Dodaj do ulubionych

tomografia komp., rezonans magnet., itp. a ciąża

16.11.05, 13:54
Czy w ciąży, w III trym. można wykonywać badania mózgu, czy naczyń mózgowych
typu tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny itp? Podobno nie są one
wskazane. Ale czy wobec tego można wykonać jakies inne badania, mogące pomóc
w postawieniu diagnozy odnośnie silnych bóli głowy i szyi, utrzymujących się
po 2-3 dni (występujących jeszcze PRZED ciążą)? Czy badanie EEG (podobno
najmniej inwazyjne) jest tu miarodajne?
Jeśli ktoś posiada taką wiedzę lub miał podobny problem, to z góry dziękuję
za odpowiedź.
Pozdr. Ysias smile
Obserwuj wątek
    • gonia28b Re: tomografia komp., rezonans magnet., itp. a ci 16.11.05, 14:22
      Na tego typu badania i tak kieruje Cię lekarz. I to on wiedząc, że jesteś w
      ciąży powinien skierować Cię na badanie, które nie zaszkodzi dziecku, a jeśli
      miałoby zaszkodzić, to zastosować odpowiednią ochronę.
      Ja miałam robione prześwietlenie prawego barku i byłam wtedy w 4 m-cu ciąży.
      Lekarz, u którego byłam prywatnie skierował mnie do szpitala na to
      prześwietlenie. W szpitalu musiałam podpisać chyba ze dwa papiery z moją zgodą
      na takowe badanie. Ramieniem ledwie mogłam ruszyć, bolało sakramencko, ale
      podpisać musiałam. Lewą ręką nie podpiszę się choćbym na rzęsach miała stanąć.
      Wykonano mi to prześwietlenie, miałam założoną specjalną osłonę ołowianą na
      brzuch.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • paycza Re: tomografia komp., rezonans magnet., itp. a ci 16.11.05, 19:35
      Witaj!
      Z tego co sie orientuje, tomografia jest absolutnie wykluczona. W tym badaniu
      dawka promieni rentgena jest wielokrotnie wyzsza, niz w zwyklym przeswietleniu.
      Ja mialam robiona tomografie klatki piersiowej jeszcze przed ciaza i kilka razy
      pytano sie mnie czy napewno nie jestem w ciazy. Takie jedo badanie, to jak 20
      zwyklych przeswietlen, poza tym stosuje sie kontrast dozylnie, ktory moze
      wywolac wstrzas - reakcje alergiczna. Rezonans magnetyczny jest bezpieczny i
      bardziej dokladny (szczegolnie w badaniu struktur mozgu, gorzej natomiast
      obrazuje kosci), ale niestety drozszy. EEG wykazuje niewiele, jest przydatne w
      przypadku wykrywania padaczki i znian ogniskowych, ale nic nie mowi o ich
      specyfice. Radze zapytac sie lekarza, a najlepiej zaczekac do konca ciazy. Aha!
      Moze te bole zwiazane sa z kregoslupem szyjnym, wynikaja ze zlej pozycji w
      trakcie snu, pracy, moze wypadl dysk? Zycze zdrowia. Anka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka