Dodaj do ulubionych

37 tydzien ciazy

21.01.04, 21:08
Okolo 37 tyg.ciazy (mniej wiecej 37 tyg i 3 dni) mam miec wywolywany porod z
powodu wysokiego cisnienia.Czy w takim wieku ciazy dzieci uwaza sie za
donoszone?
Czy musza lezec w inkubatorze ? I mniej wiecej z jaka waga sie rodza?
Dziekuje z gory za odpowiedzi , przyznam szczerze ze troche sie boje sad((
Obserwuj wątek
    • gandzia4 Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 01:35
      Mój synek urodził się w 36 tyg. ważył 3450g i nie leżał w inkubatorze,nie miał
      żadnych problemów z oddychaniem dostał 9 punktów w skali AGPAR. 7.01.2003
      skończył 2 latka i rozwija się dobrze. W karcie szpitalnej miał zapis o
      wcześniactwie, ale wszystkie badania miał prawidłowe. Nie martw się, wszystko
      będzie dobrze. Powodzenia i daj znać co i jak.
    • ida92 Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 09:01
      W mądrych książkach piszą, że ciąże po 37 tygodniu uważa się za donoszone.
      Czyli wynikałoby z tego, że dzieciaczki urodzone w tym czasie nie potrzebują
      wspomagania, jeżeli wszystko jest ok. A co do wagi to pewnie poda ją lekarz na
      podstawie USG.
      Edyta i Antoś 37 tydz.+1dzień
      • natalia433 Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 09:59
        Mój Dawid urodził się w 37 tygodniu ważył 3050, i miał 50 cm wzrostu, nie
        leżał w inkubatorze i dostał 10 punktów w skali APGAR, teraz ma pół roczku i
        rozwija się "książkowo". Myślę że nie masz się czym martwić twoja dzidzia już
        napewno świetnie poradzi sobie na tym świecie.

pozdrawiam!
        a tak wygląda mój skarb:
    • jaty103 Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 10:51
      Z pkt widzenia położnictwa ciąża donoszona to ukończonz po
      pełnych (ukończonych)38 tyg. Dla dobrostanu płodu, czasami lepiej ukończyć ją
      wcześniej. Takie wskazania to np: nadciśnienie (Gestoza), zielone
      wody,cukrzyca...Lekarz podejmujc decyzje o wcześniejszym jej ukończeniu napewno
      rozważyl wszystkie za i przeciw. Więc nie obawia się, będzie dobrze!!!!
      Powodzenia!
      26 tyg.
    • agarr1 Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 11:53
      Witam.
      Nie moge cię pocieszyć ale moge powiedzieć, że 26 stycznia (37 tyd ciąży )ide
      do szpitala chyba na poród. Lekarz mówił, że jak nic się nie będzie działo
      wróce za tydzień. Nie mam ciśnienia ale mam rozwarcie skurcze i miękką szyjkę.
      Biore też fenoterol i właśnie od dziśiaj mam zmniejszać dawki.
      Mam takie same obawy o dziecko co ty. Troche pocieszyły mnie odpowiedzi
      wcześniejsze.
      W innym temacie o lutowych mamach już dwie urodziły
      1 - 37 tyd 3100
      2 - 37 tyd 2100
    • agao_z Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 15:41
      Dzieci za donoszone uwaza sie po skonczeniu 37 tygodnia ciazy, co nie znaczy,
      ze nie beda mialy one zadnych problemow z przystosowaniem sie do zycia poza
      lonem matki.
      Ja urodzilam w 37 tygodniu (takze po fenoterolu i innych przygodach, jak
      poprzedniczka). Zosia wazyla 2920g i miala 52 cm. Wszystko byloby ok, gdyby
      nie to, ze dostala silnej zoltaczki takze przez kilka dni byla naswietlana.
      Podobno to bardzo czeste u dzieci troszke wczesniej urodzonych, ale nie
      wczesniakow.
      Pozdrawiam
      Agnieszka
      • viola47 Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 16:40
        Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi!!!
        W 32 tyg.ciazy wyladowalam juz w szpitalu z powodu wyskiego cisnienia i jak
        sie pozniej okazalo przedwczesnych skurczy.Dzidzia w tym okresie wazyla dosyc
        ladnie ,bo 2.265 ale dostalam tez sterydy na szybszy rozwoj pluc u dziecka i
        wyczytalam gdzies ze przez to dzieci rodza sie z niska waga ...wlasnie stad
        moj niepokoj ,bo nie dosc ze urodze troche wczesnie to jeszcze kruszynka moze
        miec z 2.5OO kg sad((((((
        No ale najwaniejsze zeby byla zdrowa, a wage pozniej nadrobi, prawda?
        • agao_z Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 16:56
          Pamietaj, ze USG ma granice bledu 20%...
          U mnie tez sie okazalo, ze w ostatnich tygodniach Zosia nie za duzo przybrala
          (takze bralam zastrzyki na rozwoj pluc) i troche sie denerwowalam (juz
          widzialam diagnoze (wewnatrzmaciczne zachamowanie rozwoju...), ale okazalo
          sie, ze niepotrzebnie. Po prostu lekarz robiac jedno z poprzednich USG chyba
          niezbyt dokladnie wymierzyl Zo. Mala urodzila sie z waga 2920g. Moze nie byla
          jakims kolosem, ale...
          A gdzies wyczytalam, ze lozysko szybciej sie starzeje, gdy ma sie nadcisnienie.

Pozdrawiam i zycze szczesliwego rozwiazania.
          Agnieszka (a Zosia ma juz 18 miesiecy...)
          • viola47 Re: 37 tydzien ciazy 22.01.04, 19:09
            No wlasnie Agnieszko zdaje sobie sprawe, ze roznice bledu USG moga wynosic +/-
            350 g, wiec tak dokonca niewiadomo ile dokladnie dzidzia bedzie wazyla po
            urodzeniu, prawda ?
            Jednak pocieszylas mnie ,ze Twoja Zosia , mimo sterydow na rozwoj pluc,
            urodzila sie z ladna waga smile

Wysokie cinienie rzeczywiscie przyspiesza starzenie sie lozyska, wiec dlatego
            tez lekarze zdecydowali o mnoim wczesniejszym rozwiazaniu, mimo ze w domu mam
            nawet niezle pomiary (mniejsze niz 140/90),ale w przychodni skacze mi nawet do
            160/100 -pewnie troche sie denerwuje atmosfera szpitalana ,wiec stad te skoki
            cisnienia sad((
            Zycze zdrowka Twojej coreczce -Viola
        • isma Re: 37 tydzien ciazy 23.01.04, 10:42
          Wiola, ja urodzilam coreczke w 37 tyg. (wg skali Ballarda 35 tyg.) po
          prawidlowej ciazy, z powodu odejscia wod. Dostala 9 pkt (1 odjeto za
          zasinienie - lekkei niedotlenienie podczas porodu), oddychala samodzielnie,
          wazyla 2890, ale ja jestem bardzo drobna, a maz wprawdzie wysoki, ale szczuply.
          Zoltaczka, faktycznie, nieco silniejsza niz przecietnie, ale tylko 6 godz. pod
          lampami.
          W pierwszych tygodniach jadla jak szalona i przybierala na wadze jak rakieta -
          te wczesniacze dzieci tak maja. Z racji tego lekkiego wczesniactwa z automatu
          musialysmy zrobic rozne badania, typu USG czaszki i badanie okulistyczne, ale z
          perspektywy oceniam, ze to nawet lepiej - przynajmniej upewnilam sie, ze nic
          jej nie dolega.
          A teraz ma poltora roku i jest malutka, ale sprawna i okrutnie wygadana...
    • aktaga Re: 37 tydzien ciazy 23.01.04, 07:26
      Moj syn urodzil sie po 37 tygodniach i 3 dniach. Wazyl 3300 g i mierzyl 51,5 cm.
      Urodzil sie po calkowicie prawidlowej ciazy, bo odeszly wody tak szybko i trzeba
      bylo wywolac porod. Mial zoltaczke fizjologiczna (czestsza u dzieci urodzonych
      wczesniej), ktora jednak nie jest niczym groznym. Spedzil 2 dni pod lampami, do
      tego kazano mi go jak najwiecej karmic nie tylko piersia, ale tez mlekiem
      modyfikowanym, aby wydalal bilirubine. Wg mojej obserwacji i tego, co mowily w
      szpitalu polozne, roznil sie tym od dzieci urodzonych pozniej, ze ciszej plakal
      (zaletasmile i gorzej jadl z piersi niestety sad
      Nie martw sie, 37 tygodni to donoszone dziecko!
      • gochagocha Re: 37 tydzien ciazy 23.01.04, 10:48
        Porod o czasie to porod pomiedzy 38 a 42 tygodniem ciazy.
        Skoro Ty juz skonczylas 37 tydzien ciazy, nie masz sie co martwic - dziecko
        jest donoszone.
        • viola47 Re: 37 tydzien ciazy 23.01.04, 15:01
          Dziekuje bardzo dziewczyny za tak pocieszajce posty...mam wielka nadzieje ,ze
          moja coreczka bedzie tak silna i zdrowa jak Wasze dzieciaczki urodzone okolo
          37 tyg.!!!
          Gosiu jeszcze niemam 37 tyg. ciazy, poniewaz dzis dokladnie zaczynam 35 tyg.,
          a porod przewidywany jest dopiero za 2 tygodnie...musze sie wiec do tego czasu
          przygotowac psychicznie sad(((
          Trzymajcie prosze za mnie kciuki!!!!
          Zycze zdrowka wszystkim Waszym malenstwom !!!!
          Viola
          • agao_z Re: 37 tydzien ciazy 23.01.04, 19:27
            dzieki Violu, my tez trzymamy za ciebie Kciuki.
            Powodzenia,
            Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka