Dodaj do ulubionych

Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:((

08.10.10, 08:46
Cześć dziewczyny został mi nie cały miesiąc do rozwiązania i oczywiście zdążyłam się pochorować witaminy,cebula,czosnek i miód mimo wcześniejszego stosowania nie pomogły. Od paru dni walczę z strasznym bólem gardła z rana nie umie powiedzieć ani słowa a od wczoraj doszło zapalenie ucha a prawego oka z rana to nie umie otworzyć tak jest zaropiałe. Oczywiście dzwoniłam do mojego ginekologa to powiedział mi, że mam się uzbroić w cierpliwość i w razie gorączki wziąć Apap .Dzisiaj byłam u zwykłego lekarza i powiedział, że on nie chce brać odpowiedzialności jak się coś stanie a w aptece tez odesłali mnie z kwitkiem.Czy chora kobieta w ciąży musi być zdana tylko na siebie??? może znacie jakieś mikstury które by pomogły na moje dolegliwości bo mając w domu energicznego 2 ,5 latka z ledwością daje rade.
Obserwuj wątek
    • cytrynowa.lemoniada Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 08:52
      Co za bzdury. Na gardło - możesz brać absolutnie wszystko co bez recepty (polecam strepsils intensive). Na kaszel - wszystko co bez kodeiny. (np Mucosolvan, Flegamina). Na ból i gorączkę - paracetamol. Do oczu istnieją krople przeciwbakteryjne, idź do okulisty. Istnieją też antybiotyki które mogą brać ciężarne - np augmentin. idź do jakiegos normalnego lekarza. w aptekach nie pytaj bo tam idioci pracują na ogół ktorzy niewiele więcej o faktycznym działaniu leków i nie sprzedadzą ci nawet kropli do nosa, które możesz używać (mój lekarz jak go o to spytałam spojrzał na mnie conajmniej dziwnie)
      • aneta.s.1 cytrynowa.lemoniada 08.10.10, 09:08
        Dzięki Ci bardzo zaraz pośle męża to mi kupi w Aptece, bo pewnie mi nie sprzedają wczoraj chciałam kupić strepsils to o mało, co by mnie nie zlinczowali dostałam taki wykład od pana w Aptece,że szkoda gadać. Niestety do innego lekarza nie mam, co iść, bo u nas przyjmuje dziś tylko jeden, u którego byłam a teraz się dowiedziałam telefonicznie ze do okulisty to w tym roku już nie ma szans wiec poszukam coś prywatnie i pojadę do miasta.
      • matylda07_2007 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 09:13
        Skąd ja to znam... Ostatnio złamał mi się ząb. Był źle zrobiony i złamał mi się przy samej d.pie, znaczy, przy dziąśle.
        Dentysta odbudował mi go na sztyfcie, ale powiedział, że gwarancji nie daje, bo zdjęcia rtg nie ma.
        Cały czas coś mnie tam uciskało. Czułam, że coś jest nie tak. Dentysta polecił jedynie płyn antybakteryjny do płukania jamy ustnej.
        Po miesiącu wylazł piękny ropień i tu się zaczęło. Dzwoniłam do czterech najbardziej polecanych gabinetów dentystycznych, w 2 byłam i każdy mówił, że się nie podejmuje... Jedna pani przepisała mi duomox. Po tygodniu od zjedzenia ostatniej tabletki ropień odnowił się. Więc mam sobie go przekłuć... i tak do porodu, a później będziemy leczyć.
        Także doinformuj się i ratuj się sama. Jeśli by się pogarszało, pewnie też dostaniesz antybiotyk.
        Powodzenia!
    • em.haa Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 09:17
      Po co się tak męczysz, antybiotyk i za kilka dni jesteś na nogach zdrowa.
      • aneta.s.1 em.haa 08.10.10, 09:31
        Pewnie tak tylko musiałabym go sobie sama przepisać, bo niestety tam gdzie mieszkam mój ginekolog nie przepisuje antybiotyków. I tu jest właśnie największy problem a żeby dostać się gdzie indziej do lekarza to już teraz nie ma szans, bo mamy weekend i nawet jak bym chciała prywatnie to dopiero w poniedziałek w mieście. Ale dziękuje bardzo za rade.
        • em.haa Re: em.haa 08.10.10, 13:44
          Jest takie coś jak nocna pomoc, pogotowie itp.
          Wizyta domowa, internista... wystarczy chcieć.
    • kamelia04.08.2007 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 09:26
      boże za za przypał w tej przychodni.

Przeciez są leki, które moga brac babki w ciązy i te karmiące. Od ponad 2 lat jestem w takim stanie ciaża, karmienie, ciaża i karmienie i nigdy nie miałam problemu z lekami przeciwko przeziebieniu.

Współczuję ci, przeciwbólowo czy przeciwgorączkowo to możesz brac paracetamol,
      na ból gardła dostałam LYSOPAÏNE bez cukru - subst. czynna cetylpyridinium - lysozyme (francuska nazwa leku i subst. czynnej),
      do nosa na katar - pivalone (subst. czynna pivalate de tixocortol 1%)
      • martaaa778 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 09:41
        Doraźnie na ból gardła strepsils intensive, tantum verde do psikania. Krople do nosa mogą być te dla dzieci ale nie wiem czy dadzą radę z silnym katarem np otrivin. Nacieraj się czymś rozgrzewającym, jeśli lubisz zrób syrop z miodu, cytryny i czosnku - mi bardzo pomógł przy przeziębieniu. Ale jeśli stan się pogarsza a gardło boli jak diabli to jest jeszcze rano w sumie i spróbuj się dostać do jakiegoś lekarza i jednak wziąć antybiotyk...
    • aneta.s.1 Dzięki dziewczyny :) 08.10.10, 10:01
      Bardzo Wam dziękuje dobrze, że istniej forum dla kobiet w ciąży, bo u nas to tak jest że każdy się boi brać za coś odpowiedzialność i jest się odsyłanym od jednego do drugiego specjalisty a niestety nie jest mi dane się teraz przeprowadzać gdzie indziejsmile))Pozdrawiam i na pewno skorzystam z waszych radsmile
      • titerlitury Tragedia polskiej medycyny 08.10.10, 10:23
        faszerują ciężarne hormoniskami, które w świetle badań i doświuadczeń międzynarodowych nie działaja, każą łykac witaminiska wątpliwej preweniencji, jak sie pojawia rzeczywisty problem to każdy umywa ręce i każe uzbroić się w cierpliwść. Ja też złapałam paskudne przeziębienie. Ginekolog, u kjtórego właśnie byłam na wizycie kazał mi przy sobie umówić się telefonicznie z internista, twierdząć, że taka infekcja może być katalizatorem przedwczesnego porodu (moja ciąża jest juz właściwie donoszona - schyłek 37 tygodnia) - ale takl czy inaczej każdy dzień cenny). Trafiłam na mądrą kobietę około 50-tki z tytułem dr nauk medycznych. Sprawdziła temperaturę, osłuchała, pomacała węzły chłonne, wywiad itd. Stwierdziła, że na 100% jest to infekcja wiruswa, więc antybiotyk nie jest potrzebny. Kazała psikać otrivin d nosa doraźnie, szczeglnie wieczorem przed snem, zeby się dobrze wysypiać. Kazała co 2 godziny ssać sebidin, brać witaminę c, wapno, i zalewać gorącym mlekiem zmiażdżony czosnek i dosłądzać miodem, pić 3x dziennie. Od czasu do c\zasu rumianek. Po tym wszytkim czuję się znacznie lepiej. Z moich zaszłości larynglogicznhynych pamiętam, ze na silny ból gardła b dobre było płuklanie go mieszaniną azulanu i rozcieńczonej wody utlenionej (działa przecizapalnie, obkurcza śluzówkę), a potem łyżka oliwy z oliwek dla nawilżenia.

Naprawdę nie trzeba się męczyć. Jak jest gorączka, szumy w oskrzelach powinien być antybiotyk (wachlarz szeroki - nie tylko augmentin, także duomox i inne), jak nie ma trzeba działac miejscowo i stymulować układ immunologiczny. Nieleczona infekcja, lub co nie daj Boże powikłania, są znacznie bardziej niebezpieczne dla ciężarnej i płodu, niż demonizowane leki.
    • mysz_ka85 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 10:42
      Jestem ciekawa gdzie mieszkasz i gdzie znalazłaś takich konowałów, bo lekarzami to ich nazwać nie można. Mam w domu lekarza i powiem Ci jak leczyłam się dwa tygodnie temu, kiedy naprawdę byłam chora i czosnek nie pomagał. Jest to zestaw leków, które NA PEWNO możesz wziąć i nic a nic nie będzie dziecku - to jest ostatni miesiąc ciąży i warto się przed porodem wyleczyć. A więc:
      - na gardło - płukanie wodą z solą i Faringosept (bez recepty 8 zł)
      - na katar - stosowałam Bioparox (niekoniecznie 4x4, wystaczy 2x4 psiknięcia do jednej dziurki) - Biparox możesz też stosować do gardła - działa tylko miejscowo, nie przenika do płodu
      - spirytus kamforowy do natarcia pleców na noc - fajnie odtyka
      - wapno i Rutinoscorbin (wapno 3x1 tab, Rutino 2x2)
      Ostatecznie jak nie pomoże przez 3 dni, zacząć brać antybiotyk przez 7 dni - najlepiej DUOMOX, to bardzo słaby antybiotyk, ale niektórzy lekarze przepisują go nawet na zapalenie oskrzeli. Ja brałam 5 dni, pomógł. Dawka 2x1 dziennie 1000 mg.

Powyższa kuracja działa na większość chorób w ciąży - niestety, nie mamy zbyt dużego pola manewru.

Wrażliwi niech nie czytają:

Wszystko zależy od koloru wydzieliny z nosa i gardła - jak jest inna niż przeźroczysta trzeba wziąć antybiotyk. Nie warto ryzykować.

A o wcześniejszy poród się nie martw - myśl pozytywnie i wszystko będzie dobrze. Dzidziuś jest już duży i gotowy!
      • cytrynowa.lemoniada Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 10:56
        W 7 m-cu nagle zaczęło mnie strasznie gardło boleć, poszłam do laryngologa, stwierdził ostre zapalenie, zapisał antybiotyk i właściwie po jednym dniu przeszło. moze sprobuj do laryngologa, na pewno będzie bardziej kumaty w tej kwestii niż internista.
        • cytrynowa.lemoniada Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 10:58
          tym bardziej ze tu i o ucho chodzi jak piszesz. tu niestety sama sobie nie pomożesz, zadziała tylko antybiotyk, koniecznie idź do laryngologa.
    • decylia Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 11:33
      Hej, ja mam właśnie paskudne zapalenie ucha i dostałam od internistki antybiotyk Bioracef. Powiedziała mi, że lepiej szybko wyleczyć się jakimś antybiotykiem, czy innymi lekami, niż chorować długie tygodnie, bo to drugie jest bardziej szkodliwe dla dziecka.
      • aneta.s.1 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 12:19
        Dzięki dzwoniłam już do laryngologa i przyjmie mnie prywatnie w poniedziałek a na razie kazał mi włożyć zioła na gazie do ucha także mam nadzieje, że do tego czasu nic złego się nie stanie na razie mąż kupił parę rzeczy w aptece i będę stosować. Najważniejsze,że maluch w brzuchu skacze jak oszalały, więc aby to mnie pociesza.
      • majkowamama Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 12:30
        W tej ciąży zaliczyłam już zapalenie oskrzeli (4 miesiąc) - dostałam rovamecynę (oczywiście nie od internistysmile). Potem w 7 miesiącu mega przeziębienie - internista rozłożył ręce zalecając wapno, rutinacea, faringosept i bioparox - guzik pomogło, kaszlałam coraz lepiej. Na wizycie i gina się rozkaszlałam, założył słuchawki i mnie osłuchał, stwierdzając że zaczyna schodzić na oskrzela - dostałam ovomax (chyba tak się toto nazywało) i też wszystko super przeszło.
        To przekleństwo polskiej medycyny - nie chcąc zaszkodzić ciężarnej lepiej ją nie leczyć. Niech sobie sama poradzi. A są leki bezpieczne dla ciężarnej i karmiącej, tylko albo interniści o nich nie wiedzą albo wolą nie zapisywać i nie brać odpowiedzialności.
    • magotka11 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 13:41
      Na Twoim miejscu poszłabym do innego lekarza. Powiklania są dużo groźniejsze niż leczenie. Ja w ciąży brałam duomox, bo przez 3 tyg nie mogłam wyleczyć gardła. I wszystko było dobrze i z dzieckiem i ze mną smile Pozdrawiam
    • em.haa Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 13:47
      Ja to już tu pisałam kilka razy i kilka razy byłam linczowana.
      Ale napiszę to raz jeszcze, zawsze w domu mam jakiś antybiotyk na wszelki wypadek.
      Z reguły mam anginę więc jestem zabezbieczona.
      Aktualnie mam Augmentin, Duomox i Dalacin C.
      Jak bym teraz zachorowała to bez zastanowienia sięgnęłabym po Augmentin.
      Nie ma nic gorszego niż męczenie siebie i zarażanie innych.
      Każdy robi jak uważa, ja od lekarza zawsze biorę 1 dodatkowe opakowanie.

Twój ginekolog chyba małą wiedzę ma.
      • titerlitury Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 14:32
        tylko, że antybiotykoterapia w przypadku infekcji wirusowej jest bezcelowa, a o tej porze roku 80% przypadków to infekcje wirsowe, z ewentualnymi powikłaniami bakteryjnymi (jak te uszy, czy oczy)
    • joasia_44 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 18:05
      Miałam grypę w czwartym miesiącu i dostałam augmentin. Twój ginekolog powinien Ci coś przepisać albo lekarz rodzinny. Nie ryzykuj z zapaleniem ucha że nabawisz się jakiegoś większego paskudztwa i zagrozisz jeszcze dziecku. Trzymaj się!
      • go-jab Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 08.10.10, 19:04
        a jaka bakteria wywoluje grype ze antybiotyk na nia pomaga? ja, durna, myslalam ze grypa to wirus a na wirusy nie ma antybiotykow... ale co ja tam wiem...
        • joasia_44 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 09.10.10, 06:13
          Nie wiem co wiesz, ale to nie o grypę chodzi tylko o powikłania w następstwie. Zapalenie ucha, które opisuje autorka, zapalenie oskrzeli w następstwie wirusów wywołują paciorkowce, gronkowce a co to za stworzonka to sobie sprawdź w wikipedii. Procedura jest taka - idziesz do lekarza (zakładam, że wiesz kto to jest) i dajesz się osłuchać, opukać, obejrzeć gardełko itd., I teraz są dwa wyjścia - masz temperaturę i ogólne złe samopoczucie ale od tygodnia nic poza tym - czyli masz infekcję wirusową i wtedy możesz sobie dalej leżeć w domu i sie leczyć miodem i homeopatią. Druga możliwa sytuacja - idziesz do lekarza i tam się okazuje że gardło zaczerwienione i do tego kaszel i jakies szmery na płucach. I wtedy - nie ryzykując zdrowia dziecka - bo po co płodowi sensacje w stylu mamusia na OIOM-ie z zapaleniem płuc - bierzesz sobie spokojnie antybiotyki. Pozdrawiam
          • jaa.goda Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 10.10.10, 14:24
            ja w podobnej sytuacji. leczę się już ponad miesiąc a infekcja górnych dróg oddechowych nie chce się ode mnie odczepić. raz lepiej raz gorzej ale na pewno nie można tego lekceważyć i dziwi mnie, że twój internista taki zacofany, bo przecież są leki, które w ciąży stosować można. obecnie biorę normalną dawkę antybiotyku augmentin i mam nadzieję, że to pomoże, bo do porodu 3 tyg. brałam też bioparox (pomógł ale tylko chwilowo ) i płukanki do gardła. oczywiście każdą receptę konsultowałam z moim ginekologiem, który zgadzał się z internistą, ze takie leki można stosować w ciąży. na twoim miejscu poszukałabym innego lekarza.
            • margarita123 Re: Choroba a ostatni miesiąc ciąży-pomóżcie:(( 12.10.10, 19:40
              Dziś byłam u lekarza ponieważ dopadło mnie okropne przeziębienie.Pani doktor przepisała oscillococcinum oraz Rutinoscorbin, dziecku na pewno nie zaszkodzi.
    • aneta.s.1 Dzięki za wszystkie porady:) 13.10.10, 09:30
      W końcu udało mi się trafić do normalnego lekarza i bez antybiotyku się nie obyło dostałam DUOMOX całe szczęście,że się to tak skończyło, bo lekarz stwierdził,że jeszcze z jeden dwa dni i bym miała zapalenie oskrzeli.Niestety tak to jest jak się jest odsyłanym od jednego do drugiego lekarza.Pozdrawiam
      • matylda07_2007 Re: Dzięki za wszystkie porady:) 13.10.10, 09:41
        Zdrówka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka