k_kiki 10.08.04, 09:07 Czy brac dodatkowo folik, skoro biorę już feminatal, w którym zawartość kwasu foliowego wynosi 800 mg??? Poradzcie! Pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kobajano Re: folik a zestaw witamin 10.08.04, 09:13 juz kilka razy poruszany był ten temat Każdy lekarz ma swoją teorię, mnie mój przepisal Feminatal + mocny kwas foliowy (4x Folik). Przed ciążą też kazał mi jeść Feminatal i 2x dziennie Folik. Czyli kwasu foliowego nigdy za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
elgosia Re: folik a zestaw witamin 10.08.04, 09:30 Zapotrzebowanie na kwas foliowy zależy od ewentualnych wad cewy nerwowej matki lub starszego dziecka, np rozszczep - wtedy musi brać go więcej, żeby dziecko nie miało wady. A potrzebny jest w większej ilości, gdy kształtuje się cewa nerwowa dzidziusia. Ja mimo grupy ryzyka odstawiłam folik po jakimś czasie na rzecz tabletek witaminowych. Najlepiej zapytaj ginekologa. Poza tym trzeba pamietać, że kwas foliowy jest też w pożywieniu, są też nowe soki Hortexu wzbogacone w ten pierwiastek. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka_sit Re: folik a zestaw witamin 10.08.04, 10:08 Mój lekarz powiedział, że wystarczy brać np. Fiminatal, który zawiera kwas foliowy. Sam Folik brałam przez pierwsze 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
roxana2001 Re: folik a zestaw witamin 10.08.04, 10:10 Też mialam te wątpliwości. Jeden lekarz mowil mi, ze wystarcza wit. i nie musze juz brac foliku, drugi -prywatny gin. kazal brać mi przez cala ciaze witaminy+folik. Tak też czynię.(jestem w 22 tc) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k_kiki folik a zestaw witamin 10.08.04, 10:18 Dzięki dziewczyny za rady! Ja od niedawna biorę Feminatal, dlatego nie mialam jeszcze okazji skonsultowac tego z lekarzem. Wczesniej łykalam folik. Wybieram się w czwartek do gina, wiec zapytam. Codziennie też popijam sobie herbatkę HIPP dla kobiet w ciąży, która również zawiera kwas foliowy, dlatego nie wiem czy nie przesadzę rzyjmując jeszcze folik. Jestem w 16 tc. Pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: folik a zestaw witamin 10.08.04, 10:18 mi ginekolog kazal przed ciaza i przez pierwszy trymestr brac 1xdziennie folik, a potem do konca ciazy witaminy tylko, ja akurat bralam Materne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: folik a zestaw witamin 10.08.04, 15:56 Zwiekszone dawki kwasu foliowego podaje sie równiez wtedy kiedy przyszla mama ma anemie. Tak jest tez u mnie - biore feminatal i konska dawke kwasu foliowego na recepte a oprocz tego inne specyfiki na anemie. Magda Odpowiedz Link Zgłoś