Dodaj do ulubionych

zus a ciąża

IP: *.dial.plusgsm.pl 03.11.09, 20:10
Potrzebuję poradzić się w sprawie wysokości pensji podczas zwolnień
lekarskich. Otóż często się przeziębiałam i na przestrzeni trzech ostatnich
miesięcy byłam 4 razy na zwolnieniach lekarskich od internistów, łącznie ponad
20 dni. Czy prawdą jest, że w konsekwencji otrzymuję zmniejszone wynagrodzenie
od pracodawcy, a resztę pensji pokrywa mi ZUS???? Czy pracodawca ma obowiązek
zawsze płacić 100% pensji, nawet gdybym chodziła często na tygodniowe
zwolnienia? Kiedy ZUS wypłaca pensję? Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • mamciulka-nikulka Re: zus a ciąża 03.11.09, 21:32
      To czy pensję płaci pracodawca czy ZUS zależy od wielkości zakładu pracy. Jeśli
      firma liczy do 20 pracowników po 33 dniach zwolnienia płatności przejmuje ZUS,
      jeśli jest większa cały czas płaci pracodawca, który dostaje zwrot z ZUSu. Co do
      wysokości pensji to wygląda to tak, że będąc w ciąży lekarz wpisuje ci na
      zwolnieniu kod B i to jest podstawą do wypłacania 100% pensji, ale... jeśli
      bywałaś na zwolnieniach, między którymi nie było przerwy conajmniej 3 pełnych
      miesięcy kalendarzowych to pracodawca wyliczy ci średnią z 12 miesięcy
      poprzedzających zwolnienia lekarskie. Czyli, jeśli byłaś na zwolnieniu np. 15
      października, 1 września i 12 czerwca to średnią będziesz miała wyliczoną od
      czerwca 2008 do maja 2009, bo pomiędzy kolejnymi zwolnieniami nie było przerwy 3
      miesięcznej. I tu się kryje to zmniejszenie, jeśli przykładowo w między czasie
      dostawałaś podwyżki czy premie.
      Ja teraz jestem na zwolnieniu lekarskim, a że moje starsze dziecko w marcu
      poszło do przedszkola, więc od marca w każdym miesiącu po parę dni musiałam brać
      zwolnienie na dziecko, więc de facto średnią mam wyliczaną od marca 2008 do
      lutego 2009.
    • agnieszka.lojek Re: zus a ciąża 04.11.09, 09:22
      Jeśli otrzymała Pani zwolnienie z tytułu ciąży to powinna Pani
      otrzymać zasiłek chorobowy w ysokości 100% pensji. Jeśli zwolnienie
      było od internisty i jako jego powód zaznaczono infekcję dróg
      oddechowych otrzymaywała Pani 80% wynagrodzenia należnego.
      • mamciulka-nikulka Re: zus a ciąża 04.11.09, 10:00
        Jeśli zwolnienie
        > było od internisty i jako jego powód zaznaczono infekcję dróg
        > oddechowych otrzymaywała Pani 80% wynagrodzenia należnego.

Mogłaby Pani to wyjaśnić, bo nie do końca rozumiem? Z tego co się orientuję to
        100% wynagrodzenia przysługuje na każdą chorobę przypadającą w okresie ciąży i
        nie musi ona być bezpośrednio z ciążą związana. Jedynym wyjątkiem są początki
        ciąży, gdzie internista nie widzi ciąży i wystawia zwolnienie na infekcję, wtedy
        wpisuje przeważnie kod A, ale jeśli ciąża jest widoczna to także internista
        wpisuje kod B na zwolnieniu.
      • Gość: Zosia Re: zus a ciąża IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 10:41
        W takim razie jeśli lekarz ginekolog wystawi mi zwolnienie w listopadzie na
        okres 15 dni, w jakiej wysokości powinnam otrzymać pensję od pracodawcy?
      • failte Re: zus a ciąża 04.11.09, 11:36
        Pani Agnieszko, to częsta interpretacja przepisów dot. niedolnosci do pracy w
        ciąży, jednak niestety jest nieprawidłowa.

Kod B oznacza niezdolność do pracy PRZYPADAJACĄ NA OKRES CIĄŻY, a nie
        spowodowaną ciążą. Pracownica musi mieć jednak kod B na druku zwolnienia, by
        otzrymać świadczenie 100%.

Wśród ZUSu i lekarzy panuje tu zamieszanie. Przykład z mojego podwórka: miałam
        zwolnienie od laryngologa, zapytałam czy moze mi wpisać kod B, na co stwierdził,
        że taki kod moze mi wpisać jedynie mój lekarz ginekolog. Ponieważ pracuję w HR i
        wiem, że nie miał racji, a panie w ciaży dostaja w takich syruacjach 100%
        wynagrodzenia poprosiłam by odczytał objaśnienie jakie jest na drukach
        ZUSowskich dot kodów. Jest właśnie NIEZDOLNOŚĆ DO PRACY PRZYPADAJACA NA OKRES
        CIĄŻY. Odczytał, wypisał B i otzrymałam 100%.

Podstawą jest USTAWA z dnia 25 czerwca 1999 r.o świadczeniach pieniężnych z
        ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
        Można ja znaleźć na stronach rządowych. Rozdział 2 Zasiłek chorobowy, art. 11,
        pkt. 2. Cytuję:
        "Miesięczny zasiłek chorobowy wynosi 100 % podstawy wymiaru zasiłku, jeżeli
        niezdolność do pracy lub niemożność wykonywania pracy, o której mowa w art. 6
        ust. 2:
        1) przypada w okresie ciąży".

Zatem dolegliwośc nie musi WYNIKAĆ Z CIĄŻY by otrzymać 100% zasiłku chorobowego!
        Jeśli przypada na okres ciąży to pracownica dostaje 100% wynagrodzenia
        (oczywiscie potwierdzonej zaświadczeniem lekarskim, bo skad laryngolog ma mieć
        pewnosc co do ciaży, jeśli ta nie jest widoczna?).

Polecam powoływanie sie na w/w/ ustawę oraz odsyłanie lekarza do legendy
        oznaczeń w drukach ZUS.

Pozdrawiam,

failte
    • Gość: malgonkta24 Re: zus a ciąża IP: 94.254.160.* 04.11.09, 09:49
      podepnę się pod ten temat a chciałam zapytać czy na urlopie wychowawczym
      otrzymuje się jakieś pieniądze, są jakieś kryteria a jeśli się otrzymuje to
      przez jaki okres?
      • Gość: ciekawska Re: zus a ciąża IP: 77.236.0.* 06.11.09, 09:36
        ja też się podepnę...bo nie bardzo rozumiem, to jak to jest? zakładając, że
        byłam w ciągu 2 miesięcy 2 razy na zwolnieniu (80%),a jeśli za jakiś czas
        zajdzie potrzeba i znajdę się na zwolnieniu (100%-ciąża), a nie upłynie między
        tym a tamtym zwolnieniem 30 dni to nie będę mieć wypłaconej pełnej kwoty z
        umowy? To z jakiego okresu mam sobie wyliczyć średnią i dlaczego tak jest?
      • Gość: Ania Re: zus a ciąża IP: *.szczecin.mm.pl 06.11.09, 18:58
        Przez dwa lata można otrzymywać płatne świadczenia związane z
        urlopem wychowawczym. Ale pod warunkiem aby je otrzyma c jest min.:
        nieprzekroczenie okreslonego kryterium dochodowego 504 zł netto w
        miesiącu na osobę w rodzinie w przypadku dziecka zdrowego i 583 zł w
        przypadku dziecka z orzeczoną niepełnosprawnością.
        Poza tym osoba ubiegająca się o urlop musi być zatrudniona przez co
        najmniej na 6 miesięcy przed ubieganiem się o ten urlop.
        Kwota jaką można otrzymac to zasiłek rodzinny chyba 68 zł
        miesięcznie plus 400 zl dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w
        okresie korzystania z urlopu wychowawczego.

Tu www.kobieta.gov.pl/?2,17,157, znajdzie więcej informacji
        • Gość: ciekawska Re: zus a ciąża IP: 77.236.0.* 06.11.09, 19:14
          ten link to staroć, przepisy się zmieniły, ja pytałam jak to jest z L4 w ciązy,
          czy jest brane pod uwagę to co na umowie ostatniej czy jakaś średnia z iluś
          miesięcy oraz czy ma na to wpływ zwykłe L4 (tak wiem, nie ma już L4, jest ZLA,
          ale jakoś tak łatwiej się piszebig_grin), znaczy się ilość dni L4, na którym się do
          tej pory przebywało z innych powodów. Rozumiem, że macierzyński jest brany z
          ostatnich 12 miesięcy, ale czy do tego wchodzi czas kiedy się było na L4 w
          ciązy?czy to wszystko dotyczy czasu przed L4?
          • Gość: A Re: zus a ciąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 19:54
            wystarczy wejsc na stone ZUS:

"Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.

Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. "
        • Gość: malgonkta24 Re: zus a ciąża IP: 188.33.240.* 06.11.09, 22:20
          dzięki Ania za odpowiedźsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka