Dodaj do ulubionych

test na tolerancję glukozy

16.11.05, 07:59
Kiedy zlecane jest zrobienie tego testu i jak mam go wykonać.
Mój lekarz na ostatniej wizycie coś mi tłumaczył, ale nie wszystko
zapamiętałam, pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • pyrtek3 Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 08:37
      Witam,wyglada to tak ze idziesz na czczo na badania pobieraja ci krew na cukier
      po czym daja ci glukoze( llleeee) i po godzinie znowu ci pobieraja krew. Przez
      ten czas nie mozesz nic zjesc ani pic nawet mineralnej. Ja robilam ten test
      dokladnie nie pamietam,ale napewno przed 6 miesiacem. Pozdrawiam
      • amelia_s Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:38
        Ta glukoza jest strasznie słodka i mi lekarz zalecił wciśnięcie połowy cytryny
        i wypiłam bez problemu, a nie ma to wpływu na wynik badania.
    • lalisia78 Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:43
      najczesciej wykonuje sie go miedzy 24-28 tc. Niektorzy robia wczesniej ale tak
      od 20 tyg ja mialam w 23 tc. Nie jest to najlepsze nawet z ta cytryna najlepiej
      nie przerywac picja jak juz sie do ust dostawi bo puzniej jest problem z
      wypiciem reszty
    • patysiak Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:45
      test na tolerancje glukozy robi sie miedzy 24 a 28 tygodniem. to zadne straszne
      badanie, choc rzeczywiscie pol szklanki wody z rozpuszczonym cukrem (50 gr
      glukozy) to nie kakao czy soczek marchwiowy smile poza tym masz zwykle pobranie
      krwi. dwa. w odstepnie godziny od siebie. jesli wyjdzie ci w tym badaniu ze
      masz brak toleracji - czyli przekroczona bedzie norma cukru we krwi (powyzej
      140), badanie jest powtarzane. pijesz wtedy tez pol szklanki wody ale z 75 gr
      glukozy. duzo slodszesmile i masz dwa pobrania krwi jak przy 50 gr. przed wypiciem
      (na czczo) a potem dwie godziny po wypiciu.polowa z ciezarnych ktorej wyszedl
      brak tolerancji na 50 gr glukozy, ma tolerancje przy 75 gr. to oznacza ze twoj
      organizm jednak potrafi wyprodukowac odpowiednia dawke insuliny i nie musisz
      sie niczym martwic. jesli jednak wyjdzie ze masz brak tolerancji, przechodzisz
      na diete, dosatjesz glukometr i do rozwiazania jestes pod opieka dietetyka z
      poradni do ktorej skieruje cie twoj lekarz prowadzacy. nie martw sie za
      wczasu smile
      • kokons Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:53
        patysiak wszystko swietnie opisala wiec dodam tylko, ze wazne jest by zglosic
        sie w przychodni przynajmniej godzine przed zamknieciem labolarotorium, bo musi
        byc czas na wykonanie dwoch testow w odstepie godziny. Wchodzisz bez kolejki,
        zeby caly proces przebiegal szybciej! W mojej przychodni trzeba bylo przyjsc z
        glukoza kupiona w aptece wiec albo dopytaj o to przed badaniem albo kup 50 gram
        glukozy - kosztuje grosze.
        Badanie nie jest smakowite ale da sie wypic ten napoj i bez cytryny (mnie
        pielegniarki nie pozwolily wcisnac, bo tak)... warto potem jednak przeplukac
        usta mineralna, zeby nie czuc przez godzine posmaku mikstury.
        Powodzenia)
    • eluk7 Re: test na tolerancję glukozy 17.11.05, 08:08
      Dzięki wszystkim za pomoc, glukozę właśnie kupiłam, przymierzam sie do pójścia
      do przychodni. Pozdrawiam
      • kwiatek-21 Re: test na tolerancję glukozy 17.11.05, 09:15
        ja mniałam wykonywane badanie w 23 tc i niestety przy obciązeniu 50g wynika
        mniałam 173 a po obciążeniu 75g najpierw 156 a potem 170 i niestety musze
        mierzyć sobie cukier i przestrzegaćdiety chociaz bardzo trudno ale nic dzidzia
        jest najważniejsza głowa do gory
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka