Dodaj do ulubionych

12 tydzień

13.10.04, 13:45
Jestem w 12 tygodniu, to druga ciąża więc już ciut widoczna, od wczoraj mam
dziwne objawy, których nie miałam w pierwszej ciąży, a zwłaszcza nie tak
wcześnie - odczuwam twardnienie brzucha i jakieś napięcie, jakby skurcze. Nie
sa bolesne, ale czuje lekki dyskomfort. Czy to normalna reakcja czy powinnam
iść do lekarza, wizytę mam w piatek dopiero.
Obserwuj wątek
    • nicol.k Re: 12 tydzień 13.10.04, 14:06
      Cześć - ja miałam podobne objawy w 21tc naprężanie brzuszka i zakończyło się
      to dla mnie poronieniem więc czym prędzej udaj się do lekarza.Będziesz
      przynajmniej pewna że wszystko jest oki. Pozdrawiam
    • justyna_28 Re: 12 tydzień 13.10.04, 15:24
      Nastraszyłaś mnie okropnie, czy wystarczy dziś sama wizyta u ginekologa, czy
      dobrze by było zrobić usg?
      • agnesm1 Re: 12 tydzień 13.10.04, 15:33
        Spokojnie - takie objawy wskazuja na skurcze macicy i napewno trzeba pomyslec o
        srodkach rozkurczowych - u mnie skurcze zaczely sie w 14 tc. - (bralam nospe)
        i nie musi miec to nic wspolnego z poronieniem (ktore przeszlam w 1 ciazy sad )

Pozdrawiam Agnesm i 23 tyg. Maluszek
      • nicol.k Re: 12 tydzień 13.10.04, 16:06
        Nie chciałam Cię nastraszyć tylko napisałam Ci co było w moim przypadku - na
        sam początek weź sobie Nospe albo jak masz Fenoterol - pół tabletki - to są
        tabletki zapobiegające skurczom macicy. Ale wizyty u lekarza nie odkładaj.
        Życzę powodzenia i trzymam kciuki za Ciebie. Zobaczysz wszystko będzie dobrze
        • agnesm1 Re: 12 tydzień 13.10.04, 16:19
          Fenoterol na tym etapie ciazy sie nie stosuje, bo macica nie reaguje jeszcze
          wtedy na ten lek... Nospa albo Galospa 3x1 tab wystarczy najzupelniej -
          zalecenie mojego lekarza... ale oczywiscie do lekarza pojdz, zeby sie upewnic
          czy z szyjka macicy wszystko ok...
          Agnesm
    • zaisa Re: 12 tydzień 14.10.04, 00:58
      Tez jestem w 12 tyg.
      Wizyty u lekarza na pewno nie odradzam, to czas kiedy mamy prawo sie obawiac.
      Dolaczam sie do rady dziewczyn - wziac lek rozkurczowy - nospe lub rozkurczowy
      lek homeopatyczny Spascupreel. Spascupreel przepisala mi homeopatka wlasnie na
      jakies bole czy skurcze w jamie brzusznej, Zeby od razu nie lapac sie za nospe.
      W stanach ostrych mozna ssac tabletke co pol godziny (wg homeopatki) lub nawet
      co kwadrans (wg ulotki). Jest bez recepty. A nospe na samym poczatku (w 5-tym
      tyg) tez musialam brac. Generalnie ginekolodzy sa zdania, ze to lek bezpieczny.
      Ale byc moze lekarz, Cie uspokoi, ze bole sa powodowane rozciaganiem sie macicy
      czy in. elementow badz np wzdeciem i zadne leki nie sa potrzebne.
      A jak by co - na izbe przyjec - sprawdza czy ok, jak trzeba zrobia usg,
      najwyzej jakis zmeczony lekarz troche pomarudzi, ale uspokoi Cie, jesli chodzi
      o meritum sprawy.
      Zycze powodzenia, Justynko
    • justyna_28 Re: 12 tydzień 14.10.04, 08:05
      Witam Was, dzięki za porady.
      Pobiegłam wczoraj prosto z pracy do lekarki, co prawda nie moja, ale dała mi No-
      Spe i zbadała, z jej strony jest wszystko ok, ale na drugi raz lepiej od razu
      jechać na izbę przyjęć. Jutro idę do swojego lekarza, zobaczymy co on powie.
      Pozdrawiam
      • nicol.k Re: 12 tydzień 14.10.04, 09:19
        Cieszę się bardzo,że wszystko jest oki. Trzymam kciuki za Ciebie i malucha.
        Napisz jutro jak tam po wizycie u lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka