Dodaj do ulubionych

in vitro czerwiec 2014

05.05.14, 20:18
Czesc wszystkim smile
Postanowilam rozpoczac watek czerwcowy smile
Mam za soba 3 nieudane ivf. Cala moja historia znajduje sie nizej sad Planuje podchodzic w czerwcu do 4 ivf, tym razem rowniez w Szwecji.
Mam nadzieje, ze kilka nas sie tu wpisze smile
W grupie razniej smile Zapraszam!
Obserwuj wątek
    • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 05.05.14, 20:56
      cześć Karolilka smile czekałam na czerwcowy wątek smile sama nawet chciałam taki założyć, ale dopiero jutro po wizycie, na której mam nadzieję dostanę zielone światło na drugie podejście.
      Co do mnie - jak w stopce - Leczę się w Polsce na Śląsku, korzystam z programu refundowanego. W pierwszej próbie w lutym miałam 15 jajeczek, zapłodniono 6 zgodnie z regulaminem, podano 1 zarodek, reszty nie udało się zamrozić. Ciąża była, ale biochemiczna, Beta po początkowo dobrym wyniku 160 zaczęła spadać. Teraz odczekałam obowiązkową przerwę i tak jak pisałam, jutro mam nadzieję dostanę pozwolenie na nowy start (długi protokół). W międzyczasie zrobiłam wymazy, posiewy i przeciwciała. Wyszły OK, nic nie wskazuje na przyczynę obumarcia zarodka. Teraz mam podobno dostać inne leki do stymulacji. Zobaczymy jak to będzie. Gdyby wszystko szło idealnie, to antyki brałabym po okresie ok. 20.05, stymulacja zaczęłaby się koło połowy czerwca, punkcja/transfer na przełomie czerwca/lipca. Powodzenia smile
      • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 05.05.14, 22:26
        makatka81
        Witaj na czerwcowym watku smile
        Przykro mi, ze masz juz za soba jedna porazke sad Szkoda, ze nie mozna bylo zaplodnic wiecej komorek, bo sporo ich naprodukowalas. Czym bylas stymulowana? I jaki mialas protokol?
        Ja przeszlam 3 stymulacje i za kazdym razem byl to protokol krotki. Przy pierwszych dwoch podejsciach dostawalam Menopur i Gonapeptyl. Za trzecim razem mialam tez Menopur ale zamiast Gonapeptylu mialam Orgalutran. U mnie problemem jest niskie AMH i przez to produkuje malo jajeczek. Przy roznych dawkach lekow zawsze mialam 4 komorki sad
        Mam nadzieje, ze czerwiec bedzie dla nas bardziej owocny smile
        Powodzenia smile
        • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 05.05.14, 22:37
          Karolilka - u mnie protokół długi - tabl. antykoncepcyjne, potem Gonapeptyl, Bravelle i Fostimon. Teraz mam mieć inne leki, ale jeszcze nie wiem jakie. AMH mam 5,1, FSH 8,5.
          Może jutro po wizycie będę wiedziała więcej.
          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 05.05.14, 22:54
            makatka81
            w takim razie trzymam kciuki za jutro!!! Daj znac co i jak smile A nie mozna zamrozic komorek na wlasny koszt? Aby uniknac kolejnej stymulacji. Tak w razie co smile
            • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 06.05.14, 21:08
              U mnie po wizycie mówiąc najbardziej skrótowo - OK, czyli tak jak to sobie wyliczyłam. Od 1 dnia następnego cyklu tabl. antykoncepcyjne do długiego protokołu i potem reszta. W datach (zależnie kiedy faktycznie dostanę @) to mniej więcej będzie tak - ok. 20.05 antyki, ok. 10.06 Gonapeptyl 1/2, ok.15.06 Puregon 150 czyli na przełomie czerwca/lipca punkcja i transfer smile Wychodzi więc na to, że jak najbardziej jestem na właściwym wątku smile mam nadzieję, że po drodze nie będzie jakichś nieprzewidzianych komplikacji i wszystko pójdzie gładko.
              Co do mrożenia jajeczek, to Program tego nie przewiduje i mrożenie nawet na własny koszt w czasie jak jest się jego uczestnikiem z tego co wiem nie jest możliwe. Ja zresztą nawet nie brałam tego pod uwagę. Z założenia podchodzę max do tych 3 refundowanych prób + ewentualne Crio (teraz drugie podejście), a jeśli się nie uda, to przyjmę to z pokorą i myślę, że zostaniemy z mężem we dwójkę. Ale może nie będzie tak źle i już w połowie lipca Beta będzie super wysoka big_grin
              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 06.05.14, 21:52
                makatka81
                no to super nowiny smile Mozesz juz powoli odliczac czas do kolejnego podejscia smile Mam nadzieje, ze w lipcu obie bedziemy swietowac wysokie bety smile
                Ja sie zastanawialam czy nie przelozyc czerwcowego ivf na sierpien albo wrzesien, ale dzis podjelam decyzje, ze jednak bedzie to czerwiec. W zeszlym tygodniu kupilismy z moim narzeczonym dom. 19 czerwca odbieramy klucze i ruszamy z remontem. Troche sie obawialam remontu i przeprowadzki zaraz po transferze, ale jak sobie wszystko przemyslalam, to doszlam do wniosku, ze najwczesniej i tak bedziemy sie przeprowadzac pod koniec lipca. Wiec albo bede juz w ciazy albo bede rozpaczac. Zycie pokaze smile Nie chce zmarnowac kolejnej szansy. W Polsce podchodzilismy prywatnie i sporo to kosztowalo. Tu w Szwecji ivf jest refundowany, ale tylko 2 podejscia. Jedno juz za nami sad Teraz ostatnia refundowana proba. Mam nadzieje, ze tym razem sie uda smile My postanowilismy, ze bedziemy probowac do skutku. Mysle, ze warto walczyc o swoje marzenia i sie nie poddawac smile
                Teraz czekam na tel od mojej p. doktor. Miala sie konsultowac ze swoimi kolegami z kliniki i ustalic dalszy plan. Zastanawia sie czy moze mozna cos zmienic w leczeniu. Wszystko okaze sie 15 maja. Ale napewno zaczynamy od nowego cyklu, czyli na przelomie maja/czerwca - wtedy dostane kolejna @.
                Bedzie dobrze! Musimy tylko wierzyc, ze sie uda, no i myslec pozytywnie smile
                • utropek10 Re: in vitro czerwiec 2014 06.05.14, 22:21
                  Cześć dziewczyny pozwólcie , że się przyłączę wink Z Makatką się dobrze znamy , bo dzieliło nas chyba tylko 3 dni , mnie też niestety też się nie udało za pierwszym podejściem crying słabe bardzo nasienie męża , mam 35 lat może też wiek choć wyniki ok u mnie . Mam córeczkę 8 lat poczęta naturalnie od 6 lat staram się i nic . Jestem w programie , przy pierwszej stymulacji było 17 jajeczek niestety słabo rosły zwiększono dawkę merionalu z 3 na 4 ampułki , jajeczka urosły do odpowiedniej wielkości tylko 4 w tym jedno puste , zapłodniły się wszystkie , jeden mi podali , dwa się nie udało zamrozić. Ja zaczynam od 18 dc czyli około 1 czerwca gonapeptyl , punkcja w ostatnim tygodniu czerwca smile
                  • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 06.05.14, 22:49
                    Cześć Utropku kiss
                    • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 07.05.14, 16:34
                      Hej dziewczyny
                      Hej karolilka
                      Zaczynamy następną probe w czerwcu!!! Niestety, dla nas kolejna próba to jak u nzdrowej pary normalnie, a wiadomo, ze nie wszystkim za pierwszym razem się z udaje, wiec staramy się dalej. Fajnie karolilka, ze probujesz dalej, u nas czas ma duże znaczenie i choć nie musi to być każdy możliwy do wykorzystania cykl to szkoda marnowac czas. Mam nadzieje, ze nam się uda. My postanowiliśmy z mężem, ze jak tylko się uda i minie pierwszy trymestrze, to szukamy mieszkania!!! Bo płacić in vitro i kredyt to trochę za dużo!!! Jutro mam scratching. Juz się cieszę na ten bol, ale chce sprawdzić, bo po ostatniej próbie okres miałam długi i co Porąbka endo. Najchętniej wyslalbym na grzyby do lasu " kolezaneczke".
                      • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 07.05.14, 16:42
                        Hej gomi23!
                        Fajnie, ze do nas dolaczylas smile Bardzo sie ciesze smile
                        Wiesz ja sie zastanawialam czy czerwcowej proby nie przelozyc na sierpien albo wrzesien. Tydzien temu kupilismy dom. 19 czerwca odbieramy klucze smile No i ruszamy z remontem smile Potem przeprowadzka, rozpakowywanie gratow. Sprzatanie obecnego mieszkania, ktore wynajmujemy. Balam sie czy uda mi sie wszystko pogodzic, ale w koncu uznalam, ze nie ma na co czekac! Nie chce marnowac szansy smile A moze akurat w czerwcu bede miala wiecej szczescia i sie uda? Pod koniec czerwca albo na poczatku lipca sie okaze czy sie udalo, czy nie. Wiec mysle, ze jakos uda mi sie wszystko ogarnac smile
                        Pozytywne myslenie to podstawa!!!
                        Mi sie wlasnie konczy @. Tez trwala dluzej niz zwykle sad 15 maja bedzie dzwonic moja p. doktor z planem dzialania smile No i od kolejnej @ ruszamy ze stymulacjasmile Juz sie nie moge doczekac tych wszystkich zastrzykow smile
                        Gomi tym razem sie nam uda! Musi kiedys sie udac!
                        Trzymam kciuki za nas wszystkie!!!
                        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 07.05.14, 17:15
                          Karolilka
                          Ja tez w to wierze, ze nam się uda!!!! Za któryms razem musi. Mywle, ze lepiej miec wiecej pracy, zwlaszcza tej fajnej- urzadzania wlasnego domu), niz siedziec i tylko myslec i rozgrzebywC wszystko na nowi!!! Co do prob, to Mi udało się za drugim razem ( choć było to 3 podejście, ale za pierwszym razem komórki się nie poozapladnialy i nie było transferu- wróciła endo). Mam cicha nadzieje, ze teraz tez tak będzie. Będę teraz próbować na clo, bo stymulacja była słabą, tylko 2 komórki. Zobaczymy teraz. Ile będzie tyle będzie. Staram się panować nad słodyczami alke słabo mi idzie. To, ze jest to niezdrowe to wiadomo, ale dlaczego jest nie dobre na komórki? Może wiesz?
                          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 07.05.14, 19:48
                            gomi23
                            moze to glupie pytanie, ale mozesz mi wyjasnic na czym polega podejscie na clo ???
                            A co do slodyczy to podaje Ci linka do fajnego bloga:
                            - tu o slodyczach i cukrach:
                            dobrzebozdrowo.blogspot.se/2013/06/cukier-jakosc-komorek-jajowych.html
                            - a tu w ogole o odzywianiu przy ivf
                            dobrzebozdrowo.blogspot.se/2013/07/odzywianie-przy-ivf-i-nie-tylko.html
                            Bardzo ciekawe wpisy! Polecam smile
                            • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 07.05.14, 20:55
                              Karolilka
                              Cło to clomefen. Leki na stymulację.regowalam na nie super i przy małych dawkach miałam 2-3 pęcherzyki. Tylko je podaje się głównie do IUI ( miałam 2). A ze ostatnio na gonalu 250 miałam tez 2 komórki, to nie ma sensu podawać taka dawkę leków jak efekt mam nadzieje uzyskać na tabletkach. I tez wszystko krócej, bo bierze się je od 2 DC, a nie długi protokół i w sumie od próby do próby 3 miesiące. Super, ze kupilas dom, zazdroszcxe ( tak pozytywniesmile ), ja zawsze marzylam o własnym kącie i dzieciach i cały czas namawialam m na to, ale dla niego ważniejsza była kariera. Teraz juz nie jestem taka uległa i działały według mego planu! Dzięki za link! Ja wiem, ze te czekoladki i cukierki to substytut miłości, tak potrzebnej po upadku!
                              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 08:18
                                gomi23
                                dzieki za wyjasnienie smile Ja za kazdym razem szlam protokolem krotkim, tylko w Polsce w cyklu poprzedzajacym bralam estrofem. Tu w Szwecji juz bez estrofemu. Ale rozmawialam z lekarka, ze chcialabym znowu podchodzic z estrofemem, bo wtedy pecherzyki rosly rownomiernie, a przy ostatnim podejsciu bez estrofemu mialam w prawym jajniku jeden duzy dominujacy pecherzyk ( mial prawie 4 cm wielkosci! ). Zobaczymy co szwedzkie glowy wymysla smile
                                Fajnie, ze nie beda Cie tak meczyc tymi zastrzykami smile Placisz sama za wszystko? Jak to wyglada w Niemczech?
                                A co do domu... To bylo moje marzenie chyba od zawsze smile Miec dom, gromadke dzieci, no i psa ... smile Psa juz mamy od 2 lat smile Teraz dom smile No i dzieci tez sie pojawia smileMi sie akurat poszczescilo bo z moim m mamy podobne cele w zyciu. Praca jest dla nas wazna, ale na pierwszym miejscu stawiamy rodzine i spokojny dom smile Oboje marzymy o dzieciach, chyba po czesci tez dlatego, ze oboje jestesmy jedynakami.
                                Bedzie dobrze Gomi! A czasami czekoladki tez sa potrzebne smile
                      • naturalny123 Re: in vitro czerwiec 2014 26.05.14, 21:57
                        Witam. jestem na forum od dzisiaj, tak mnie coś naszło w dzień matki, którą bardzo chciałabym być. Jestem już po nieudanej próbie in vitro. Czy możesz mi wyjaśnić co to jest scratching? Zastanawiam się czy mogę coś zrobić, żeby następne podejście się udało. Pozdrawiam ciepło wszystkie dziewczyny na wątku.
                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 07.05.14, 16:26
                    utropek10
                    witaj na czerwcowym watku smile
                    Bedziemy sie wzajemnie wspierac smile
    • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 07.05.14, 22:57
      Cześć Dziewczynki!
      Jestem tu totalnym swieżaczkiem aczkolwiek przeczytałam kilka Waszych wątków i zaczęłam się utożsamiać.
      Ba! Nawet zaczelam przeżywać i rozumiec te Wasze/Nasze stresy... nerwy... odliczanie dni żeby zobaczyć dwie kreski no i przytulic małego bąbelka smile
      Za Wszystkie trzymam kciuki! Im więcej kciukow tym mamy większe szanse!smile

Do rzeczy- leczymy się od prawie 4 lat w gamecie nie i przyszedł moment na IVF.
      Póki co lekarz przypisał antykoncepcję. W piątek (13dc) IDE na wizytę.
      Podpowiecie mi co mnie może dalej czekać?
      Czy anty będę brała do końca a później zastrzyki? Nie wiem czy jestem na dobrym forum- mam nadzieje ze dłużej niż miesiąc nie będę musiała czekać wink
      Pozdrawiam Was wszystkie!
      • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 08:23
        Czesc dafik00 smile
        Witaj na czerwcowym watku!
        Wiesz ja zawsze mialam krotki protokol, wiec nie bardzo wiem jak to jest z dlugim sad
        Jak poczekasz to pewnie gomi23 cos Ci napisze smile Dziewczyna ma duza wiedze!
        Trzymam kciuki aby wlasciwa stymulacja zaczela sie jak najszybciej a pozniej juz tylko odliczanie! Czemu zawsze na wszystko trzeba czekac??? heh...
        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:00
          Karolilka
          Mądra z ciebie kobieta!!!! I to jak cholera madra!!! Wiesz, mój m tez miał takie cele, tylko życie zadziobalo i jak wpadł miedzy wrony to krakal jak one!!!!wierze, ze będzie dobrze, kiedyś musin być dobrze. Mój dziadek ( cudowny człowiek) mawial jak było mu ciężko: nie zawsze pada deszcz!!!! Ile on dal mi miłości!!!!!zobaczysz co szwedzkie głowy wymyśla hehesmile
          My juz musimy płacić wszystko sami, wiec tez będę działać jak mi mówi moja intuicjawink a nie tasmociag!
          Czy twój m jest Polakiem- pozwolenie sobie zapytać? Bo mój Niemiec! Jam Wanda co chciała Niemca wink nigdy nie sadzilam, ze tak mi się ułoży. Życie robi niespodzianki!
          • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:01
            Hej dafik
            Napisze ci po południu o długim protokole, zaraz jade na scratching!, trzymajciebaby kciuki!
            • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:03
              Makatak supernwlasnie napisała. U mnie było z tym wyjątkiem, ze bralam tylko gonal, a po punkcji luteine. Tych i innych leków nie znam, bo tu tez nazwy są inne
            • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 10:39
              gomi23
              Oby nie bolalo!!! Trzymam kciuki!!!
          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 10:37
            gomi23
            Dziekuje za mile slowa smile
            Dziadkowie sa kochani!!! Mi zostal juz tylko jeden sad Bardzo madry czlowiek. Nie dosc, ze ma mega duza wiedze, to jeszcze jest madry zyciowo smile Uwielbiam go! Ale przez zycie na emigracji kontakt mamy mniejszy niz bym chciala sad
            Ja mam ostatnie refundowane podejscie tu w Szwecji. Za kolejne bedziemy juz placic. Ale mysle, ze to i tak wyniesie mniej niz w Polsce. Tu jak wykupujesz leki na recepte, to masz jakas granice cenowa. Jak ja sie przekroczy to ma sie leki za darmo ( chyba przez kalendarzowy rok).
            Tez uwazam, ze intuicja odgrywa mega duza role! Przeciez kazda z nas jest inna! Wiec jak mozna traktowac nas identycznie? Kazda z nas to inny przypadek i kazda z nas wymaga indywidualnego podejscia smile
            Moj m to nie m smile To narzeczony smile Postanowilismy, ze najpierw uporamy sie z maluchami a pozniej wezmiemy slub. Dzieci sa dla nas najwazniejsze! Moj to 100% Polak! On mieszka tu juz jakies 8 lat ale poznalismy sie w Polsce. Zakochalam sie od pierwszego wejrzenia! A nigdy w takie rzeczy nie wierzylam, hehe smile Zwlaszcza, ze bylam juz po rozwodzie. No ale milosc sama przyszla! W najmniej oczekiwanym momencie smile
            Jak Ci sie zyje z Niemcem? Ciezko jezykowo?
      • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 08:55
        Dafik - witaj smile
        Z tego co piszesz wynika, że masz długi protokół. Tabletki antykoncepcyjne są na wyciszenie pracy jajników, a później zastrzyki na stymulację. Po takim uprzednim wyciszeniu zastrzyki powinny tak jakby lepiej zadziałać. Dni cyklu w których się bierze poszczególne leki zależą od decyzji lekarza, konkretnej pacjentki i jej sytuacji (dolegliwości).
        U mnie jest tak - w pierwszym miesiącu od 1dc do 21 dc tabl. antykoncepcyjne (czyli całe 1 opakowanie). Od 21dc dochodzi zastrzyk Gonapeptylu. Trzeciego dnia po odstawieniu antykoncepcji zazwyczaj dostaję okres czyli zaczyna się nowy cykl. Od 1dc tabletki Encorton i od 3dc zastrzyki do właściwej stymulacji (teraz Progynova, w poprzedniej próbie Bravelle i Fostimon). Ciężko się stymulowałam, więc dopiero 17dc miałam zastrzyk Ovitrelle na pęknięcie pęcherzyków, 19dc punkcja, 24dc transfer, po 14 dniach test BHcg. Jeśli wcześniej się wystymulujesz, czyli pęcherzyki będą odpowiedniej wielkości, to trochę się to przyśpieszy, ale to jest kwestia kilku dni. Wszystko będzie na bieżąco oceniane wg USG. Ja miałam kontrole co 2 dni.
        Mam nadzieję, ze trochę pomogłam smile
        • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:22
          Dziękuje za wyjaśnienia!!
          kurcze, to faktycznie jeszcze poczekam...
          Najgorsze właśnie to czekanie!

Wczesniej dr stymulował clostilbegyt'em, dzięki któremu tylko raz zdarzyło się mieć 2 pęcherzyki, a tak to zawsze jeden. Ostatnim razem zamiast clo robilam zastrzyki z gonalu 75, a i tak był tylko 1 pęcherzyk... Wszystko konczylismy inseminacją (miałam łącznie 5) niestety bezskutecznie.
          Martwie sie bo nigdy nie widziałam dwóch kresek sad

W szoku jestem ile tych leków/zastrzykow musimy brać!!! Dzięki Wam w sumie jakoś przyblizylam się do tematu, bo raczej jestem/byłam w tym zielonasmile
          Obym w praktyce to wszystko ogarnęła! Będę musiała sobie dokładnie rozpisać po swojemu bo mój dr takie bazgroly robi ze ledwo da rade odczytaćsmile

Miłego dnia Dziewczyny i dziękuje jeszcze raz ze jesteście smile
          • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:37
            Dafik - po punkcji i transferze oczywiście jeszcze progesteron. Ja mialam Utrogestan dopochwowy 3x200mg, ale może być pod inną nazwą, np. tak jak u Gomi - Luteina.
            Na pewno wszystko ogarniesz. Powinnaś przed całym tym "zamieszaniem" dostać dokładną rozpiskę co i jak, więc nie będzie problemu
            • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:43
              O rajuuu! Kolejne? Szok! smile)
              Mam nadzieje ze większość to tabletki, a nie igły bo mój próg bólu przy podłodze smile
              • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:50
                Dafik - stymulacja na zastrzykach w brzuch (Gonapeptyl, Gonal, Fostimon, Bravelle, Progynova), Encorton to tabletki, progesteron też (doustne lub dopochwowe), choć ostatnio pojawiły się też zastrzyki i lekarze zaczęli je przepisywać. Czasem dziewczyny dostaja jeszcze inne przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe na przykład, więc faktycznie trochę tego kłucia jest. Na szczęście igiełki są cienkie najczęściej, niektóre są w formie penów lub gotowych ampułek, niektóre samemu trzeba mieszać (proszek i rozpuszczalnik)
                • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 09:52
                  Auć smile
                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 10:44
                    dafik00
                    Nie boj sie! Wszystko w mig ogarniesz! Sama bedziesz zdziwiona smile
                    Na poczatku zawsze wszystko co nowe nas przeraza, a pozniej to juz spoko. Rutyna smile
                    Bedzie dobrze!
                    Aha! Ja do stymulacji mialam zastrzyki z Menopur i Gonapeptyl Daily. Przy ostatnim podejsciu tez Menopur ale zamiast Gonapeptylu byl Orgalutran. Kazda klinika ma swoje wytyczne smile
                    Nic sie martw! Bedziemy Cie wspierac! I caly czas trzymac kciuki smile
                    • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 10:48
                      Dziękuje!
                      Tego mi właśnie trzeba smile)

Przy kolejnych etapach będę miała następne pytania, na razie chyba wszystko wiem smile

• gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 16:22
                      dafik
                      czy mialas robione amh? jakie ci wyszlo, bo moze dawki mials za male zeby bylo wiecej.
                      • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 16:34
                        karolilka
                        dzieki za trzymanie kciukow! troche bolalo, ale byla doktor, ktora lubie (choc na poczatku musialysmy sie do siebie przekonac). Na szczescie wszystko jest dobrze i czysto, zadnych miesniakow, polipow czy sladow endo (to mnie najbardziej martwilo). Teraz czekam na @ i do 2 do 6 dc ( 2 tabl po 50mg) clomefen, choc jak mi dokotr powiedziala raczej nie obejdzie sie bez gonalu jako dostymulowania.

Super, ze Ci sie zycie ulozylo, po rozwodzie. Wiem, ze czesto b.ciezko jest sie pozbierac. Moj to 100% niemca i jak sie poznalismy to smialam sie z niego, ze wszystko przepisowo i jak w regulaminie. Teraz luzik, jajca sobie robimy. Ja jak mnie wkurzaja, albo gdzies ide, ze wiem, ze maga byc niemili (to rasistowski narod), to mowie, ze babcia byla Zydowka- i kiedys tak powiedzialam na wizycie u jakiegos konowala, to otworzyl szufladke i dal mi leki, za ktore musialabym sama zaplacic.Wiec poziom po prostu cudowny!!! Choc u nas nie byla to milosc od pierwszego wejrzenia, na poczatku bylismy kumplami. Co do jezyka, to jestem tu juz 11 lat, zaraz po przyjezdzie zrobilam kurs, najwiecej nauczylam sie ogladajac telewizje (leciala Dynastia, wiec swietnie szla nauka). W domu rozmawiamy mieszanie- laczymy jezyki (moj m mowi tez po Polsku), ale do corki tylko po polsku, bo nie wyobrazam sobie inaczej, choc spotkalam sie z roznymi przypadkami: kiedys mnie dziewczyna na kursie- polka-spytala czy moge juz zmienic obywatelstwo. Wiec jej odpowiedzialam, ze moj orzel nie choruje a jak jej tak, to musi z nim do weterynarza. Oczywiscie sie obrazila i obsmarowywala mi d.. przed niemcami- nauczycielem- wlazac mu w 4-y litery. Strasznie zalosne to bylo.
                        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 16:36
                          karolilka
                          dzieki za linka. Starm sie opanowywac slodkosci i zastapilam je teraz suszona 8tez niestety posladzana) zurawina. Ale lepiej juz to niz czekolada
                          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 19:18
                            ja wcinam suszone figi albo mango, ale takie tylko suszone smile Albo swieze owoce. Od jakiegos czasu mam mega ssanie na truskawki smile W kazdej postaci smile Nawet muffinki mi z truskawkami smakuja smile Polecam!
                        • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 19:15
                          gomi23
                          ciesze sie, ze wszystko jest ok smile I ze juz masz to za soba smile No i ze jest czysto smile Teraz tylko zostaje czekac na @ smile
                          Niezle masz przeboje z niemcami smile Usmialam sie smile Ja tez zaczynalam od szkoly jezykowej. Bylo mi o tyle trudno, ze szkola byla od pon do pt, a w weekendy mialam zajecia na uczelni w Polsce.
                          Musialam jezdzic do Polski co weekend sad Strasznie meczace to bylo sad Teraz sie ciesze, ze mam stala prace i spokojny dom. Bez zycia na walizkach smile
                          Zycie tu w Szwecji jest przyjemne. Ludzie sa mili i uczynni. Nie to co w Polsce.
                      • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 19:35
                        Nie mogę znaleźć wyniku AMH, dr przejął a ja nie mam kopii... Albo zgubilamsmile wydaje mi się ze wynik byl około 1.5 ale pewności nie mam. Na pewno więcej niż 1, bo dr mówił że jak będzie poniżej to nici z programu.
                        Jutro wizyta, wiec popytam dr zamiast Was zamęczac pie...mi smile
                        Miłego wieczorku!!
                        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 20:11
                          Dafik
                          Wynik super! Z tego co pisalas, to raz miała dawkę 75. Nie wiem czy cos dodatkowo bralas. W Niemczech jeżeli masz nawet suoper amh ( chyba ze ostre pco z amh 10), to dawka wyjściową jest minimum 150. Ale w Niemczech jest to dość dobrze ujęte prawnie i w przepisach a nie to co w Polsce wolna amerykanka.
                          • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 20:23
                            Karolilka
                            Super, ze się posmialas, ja się posmialam z wpisu Dafne o tym jak się dowiedziała, ze więcej tych igielek będzie. Teraz mi się przypominało, ze na kursie miałam raz Szwedkę, wyglądała trochę jak w filmie Barei( chyba co mi zrobisz jak mnie zlapiesz) ale była bardzo mila. Świetne miała myślenie. Powiedziała, ze czeka na miłośc swojego życia tzn.na księcia z bajki na białym koniu. Smialam się z koleżanką, ze jeszcze się chabeta nie urodziła a jej juz 29 wiosna bila, a ona wciąż czekała....
                            • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 21:19
                              Oj się śmiejcie Dziewczęta... Mnie paraliż ogarnął jak przeczytalam o tym ze robicie KILKADZIESIĄT zastrzyków i to w brzuch!!
                              U mnie niestety wsparcia ze strony męża nie ma! On mdleje na widok krwi a co dopiero gdyby miał mi zastrzyk zrobić tak wiec zazdraszczam Wam! smile)

Domyślam się co pomyslicie... Ze zastrzyk to pikus w porównaniu z bólami porodowymi ale wiecie... Póki co igły przesłaniają mi wizję przyszłości smile

Dobrej nocy!
                              • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 21:28
                                Dafik
                                Najgorsze są 3 pierwsze, potem juz ręką się mniej trzęsiewink przykro, ze twój m,tak reaguje! Moj chciał mi robić, ale ja się nie zgodziłam,wole sama, zawsze mam nad tym większą kontrolewink dobranoc i nie martw się! Będzie ok!,
                              • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 08.05.14, 21:34
                                Dafik - będzie dobrze wink ja też robie sama zastrzyki. Nawet do głowy mi nie przyszło zeby robił mąż, a ma poniekad co nieco wspólnego z medycyna i krwi się nie boi. Tez wolę sama mieć nad tym kontrolę
                                • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 13:45
                                  dafik
                                  ja sobie sama robilam zastrzyki. Tylko podczas pierwszej stymulacji moj m mi je robil. A pozniej wolalam sama. Chyba lepiej samemu smile Jakos mniej boli smile Igielki sa naprawde cieniutkie smile
                                  Bedzie dobrze!
                                  • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 14:22
                                    Jak zobaczę to uwierze wink
                                    zresztą tak, jak mowicie... Mam jeszcze trochę czasu na oswojenie się z "ostrym" tematem smile
                                    • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 20:03
                                      Ok! Jestem po pierwszym zastrzyku gonapeptyl- nie będzie tak źle! Dam radę smile
                                      Kurcze strasznie się cieszę ze trafiłam na to forum bo dzięki temu wizyta trwała krócewink wczesniej dr musiał mi powtarzać wszystko dwa razy a na koniec zapisać żebym zapamiętała heh a dziś nawet łapałam co do mnie mówi wink

Aaaa no i wypytalam o AMH- niechcąco Was zmyliłam mówiąc że mam 1,5 bo mam 4,15. Tak czy siak chyba źle nie jest smile

Wszystko mam ładnie rozpisane na zielonej kartce tak więc... ZACZYNAMY!!
                                      • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 20:36
                                        Dafik!
                                        Pamietaj, ze gonapeptyl jest najgorszy! Tzn najbardziej bolesny! Teraz juz tylko z gorki smile
                                        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 21:54
                                          Dafik
                                          Amh super. Wobec tego ciekawe dlaczego było malo pecherzykow?
                                          A duże dawki masz zapisane i jakie dokładnie. Możesz napisać?
                                          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 22:08
                                            dafik
                                            no wlasnie, napisz nam jakie leki bierzesz ?
                                            • 4karolka Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 22:23
                                              Cześć dziewczyny i ja się zgłaszam, myślałam że będę mieć transfer mrozaczka w maju ale dr zlecił cykl przerwy wiec czerwiec. Od 2dc mam brać estrofen 3x1 ulotka jest strasznie przerażająca uncertain
                                              Dafik a gdzie się leczysz?
                                              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 09.05.14, 22:26
                                                4karolka
                                                Witam Cie serdecznie na czerwcowym watku smile
                                                Fajnie spotkac sie ponownie smile
                                                Fajnie, ze masz sniezynke! O jakiej ulotce piszesz? Co tam jest takiego przerazajacego?
                                                • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 09:44
                                                  Dziewczyny
                                                  Czy mialyscie może tak, ze po nieudanym in vitro, mialyscie następny cykl krótszy np. Jak zawsze @byla co 28 tak np.po 23? Nie wiem co to jest. We czwartek scraching (20 dc) adziś od rana krwawienie jak początek @. Juz jakiś czas temu miałam 3-4 takie cykle ze @ była co 21-23 dni a potem wróciło do normy. Wiem, ze wtedy były tez owulacje ( co najmniej jedna). Pytam, ponieważ od 2dc mam brać clo. Kiedy mialam takie cykle i Pytalam sie w klinice, to powiedzieli, ze sami nie wiedza co to moze byc, balam sie, ze menopauza z moim amh(0,44), ale powiedzieli, ze to niemozliwe. Argumentowali to tym, ze wyczerpujece sie rezerwy nie przypieszaja menopauzy i jest na nia za wczesnie. czywiście weekend, nikogo nie ma jak zapytać chyba ze wiatru w polu. Nic mnie nie boli, mam tylko skurcze jak przy @. Karolilka czy może u ciebie tez cos takiego było? Dzięki za odpowiedz i podowiedz.
                                                  • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 09:46
                                                    Może było tak, ze przy ostatniej stymulacji jajniki pracowały pełną para, a teraz był cykl bezowulacyjny i dlatego krótszy? Juz sama nie wiem.
                                                  • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 09:47
                                                    4karolka
                                                    Witaj. Mam nadzieje, ze ten wątek będzie szczesliwszy chociaż dla polowy z nas, a nie te smutne statystyki! Trzymaj za to kciuki!!!
                                                  • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 09:48
                                                    Oczywiście chciałam napisał trzymam, AA poprawił na trzymaj!
                                                  • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 09:49
                                                    Dziewczyny, może banalne pytanie, ale jestem w stresie. Jeżeli cykl był np. Bezowulacyjny to może być krótszy. Jakie są normy dla cykli?
                                                  • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 10:21
                                                    Gomi23
                                                    Ja to bym chciała znać odpowiedz na Twoje pytania ale jestem totalnie zielona w temacie. To moje pierwsze IVF.
                                                    Jedno wiem - stres to nasz wróg! smile

Ja się lecze w gamecie w Gdyni.
                                                    Wczoraj mi rozpisali zastrzyki ale póki co mam robić co drugi dzień gonapeptyl a stymulacja od 22.05 gonalem-
                                                    1 dzien - 225
                                                    Od 2- 7 dnia -150
                                                    I później 8 dnia wizyta czyli to będzie 29.05.

Mam napisane ze stymulacja 18dni. Ostatni dzień 08.06 wiec chyba dobrze trafilam w czerwcowy wąteksmile
                                                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 11:15
                                                    gomi23
                                                    niestety w tej kwestii Ci nie pomoge sad Ja mam @ jak w zegarku. Ma byc w czwartek, jest w czwartek lub piatek. Zawsze na czas sad Raz mi sie zdarzylo, ze dostalam prawie tydz wczesniej, ale to bylo na wakacjach. Samolot, inny klimat no i dostalam wczesniej sad
                                                    Moze poczekaj do jutra i zobacz czy sie rozkreci jak normalna @?
                                                  • utropek10 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 21:37
                                                    gomi ja tak miałam , że 03.03 miałam @ która trwała chyba 8 dni i potem po 10 dniach znów dostałam krwawienia które trwało 5 dni i od tego po 29 dniach regularnie dostałam @, lekarz mi powiedział, że tak może się zdarzyć bo przez leki jest to rozregulowane jedna z forumowiczek też tak miała identycznie jak ja smile
                                                  • utropek10 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 21:40
                                                    gomi ja tak miałam , że po nieudanym transferze dostałam @ która trwała chyba 8 dni i potem po 10 dniach znów dostałam krwawienia które trwało 5 dni i od tego po 29 dniach regularnie dostałam @, lekarz mi powiedział, że tak może się zdarzyć bo przez leki jest to rozregulowane jedna z forumowiczek też tak miała identycznie jak ja smile
    • nadiuska Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 22:37
      Zastanawiałam się czy dołączyć do Was i w końcu się zdecydowałamsmile Z niektórymi znamy się z poprzednich wątkówsmile Witajcie ponowniesmile
      Utropku ,Makatka- my znowu razemsmile Razem zaczynałyśmy to może w końcu razem skończymywink
      Witam również pozostałe dziewczynysmile
      Ja po ostatnim crio musiałam sobie zrobić miesiąc przerwy. Mogłabym podchodzić od razu ale po prostu mi sie nie chciało. Musiałam się zresetować. Odpocząć od leków, wizyt itp. W drugiej połowie maja będę mieć @ więc do 10 czerwca powinno być już po transferze. To nasz ostatni zarodeczek. W nim pokładam całą nadzieję. Do 3 razy sztukawink
      • utropek10 Re: in vitro czerwiec 2014 10.05.14, 23:45
        nadiuska super , ze się przyłączyłaś wink mam nadzieję , że tak jak napisałaś razem zaczęłyśmy więc może razem skończymy wink co Ty na to makatka ? wink
        • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 11:19
          Utropku - jestem jak najbardziej "za" wink
      • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 10:36
        witaj nadiuska!
        Fajnie, ze do nas dolaczylas smile
        Super, ze masz sniezynke! Ja niestety nigdy nie doczekalam sie mrozaczkow sad Mam juz za soba 3 stymulacje i w czerwcu zaczynam kolejna, czwarta.
        Jaki u Was jest problem?
        Trzymam kciuki aby u Ciebie sie sprawdzilo powiedzenie ''do trzech razy sztuka'' smile
        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 11:18
          Utropku. Dziękuje za podpowiedzi. Juz kiedyś miałam ze 3-4 cykle po 22-23 dni i potem wróciło o normy. Teraz @ po 23 dniach. Nie wiem do końca co to, bo to takie plemienia, a zawsze na 2 dzień była normalna @. To tak mi się zaczęło od scratchingu- byl 21 dc. Od dzis mam brać clo, ale się wstrzymał i jutro zadzwonił do kliniki. Czy da się po USG stwierdzić czy to @?
          • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 11:22
            Gomi - mysle, że na usg będzie widać jakie jest endometrium i to pokaże czy to @ . Jak będzie cienkie to @ wink
        • nadiuska Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 11:33
          karolilka-śledziłam też Twoją historię i strasznie mi przykro, że się ostatnio nie udało. U nas nie zdiagnozowano przyczyny. Ja mam lekko za wysokie jak na ciąże TSH ale biorę euthyrox i cały czas mam na poziomie 1 , więc idealnie. Nie jest to przyczyna niepowodzeń. Wszystkie hormony, amh itp w normie. Miesiączki regularne. Owulacja jest. U m. też wszystko ok. Staramy się 3 lata. Zaszłam w ciążę naturalnie w zeszłym roku ale szybko poroniłam. 3 inseminacje. I nic. Miałam 3 piękne blastki ze stymulacji. W tym ostatnim pokładam nadzieję. Nie mam pojęcia co jest nie tak i strasznie to frustrujące.
          • makatka81 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 11:41
            Nadiuska - a jakieś dodatkowe badania miałaś robione np przeciwciała, kariotypy. ..próbował lekarz znaleźć przyczynę niepowodzeń?
            • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 12:08
              Malarka.dzięki. wstrzymał się z tym clo,jeden dzień to niewielka różnica. Zobaczymy co mi jutro powiedzą. Otwierają o 7.30, wiec jest ok
              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 12:16
                gomi23
                a masz juz normalne krwawienie jak przy @???
                • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 13:58
                  Karolilka
                  Właśnie nie. Cos się zaczyna pojawiac- śluz z krwią a potem tylko podbarwiony na czerwono śluz ( jest go troche wiecje niz zwykle) ale podlaska i wkładka są czyste. Dziś jak to @ to 2 dzień, a wtedy juz " krew mnie zalewa". Wczoraj b.źle się czulam, b.bola mnie brzuch, ale przeszło. Poczekam do jutra, bo nawet jak to @, to zaczęło mi się po południu, wiec poniedziałek, to będzie 2,5 DC; spocznie się tylko o pol dnia z tabletami na stymulację.
                  A jak u ciebie? Jest juz@?
                  Dziękuje za troskę!
                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 15:22
                    gomi23
                    a moze to po tym zabiegu tak jest? Lekarz Ci nic nie mowil, ze tak moze byc?
                    Moja @ sie skonczyla jakies 5 dni temu. Teraz mam miesiac przerwy. W piatek bedzie dzwonila do mnie p.doktor i powie czy mam brac estrofem czy nie. Kolejna stymulacje zaczynam na przelomie maja i czerwca jak dostane nastepna @. Juz sie doczekac nie moge smile
            • nadiuska Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 14:56
              makatka-Kariotypów nie robiliśmy. Ogólnie żadnej genetyki. Nikt do tej pory nam tego nie zalecał. A do różnych doktorków chodziłam. Już też o tym myślałam. Ale z tymi wstrzymam się jeszcze bo mamy tego mrozaczka. Przeciwciał natomiast robiłam całą masę i wyszły ok.
              karolilka-ja wierzę, że wszystkim nam się uda tylko to czekanie jest dobijające...A ja z natury wszystko chcę teraz i natychmiastsmile
              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 15:24
                nadiuska ja tez taka w goracej wodzie kapana smile
                Ale na spokojnie, bez stresow smile Bedzie dobrze!!!
                • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 19:18
                  Karolilka
                  Krwawienie może być, tylko ile dni nie napisane.scratching miałam 3 raz i krwawienie lekkie zawsze miałam, ale nie aż takie dziwne. Może dlatego, ze zaraz zaczynałam anty na wyciszenie jajników przy długim protokole. Chodzi mi tylko o to, ze jak to nie @ a ja zaczne brać leki na stymulację to może być malo ciekawie.
                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 20:10
                    gomi23
                    to nie pozostaje nic innego jak jutro od rana atakowac klinike i pytac co masz robic dalej. Tak jak pisalas wczesniej, te pol dnia nie wplynie na calosc leczenia.
                    Bedzie dobrze! Daj znac co Ci jutro zaleca smile
                    Trzymam kciuki!
                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 12.05.14, 11:38
                    gomi23
                    i jak tam u Ciebie? Dzwonilas do kliniki? Co Ci powiedzieli?
                    Martwie sie sad
                    No i trzymam kciuki !!!
                    • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 12.05.14, 14:32
                      Karolilka
                      Przepraszam, nie pisalam, bo wszystko chciałam załatwić za jednym wyjściem.
                      Dopiero wróciłam. Pojechalam do kliniki na 10 zrobili mi USG z którego niewiele wyszlo- endometrium było grube. Pobrali krew na hormony sprawdzić która to faza cyklu i okazało się, ze to okres. Dalej jest taki, ze ". Szukaj baby w polu", ale wzielam właśnie clo,i w czwartek pierwsze USG.tak wiec kolejna próba rozpoczęta.
                      • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 12.05.14, 14:37
                        Karolilka
                        Zapomniała zapytać czy po zabiegu tak może być, bo tez się nad tym zastanawialam, ale przyjmowała mnie nowa lekarka, jest tam od niedawna, moich ulubionych nie było. Ona tez jest mila, ale po różnych przejsciach najpierw muszę się przekonac. Na pewno zapytań kiedy będą te co lubię.
                        Piątek juz blisko. Super. Czy ty miała scratching? Może to? Czy długo się z m.stara liście zanim wyszło, ze jest pod górkę?
                        • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 12.05.14, 18:12
                          gomi23
                          to dobra nowina, ze juz rozpoczelas kolejne podejscie smile
                          Ja nie mialam nigdy scratchingu. Nikt mi tego nie proponowal. Ale ja mam zawsze grube endometrium. My nie staralismy sie jakos specjalnie dlugo, cos ok roku. Po roku stwierdzilismy, ze nie chcemy dluzej czekac i zabralismy sie za badania. Wszyskie badania skompletowalismy na poczatku listopada 2013. Pierwsze przygotowania zaczelismy od razu w listopadzie ( estrofem od 20 dc). Na pierwsze ivf pojechalismy do PL juz w grudniu 2013. I od tamtej pory probujemy caly czas, bez wiekszych przerw miedzy kolejnymi podejsciami.
                          Dzis pobolewal mnie prawy jajnik smile Owulacja?
                          gomi23 trzymam kciuki za piatek! Fajnie, ze juz zaczelas smile
                          • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 12.05.14, 21:19
                            Karolilka
                            Zrób test na owulację i jak cos do dzieła!
                            Pierwsze USG mam we czwartek. Ciekawa jestem co będzie. Martwie się, ze endo było grube i prawie się nie zluszczylo, bo okres to mi się juz chyba skończył. Nie wiem, czy nie będzie endo za grube albo za "stare".
                            • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 12.05.14, 22:10
                              gomi23
                              Nie martw sie o endo. Wszystko bedzie ok! Wazne aby probowac smile Oby sie udalo tym razem smile Trzymam kciuki!!!
                              Ja juz odpuscilam sobie testy owu. I tak dzialamy co drugi dzien smile Wiec jak ma sie cos wydarzyc, to sie wydarzy smile
                              • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 10:47
                                Czesc dziewczynki!! Dolaczam i ja smile Wrocilam z urlopu wczoraj wieczorem, wiec dzis od rana juz sie przestawilam na "normalne myslenie" wink Przeczytalam od deski do deski ten watek, fajnie, ze jest nas juz kilka, im wiecej wsparcia, tym lepiej! Karolilka, Gomi kiss dla was!
                                Dla dziewczyn, ktore mnie nie znaja - w styczniu mialam punkcje, ale ze wzgledu na hieprstymulacje transfer przelozony na kwiecien. Pierwsze podejscie do ICSI w kwietniu z mrozaczkow - nieudane. W czwartek mam wizyte u mojej pani doktor, mam nadzieje wszystkiego sie dowiedziec - od przyczyn niepowodzenia ( o ile w ogole mozna otrzymac na to odpowiedz) do odpowiedzi na pytanie kiedy kolejna proba smile Mam nadzieje, ze pozwoli mi juz z @ majowym podchodzic, czyli pod koniec maja. Jak myslicie, bedzie mi kazala odczekac ten jeden @ i podchodzic z czerwcowym, czy pozwoli juz teraz? Gdy umawialam sie na wizyte sekretarka powiedziala, ze czasami jest mozliwosc od razu w nastepnym cyklu po niedanym probowac. Tym bardziej, ze bylam stymulowana malenkimi dawkami Gonalu przed transferem. No coz, jeszcze 2 dni i wszystko sie okaze. Przeciez te moje komoreczki musza strasznie w tym lablatorium za mna tesknic wink come to mummy!!! big_grin
                                Pozdrawiam was mocno, ten watek musi byc bardziej szczesliwy niz kwietniowy, tamten byl chyba wyjatkowo smutny jesli chodzi o wysokie bety...
                                • nadiuska Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 12:53
                                  ariana-witajsmile Ja miałam punkcję w lutym. Miałam 22 komórki pobrane więc tym samym estradiol ponad 4000. Istniało ryzyko hiperstymulacji (ale jej nie miałam, choć czułam się średnio) więc zarodki zostały zamrożone i podchodziłam do crio zaraz w następnym cyklu. Nie udało się więc do nastepny transfer miałam od razu. Do trzeciego crio mogłam podejść już na początku maja ale chciałam miesiąc przerwy. Myślę, że jeśli wszystko ok, nie ma przeciwwskazań do transferu w majowym cyklu. Przerwy robi się zazwyczaj tylko między stymulacjami. Ale przyznam, że po hiperce dość długo musiałaś czekać na transfer.
                                  • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 17:52
                                    Nadiuska!! No pewnie, ja Ciebie tez pamietam!! smile przepraszam, ze Cię ominelam, proszę, dla Ciebie tez jest kiss
                                    • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 09:45
                                      dziewczyny.
                                      jutro jade na usg, chce zapytac o kilka rzeczy, moze macie pytania, to sprobuje sie wypytac.
                                      ja chce zapytac o to, czy scratching mogl skrocic cykl, i czy bezowulacyjny cykl tez moze byc krotszy? Teraz mialam@, ktora trwala 1 dzien i @ byla stwierdzona po hormonach, ktora to faza cyklu, poniewaz endo bylo grube. Pytanie moje jest takie, jezeli endometrium sie nie zluszczylo, czy to moze miec wplyw na kolejna probe, ze zarodek ma gorsze szanse na zagniezdzenie- ze jest stare i np. gorzej ukrwione itp.
                                • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 12:58
                                  hej ariann
                                  pamietam Cie z watku kwietniowego. Z tym podchodzeniem w nastepnym cyklu to wszystko zalezy od tego czy im pasuje czy nie, bo wiem, ze jezeli nie ma jakis problemow, komplikacji ipt. to mozna od razu. Co najmniej u mnie w klinice chca zawsze jak najszybciej.
                                  masz racje, kwietniowy watek byl smutny, ale jeszcze zanim zaczelam stymulacje (bo zastanawialam sie nad marcem) i poczytalam tamten watek, to tez nie byl za szczesliwy. Ta sa te smutnbe statystyki, ktore ktos musi wypelniac.
                                  Tryzmam kciuki, zeby sie udalo jeszcze teraz. Duzo masz jeszcze eskimoskow?
                                  • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 13:00
                                    karolilka
                                    o endo zapytam w czwartek, kiedy bede na usg. Chce tez zapytac czy scratching mogl "skrocic" troche cykl.
                                    • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 15:36
                                      gomi23
                                      podpytaj, podpytaj smile Nam tez sie ta wiedza moze przydac smile
                                      Mam nadzieje, ze teraz wszystko bedzie dobrze! Trzymam kciuki smile
                                • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 15:40
                                  ariana83
                                  witaj kochana smile Super, ze do nas dolaczylas smile Ja tez mam nadzieje, ze watek czerwcowy bedzie dla nas bardziej pomyslny smile
                                  Ja nigdy nie mialam sniezynek, i zawsze mialam przerwe 1 pelnego cyklu miedzy stymulacjami. Mysle, ze Ty nie bedziesz musiala czekac. No bo po co? smile
                                  Ciekawe co Ci p. doktor powie. Mam nadzieje, ze nie bedzie odwlekac transferu smile
                                  Trzymam kciuki za czwartek!!!
                                  --
                                  10.2013. AMH= 0,3, FSH=12
                                  12.2013 IVF w Invicta Gdansk: 4 komorki pobrane, 2 zaplodnione, zadna nie zostala ze mna sad
                                  02.2014 IVF w Invicta Gdansk: 4 komorki pobrane, zadna sie nie zaplodnila sad
                                  04.2014 IVF Szwecja: 4 komorki pobrane, 3 zaplodnione, 1 przetrwala, ale nie zostala ze mna sad
                                  • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 13.05.14, 17:43
                                    Dziękuje za miłe powitanie smile w kupie raźniej wink tak, troche musiałam sie naczekac po punkcji, bo niestety rozlegulowaly mi sie cykle ( 37 i 33 dni), wiec sie opóźniło. Odnośnie pytania- mam jeszcze 11 eskimoskow, jeden nie przeżył rozmnażania a drugi poległ w walce.
                                    W czwartek sie wyjaśni co, jak i kiedy..
                            • 4karolka Re: in vitro czerwiec 2014 20.05.14, 15:42
                              Cześć dziewczyny, ale tu się cisza zrobiła. Jak tam u was z dajcie relacje.
                              Ja właśnie dziś dostałam @ cykl tylko 24 dni ,wcześnie przyszła tak jak u ciebie Gomi, wiec może to faktycznie cykl bez owulacji?
          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 11.05.14, 12:14
            nadiuska ja tez mam niedoczynnosc tarczycy sad Biore leki i od 2 lat hormony mam w normie.
            Masz racje! Najbardziej frustrujace jest to, ze nie wiadomo co jest nie tak sad
            Mam nadzieje, ze teraz sie Wam uda smile Bede bardzo mocno trzymala za Was kciuki!!!
            • stokrotka2013 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 17:52
              Hej i ja się dopisuje czekałam na ten wątek i ciesze się że jesteście ma za sobą dwa nieudane podejścia in-vitro i trzecia próba w czerwcu czekam teraz na @ która będzie w ostatnim tygodniu maja jak tylko się zwali to umawiam się na wizytę po leki stymulacyjne.
              Nie mamy zdiagnozowanej konkretnej przyczyny po prostu nie wychodzi i trzeba próbować dalej. Będzie mi raźniej z wami moje drogie staraczki pozdrawiam cieplutko smile.
              ..........................................
              7 lat starań
              4 iui nieudane
              2012.12 transfer dwóch 3-diowych embrionów z IMSI/SV nieudany
              2013.02 Criotransfer dwóch 5-diowych blastków nieudany
              2013.10 transfer 5-diowego blastusia z ICSI ciąża pozamaciczna
              2014.03 Criotransfer jednego 5-dniowego blastusia nieudany
              2014.06 walczymy dalej
              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 18:04
                stokrotka2013
                witaj na czerwcowym watku smile Oby ten okazal sie dla nas pomyslny smile

Dziewczyny!
                Dzis mialam tel z kliniki. Pani doktor wystawila mi recepte na Menopur i Gonal-f. Menopur mialam podczas wszystkich stymulacji, natomiast Gonal-f bedzie po raz pierwszy.
                Uzywalyscie go rowniez? W jakich dawkach? Mi lekarka przepisala 4 x 900 jm. Menopuru zas 4 x 1200 jm. Troche duzo, co?
                • nadiuska Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 18:42
                  stokrotka-witajsmile Widzę mega optymistyczne nastawieniesmileSuper. Takich ludzi nam trzebawink
                  karolilka-ja nie byłam stymulowana tymi lekami więc niestety nie pomogę
                  • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 19:40
                    Witaj Stokrotko smile
                    Karolilka, ja bylam stymulowana Gonalem przed punkcja - przez 8 dni dawka 150UI, a w kwietniu od 5 dnia cyklu do 12 dnia malutka dawka 25UI, takze Twoje wydaja mi sie ogromne - ale to byc moze moje byly male?
                    • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 19:47
                      ariana83
                      ja jeszcze nie wiem jaka dawke bede brac, bo lekarka ma mi przeslac protokol poczta. Teraz wystawila mi tylko e-recepte na leki, ktore juz dzis zamowilam w aptece. Wiem tylko, ze przepisala mi duza ilosc smile Dawki bede znala pewnie w przyszlym tyg. Podczas poprzedniej stymulacji bralam Menopur w dawce 450 + Orgalutran od 5 dnia stymulacji.
                      Jeszcze nie slyszalam o polaczeniu Menopuru z Gonalem F sad Szukam i szukam dzis w internecie, ale do niczego sensownego nie moge sie dokopac sad
                      • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 19:52
                        Myslalam, ze 900 to Twoja dawka smile Mnie Gonal mocno zastymulowal, mam nadzieje, ze Ty rowniez bedziesz miec kilka pieknych komoreczek (albo niech bedzie i jedna, ale taka, ktora zostanie na 9 miesiecy wink ) Tez mialam polaczenie Gonal+Orgalutran .
                        • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 19:59
                          ariana83
                          ja mialam Menopur + Orgalutran. Niezaleznie od dawki zawsze mialam 4 komorki. Teraz Menopur + Gonal. I dziwi mnie to polaczenie, bo to chyba podobne leki. Nie ogarniam sad
                          • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 20:14
                            az spojrzalam w necie i rzeczywiscie, masz racje, te dwa leki sa podobne, na tyle, ze je porownuja w badaniach.. Nie ma sie co zastanawiac, zapytasz lekarki i Ci wyjasni smile Masz jutro wizyte tak jak wczesniej pisalas?
                            • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 20:18
                              ja nie mialam planowanej wizyty. Klinika jest 300 km od mojego miejsca zamieszkania, i tu duzo spraw zalatwia sie telefonicznie. Lekarka dzwonila do mnie wczoraj ale rozmawiala z moim narzeczonym ( on bardzo dobrze zna szwedzki). Wyslala mi e-recepte na leki. Mowila, ze konsultowala sie ze swoimi kolegami po fachu i wymyslili, zeby dac mi wlasnie Menopur + Gonal. Podobno ma to dac wiecej komorek.
                              • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 20:21
                                cos mi sie popieprzyla zatem wink sorki.. Kilka madrch glow tak wydumalo, wiec musi byc dobrze!
                                • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 20:41
                                  nie wiem czy pamietacie, ale ja nie bralam luteiny po crio, co bardzo, bardzo mnie dziwilo. Przywiozlam sobie z Polski zapas ogromny lekow : Luteiny, Lutinusu, Duphastonu i nawet Estrofemu big_grin Jutro bede pytac dlaczego nie bralam i nalegac, by tym razem mi pozwolila. Przeciez luteina nawet jesli nie pomoze, to na pewno nie zaszkodzi.. Jak myslicie?
                                  Ps. To Gomi ma jutro wizyte wink
                                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 20:47
                                    co do luteiny, to na pewno nie zaszkodzi smile W PL bralam 3 x dziennie po 200. Tu w Szwecji tez mialam 3 x dziennie ale po 100. Tez sie zastanawiam czy wiecej nie brac smile Mam zapasy z PL smile
                                    • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 21:52
                                      Karolilka
                                      Doktor wypisala recepty, pewnie duże dawki beda, bo jest ich aż tyle do pierwszego USG.ja na menopur w ogóle nie zareagowała, wiec prszelaczyli mnie na gonal i było lepiej- prawie zawsze- poza ostatnim miałam 4 komórki. Ja podejzewam, ze ja jestem lekooporna, wiec im większe dawki tym jest ich mniej ( ostatnia stymulacja było 6 pęcherzyków równych, a po zwiększeniu dawki zostaly tylko 2). Nie przejmuje się dawka. Tamta dalas trade to i z ta sobie poradzisz. Mnie właśnie podniosła wiadomość bratowej, ze jest w ciąży. Laska w moim wieku, starali się ponad roki jak się zapisała na badania i co dalej, machnela ręką, to ma 2 krechy na teście. Wiec dla nas tez jest szansa!!! Uda się, za którymś razem musi!!! Bo tak działa NATURA!
                                      • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 21:56
                                        Ariana
                                        Pewnie, ze luteina nie zaszkodzi! Niewiem co tam maja za politykę( nie wiem czy dobrze pamiętam kraj, chyba Francja). Zaczynają brać następnego dnia po punkcji, kiedy do wieś z się, ze są zarodki. Ja miałam 2globulki 3 razy dziennie po 100mg.
                                      • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 21:57
                                        gomi23
                                        ja wiem, ze nam sie uda smile Kiedys musi smile
                                        Dziwie sie tylko po co ta kombinacja, skoro na Menopur odpowiadam. Nie wazne jaka dawka, zawsze mialam 4 komorki.
                                        Gratulacje dla bratowej!!!
                                        U mnie nie ma dobrych wiesci sad Mojego narzeczonego kuzynka jest po czwartej inseminacji i dzis dzwonila, ze niestety sie nie udalo sad Oboje maja po 38 lat. Dlugo sami sie starali zanim poszli po rozum do glowy i zaczeli sie leczyc. AMH miala w grudniu chyba 0,89. Teraz powtarzala badanie i wyszlo jej 0,38 sad
                                      • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 21:57
                                        Oooo super wiadomość!!
                                        Wiosna zaczęła działaćsmile

Dziewczyny,
                                        może dlatego ze to moje pierwsze podejście do IVF ale ja wierze ze się uda! Czemu do cholewy miałoby być inaczej? Przecież jesteśmy stworzone do matkowaniawink
                                        I nie o to chodzi ze mam nadzieje, ze się uda, ja to wiem!!

Przesylam gorące pozdrowienia i mnóstwo pozytywnej energii!!
                                        Ciao!

• ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 14.05.14, 22:02
                                        Gomi, dobrze, ze tak reagujesz na wiadomosc o ciazy bratowej. Ze Cie ta wiadomosc podbudowala, a nie wycisnela lzy z oczu.. Ja niby sie trzymam dobrze, ok tez znioslam niepowodzenie po transferze, ale powiem wam dziewczyny, ze ostatnio troche mi jest ciezko - po powrocie w poniedzialek doszly do mnie trzy zalegle mmsy ze zdjeciami noworodkow! Wystarczylo, ze mnie nie bylo tydzien, a juz trojka malenstw jest na tym swiecie wink Tak wiec z jednej strony ciesze sie radoscia nowoupieczonych rodzicow a z drugiej jest mi mega smutno... W ogole to mam wrazenie, ze wokol mnie teraz w maju same porody, zmowili sie, mowie wamwink
                                        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 07:03
                                          Ariana
                                          Rozumiem Cie, ale ciesze sie, bo to bardzo dobra kobieta! Oczywiscie pojawila sie nutka zazdrosci i smutku, bo jakby u noch nie wyszlo, to do in vitro by nie podchodzili- ze wzgledow religijnych; i wiem, ze moze latwiej by bylo sie jej pogodzic z tym. O pierwsze dziecko walczyla 2 lata- leki, kontrola owu- chlopaki u m. Super, wiec naturalnie probowali. Dla Knie to nadzieja, bo babka w moim wieku i tez ma jakies problems i sie udalo. U nas chlopaki slabe, ale przy imsi znajduja kilka super, wird dla nas to tak,jak proba wie wlasnym lozkuwink
                      • ms_kitka Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 09:50
                        Karolika ja miałam gonal F i menopur i cetrotide -antagonista. Gonal F bardzo łatwy i wygodny ten pen, igiełka cieniutka i bezbolesne zastrzyki! W sumie to mój ulubiony lek do stymulacji jeśli można coś tu lubić. menopur i te jego ampułki i przygotowywanie nie bardzo fajne...

Ja miałam taką stymulacje gonal 100j miałam a cetrodite (antagoniste) dopiero od 5 dnia rano zaczęłam brać i na pierwszym podgladanku coś tam było już a na drugim podglądaniu dostałam dodatkowo menopur i wychodowalam 12 jajeczek z czego 12 było dojrzałych...
                        POWODZENIA!
                        • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 13:39
                          ms_kitka
                          dzieki za odpowiedz smile Ja Menopur dostaje w duzych opakowaniach. Dwie strzykawki rozpuszczalnika daje si do fiolki z proszkiem i preparat gotowy. Tylko nabieram w male strzykawki taka ilosc jaka jest na rozpisce. Ostatnio mialam konska dawke, bo az 450!
                          Ja mam dostac tylko Menopur i Gonal. Na liscie byly jeszcze: Ovitrelle ( to na owulacje) i Lutinus ( wiadomo). Nie wiem jeszcze dokladnie jak i ile bede tego wszystkiego brac, rozpiske pewnie dostene w przyszlym tyg.
                          A jaki jest u Ciebie problem? Tez niskie AMH? To bylo Twoje pierwsze podejscie?
                        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 13:43
                          Hej laski!
                          Jestem juz po pierwszym USG i mam 5 pęcherzyków. W prawym 3 po 14, i dwa po11 mm, a w lewym 2 po 9mm. Mam nadzieje, ze będą rowno rosły. Od jutra gonal 225 i wieczorem pierwszy raz cetritide. Obacze co to za cudo-jakie bolesnewink, ponieważ nigdy nie miałam.
                          Pytalam czy scratching mógł skrócić cykl,wiec prawie niemożliwe, ze nie (biorąc pod uwagę, ze ciało i hormony mogą różne działać). Co do endometrium i mojej pol dnia@, to raczej nie ma to wpływu, patrzą tez, ze ,@wczesniej była długa i dość obfita. niestety była nowa doktor, spytalam ja, ale na pewno jak będzie jedna z moich ulubionych,nto spytam jeszcze raz.
                          Karolilka, menopur jest produkowany z moczu, a finał syntetycznie. Doktor mówiła, ze na gonal kobiety lepiej reagują. W poniedziałek kolejne USG.
                          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 13:52
                            gomi23
                            ale super nowiny smile W sumie masz 7 pecherzykow? Oby te mniejsze nadgonily smile
                            Jeszcze niech w kazdej jest komoreczka smile To i sniezynek sie doczekasz!!! Rewelacja!!!
                            No to jak mi polacza oba te leki to bedzie niezle jajkobranie, hehe smile Po Menopurze zawsze mialam 4 komoreczki smile
                            Trzymam kciuki gomi smile
                            • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 13:58
                              Gomi tez trzymam kciuki!

Dziewczyny a przy okazji podpowiedzcie... Może tak być że wszystkie pecherzyki beda pelne albo co gorsza wszystkie to wydmuszki??
                              To się okaże dopiero jak je wyciągają?? smile

Uff... Jak to dobrze ze jestem tu prawie anonimowo, mogę do woli pytań zadawać nie martwiąc się ze są głupie wink
                              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 14:05
                                dafik00
                                nie ma glupich pytan! Kto pyta nie bladz, hehe smile
                                a co do pecherzykow... Na dwoje babka wrozyla smile Moga byc pelne, ale nie musza sad Niektore komorki sa niedojrzale, inne za bardzo dojrzale... sad Czysta loteria sad
                                Mierzy sie poziom estradiolu we krwi. Wynik pozwala lekarzom oszacowac ile moze byc komorek.
                                • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 14:15
                                  Karolilka
                                  Źle napisała, mam w sumie5, w prawym 3 i w lewym 2. Lewy jajnik mi średnio pracuje,, nie lubi się przełączaćsad ale to i tak dobrze, zwłaszcza, ze zaczynała z clo.teraz żeby rosły równo...
                                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 14:31
                                    gomi23

Moj lewy jajnik tez jest jakis taki leniwy crying Glownie to prawy daje jajka smile

Ja w ostatnim podejsciu mialam jeden pecherzyk dominujacy. Mial prawie 4 cm! Lekarka uwaza, ze to przez niego reszta nie rosla rownomiernie sad Dlatego tak bardzo chcialam brac estrofem w cyklu poprzedzajacym. No ale szwedzkie glowy sie nie zgodzily sad Nie znaja tej metody sad W pierwszych dwoch stymulacjach wszystkie pecherzyki byly podobnej wielkosci, i za kazdym razem bralam estrofem od 20 dnia cyklu poprzedzajacego wlasciwa stymulacje. Ten estrofem podobno wplywa tez na jakosc komorek.
                                    Czekam na rozpiske z lekami i dawkowaniem z kliniki. I jak juz dostane, to bede chciala sie skonsultowac z moim lekarzem w PL. Chce znac jego zdanie smile
                                    Oj... ja tez juz bym chciala sie kluc!
                                    • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 17:50
                                      Karolilka
                                      Jeszcze się naklujesz w tym cyklu co przyjdzie! Mnie zaczęła bolc glowa, zatoki zapchane, leże i konamsad
                                      • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 17:52
                                        gomi23
                                        czyli powtorka z kwietnia sad Ja tez za kazdym razem sie czuje jakbym byla przeziebiona sad
                                        Znam to kochana i wspolczuje sad
                                        Trzymaj sie! Bedzie dobrze!
                                        • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 18:58
                                          Dziewczyny, ktora tebletke wziac?Muszę wziąć prochami bo nie wytrzymać. Co lepiej tzn. Najmniej szkodliwy: ibuprom, aspiryna czy paracetamol?
                                          • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 19:22
                                            paracetamol
                                            • utropek10 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 21:13
                                              karolilka80 A wiesz kiedy mniej więcej zaczniesz się kłuć ? bo ja 31 maja zaczynam wink a 80 to twój rocznik ?
                                              • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 21:30
                                                utropek10
                                                ja czekam na @. Powinnam dostac pod koniec maja, cos ok 29-30. Zastrzyki mam zaczac 2-3 dc. Wiec jakos na przelomie miesiaca smile Pewnie bedziemy szly jajnik w jajnik, hehe smile Juz sie doczekac nie moge smile
                                                A 80 to moj rocznik. W lipcu 34 mi stuknie sad Jeju jak ten czas leci sad
                                                • utropek10 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 22:05
                                                  karolilka ja super wink ja jestem 79 35 lat w pażdzierniku więc pewnie nie podadzą mi dwóch zarodków crying a zawsze to większa szansa , ale ja się modlę żeby było jak najwięcej komórek bo za 1 razem skończyło się na 4 choć na 1 usg było 17 ale nie rosły równo niestety crying może teraz będzie lepiej
                                                  • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 22:10
                                                    Utropku, a jak to wyglada w PL, od jakiego wieku decyduja sie na transfer dwoch zarodkow?
                                                  • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 22:12
                                                    @Utropek, a jak to jest? Jeśli urosnie 17 ale tylko 4 dojrzeja w pełni znaczy tylko te 4 wyciągną??
                                                    A co z pozostałymi?
                                                    Co jeśli po kilku dniach jeszcze kilka nowych dojrzeje? Mozna je zaatakowac w łóżku?
                                                    Jestem zielona w temacie...
                                                  • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 22:42
                                                    wiesz co Dafiku, nie wiem dokladnie jak sie to dzieje, ale u mnie pobrali mi wzystkie, o jeden wiecej niz naliczyli przed punkcja na usg.. Mialam ich 23. Nie wiem, czy byly wszystkie dojrzale ani czy ktorys z nich nie byl wydmuszka, ile sie dokladnie zaplodnilo, ale wiem, ze zamrozonych mialam 13 ovocytow. Zadzwoniono do mnie tylko 3 dni po punkcji, zeby poinformowac ze jest 13 mrozakow. 8 typu 1 i 5 typu 2 (inne oznaczenia sa tutaj niz w Pl)
                                                  • ariana83 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 22:45
                                                    a co do ataku w lozku - mi nakazano wstrzemiezliwosc po transferze smile Mysle, ze po punkcji Ci tez zabronia. Jak bylo u was dziewczyny?
                                                  • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 22:58
                                                    Niewiarygodne jakie to wszystko jest skomplikowane! I pomyśleć ze większość matek nie ma bladego pojęcia jakie mechanizmy musiały zajść żeby doszło do zaplodnienia!

Dziś jestem po czwartym zastrzyku ganapeptylu i bol głowy jest niemożliwy do wytrzymania. Przeczytalam raz jeszcze "możliwe działania niepożądane" - mam wszystkie...
                                                  • karolilka80 Re: in vitro czerwiec 2014 15.05.14, 23:23
                                                    dafik00
                                                    ja po gonapeptylu mialam mega bole glowy. No i jeszcze plamilam strasznie sad Normalnie druga @. Na szczescie endo bylo grube i za duzo go nie stracilam.
                                                  • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 16.05.14, 07:14
                                                    Karolilka, napisz prosze czy bralas na bol glowy jakieś prochy? Myslalam że po nocy ból trochę zejdzie ale jest dramat a do pracy iść trzeba i tej głowy używać!
                                                    Mogę coś łyknac? Czy na tym etapie wzięcie tabletek może mieć wpływ na później powstające pęcherzyki?

Thank God it's friday!!!
                                                  • gomi23 Re: in vitro czerwiec 2014 16.05.14, 10:17
                                                    Dafik
                                                    Ja wczoraj myslalam, ze przez bol głowy zejde... Skończyło się wypluwaniem zawartości zoladeczka nad klopkiem. Karolilka napisała, ze paracetamol. Wczoraj wzielam, można go brać rowniezw ciąży- wiec pomyslalam, ze najmniej szkodliwy. Bralam go w jednej i drugiej ciazy, bo zaraz na poczatku jakoś w5-6 tyg.miałam takie 3 dniowe bóle, ze nawet paracetamol nie pomagał. Umnie jeszcze krzywa przegroda nosowa, zakrętów w niej jak na polskich drogach, a stymulacja nasila te objawy. Mam jeszcze tam polipy i torbiele, a nie zdziwilabym się jak i endometrioze!weź prochami, zagrys czymś, by szybciej działała! Wieczorem biorę cetritide, a tam tez skutek uboczn- bol głowy!!! O Jezu....
                                                  • dafik00 Re: in vitro czerwiec 2014 16.05.14, 10:25
                                                    Dzięki Gomi za odpowiedz bo siedze za biurkiem i płacze z bólu. Doszedł ból ucha...
                                                    Wyszperalam w służbowej apteczce paracetamol, zaraz łykne tylko cos zjem bo przez ból jestem ciągle na czczo.

Przy okazji zapytam lekarza czy te skutki uboczne można czymś łagodzić, bo jak będę się łapać na wszystkie "możliwe dzialania nieporządane" to długo nie pociągnę...