Dodaj do ulubionych

suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubran?

10.08.09, 19:47
na jakichs wczasach ostatnio korzystalam i efekt byl swietny, ale to
byl sprzet profesjonalny
a taka domowa, to jaka dobra?

pyt. 2 - to sie podlacza do gniazdka czy jakies odporowadzenie wody
jest potrzebne, czy moze jeszcze cos innego?
Obserwuj wątek
    • umasumak Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 10.08.09, 20:24
      fajka7 napisała:

> a taka domowa, to jaka dobra?

Ja mam od 4 lat gorenje, nie pamiętam jaki model, ale pewnie i tak go już nie
      produkują. Generalnie polecam, praktycznie zero prasowania, zero problemów z
      suszeniem (no ale to z definicji)
      >
      > pyt. 2 - to sie podlacza do gniazdka czy jakies odporowadzenie wody
      > jest potrzebne, czy moze jeszcze cos innego?

Mam podłączaną do gniazdka, odprowadzanie wody nie jest konieczne, trzeba tylko
      wybrać model z pojemnikiem na wodę.
      • joxanna Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 10.08.09, 20:38
        Suszarka kondensacyjna nie potrzebuje odprowadzenia wody. Po prostu ma w środku
        pojemnik, w którym woda się zmienia i trzeba ją wylewać. Podłącza się do prądu.

• donkaczka Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 10.08.09, 20:52
          ale mozna podlaczyc ja rurka do odplywu i nie pamietac o wylewaniu wody z
          pojemnika - mi sie zdarzylo, ze sie przepelnil w trakcie suszenia i suszarka
          stanela - a cos mi bylo potrzebne wtedy

wolnostojace chyba nie gniota wcale, to pralko-suszarki maja taka podla wlasciwosc

ps siemensa mamy, nie gniecie
    • fajka7 jeszcze cos 10.08.09, 22:04
      Dzieki dziewczyny, a moze mi podpowiecie z jakich to cudownych
      wlasciwosci tych suszarek wynikaja roznice w cenie, bo mnie to
      zastanawia. Rozumiem, ze jest kilka programow, inaczej suszy sie
      dzinsy, inaczej swetry, ale tak poza tym to co? Bo sa takie za 1500
      i takie za kilka tysiecy.
      Bo pralki glownie drozeja, gdy maja wiecej obrotow i to jest
      logiczne - wymagaja czesci z innych materialow, bardziej
      wytrzymalych, a suszarki czym sie roznia?
      • myelegans Re: jeszcze cos 10.08.09, 22:13
        Suszarek mialam kilka, ale takich co sie rure wydechowa na zewntarz
        wypuszcza bezposrednio przez sciane, albo to otworu wentylacyjnego,
        nic nie skrapla.
        Wazne, zeby bylo kilka programow, te sa uzaleznione od temperatury,
        czyli na rzeczy ciezsze, bawelna i delikatne. Oraz zeby byl
        automatyczny czujnik wilgotnosci, wtedy nastawiasz albo na wilgotne,
        albo na bardzo suche. NIe potrzebujesz wypasionego modelu, proste sa
        dobre i sluza baaardzo dlugo, i stosunkowo latwo sie naprawiaja. Ja
        kupilam kiedys uzywana, miala 8 lat i jeszcze mi 5 posluzyla i nadal
        dobrze chodzila, ale przyszly mial lepsza....Acha, i ja wole wieksze
        niz te kurduplowate, bo sa skuteczniejsze i szybciej susza, wiec jak
        masz miejsce to kup wieksza.

Dzieki suszarkom przestalam prasowac wogole, chociaz latem lubie
        wywiesic pranie na zewnatrz, ale nie lubie jak twardnieje.
        • fajka7 Re: jeszcze cos 10.08.09, 22:21
          zaczynam wciagac temat, dzieki smile tylko powiedz co to znaczy wieksza
          niz mniejsza? bo te co widze w necie sa wszystkie takie same czyli
          60tki jak pralki
          • myelegans Re: jeszcze cos 10.08.09, 22:28
            Fajka, no taka duza jak typowa pralka bebnowa, bo to tez beben z
            przodu, bo sa tez takie pietrowe, na dole pralka na gorze suszarka.
            Tez taka mialam w malym mieszkaniu i byla a d..e rozbic, suszyla,
            ale pranie bylo wygniecione. nie mowie o industrialnej, tylko w
            wersji normalnej nie zminiaturyzowanej.
            Sa jeszcze w wersji na gaz (bardziej wydajne i ekonomiczne) i na
            prad. Ja wole na gas, mialam obie wersje i na gas jest zdecydowanie
            lepsza.
            Widzisz jaki ze mnie ekspert, bo tak na prawde to ja jeszcze nigdy
            nowej nie kupilam, wiec nie musialam research'u robic.
            • fajka7 Re: jeszcze cos 10.08.09, 23:40
              bedzie duza smile na gaz to nie widzialam, zeby byly, ale bym nawet nie
              chciala, natomiast przy okazji zbadalam pralki i musze przyznac, ze
              epoka sie przewinela od moich ostatnich zakupow (a raptem 5 lat temu
              pralke kupowalam) - teraz pralki maja po 8-10 kg wsadu
              to jest kosmos dla mnie
              a juz myslalam, ze pralke to mam dobra akurat smile
              • myelegans Re: jeszcze cos 10.08.09, 23:49
                No nie nadazysz za technologia, ale tez i po co? Ja mam 10-letnia pralke, ktorej
                nie zamienilabym na nowa.
    • miminko Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 10:19
      to ja skorzystam z watku i zapytam czy ubrania sie w takich suszarkach nie
      niszcza bardziej niz suszone tradycyjnie? bo jednak trzeba je dodatkowo
      wymlocic... zastanawiam sie nad kupnem suszarki ale to pytanie mnie nurtuje
      wlasnie. jakie sa plusy suszenia suszarka vs. na suszarce?wink
      • donkaczka Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 10:27
        wiesz co
        duzo ludzi Ci napisze ze sie niszcza
        ja osobiscie nie zauwazylam, nawet o zgrozo piekne staniki czasem susze i nic na
        nich nie widac, ale tego czesto nie robie
        ani na bieliznie, ani na bawelnie nie widze sladow 3 lat suszarkowania, wywalam
        ubrania z takich samych powodow jak kiedys, skrocenia dlugosci trwania w szafie
        nie zauwazylam

fajka, ja kupowalam niedawno pralke i suszarke, pralke wybralam z duzym bebnem i
        niestety drozsza, wiec suszarke wzielam owszem dobrej firmy, ale bez cudowania -
        w zasadzie chyba najprostszy model - beben ogromny, rozne programy do suszenia,
        mozna podsuszac na wilgotno do prasowania, mozna krotkie program, czy welne
        podsuszyc
        ma czujnik wilgotnosci i wylacza sie gdy pranie szybciej wyschnie
        po zakonczeniu kreci bebnem co jakis czas, by sie nie gniotlo
        ja kupilam tez lacznik, stoik suszarka na pralce, wygodniej przerzucac pranie i
        mniej miejsca zajmuje
        • fajka7 Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 13:24
          to teraz nie pozostaje Ci nic innego niz zdradzic marke smile moze byc
          na priv smile
          bo siedze w tych suszarkach juz 3 dobe i wariuje - prale bede
          kupowac w przyszlym roku, ale troche uzalezniam marke od tego jaka
          teraz kupie suszarke, zeby jakis komplet uzyskac chocby pod wzgledem
          ladownosci i troche estetyki
          niszczenie ubran mam w nosie, maja sie nie gniesc - moze
          rzeczywiscie ich zywotnosc bedzie krotsza, ale malo mnie to rusza,
          nie musze chodzic w tym samym przez 10 lat
          • donkaczka Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 13:49
            juz chyba pisalam, siemensa kupilismy, tylko ze to malo istotne tak naprawde,
            wazne ile kasy chcesz/mozesz wydac i jakie sa Twoje cenione marki smile
            ja przez chwile celowalam w miele, bo mial byc sprzet na dlugie lata, ale
            odpuscilam, za drogie
            do siemensa dokupilismy dodatkowe 5 lat gwarancji, jak tyle przetrzyma to juz
            powinna pozyc smile oni robia dobre agd, boch tez niezle, aeg - te firmy rozwazalam

modele naprawde sa malo istotne, bajerami sie roznia, a to szklany blat, a to
            wysuwany blat do sortowania prania, same programy sa bardzo podobne i uzytkowo
            pewnie sie nie zorientujesz, ze czegos brakuje
            • fajka7 Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 13:52
              no to sa wlasnie moje obszary dylematów
              czyli nic mi nie pomoglas hehe
              • myelegans Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 15:24
                Moze siegnij po jakies "consumer reports", ja znam Maytag, Kenmore,
                GE i wszystkie dobre, ale moze niektore lepsiejsze bo wiecej funkcji
                maja. A moze idz do kilku sklepow i pogadaj ze sprzedawcami.

Ubran nie niszcza, zreszta ja tez to mam w nosie, jak koszulek
                bawelnianych, dzinsow, nie musze prasowac, a reczniki, scierki,
                serwetki, bielizna poscielowa, miekkie i pachnace. Staniki wkladam
                do siatki i tak piore i suzze, zeby sie nie plataly ramiaczka i nie
                rozciagaly. Piore i suze koldry 2x2, moja posciel to tez 2x2 to jest
                samo na jeden wklad, dywaniki, chodniki, grube kurtki. NIe wiem
                gdzie bym suszyla, szczegolnie w zimie.
                • donkaczka Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 15:40
                  myelegans, marek o ktorych piszesz w polsce nie ma

fajka, zdecyduj sie na firme, potem zobacz jakie ma modele i zacznij od
                  najtanszego lukac, czy wystarczy
                  ja mam dokladnie siemensa wt44e301, ale w polsce sa inne modele, nawet tych
                  tanszych z bialymi drzwiami nie widze, one kosztuja okolo 350 euro, w polsce jak
                  widze poniezj 2000 ciezko siemensa kupic
                  nie przekombinuj smile mnie tak zmeczylo optymalizowanie pralki, ze suszarke
                  wzielam doslownie jaka byla, i wyszlo super
                  • fajka7 Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 16:43
                    Wlasnie nie chce przekombinowac i zdecydowanie odpada jakies latanie
                    po serwisach, sklepach i forach i robienie raportu na 10 stron i
                    wielkie wybieranie
                    tylko tu spytalam, zeby czegos nie pominac, bo akurat na suszarkach
                    sie nie znam wcale
                    ja kupuje agd tak: wybieram maks. 3 firmy, patrze, zeby glowne
                    funkcje i parametry sie powtarzaly, i celuje cenowo w to co mi
                    pasuje. Tu powstal problem przez cholerne miele, ktore kosztuje
                    tyle, ze zwatpilam o co chodzi i tak sie bujam smile Jak juz dojde do
                    wniosku, ze odpuszczam miele (musze chwile dojrzec smile), to nie
                    bedzie problemu z wyborem smile
                    • donkaczka Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 16:57
                      my odpuscilismy miele, bo doszlismy do wniosku, ze roznica w suszeniu bedzie
                      pewnie zadna, a roznica w trwalosci nie taka, by usprawiedliwic az taka cene -
                      obawiam sie ze dzisiejsze miele to juz nie jest miele sprzed 20 lat, kiedys to i
                      polar bym nie do zdarcia wink
                      i stanelo na czym stanelo
                      sprawdz czy jest mozliwosc przedluzenia gwarancji, bo to fajna rzecz i moglaby
                      zawazyc na wyborze
                      udanych zakupow
                  • budyniowatowe Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 12.08.09, 01:29
                    donkaczka napisała:

> myelegans, marek o ktorych piszesz w polsce nie ma
                    >

Kenmore to jest Whirlpool.
            • kowalikm Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 12.08.09, 11:06
              donkaczka napisała:

> juz chyba pisalam, siemensa kupilismy, tylko ze to malo istotne tak naprawde,
              > wazne ile kasy chcesz/mozesz wydac i jakie sa Twoje cenione marki smile
              > ja przez chwile celowalam w miele, bo mial byc sprzet na dlugie lata, ale
              > odpuscilam, za drogie
              > do siemensa dokupilismy dodatkowe 5 lat gwarancji, jak tyle przetrzyma to juz
              > powinna pozyc smile oni robia dobre agd, boch tez niezle, aeg - te firmy rozwazala
              > m

U Nas dokładnie z tych samych powodów wybraliśmy whirpoola.

Suszarkę mam od początku stycznia.
              Powiem tak - suszarka i owszem niszczy, szczególnie wtedy kiedy nie wie się jak
              z niej korzystać - czyli ostrożność i lektura instrukcji na początek.
              Po eksperymentach typu wrzucanie gatek z gumką dziecka czy skarpetek kiepskiej
              jakości lub jeansów z lacrą (oczywiście wszystkie nie nadają się do susz. w
              suszarce), teraz jest super.
              Nie wkładam gatek (chyba, że coś jest zbyt duże, włókien z lycrą, b. delikatnych
              rzeczy).
              Zaznaczam, że zdecydowanie większe "straty" ubraniowe powoduje moje dziecko niż
              sama suszarka. Poza tym dziecko zdecydowanie szybciej wyrasta z ciuszków.
              Zauważyłam też, że są marki, które pomimo, iż skład taki sam jak innych
              produkują ciuszki ze zdecydowanie gorszej bawełny (ta sama cena) np. bluzka z
              reserved dziecka po suszarce wygląda tak sobie - cheeroke, h&m bez zmian.
              Ostrożnie też wrzucam rzeczy z nadrukami - na drugą stronę.
              Suszarka jest po prostu nieoceniona przy zmianie pościeli, suszeniu koców,
              maskotek pluszowych, jeansów, ciuchów roboczych czy kurtek.
              Suszarę włączam ok. 3 razy w tygodniu przeważnie nocą lub w weekand.

Teraz jak kupuję ciuchy zwracam po prostu uwagę na jakość przy takiej samej cenie.
              Ja mam najnowszy AWZ 8676 whirpoola. W styczniu zapłaciłam za nią w sklepie
              stacjonarnym 1550 zł. Jestem b. zadowolona, bo spełnia wszystkie moje
              oczekiwania - ma dużą pojemność - 7kg, opóźniony start, nie ma niepotrzebnych
              bajerów elektronicznych. Dodatkowo ma sensor wilgotności co bardzo ważne, bo
              pozwala na uniknięcie "przesuszenia" ciuchów.
    • myelegans Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 17:27
      MOje 2 centy. Im mniej oprogramowania i elektroniki tym wieksza
      szansa, ze dluzej popracuje bezusterkowo, bo to elektronika
      najczesciej sie psuje, vide okna elektryczne w aucie i na korbke.
      Moja staaaara suszarka, zero elektroniki, calkowicie analogowa,
      tylko z sensorami wilgotnosci, suszyla tak samo dobrze, jak obecna
      ktora ma wiecej oprogramowania niz ktokolwiek potrzebuje i tak
      korzysta sie z dwoch "normalne" i "delikatne", a cene podbija
      elektronika i bajery.
      Zywotnosc jest duza, najstarsza moja miala 13 czy 15 lat i byla
      nadal sprawna i jeszcze ja sprzedalam. Kupilam juz 10 letnia,
      uzywalam kilka lat, w tym czasie nigdy sie nie zepsula.
      • fajka7 Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 18:25
        teraz to sie nie da bez elektroniki- wszystko jest naszpikowane -
        ale zasadniczo sie z Toba zgadzam
        • doral2 Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 11.08.09, 20:19
          fajka, ja mam suszarkę i pralkę elektroluxa, time machine i baaardzo sobie chwalę!
          sekret niepogiętych ciuchów z suszarki jest taki - trzeba wyjmować ciuchy jak
          się wysuszą i są jeszcze ciepłe. jeżeli zostawisz ciuchy na całą noc w suszarce
          po wysuszeniu to się niestety ale pogną od nowa.
          a że suszenie trwa godzinkę, góra półtorej, to nie ma problemu z wyjęciem na czas smile
          • fajka7 Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 12.08.09, 00:34
            czy ona halasuje uciazliwie?
            • antyka Re: suszarka kondensacyjna- ktora nie gniecie ubr 12.08.09, 08:32
              Mam taka sama - model edc 5310 kosztuje ok. 1700 pln,
              jestem z niej bardzo zadowolona.
              Gdy urodzila sie corka nie nadarzalam z praniem,
              suszarka uratowala mi zycie smile

Suszarke kupuj bez bajerow i tak bedziesz uzywac max 3 programow -
              np. na pol godziny, bardzo wysuszone, mniej wysuszone i lekko
              wilgotne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka