Dodaj do ulubionych

zwolnienie - od kiedy macierzynski

03.03.05, 10:46
Dziewczyny jezeli mam zwolnienie do 20-03 i urodzę np 15-03 to wtedy od 15-03
liczy mi sie macierzynksi? A co ze zwolnieniem? Zaklad pracy policzy
zwolnienie do 14-03 i potem od 15-03 macierzynski?
Podobno do zakladu pracy trzeba dostarczyc akt urodzenia (na ktory sie czeka
chyba 2 tyg w US) to na jakiej podstawie zaklad pracy zacznie mi liczyc
macierzynski? Boje sie zeby nie bylo sytuacji, ze nie beda mi placic od 15-03
(dzein porodu np)az im dostarcze akt urodzenia. Ostatnio mialam zwolnienie do
26-02 i zaplacili mi tylko do 26 (wyplata poszla 25) bo nie wiedzilei czy
dalej mam zwolnienie czy macierzynski- wkurzylam sie bardzo.
Dzieki z gory za pomoc!
Obserwuj wątek
    • ggosiek Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 10:51
      Droga Amelio dobrze myslisz jeśli masz zwolnienie lekarskie do 20.03 a urodzisz
      np. 15.03 to chorobowe ci się kończy 14.03. a od 15.03. liczy się macierzyński.
      Nie wiem kto ci nagadał takich głupot odnośnie aktów urodzenia. W mojej
      miejscowości robi się to od ręki, na pesel czekasz dłużej. Jesli chodzi o tą
      sytuację z tym że ci wypłacili do 26.02 to zrobili to prawidłowo, nie mogli ci
      wyplacać jeśli nie mają np,. zwolnienia lekarskiego (bo tak zrozumiałam to co
      napisalaś). Poza tym na dostarczenie aktu urodzenia do pracy masz kilka dni bo
      wyplatę macierzyńskiego będziesz miała z końcem marca a nie od razu 15.03.. I
      proszę cie nie stwarzaj sobie problemów.
      • yoko2 Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 10:58
        przykro mi ggosiek ale niestety prawdą jest że czasem na akt urodenia dziecka
        trzeba czekać nawet miesiąc sad, myśle, że jest to związane z liczbą urodzeń w
        danym mieście.

• ggosiek Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 11:05
          no to przepraszam, u mnie jest to robione od ręki, bo co urzędniczki mają
          wypsywać tylko datę urodzenia, imię nazwisko dziecka oraz dane rodziców. I
          dlatego się dziwie. Wiem tylko że na PESEL trzeba czekać tak długo.
    • kkkasiaaa1 Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 11:02
      Macierzynski ci policza tak jak napisala gosiek. Natomiast do zakładu pracy
      mozesz zaniesc zaswiadczenie ktore dostaniesz w szpitalu i na tej podstawie
      beda wiedzieli od kiedy Ci liczyc macierzynski.
      • ggosiek Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 11:07
        kkasiaaa1 co do tego zaświadczenia masz rację, tyle tylko że jeśli zakład pracy
        przekazuje papiery do zus (czyli pracodawca zatrudniający poniżej 20
        pracowników) paniusie z w ZUS-u oddzialach żądają aktu urodzenia, i nie chcą
        przyjąć papierów. Wiem że tak jest w ZUsie siedleckim.
      • amelia124 Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 11:09
        dzieki za odpowiedzi. Mam jeszcze jeden probelm. Lekarka pomylila mi sie na
        zwolnieniu, wpisala zla ilosc dni- tak policzylam bo tam wpisuje sie chyba dni
        kalendarzowe a nie tylko pracujące? Juz raz poprawiala mi to zwolnienie (bo sie
        pomylila w nazwisku). Teraz zwolnienie jest w pracy i chyba musze po nie jechac
        i znow do niej zeby poprawila. Myslicie ze ZUS sie nie przyczepi takiego
        poprawianego? Ile czasu zaklad pracy moze czekac na zwolnienie? Ono jest od 27-
        02....
        • ggosiek Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 11:31
          Tak ci napisałam na forum prawo i pieniądze

na zwolnieniu ujmuje się wszystkie dni, czyli w twoim przypadku powinno być 18
          dni. Lekarka powinna je poprawić, jeśli wypłaca ci zakład pracy, bo jeszcze nie
          miałaś wcześniej zwolnienia to małe piwo ale jeśli wysyłają do ZUS bo już
          mineło 33 dni i zus przejmuje twoje zwolnienie to pojawia się problem., bo ci
          nie wypłacą za zwolnienie i bedą żadali poprawienia. Zakładp racy ma obowiązek
          dostarczyc zwolnienie lekarskie do ZUS w ciagu 7 dni od daty otrzymania ( w
          przypadku jeśli minęło 33 dni choroby łącznie).
          • amelia124 Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 12:21
            ale jesli zaklad pracy zatrudnia kilkaset osob to chyba dalej (po 33 dniach)
            zaklad placi...Kobiety w kadrach powiedzialy mi zeby przy okazji przyjechac po
            to zwolnnienie, nie kazaly mi sie spieszyc. Jesli zaklad pracy placi, to oni
            sie rozliczaja z ZUS? I to zaklad pracy moze sie przyczepic do zwolnienia, ze
            jest cos zle? Czy pozniej dopiero ZUS jak moje zwolnienie do nich jakos trafi?
            • ggosiek Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 12:37
              Jesli zakład pracy zatrudnia powyżej 20 pracowników to zwolnienie po 33 dniach
              nadal płaci. Zus o tym że jesteś na zwolnieniu wiez z deklaracji
              rozliczeniowych przesyłanych do zus. zakład pracy z zusem rozlicza się w ten
              sposób, że w deklracajach rozliczeniowych zmniejsza sobie należność do zapłaty
              z tytułu skł. na ubezp społ. o kwotę wypłaconych zasiłków. Tak samo jest z
              zasiłkiem macierzyńskich wypłaca je zakład pracy. Jeśli zakład pracy wypłaca ci
              zasiłek to będziesz mogła w kazdej chwili to zwolnienie poprawić i podrzucic
              poprostu do firmy, ZUS nie intteresują zwolnienia lekarskie, które wypłaca
              pracodawca, ma informacje o danym pracowniku w raportach miesiecznych imiennych
              przekazywanych do ZUS. Dopiero po 182 dniach choroby jeśli będziesz się starał
              o zasiłek rehabilitacyjny to firma przesyła papiery i wyplatę tego zasiłku
              przejmuje ZUS
              • amelia124 Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 12:50
                Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz! Juz sie nie przejmuje...wink
      • yoko2 Re: zwolnienie - od kiedy macierzynski 03.03.05, 11:12
        od 01.07.2004 r. urlop macieżyński nalicza się na podstawie aktu urodzenia
        dziecka, oczywiście jeżeli pracodawca wyrazi zgode na naliczenie zasiłku
        szybciej na podstawie zaświadczenia to super i nie ma problemu z wypłatą
        pieniążków... jednak należy pamiętać, że odkąd wszedł obowiązek udokumentowania
        w zakładzie pracy urodzenia dziecka aktem urodzenia to szpitale nie maja już
        obowiązku wydawania zaświadczeń, a co za tym idzie maja prawo odmówić wydania
        takiego zaświadczenia :[, i trzeba czekać na wydamie aktu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka