eluk7 16.11.05, 07:59 Kiedy zlecane jest zrobienie tego testu i jak mam go wykonać. Mój lekarz na ostatniej wizycie coś mi tłumaczył, ale nie wszystko zapamiętałam, pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyrtek3 Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 08:37 Witam,wyglada to tak ze idziesz na czczo na badania pobieraja ci krew na cukier po czym daja ci glukoze( llleeee) i po godzinie znowu ci pobieraja krew. Przez ten czas nie mozesz nic zjesc ani pic nawet mineralnej. Ja robilam ten test dokladnie nie pamietam,ale napewno przed 6 miesiacem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amelia_s Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:38 Ta glukoza jest strasznie słodka i mi lekarz zalecił wciśnięcie połowy cytryny i wypiłam bez problemu, a nie ma to wpływu na wynik badania. Odpowiedz Link Zgłoś
lalisia78 Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:43 najczesciej wykonuje sie go miedzy 24-28 tc. Niektorzy robia wczesniej ale tak od 20 tyg ja mialam w 23 tc. Nie jest to najlepsze nawet z ta cytryna najlepiej nie przerywac picja jak juz sie do ust dostawi bo puzniej jest problem z wypiciem reszty Odpowiedz Link Zgłoś
patysiak Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:45 test na tolerancje glukozy robi sie miedzy 24 a 28 tygodniem. to zadne straszne badanie, choc rzeczywiscie pol szklanki wody z rozpuszczonym cukrem (50 gr glukozy) to nie kakao czy soczek marchwiowy poza tym masz zwykle pobranie krwi. dwa. w odstepnie godziny od siebie. jesli wyjdzie ci w tym badaniu ze masz brak toleracji - czyli przekroczona bedzie norma cukru we krwi (powyzej 140), badanie jest powtarzane. pijesz wtedy tez pol szklanki wody ale z 75 gr glukozy. duzo slodsze i masz dwa pobrania krwi jak przy 50 gr. przed wypiciem (na czczo) a potem dwie godziny po wypiciu.polowa z ciezarnych ktorej wyszedl brak tolerancji na 50 gr glukozy, ma tolerancje przy 75 gr. to oznacza ze twoj organizm jednak potrafi wyprodukowac odpowiednia dawke insuliny i nie musisz sie niczym martwic. jesli jednak wyjdzie ze masz brak tolerancji, przechodzisz na diete, dosatjesz glukometr i do rozwiazania jestes pod opieka dietetyka z poradni do ktorej skieruje cie twoj lekarz prowadzacy. nie martw sie za wczasu Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: test na tolerancję glukozy 16.11.05, 09:53 patysiak wszystko swietnie opisala wiec dodam tylko, ze wazne jest by zglosic sie w przychodni przynajmniej godzine przed zamknieciem labolarotorium, bo musi byc czas na wykonanie dwoch testow w odstepie godziny. Wchodzisz bez kolejki, zeby caly proces przebiegal szybciej! W mojej przychodni trzeba bylo przyjsc z glukoza kupiona w aptece wiec albo dopytaj o to przed badaniem albo kup 50 gram glukozy - kosztuje grosze. Badanie nie jest smakowite ale da sie wypic ten napoj i bez cytryny (mnie pielegniarki nie pozwolily wcisnac, bo tak)... warto potem jednak przeplukac usta mineralna, zeby nie czuc przez godzine posmaku mikstury. Powodzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
eluk7 Re: test na tolerancję glukozy 17.11.05, 08:08 Dzięki wszystkim za pomoc, glukozę właśnie kupiłam, przymierzam sie do pójścia do przychodni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: test na tolerancję glukozy 17.11.05, 09:15 ja mniałam wykonywane badanie w 23 tc i niestety przy obciązeniu 50g wynika mniałam 173 a po obciążeniu 75g najpierw 156 a potem 170 i niestety musze mierzyć sobie cukier i przestrzegaćdiety chociaz bardzo trudno ale nic dzidzia jest najważniejsza głowa do gory Odpowiedz Link Zgłoś