Dodaj do ulubionych

Długość szyjki macicy

14.12.04, 12:49
Witam mamuśki!!!
Z zeszły czwartekbyłam na badaniu, moja lekarka stwierdziła, ze znacznie
skróciła mi się szyjka macicy 29 tc- 23 mm. Zapisała mi fenoterol, ispotin i
kazała lezeć... rozwarcia nie mam... czy któras z was wie jakie są normy dł.
szyjki?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • misialski Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 14:02
      Nie wiem jakie są normy, ja jestem w 15 tygodniu i wczoraj byłam na kontrolnym
      badaniu u swojego gina. Powiedziła mi ze ciąza sie pięknie rozwija, wszystko
      o.k , szyjka - 2,5 cm. Nie wiem czy to duzo czy mało, widze ze Twoja ma podobna
      długość, wiec moze jest wszystko dobrze
    • badziunia Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 14:19
      Ja w 32 tc miałam 1,5 cm i to było ok.
      • zielonookaa Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 14:53
        dzięki dziewczyny!!!
        ja do końca sie na tym nie znam... ale badajac mnie lekarka najpierw wyczuła
        niecały 1 cm szyjki a z usg wychodzi 23 mm i nie wiem którymi wymiarami wy
        operujeciesmile
        • morelka101 Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 15:18
          Hej!
          Niedawno rzucil mi sie oczy post dziewczyny, ktora opisywala podobna sytuacje -
          dlugosc szyjki "zbadana" byla mniejsza od tej z USG i wynikalo to z tego, ze
          szyjka byla zagieta i przy recznym badaniu nie mozna bylo tego wyczuc. Szukalam
          tego postu zeby wkleic, ale nie znalazlam.
          Z moich natomiast doswiadczen i rozmow z lekarzem wynika, ze nie tyle sama
          dlugosc jest wazna, ale to, czy cos sie zmienia, tzn. czy najpierw byla dluzsza,
          a pod wplywem np.skurczy zaczela sie skracac. Bo jesli caly czas ma 2.5cm i jest
          twarda, to chyba nienajgorzej.
          Ja mam 3cm\22tc i lekarz twierdzi, ze jest OK, choc z powodu skurczy mam
          zalecone czeste kontrole.
          Pozdrawiam
          Morelka
          • zielonookaa Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 15:22
            morelko moja właśnie przez 4,5 tygodnia skróciła się 5 mm, ale całe szczęście
            nie na rozwarcia
            pozdrawiam serdecznie
            • aska1972 Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 15:32
              Moja szyjka niestety się skraca a do tego mam troszkę rozwarcia, podczas badania
              lekarka stwierdziła, że jest bardzo miękka, a ponoć to też niedobrze, najgorsze
              są jednak skurcze (je je odczuwam jak bóle miesiączkowe), bo to one skracają
              szyjkę. Trzeba zwracać na nie uwagę i na ewentualne uczucie rozpierania "na dół"
              jak to okresliłą moja gin. Co do długości szyjki jest to sprawa bardzo
              indywidualna, czytałam w jakimś poście, że dziewczyna miała 4 cm szyjkę.
              Najważniejsze jest, żeby się nie skracała.
              • morelka101 Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 15:40
                Zielonooka,
                Moja wg pomiarow skrocila sie przez tydzien o 4mm, ale lekarka powiedziala, ze
                to w granicach "bledu pomiarowego" i wogole nie przywiazala do tego wagi.
                Powiedziala, ze wszystko jest OK i kazala wracac do pracy. Wtedy mnie to
                uspokoilo, ale po tym, co napisalas zaczelam sie zastanawiac...zwlaszcza, ze
                ciagle mam skurcze, a nastepna kontrola za tydzien.
                Morelka
                • zielonookaa Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 15:56
                  morelka trochę mnie uspokoiłaś
                  ja lolejną wizytę mam za tydzień w czwartek
                  a tak do 10skurczy dziennie to ponoć norma
                  • morelka101 Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 16:03
                    ja mam znacznie wiecej niz 10 dziennie, wieczorem calym dniu pracy, to nawet co
                    kilkanascie minut sad( ale tutaj lekarze twierdza, ze dopoki nie skraca to
                    szyjki i nic sie nie otwiera, to nie ma powodu do lezenia i podawania lekow.
                    Wierze, bo co innego mi pozostaje...ale i tak sie martwie.
                    pozdrawiam serdecznie
                    m.
                    • okulewiczu Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 18:40
                      Jamam od 32 tc 1 cm, a teraz jestem w 37 i nadal mam tyle samo.
                      pozdraiwam
                      Ula i Pawełek 37 tc
                      • zielonookaa Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 20:02
                        mam nadzieję, ze u mnie tez dalej przestanie się skracaćsmile
                        Pozdrawiam serdecznie!!!!
                        • mymcia Re: Długość szyjki macicy 14.12.04, 20:57
                          hej, dziewczyny,
                          ja jestem po takiej "przygodzie" i dlatego prosze Was: zwracajcie uwage czy
                          macie skurcze - to bardzo wazne , wsluchajcie sie w siebie- to nie musza byc
                          mocne skurcze-moze byc tylko uczucie lekkiego napinania...Ja miałam skurcze
                          utajone- sama o nich nie wiedziałam (to była I ciąza) szyjka zaczeła sie w 24
                          tyg. skracac z nieco ponad 2 cm w ciagu 2 tygodni do nieco ponad jednego - mimo
                          ze była zamknieta. w 26 tyg (ostatni dzwonek) miałam założony szew - potem
                          nadal niezłe jazdy: krwawienie, skurcze, i rozkoszny duecik -fenoterol i
                          isoptin... no i oczywiscie lezenie plackiem...do tego co pare dni pobyty w
                          szpitalu...
                          Nie dajcie sie zbyc załozonym z góry ze to skurcze przygotowujace do akcji
                          porodowej, ja ledwie co nie straciłam swojego maleństwa!
                          Zwracajcie na to uwage domagajcie sie konsultacji badan...
                          MOje malenstwo na szczescie dzielnie przetrwało - choc caly ten stres dawał sie
                          we znaki przez pierwsze 6-10 m-cy: była strachliwa, bardzo wrazliwa na nagłe
                          bodzce...Teraz na szczescie (ma juz 14,5 miesiąca) jest wesoła pogodna
                          dziewcznka i rozwija sie jak najbardziej prawidłowo...
                          Trzymajcie sie cieplutko, życze Wam i Maluszkom duuuzo, duzo zdrowia,
                          mymcia
    • jovanka_lena Re: Długość szyjki macicy 15.12.04, 17:20
      babeczki, czy usg brzusznym mozna wypatrzec dlugosc szyjki bo moj lekarz mnie w
      ogole nie bada ginekologicznie wiec skad ma wiedziec? poza tym tu w irlandii
      poloznicy nie badaja ginekologicznie... z gory dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka