Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

12.08.04, 15:00
Na ile miesięcy przed zajściem w ciążę powinnam zacząś łykać kwas foliwy?
Pierwsza ciąża była nie planowana dlatego witaminy zaczęłam brać dopiero jak
się dowiedziałam, że jestem w ciąży. Jakie polecacie witaminy? W pierwszej
brałam Maternę.
Pozdrawiam Pyza
Obserwuj wątek
    • aniah75 Re: kwas foliowy 12.08.04, 15:18
      kwas foliowy najlepiej zacząć brać ok 3 miesiące przed, a z witaminek polecam
      Prenatal. Tabletki wielkie, ale do przełknięcia. Materna strasznie droga.
      Pozdr
      Ania
    • elisia1 Re: kwas foliowy 12.08.04, 15:23
      Mój gin mówi ze kwas foliowy najlepiej zacząc 3 miesiące wczesniej(ale podobno
      miesiac też nie jest źle), a co do witamin to należy sie zdrowo odżywiać i to
      ma wystarczyć na początek, aż lekarz Ci nie zapisze, bo nadmiarem witamin mozna
      podobno bardziej zaszkodzić niż pomóc. Pozdrawiamsmile
    • jowa20 Re: kwas foliowy 12.08.04, 15:36
      # miesiace przed ciąża wystarczy i przez pierwszy trymest.Jesli chodzi o
      witaminki to jesli masz dobre wyniki nie ma sensu ich brac-co za duzo tez
      niezdrowo.wystarczy dobrze sie odzywiac,ja mam dobre wynik i zadnych wit.nie
      biore,raczej dostarczam je w naluralny sposob!
      • ania11134 Re: kwas foliowy 22.08.04, 13:08
        Kwas foliowy brać na trzy miesiące przed ale i na miesiąc też może być.
        Preparat witaminowy raczej wskazany prze planowaną ciążą ponieważ z braku
        pewnych witamin to również ciężko w tą ciąże zajść: bardzo ważna witamina E,
        B6, C. Bierze się je również po to: gdy już zajdziesz w ciąże to dzieciątko
        pobiera z twojego magazynu wszystkie niezbędne do życia witaminy i minerały, a
        w trakcie ciąży ciężko jest już nadgonić za potrzebami maluszka no i swoimi,
        więc takie skumulowanie przed jest dobrą sprawą. Polecam preparat witaminowy
        Elevit - jest to nowość, brany przed ciążą zapobiega wielu wadom wrodzonym u
        maluszka.
    • megala Re: kwas foliowy 12.08.04, 17:06
      Witaminy zaczelam brac dopiero w II trymestrze.
      Kwas foliowy bralam 3 mies przed ciaza i w I trymestrze.
      Witamin lepiej nie brac w pierwszym trymestrze, lekarz mi odradzal, a kolezanka
      mowila ze jej zaszkodzily. Lepiej jesc wiecej warzyw, owocow i pic soki.
      • mama_kasi Re: kwas foliowy 13.08.04, 18:12
        Dziekuję

Pozdrawiam Pyza
        • iwka901 Re: kwas foliowy 13.08.04, 20:08
          Mój lekarz ( a własciwie 2) też odradzili preparaty witaminowe, tylko folik!
    • qndels Re: kwas foliowy 24.08.04, 17:39
      No wlasnie nie wiem. Jestem na poczatku drogi- to dopiero 3tc (wedlug testu
      sikanego), na wszelki wypadek kupilam w aptece preparat witaminowy z folikiem i
      od wczoraj stosuje. Wczesniej nic nie zazywalam. Czy myslicie ze naprawde mozna
      zaszkodzic maluszkowi?
      • agga1976 Re: kwas foliowy 24.08.04, 17:50
        naprawde w I trymestrze nie ma sensu brac witamin, poza Kwasem foliowym, tym
        bardziej teraz kiedy jest tyle owocow i warzyw- korzystaj z darow natury wink
        zima bedzie gorzej
        preparaty witaminowe zaleca sie ewentualnie od II trymestru, ale to tez zalezy
        od wynikow
        ja np. mam caly czas super morfologie i nie ma potrzeby brania dodatkowych
        preparatow

pozdrawiam
        Agga + 33tyg Malenstwo smile
        • abjankowska Re: kwas foliowy 24.08.04, 19:19
          Przychylam sie zdecydowanie do ostatniej wypowiedzi.
          Nigdzie nie napisane, że jak tylko kobieta zajdzie w ciążę, to od razu musi
          sztucznie uzupełniać witaminy. Mimo wszystko sa to leki i należy je brać
          dopiero wtedy jak są do nich wskazania, czyli złe wyniki albo np. słabe włosy,
          paznokcie itp. Mi lekarz nie kazał na razie nic brać, a to już 18 tydzień. Jem
          warzywa, owoce, ciemny chleb i wyniki póki co mam dobre. Preparaty typu materna
          lub prenatal sa bardzo dobre, ale zdecydowanie później - 2,3 trymestr. Na
          początku podobno czesto powodują wymioty i nudności.
          Co do kwasu foliowego, to rzecz ma sie całkiem inaczej. Najlepiej zacznij brać
          go jak najszybciej i bierz do konca I trymestru. Mówi się o 3 miesiącach przed
          zajściem, ale szersze zalecenia są takie aby każda kobieta, która potencjalnie
          może zajść w ciążę go przyjmowała, gdyż czesto nie wiemy dokładnie kiedy może
          dojść do poczęcia,a on nie jest szkodliwy ani drogi, więc zdecydowanie polecam.
          Aga
          • qndels Re: kwas foliowy 24.08.04, 21:02
            Dziekuje Wam bardzo,
            w takim razie odstawie preparat witaminy+folik i o jutra przejde na sam folik.
            M*
            • batinka1 Re: kwas foliowy 24.08.04, 21:24
              O jakiej porze dnia bierze sie folik? czy podczas posiłku? Zgubiłam ulotkę i po
              prostu nie wiem.
              • abjankowska Re: kwas foliowy 24.08.04, 21:28
                nie pamiętam czy podczas posiłku czy później, ale lepiej poczekać i połknąć
                trochę później, żeby dobrze sie wchłonął, a nie rozmieszał z pokarmem.
                Co do pory dnia, to nie ma znaczenia.
                • haytim Re: kwas foliowy 01.03.15, 20:16
                  jak już wcześniej panie pisały - 3 miesiące przed zajściem w ciąże jest optymalnie smile moim zdaniem najlepiej brać kwas foliowy przez cały czas aktywności seksualnej, na wszelki wypadek (nie kumuluje się w organizmie i wydala się go z moczem, więc nie ma możliwości 'przedawkowania'). Mało osób wie, że między 18 a 28 dniem od zapłodnienia tworzy się mózg i rdzeń kręgowy dziecka i wtedy obecność kwasu foliowego jest kluczowa !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka