Dodaj do ulubionych

swędząca wysypka na brzuchu - co robić?

15.06.05, 13:05
Mam już bardzo duży brzuch (33 tc), skóra jest bardzo napięta i pojawiła się
swędząca wysypka na brzuchu. Drobne czerwone krostki, swędzą niemiłosiernie,
a jak podrapię to pojawiają się zaczerwienienia i pęknięte naczynka. W
poprzedniej ciąży miałam to samo, potem pojawiły się krostki na piersiach, a
przed porodem byłam już cała w swędzących plamach...Wtedy nie znaleziono
przyczyny, tłumaczono sprawę alergią...zaczyna się to samo i już się boję.
smaruję brzuch mazidłami, ale swędzi dalej. Poradźcie, może macie jakieś
sposoby? Jeszcze półtora miesiąca, oszaleję od tego swędzenia
Obserwuj wątek
    • dariaza Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 13:49
      ja już pisałam posta na ten temat i chyba odzew był właśnie od Ciebie. Niestety
      nie znalazłam nadal skutecznej metody. Swędzi i już. Wczoraj wpadła mi w ręce
      płytka z filmem z dodatku specjalnego "Shape" na temat ciąży. Filmik dość
      infantylny, ale wypowiada się w nim pani ginekolog na temat tej właśnie
      pokrzywki. Po pierwsze jest to zupełnie normalne, co mnie pocieszyło, bo się
      martwiłam jakimiś cholestazami itp.Po drugie niestety nie ma na nią skutecznego
      sposobu. Ale jakoś wytrzymamy!!Tobie zresztą dużo bliżej do końca niż mnie.
      • szaramysz2 Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 13:58
        ja sie cholestaza przerazilam smiertelnie bo owa wysypka i swedzenie wystapilo
        mi na dloniach i stopach - czyli jak w ryj strzelil kliniczne objawy
        cholestazowe. Zrobilam badania i wszytsko wyszlo super. Dematolog stwierdzil,
        ze w ciazy to normalne, ujawniaja sie nasze alergie i uczulenia. Nie ma sensu
        robic testow alergicznych bo 99% dolegliwosci mija po porodzie.
        Mi pomaga zalecony balneum hermal plus - naketka na wanne i moczenia skory
        przez 15-20 minut dziennie.
      • 3porzeczki Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:03
        No tak, musimy jakoś przetrzymać. Cholestaza, z tego co czytałam, zaczyna się
        swędzeniem wewnętrznej strony dłoni i stóp, ale na wszelki wypadek walnę sobie
        e próby wątrobowe, choć nie przypuszczam, żeby to było to. Poza wysypką
        wyglądam OK, nie jestem opuchnięta, nie mam przebarwień. Gdzieś słyszałam, że
        takie przypadłości trafiają się tylko w pierwszej ciąży, a tu klops, jak z
        zegarkiem w ręku, początek 8 miesiąca i wysypka. Spróbuję się jeszcze pomoczyć
        w Balneum. Pocieszające jest, że to normalne i to, że moja córeczka urodziła
        się super zdrowa, chociaż miałam projekcje, że dziecko w brzuchu jest w
        kropki...powodzenia i wytrwałości,
        • dazzle Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:11
          ja myślałam, że to od truskawek, które spożywam w ilościach przemysłowych.
          potem myślałam, że to Ziajka mnie uczuliła. teraz mi chyba wszystko jedno, co
          jest przyczyną, chciałabym tylko móc się nie drapać - w miejscach publicznych
          bywa to krępujące wink))

zauważyłam, że pomaga mi wietrzenie skóry - kiedy mogę wystawiam goły brzuch
          spod wierzchniego namiotu, okłady z tzw. kwaśnej wody, jak już spuchłam od
          drapania i delikatne nawilżanie.

z truskawek na razie nie umiem zrezygnować sad
          • dariaza Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:15
            ja też pochłaniam truskawki kilogramami, ale przecież pojawiły się niedawno. A
            wysypkę mam już ze trzy miesiące. Poza tym mazalam sie różnymi specyfikami na
            rozstępy, ale to nie one mnie uczulają, bo nawet przy oliwce mnie obsypuje.
            Więc brzuchy do góry!
          • romilka Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:15
            mnie tak swedzi ale nie mam wysypki tylko..rozstepy!!Mam wraznienie ze zaraz mi
            brzuch peknie!!
            okropne uczucie!!
            Smaruje tlustym fissanem ale to nic nie pomaga,nie wiem juz co mam robic,a kusi
            zeby drapac!!niedlugo bede sie wiazac na noc tzn rece!!dobrze ze to juz 39
            tydzien........
            • dariaza Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:20
              A kiedy Ci się pojawiły rozstępy? Bo ja na razie nie mam, ale wyglądam ich jak
              najgorszego wroga? 24 tydzień.
              • szaramysz2 Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:25
                u mnie mija 34tc i nadal nic.
                najwiekszego zyciowego pecha miala jedna moja kolezanka - skora odmowila
                wspolpracy w dzien porodu. Obyla sie bez rozstepow przez 9 miesiecy i dupa
                zbita - w ostatniej chwili pojawily jej sie pregi na biodrach i brzuchu.
                Niewiele tego bylo ale historia krazy wsrod znajomych jako przyklad na "pech
                roku" wink
              • romilka Do dariaza 15.06.05, 14:55
                pojawily sie okolo 30 tyg !!niestey i jest ich coraz wicej i coraz brzydsze crying
          • edke Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:23
            Możesz spokojnie pić wapno (najlepiej takie bez dodatków) - generalnie pomaga na
            wszelkie uczulenia. Mi lekarz pozwolił się też smarować Pudrodermem - to taka
            zawiesina do stosowania na skórę (do kupienia bez recepty), jest z mentolem,
            więc przynosi dużą ulgę przy swędzeniu.
            Pozdrawiam,
            edyta, 30 tc
            • dariaza Re: swędząca wysypka na brzuchu - co robić? 15.06.05, 14:39
              mnie tam wapno nie pomaga. Pije, bo lekarz mi zalecił, ale jak ma swędzieć to
              swędzi. Zauważyłam, że szczególnie po kąpieli. nawet jak już się nasmaruję
              czymś. A teraz to spróbowałam oliwki na mokre ciało, ale jeszcze nie wiem czy
              to lepiej robi czy nie, bo za krótko stosuję.
              • natalka85 skaza białkowa 15.06.05, 14:50
                twoje dziecko najprawdopodobniej będzie miało skazę białkową
                • dariaza Re: skaza białkowa 15.06.05, 14:56
                  no to teraz nam zadałaś temat! dlaczego?
                • 3porzeczki Re: skaza białkowa 15.06.05, 14:57
                  Moja córka nie miała skazy, a ja byłam cała w kropki i plamy...absolutnie to
                  nie reguła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka