Dodaj do ulubionych

Badanie przezierności karkowej

11.07.05, 22:21
Właśnie wróciłam od gina. Dzidzia ma 62,5 mm (na USG 12 tydzień 1 dzień) z
wyliczeń 13 tydzień. Badanie przezierności karkowej wykazało 1,3 mm. Gin dał
mi skierowanie na test podwójny. Stwierdził że norma to 1,5 a mój wynik
zbiliża się do normy. Nie wiem co o tym myśleć. Badanie z krwi mam zrobić
jutro. Wszędzie z necie pisze, że mój wynik jest poniżej normy. (Liczy się
proporcję długości ciała to szerokości przezierności karkowej. Czy któraś z
Was robiła już takie badanie? Nie wiem co o tym wszystkim myśleć???
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: Badanie przezierności karkowej 11.07.05, 22:25
      Ja bym bardzo poważnie się zastanowiła nad tym czy gin mnie nie naciąga.
      Przezierność masz OK. Nie wiem po co sugeruje Ci test podwójny. Jeżeli sama z
      siebie chcesz-OK ( ja miałam pappa, ale ze wskazaniem), ale wskazań nie widze.
      Pozdrawiam
      • bonnie75 Re: Badanie przezierności karkowej 11.07.05, 22:31
        Zgadzam sie z amwaw. Albo ten Twoj gin jakis niedouczony (pierwsze slysze, zeby
        1,5 to bylo powyzej normy) albo rzeczywiscie chce Cie naciagnac na testy. Moje
        malenstwo mierzylo tydzien temu 74 mm, przeziernosc gin wyliczyl na 2 mm i
        stwierdzil, ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Konsultowalam to z
        innymi lekarzami, ktorzy to potwierdzili. Nie rozumiem wiec jakim sposobem 1,3
        mm mialoby sie zblizac do granicy normy?
        • justyna62 Re: Badanie przezierności karkowej 11.07.05, 22:39
          Ja też zgadzam się z wypowiedziami powyżej, u mnie tez było 1,3 i lekarz
          stwierdził ze wszystko jest w najlepszym porządku. Byłam u dr Makowskiego, więc
          jednego z lepszych specjalistów w dziedzinie usg. Moim zdaniem nie masz
          zupełnie się co martwić, a tym bardziej narażać się na dodatkowe stresy i
          koszty z powodu niepotrzebnych badań, ale to moje zdanie zrobisz oczywiście jak
          uważasz.

Justyna
        • eris79 Re: Badanie przezierności karkowej 11.07.05, 22:41
          Dziękuję Wam dziewczyny smile Bardzo mi pomogłyście. Na badaniu byliśmy razem z
          mężem i zaraz po powrocie rzuciliśmy się na informacje w necie. Okazało się, że
          w sumie wynik jest OK ale zamęt w głowie pozostał? I teraz nie wiem czy robić
          test czy nie (czy wykrywa on jeszcze inne wady genetyczne oprócz zespołu Downa)?
          Jeszcze raz dzięki!!!
          • aga_ada Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 07:50
            Ja radzę ci pokazać wyniki badania innemu ginowi, tak dla pewności, możesz iść
            do państwowego tylko na pordę, albo do takiego który u was jest najlepszy(nie
            wiem gdzie mieszkasz) jeśli inny lekarz powie że wyniki są OK (nie mów nic o
            zaleceniach badań przez poprzedniego) to się nie martw.... pozdrowionka napewno
            wszystko jest dobrze
            • szymma Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 07:58
              Dziwne, według mnie norma jest do 3 mm - wiele juz pisano na ten temat, i
              dziewczyny których dzieci miały 3mm przezierności- teraz mają zdrowiusieńkie
              dzieci. Myślę, ze ten gin naraża Cię na niepotrzebny stres.
              • szymma Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 08:08

Dla uspokojenia polecam Ci ten wątek. Pozdrawiam.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25927616&v=2&s=0
    • isia_50 Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 09:07
      Wynik wydaje się być w normie, a może powiedział coś jeszcze. Nic np. nie
      piszesz o obecności kości nosowej?
      Iza
      • eris79 Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 11:58
        O kości nosowej powiedział tylko tyle, że ją widzi (nawet mi pokazał na ekranie
        monitora) ale że niestety nie ma zbyt dobrego sprzętu żeby dokładnie zmierzyć
        jej długość.
        Poza tym u dzidzi wszystko OK, wszystkie organy które można na tym etapie
        zbadać są w porządku, serduszko bije, dzidzia ruszała się bardzoo energicznie,
        moje wyniki są w porządku, dodam że mam 26 lat, choć nie zawsze wiek ma tu
        znaczenie.
        • majan2 Eris! 12.07.05, 13:27
          Idz do innego lekarza, ma kiepksi sprzet i cyba mala wiedze!
    • apax Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 09:10
      Aż zajżałam do swoich "starych" wyników. Jetsem w 36tg. W 13 tyg. moja mała
      mierzyła 7,8 cm i miała 1,2mm przezierności. Nikt nie mówił,o żadnych
      dodatkowych badaniach - wyniki widziało 2 ginów- obaj mówili ,że ok. Więc spoko.
      Na pewno jest wszystko dobrze! Z ciekawostek powiem Ci że ostatnio na USG
      dowiedziałam sie, że moja dzidzia nie rośnie , ma hipotrofię i być może jest
      niedotleniona i bedzie musiała być cesarka i to wkrótce. Myślałam, że się
      zapłaczę. Po 3 dniach horru - zostałam skierowana do szpitala- powtórzono usg i
      okazało się, że tamten aparat był popsuty i mała jest całkiem sporą dzidzią i ma
      się doskonale. Ale co sie nadenerwowałam to moje. Nie życzę Wam takich
      "przerywników" w ciąży.
      • nicol.lublin Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 09:33
        dziewczyny, a czy któraś słyszała, co oznacza wynik przezierności karkowej
        poniżej normy? bo ja nigdzie tego nie widzę
        • apax Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 10:55
          Nie ma takiego pojęcia - poniżej normy. Im niższa przezierność tym lepiej i
          każdy wynik poniżej poziomu niepokojącego ( zależnego od wieku ciąży i wielkości
          malucha) - opisuje się jako norma. I tak: dla dużej dzidzi np 14-15 tyg.
          wynikiem prawidłowym bedzie również 3mm, ale dla malucha 12tyg to już jest
          wskazanie do dalszych badań. Przezierność zawsze musi ocenić gin robiący USG -
          najlepiej robić to badnie w 12 tyg bo dzidzia jest na tyle mała, że duży fałd
          karkowy jest dobrze widoczny.
          • eris79 Re: Badanie przezierności karkowej 12.07.05, 12:19
            > Nie ma takiego pojęcia - poniżej normy.
            Zgadzam się. To gin użył takiego niezręcznego określenie, a ja pod wpływem
            stresu to zacytowałam. Z netu ściągnęłam tabelę pomiarów. Przezierność karkową
            mierzy się gdy dziecko ma między 40-85 mm (czyli od 10 tygodnia do 13 tygodnia
            i 6 dni) I np. dla dziecka które ma 60 mm niski wymiar to 0,70 mm, średni
            wynosi 1,62mm; a wyższy (ale nadal w normie) to 2,54 mm.
            Dla dziecka o długości 60 mm niski poziom przezierności to 0,80 mm, średni 1,72
            a wyższy 2,64 ale nadal wszystko jest w porządku. Dopiero powyżej tej granicy
            można się niepokoić.

I tak jak mówisz dla dziecka o długości 85 mm granica niepokoju to 3,03 mm a
            dopiero wyniki powyżej moga niepokoić (ale nie muszą.) (Zdażają się przypadki
            że dziecko o przezierności karkowej 5 mm rodzi się zupełnie zdrowe).

Dla porównania dziecko o długości 40 mm ma granicę niepokoju 2,14.

Z tego wynika że u mojego maleństwa granica niepokoju przebiega powyżej
            przezierności karkowej 2,59 mm (przy 62,5 mm długości malucha) a przypomnę że
            wynik lekarz określił m 1,3 mm (mierzył kilka razy i zawsze wychodziło 1,3 mm)

Szkoda tylko że musiałam przez to przejść i nadal jestem w tak wielkim stresie.
            A wynik, który powinien mnie uspokoić został potaktowany jako powód do
            niepokoju.
            • bonnie75 Eris! 12.07.05, 12:25
              Czy moglabys podac linka do tej tabeli przeziernosci?
              Dzieki smile
              Czy moja dzidzia majac 74 mm dlugosci i 2mm pprzeziernosci w 12 tyg i 3 dniu
              jest w grupie niskiej, sredniej czy wyzszej?
              • aga_ada Bonnie75 - link!! 12.07.05, 12:40
                cześć znalazłam fajną sronkę z wyjaśnieniem lekarza i wykresem NT/CRL, polecam
                dla uspokojenia: "www.ginekolog.krakow.pl/przeziernosc_karku.htm"
                pozdrowionka
              • eris79 Re: Eris! 12.07.05, 12:58
                Mam tą tabalę w formie pliku pdf. Mogę Ci przesłać na e-maila (128 kb.) Jakoś
                nie mogę znaleźć linka, jak tylko go odkopię podam na forum.

Dla 75 mm dzidzi: 0,99 niski; 1,91 średni, a dopiero powyżej 2,83 przebiega
                górna granica niepokoju.
                • bonnie75 :-) 12.07.05, 13:24
                  To poprosze te tabelke na maila gazetowego wink
                  Bardzo Ci dziekuje smile
              • eris79 Re: Eris! 12.07.05, 13:01
                A jeszcze dodam że tabela:
                <a target=blanc href="http://www.ginekolog.krakow.pl/przeziernosc_karku.htm">
                www.ginekolog.krakow.pl/przeziernosc_karku.htm </a>
                jest jeszcze bardziej optymistyczna.
                • marianka_pod_choinke Re: Eris! 12.07.05, 21:01
                  nie chciałabym tutaj mieszać, ale swojego czasu czytałam na tym forum o
                  przezierności- wydaje mi się, że wyczytałam, że zarowno za wysoki, ale też za
                  niski wynik może świadczyć o nieprawidłowościach. Nawet, ten poniżej z większym
                  prawdopodobieństwem. NIe pamiętam jaka była dolna granica. Przepraszam, jeśli
                  pisze nie prawdę, ale temat przerabiałam parę tygodni temu, kiedy sama robiłam
                  przezierność karkową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka