asja44 27.10.05, 07:36 Czy można korzystać z sauny w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: Sauna w ciąży 27.10.05, 08:01 NIE.Z prostej przyczyny:przegrzanie organizmu nie jest dobre dla dziecka i możliwośc omdleń. Pzdr.Gosia 22 t.c Odpowiedz Link Zgłoś
viking-plus Re: Sauna w ciąży 27.10.05, 18:21 niewolno !!!! nawet gorących kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Sauna w ciąży 27.10.05, 21:18 Nie. Nawet na tablicy w saunie, tam gdzie ja chodziłam przed ciążą, CIĄŻA była wyszczególniona jako przecwskazania do korzystania z sauny. Niestety, zima nadchodzi i też miałabym ochotę, a nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
marybg Re: Sauna w ciąży 27.10.05, 21:22 Niestety absolutny zakaz!!!nad czy ubolewam. Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: Sauna w ciąży 27.10.05, 23:43 Absolutnie NIE. Wysoka temperatura moze spowodowac wady u dziecka! Tak samo jest niebezpieczna bardzo wysoka goraczka w czasie ciazy, no ale na to czasami nie poradzisz, a do sauny nie wchodz! Zbyt gorace kapiele tez nie sa dobre: wysoka temperatura dodatkowo oslabia serce, a to przeciez musi ciezej pracowac podczas ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_dynia Re: Sauna w ciąży 05.01.06, 08:25 Czy ktoś z Was moze mi podać linki do jakichś naukowych wyjaśnień dlaczego sauna/wysoka temperatura powoduje wady u dziecka? Rozumiem, że w ciąży łatwiej o załabnięcie, ale o co chodzi z tymi wadami? Czy 5-10 min. w saunie, raz na 9 miesięcy, dla poprawienia samopoczucia może spowodować wady rozwojowe u dziecka? Jakie i dlaczego tak się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: Sauna w ciąży 05.01.06, 08:32 Znalazłam tylko to, że wysoka temperatura może prowadzić do krwotoków. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb A Skandynawia? 05.01.06, 09:04 Zapominacie o Skandynawkach, wśród których nawet porody w saunie sa popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
kamakszi Re: A Skandynawia? 05.01.06, 09:09 no jasne,wreszcie mądry głos. wzory kulturowe - ot i co. jeśli kobieta jest przyzwyczajona np do sauny, tudzież nie reaguje omdleniami na gorące kąpiele -tonie ma przeciwwskazań. przez calutką ciążę biorę gorące kąpiele i w wannie, i pod prysznicem - a ani razu nie zemdlałam,nie omdlałam, czuję się świetnie i życzę każdej takiej ciąży jak moja. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: A Skandynawia? 05.01.06, 09:28 Niebezpieczny jest wzrost wewnętrznej temperatury ciała powyżej 38 stopni,tak jak przy gorączce,bo to może spowodować na początku ciąży wady rozwojowe,a potem skurcze macicy. W saunie,przy krótkim pobycie ta temperatura raczej nie wzrasta-dlatego właśnie intensywnie się pocimy.Myślę,że jak ktoś jest przyzwyczajony do regularnego bywania w saunie (tzn.jak w Finlandii np. raz na tydzień)to pobyt w saunie nie zaszkodzi,chociaż ja bym go skróciła do minimum.Trzeba też pamiętać,że sauna to duże obciążenie dla serca,które i tak w ciąży ma co robić. Wizyta sporadyczna-raz na 9 miesięcy,albo zaczynanie chodzenia do sauny w ciąży chyba nie ma wielkiego sensu,są inne sposoby na odprężenie,po co ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A Skandynawia? 05.01.06, 09:32 > Wizyta sporadyczna-raz na 9 miesięcy,albo zaczynanie chodzenia do sauny w ciąży > > chyba nie ma wielkiego sensu,są inne sposoby na odprężenie,po co ryzykować. Ano właśnie, pierwsza wizyta w saunie w ciąży, to jeden z głupszych pomysłów, natomiast dla osób przyzwyczajonych, korzystających z sauny od wielu lat - to niekoniecznie już głupota... Odpowiedz Link Zgłoś
irena111 Re: A Skandynawia? 05.01.06, 09:36 wiecie co, tak mnie to zaintrygowało, że postanowiłam zapytać fachowca i okazuje się, że o ile wcześniej chodziło się do sauny i nie miało się żadnych problemów to można chodzić i w ciąży, ale zawsze w towarzystwie dla bezpieczeństwa i z mnieszą temperaturą. Poza tym dowiedziałam się, że konieczność oddychania ciepłym powietrzem o duże wilgotności powoduje poprawę wydajności oddychania co jest pomocne przy porodzie i prócz tego ze statystyk wynika, że kobiety, które chodziły do sauny w czasie ciąży, o wiele krócej rodzą niż te, które tego nie robiły nigdy. Nie wiem co o tym myśleć, bo ja porody miałam bardzo długie i jeśli sauna pomogłaby je skrócić to chyba musiałabym wykupić sobie karnet bo jeszcze prawie 7 miesięcy mi zostało. )) Odpowiedz Link Zgłoś
irena111 Re: A Skandynawia? 05.01.06, 09:40 Chcę dodać, że jak pracowałam mieliśmy zakładowe karnety na siłownię i saunę częściowo opłacane przez zakład pracy, więc nie byłby to mój piewszy kontakt z sauną, dlatego poważnie zastanawiam się czy nie zacząć tam chodzić całkiem prywatnie - już nie pracuję. )) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: A Skandynawia? 05.01.06, 10:26 > częściowo opłacane przez zakład pracy, więc nie byłby to mój piewszy kontakt z > sauną, Ale ile razy Ireno byłaś? Ja na saunę zaczęłam chodzić w wieku ok. 14-15 lat i początkowo chodziłam tylko raz w tygodniu, potem już 2 razy tygodniowo. Dziecko urodziłam dziesięć lat później, a węc miałam za sobą 10 lat naprawdę regularnych seasów saunowych. Później kolejne 6 lat sauny 1-2 razy w tygodniu i w drugiej ciąży jż na saunę nie chodziłam, ale to dlatego, że przez całą ciążę przeleżałam. ALe teraz znów regularnie chodzę, tym razem od 3-4 lat na saunę infrared. Więc u mnie to faktycznie nie był pierwszy kontakt z sauną, a u Ciebie? Bo po kilku tylko seansów, to jednak może być mało. Ale wszystko zależy od Ciebie i Twojego zdrowia i samopoczucia. No i wiadomo, temperatura teżnie przy 100 stopniach, a znacznie niżej... Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś