wózek był całkowicie skrętny lub jeździł "tradycyjnie". Moim zdaniem jest to naprawdę dobry wózek a i cena nie jest zbyt wygórowana. Aha, jeszcze jedna ważna rzecz: jest to wózek polski, więc w razie jakichkolwiek trudności czy pytań , bez problemu można skontaktować się z producentem. Odpowiedz Link Zgłoś
mlemaniak Re: Jak wybierać wózek 03.07.09, 12:41 Ja sama osobiście do listy polecanych wózków dopisałabym wózki bebecar, które oprócz wersji z dużymi kołami ma również te na mniejszych skrętnych kołach, ja właśnie taki miałam zarówno dla pierwszego jak i drugiego dziecka Dla mnie ten wózek był absolutną rewelacją, świetna amortyzacja, lekko się prowadził, dużo miejsca dla dziecka, wygodny Ceny są wysokie fakt że można przecież kupić używany, te wózki są niezniszczalne po prostu, tapicerka zdejmuje się do prania, ja byłam bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
panna_migota X-lander Odradzam! 07.07.09, 12:53 X-lander XA Wprawdzie inny niż ten, o który pytasza ale wiele rozwiązań jest zapewne podobnych. Więc może moje uwagi Ci się przydadzą. XA: Używam go od 11 miesięcy, co miesiąc odkrywam kolejne wady. By ostrzec inne przyszłe mamy, które planują zakup tego wózka postanowiłam podzielić się moimi uwagami. Ogólne uwagi:- wózek nie jest przemyślany, wiele rozwiązań jak uchwyty do składania rozkładania różnych części są tak zaprojektowane, że jednej osobie trudno się nimi posługiwać - co jakiś czas wózek zaczyna skręcać w jedną stronę, nam się przydarzyło to już w 2 miesiącu używania wózka, pomogło nieco posmarowanie kół smarem Fotelik:- ma trudno składaną rączkę, uchwyt składa się tak, że po obu stronach fotelika trzeba naciskać jednocześnie przesuwając rączkę, tylko, że jak ma się zajęte ręce naciskaniem przycisków zwalniających blokadę ustawienia rączki to przesuwanie samej roczki jest trudne. Ja robię to brodą co jak się domyślacie jest mega mało wygodne - materiał fotelika to po prostu plastik, efekt jest taki, że dziecko po 10 minutach jazdy ma spoconą głowę i mokre włosy, a nie bardzo jest jak podłożyć np. pieluszkę tetrową, bo z fotelika wychodzą przecież pasy, więc nie ma jak ich przeciągnąć przez pieluszkę. Oczywiście można w niej zrobić dziury, ale nie o to przecież chodzi - rozmiar – fotelik jest do 13 kg, jednak już 9 miesięczne dziecko ma bardzo duże problemy by się w nim zmieścić. A przyznam szczerze, że nasz maluch należy raczej do średniaków. Ma bardzo zgięte nóżki i ściśnięte ramiona – na dłuższą podróż odpada. Dlatego przed wyjazdem na urlop zdecydowaliśmy się wymienić ten fotelik na stary, pożyczony od siostry – i dobrze zrobiliśmy. Dziecko w końcu nie marudziło w podróży, bo mógł sobie swobodnie ruszać nogami Spacerówka:- problem z materiałem jest ten sam co w foteliku, super sztuczny w wyniku czego jak dziecku się spoci głowa, to po prostu jeździ głową po mokrej powierzchni - ustawienie wózka jest fatalne, dziecko nawet w pozycji najbardziej podniesionej siedzi przechylone do tyłu. Tyle, że 10 miesięczny maluch jest bardzo zainteresowany światem wokół i ciągle się podciąga do przodu. W efekcie dziecko „wisi” trzymając się roczkami za przedni pałąk i ma ciągle napięte mięśnie pleców. Porażka! - pojemnik pod wózkiem, przy gondoli jest OK., ale już przy spacerówce jest bardzo mały. Spacerówka jest zawieszona nisko, i w efekcie niewiele da się włożyć do pojemnika - bardzo nieporęczne mocowanie parasolki (firmowa X-landera), mocuje się ją na materiał za pomocą pokrętła i w sumie jak trzeba ją przestawiać by słońce nie padało na dziecko to parasolka ciągle się obluzowuje - składanie spacerówki – niby łatwe, jednym ruchem, jak reklamuje producent tyle, że nie dodaje, że by złożyć wózek trzeba mieć co najmniej 3 ręce, ten sam problem co z uchwytem przy foteliku. Super niewygodne. Czy wózek ma jakieś zalety? Tak: nie mam uwag do gondoli. Ponadto duże koła są funkcjonalne i sprawdzają się w nierównym terenie. Wózki mają też fajny design i kolorystykę. Niestety jak każda kobieta pokierowałam się trochę wyglądem wózka, a nie jego użytecznością. Co pokutuje codziennie Bo wściekam się na różne niedogodności i nieprzemyślane rozwiązania, które utrudniają życie. Szkoda tylko, że o tych wszystkich rzeczach nie piszą w magazynach o dzieciach gdy robią przegląd rynku i piszą o wadach i zaletach konkretnych modeli. Z reguły potrafią tylko zachwalać wózki producentów, którzy się reklamują. Trzeba było poczytać fora ale teraz to już trochę za późno. Tymczasem nie pozostaje mi nic innego jak używać znienawidzony X- lander Odpowiedz Link Zgłoś
ilhenny Re: X-lander zachęcam 19.10.09, 02:19 Stek bzdur, jakie tu przeczytałem, jednak panna migotka przebiła głupotą wszystkie posty. Ogólne uwagi- wózek jest przemyślany i całkowicie jedna osoba jest w stanie go rozłożyć, no chyba, że się jest panna migotką. Fotelik- w większości fotelików trzeba nacisnąć dwa przyciski, każdy dobry fotelik jest wykonany z poliuretanu i plastiku i nawet w fotelikach 5 gwiazdkowych dzieci się pocą, można bezproblemowo podkładać tetrę. Jak zauważyłaś fotelik jest do 13kg, więc jakie znaczenie ma 9 miesięcy, po drugie w każdym foteliku 0- 13kg dzieciaczkom wystają nóżki, najważniejsze jest żeby nie wystawała głowa, a do x-landera pasuje również maxi-cosi i cybex i mimo, iż są najlepszymi fotelikami w grupie mają takie same wady jak x-car. Spacerówka- w spacerówce jest bawełniana wkładka izolująca dziecko od materiału, no chyba, że ty ugotowałaś z niej zupę. Ustawianie wózka- oparcie nie ustawia się do 90 stopni, bo tego zabrania norma, która mówi, iż max to 100 stopni, a jak było by 90 to napisałabyś, że wisi na pasach. Pojemnik pod wózkiem -skoro był dobry w gondoli, to teraz, co, zmniejszył się, czy nie wiesz jak się do niego dostać ? Parasolka- nie montuje się jej na materiale i do regulacji służy przycisk, jest również drugi do demontażu, dziwne, że przez prawie rok jeszcze ich nie znalazłaś. Składanie spacerówki- jutro nagram film i umieszczę go w sieci, może wtedy się nauczysz obsługi. Jestem ojcem dwójki dzieci i zarazem sprzedawcą wózków od 12 lat, znam prawie wszystkie wózki na rynku jeżdżę po całym świecie na targi i tak jak na wstępie artykułu, nie ma idealnego wózka, ale X-lander XA, to aktualnie najlepszy wózek na rynku, jeśli jest lepszy to proszę powiedzcie jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
olivka_pestka Re: Jak wybierać wózek 11.07.09, 20:25 też mam poczucie, że to niezniszcalne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
emma_me Re: Jak wybierać wózek 19.10.09, 09:10 jedna z dziewczyn polecała omijać hucka szerokim łukiem ale ja mam I'coo platona i jestem bardzo bardzo zadowolona. Wózek jest duży stabilny ma duże pompowane koła ( chociaż w modelu 2009 są już piankowe). Siedzisko spacerówki jest duże i rozkłada się ma płasko. Wózek łatwo się prowadzi. Gorzej wnosi po schodach. U nas sie sprawdził, mam małą różnicę miedzy dziećmi i dokupując specjalną nakładkę i druga spacerówkę mam podwójny wózek http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://babyandmeboutique.com/products/icoo/images/platon.jpg&imgrefurl=http://babyandmeboutique.com/products/icoo/platonDuo.htm&h=290&w=286&sz=28&tbnid=QuH-3FBvqM9FnM:&tbnh=115&tbnw=113&prev=/images%3Fq%3Di%2527coo%2Bplaton&hl=pl&usg=__FPnk2CYEqu09gHKXBOEP2Nwjyew=&ei=pxDcSvz9LYW6sgadvvDDDw&sa=X&oi=image_result&resnum=7&ct=image&ved=0CBUQ9QEwBg Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia313 Jak wybierać wózek 02.12.09, 14:31 Ja jako pierwszy wózek miałam Jane carrera C (z Gondolką i fotelikiem). W sumie byłam bardzo zadowolona z funkcjonalności tego modelu, ale dość szybko się rozleciał ( nie wiem, czy to moje "niedelikatne" użytkowanie, czy słaba konstrukcja modelu). "Biodegradacja" nastąpiła dokładnie w takiej kolejności, jak ktoś już opisywał w innym poście na forum: najpierw napy, budka, na końcu kółka odpadły . Wózek był na tyle funkcjonalny, że obecnie kupując następny wózek dla kolejnego potomka, wybrałam peg perego pliko completo (w sumie jest prawie identyczny , jak Jane)- tylko liczę, że będzie bardziej wytrzymały Dodam, że mieszkam na 4 piętrze, bez windy i małe gabaryty mają dla mnie duże znaczenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorita29 Re: Jak wybierać wózek 13.12.09, 08:31 Ja wcześniej miałam wózek Abc Design model Astro wózek prześliczny a co b.ważne mały po złożeniu i super lekki gondola tak jak i spacerówka są duże i naprawdę komfortowe Pewnie dalej bym go używała ale wydałam go kuzynce i słuch po nim zaginął A teraz kupiliśmy wózek Nurse model Look i jest świetny myślę że będę z niego tak zadowolona jak z Astro ))) Tak czy tak polecam gorąco!!! (buzka) Odpowiedz Link Zgłoś
kacha262 Jak wybierać wózek 25.01.10, 17:04 My kupiliśmy dla syna wózek firmy emmaljunga i byłam z niego bardzo zadowolona, miał duże koła, śmiało mogłam nim jeździć nawet po śniegu i prowadzić go jedną ręką, te wózki są bardzo masywne ale także bardzo bezpieczne i wytrzymałe. Mają dlugą gondolę dość długo mogliśmy z niej korzystać. Nasz wózek był wielofunkcyjny i miał gondolę z "rączkami" jakby wkładaną do spacerówki- szukałam takiego wózka ponieważ mieszkam na 1 piętrze i wracając ze spaceru nie musiałam budzić syna tylko w tej gondoli wnosiłam śpiącego do domu. Ten wózek jest naprawdę bardzo bezpieczny i mimo 2 lat jego używania jak nowy wozi teraz córkę mojego brata. Odpowiedz Link Zgłoś
luccy11 Jak wybierać wózek 28.01.10, 22:09 Polecam ESPIRO GT. Świetny, dobrze się prowadzi nawet w śniegu,stabilny. Największe zalety: -gondola, fotelik i spacerówka mają możliwość montażu o obie strony!!!Mało które wózki to mają, a fajnie takiego ledwo siedzącego malucha mieć na oku. - skrętna przednia oś(oczywiście z możliwością zablokowania) co mega ułatwia prowadzenie, -mało brudzący materiał, który bardzo łatwo się zmywa nawet szmatką (podobny jak w mutsy) - spacerówka rozkładana na płasko, - Duże koła -cena przystępna ok1350zł z fotelikiem, torbą do wózka, przewijakiem, przykryciami, oraz folią od deszczu. Wady: - waga (nie jest cięższy niż większość wózków tego typu na rynku)ale 16 kg + dziecko to sporo, - mały koszyk pod wózkiem, ale za to dość głęboki oraz jest torba i jakoś daję radę, - drobiazg ale jest: budka w gondoli nie jest stopniowa może być tylko postawiona albo opuszczona, nie ma nic pośredniego , a szkoda. Naprawdę jestem zadowolona i polecam w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
gu-sia Jak wybierać wózek 30.05.10, 21:23 Co mamusia to inne zdanie na temat wózków. Dla mnie jedną z ważniejszych rzeczy było żeby wózek składał się do jaknajmnijeszych rozmiarów, poniewaz często podrózujemy, a nasz samochód nie jest największy. Każde wolne miejsce jest wazne Udało nam się kupić wózek któy podobno jest najmniejszy w swojej klasie. Jest to wózek Delti Cat - młodszy brat X-landera. Tak wygląda stelaż po złożeniu: Wózek sprawuje się całkiem nieźle, ma bardzo pojemna gondolę, jest zgrabny i stabilny. Prowadzi się go bardzo lekko. Świetną sprawą są skrętne przednie koła. Spacerówkę można montować w obu kierunkach - ważne przy małym dziecku. Rączka ma regulowaną wysokość. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_mamax3 Jak wybierać wózek 28.07.10, 00:05 witam, podobnie jak gu-sia mamy delti CAT i mogę go naprawdę polecić, bo biorąc pod uwagę wszystkie wady i zalety, których jest dużo więcej, a do tego bardzo przystępną cenę, delti jest naprawdę wart uwagi. Dlaczego właśnie CAT? - bo prowadzi się go łatwo i zgrabnie dzięki skrętnym kołom z przodu, - bo można zjeżdżać nim po schodach dzięki pompowanym kołom z tyłu, - faktycznie stelaż jest mały po złożeniu, - bardzo fajne rozwiązanie hamulca, - porządna tkanina z której jest wykonany, dobrze się czyści, - głęboka budka która b.dobrze chroni przed słońcem i wiatrem, - ruchoma rączka, - solidna konstrukcja, - naprawdę niezła cena Z wad tego wózka wymieniłabym: - jego ciężar, jeśli ktoś musi dużo nosić wózek np. na piętro, może mieć ciężko, - pasy bezpieczeństwa są cienkie i nie do końca przymocowane do siedziska, ale z takimi wadami da się żyć WIęc dla tych, którzy nie chcą wydać fortuny na wózek, serdecznie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
relacao Re: Jak wybierać wózek 23.08.10, 08:13 Przy kupnie wózka trzeba odpowiedzieć sobie na pytania wymienione w artykule i napewno nie kierowac się wyglądem. Poza tym odradzam kupowanie przez internet bez wczesniejszego "pomacania" wózka. Ja właśnie testuję gondolkę Delti CAT. Już trzy miesiace nią jeździmy i też uważam że za tak przystepną cenę wózek jest wart uwagi. Póki co nić w nim sie nie psuło ani nie poluzowało a dość intensywanie go uzytkujemy. Zgadzam się z wszystkimi plusami i minusami wymienionymi wyżej. Zmieniłabym jeszcze połaczenie materiału wewnątrz gondoli bo mój synek świdruje raczkami w tycch rzepach i czasami zaklinują mu się w tych dziurach. Może jkis suwak byłby lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
szara_komoda [...] 06.05.11, 00:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
escapezone Re: Jak wybierać wózek 27.04.13, 00:07 Miałam chicco scoop spacerowke, odradzam tandeta plastik ,kolka nie wytrzymują juz wagi 13kg dziecka a serwis mówi ze do 11kg to wogole maximum...chore, mieliśmy i'coo plasma iPod , fajny,praktyczny ale ciężki trochę i koła w śniegu średnio dawały rade, za to siedzisko do spania 100cm długości, teraz mamy bj gt jesteśmy zadowoleni, z minusów to gumowa raczka która obszylam skora i brak regulowanego podnóżka ale wypychamy go od spodu, przy 16kg dziecku prowadzi się lekko, polecam zajrzeć na forum wozkomanii , tam kilka osób pisało o swoich przypadkach z xlanderami , miałam też mutsy transporter ale to już wogole była istna pomyłka a mogłam wybrać wtedy emmaljunge ehh Odpowiedz Link Zgłoś