Dodaj do ulubionych

USG 4D uważajcie

02.12.05, 18:16
Odradzam robienie USG 4D na Krakowskim Przedmieściu w Wa-wie,
gabinet "ZDROWA". Ja tam byłam w 28TC i dowiedziałam się od lekarza
badającego, że moje dziecko ma wodogłowie. Mozecie sobie wyobrazić co czuje
wtedy matka. Tylko, że dziś moje maleństwo ma 4 miesiące i z żadnej strony
nie widać żeby miało wodogowie. A USG główki miało robione po porodzie już 2
razy i też nic nie wykazało.
Obserwuj wątek
    • apdutkiewicz Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 18:25
      Ja w ogóle odradzam robienie jakiegokolwiek usg w tym miejscu. Byłam tam w 30tc na trójwymiarowym. Dziecko się jeszcze nie przekręciło i usłyszałam, że już się nie przekręci, bo jest za duże. Że mam tylko 20% szans na zmianę położenia i będę miała poród posladkowy. Na dodatek dał mi książkę o połoznictwie, z której wynika iż czynnikami odpowiedzialnymi za takie położenie może być: wrodzona wada rozwojowa płodu, wielowodzie, wiotka macica, zwisający brzuch. Domyslacie się chyba, co czułam. Na szczęście tydzień po tym usg maluszek się przekręcił. dodatkowo jeszcze panu doktorowi przeszkadzały moje żebra i grube mięśnie (prawie wcale nie mam mięśni, nigdy nie wykazywałam nawet najmniejszej aktywności fizycznej ku zdziwieniu lekarza). Nie widział też serca i twarzy.
      • ewawojcicka Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 20:01
        U mojej nalbliższej przyjaciółki doktor Kulik też nie wykrył obustronnego
        rozszepu górnej wargi , a robił USG 2 razy.Wiecie co oni przezyli na
        porodówce....
      • an_ni Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 20:46
        rany !! mnie to samo spotkalo u Kulika - tez przeszkadzaly mu moje nazbyt
        rozwiniete miesnie brzucha - tez w zyciu nie cwiczylam !!! palant!
        ale zrobil super zdjecie 3D twarzy dziecka- tyle ze nie tylko po to idzie sie
        na USG
    • nemeth Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 20:50
      kurcze nie straszcie Byłam tam w 13 tc na usg genetycznym i wyszło wszystko
      super i pomiary i zdjęcia
      • casbkanka Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 21:35
        Leżałam na patolgii z pacjentką u której dziecka też zrobił ładne zdjęcie
        twarzy ale niestety nie wykrył wady serca u dziecka bo t.eż mu przeszkadzały
        żebra.Dziecko urodziło się w ciężkim stanie.Oburzające co ten człowiek wyprawia.
        • apdutkiewicz Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 21:48
          Dobrze, że 2 tygodnie po wizycie u niego byłam na usg 3d u Zwolińskiego - naprawdę dobrego specjalisty, bo po waszych wypowiedziach zaczęłabym się chyba bać.
    • marysiaglejt Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 21:46
      Miezkam na sałe w Danii i miałam niedawno konsultację u jedngo z profesorów
      króry przyjechał z Londynu , poniewaz podejzewano wadę rozwojową u mojego
      synka,i wiecie co mi powedział , że USG 3D 4D to tylko bajer do fotografii buzi
      dziecka i nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia,a USG do wykrycia wad robi
      się w 2 D na dobrym sprzęcie ponieważ jest lepsze diagnostycznie!
      • mirazz1 Re: USG 4D uważajcie 02.12.05, 21:53
        U mnie jak mnie strasznie wystraszył bo mu coś tam przeszkadzało , chyba
        łożysko to pobigagłam w te pędy do do sławnego Roszkowskiego i jak zobacył , że
        robił mi Kulik to powiedział że to konwał który nie ma pojęcia USG i że
        niestety nie wykrył bardzo dużo wad u zieci ponieważ skupia się na robieniu
        zdjęć buzi a nie na badaniu .
        • o_l_a3 Re: USG 4D uważajcie 03.12.05, 09:18
          a co sądzieicie o doktorze Makowskim? Jestem umówiona do niego na USG 3D...
          • an_ni Re: USG 4D uważajcie 03.12.05, 14:43
            o rany, mnostwo jest postow na temat Makowskiego, wlasciwie same pozytywne
            uzyj wyszukiwarki
          • alcarin Re: USG 4D uważajcie 09.12.05, 16:30
            Robilam usg polowkowe u dr Makowskiego na Luckiej. Wybralam wlasnie jego, bo
            kilka dziewczyn z tego forum polecilo go jako "fachmana". No i podobno sprzet
            tez dobry. W tym samym gabinecie bylam na usg w 13tc, ale akurat dr Makowski
            byl na jakims kilkudniowym sympozjum i zastepowal go dr Ziolo. Tez bylo ok -
            zmierzyl m.in. dlugosc kosci nosowej i przeziernosc karkowa. U jednego i
            drugiego usg trwalo ok 30 min + pozniej wpisywanie wynikow + nagranie plytki. W
            sumie jakies 45min w gabinecie. Dr makowski jest bardzo mily i ma poczucie
            humoru. Wszystkiemu przygladal sie z duza uwaga i skupieniem, ponownie dokonal
            pomiarow kosci nosowej i faldu karkowego, opowiadal co wlasnie oglada i mierzy
            (a mierzyl wszystkie obwody, dlugosci, sprawdzal przeplywy i droznosci, itp.) i
            mowil, ze ok (Boze, mam nadzieje, ze sie nie mylil). Powiedzial, ze bedzie
            dziewczynka, nawet w opisie usg stoi jak byk :"plod plci zenskiej", wiec chyba
            ma 100% pewnosci, skoro daje to na pismie smile
            Troche mnie nastraszylyscie tymi opowiesciami sad Najgorsze jest to, ze do
            lekarza chodze panstwowo (szpital brodnowski) i bylam tam raz na panstwoym usg -
            zgroza. Badanie trwalo 1 min. i ograniczylo sie do opisu "plod pojedynczy
            dlugosci 95mm" - to bylo badanie usg na przelomie 15 i 16tc. Co mozna zobaczyc
            w ciagu 1 min?? Nie zmierzono ani kosci nosowej, ani faldu karkowego. Wczesniej
            mialam tylko usg w 6tc stwierdzajace obecnosc ciazy (nie liczac prywatnego w
            13tc). Wynika z tego, ze do konca ciazy jestem skazana na prywatne usg (co nie
            jest takie zle, bo przynajmniej jest to niezla frajda - na panstwowym to nawet
            dzieciaczka mi nie pokazano).
      • irrcia Re: USG 4D uważajcie 03.12.05, 10:52
        To samo usłyszałam od lekarza tzn. że to jest tylko bajer, ale jak bardzo chcę,
        to mi zrobi (czyli nie to, że załował, że dam zarobić innemu wink))). I że wielu
        specjalistów diagnostykę robi tylko na 2D, mimo tego, że w gabinecie mają
        sprzęt do 3D, 4D.
    • goodbyekitty Re: USG 4D uważajcie 03.12.05, 14:23
      mnie w związku z USG 3d spotkała trochę mniej mrożąca krew w żyłach a właściwie
      całkiem zabawna historia.

wymyśliłam sobie, że USG połówkowe chciałabym 3d - bo bardziej zaawansowana
      technologia, bo czytałam posty dziewczyn, że lekarz badał dziecko bardzo
      dokładnie, bo chciałam zrobić dziadkom fajny prezent na święta smile zapytałam
      więc mojej lekarki prowadzącej kogo może mi polecić - wymieniła doktorów
      Roszkowskiego, Garwolińskiego i Osóbkę-Morawskiego jako uznawanych za
      najbardziej kompetentnych. zapisałam się na 3d do Garwolińskiego - nie byłam
      zdziwiona kiedy zaczął badanie 2d, bo słyszałam, że niektórzy lekarze wykonują
      częśc pomiarów w ten sposób a potem przełączają na 3d. powiedziałam, że
      przyszłam na przede wszystkim na 3d na co on zdziwiony odpowiedział, że nie
      robi takich badań! teraz to mi szczena opadła - ostatecznie poleciła go i moja
      doktor i wymieniały dziewczyny na forum a recepcjonistka bez słowa umówiła mnie
      do niego na 3d! byłam strasznie zawiedziona, bo USG 2d mam w prywatnej
      przychodni do której chodzę z pracy za fri. doktor zaczął mnie pocieszać, że 3d
      to tylko taki bajer dla rodziców, że wszystko jest ok z dzieckiem i dopiero
      wtedy zaczął mi je dokładnie pokazywać, wszystkie narządy, etc. (wcześniej
      zbadał je szybko i właściwie bez słowa). powiedział, żebym wyjaśniła sprawę na
      recepcji.

powiedziałam pani recepcjonistce, że wprowadzono mnie w błąd, że nie muszę
      płacić 200 zł za USG 2d bo mam prywatną opiekę medyczną w pracy i że czuję się
      oszukana. pani powiedziała, że zobaczą co mogą zrobić i oddzwonią do mnie.
      następnego dnia zadzwoniła, że w ramach rekompensaty zapraszają mnie na USG 3d
      do innego lekarza w wybranym terminie! uff.
    • amwaw Re: USG 4D uważajcie 03.12.05, 17:10
      Loozik, moja miała przepukline pępowinową prawdopodobnie z jakąś trisomią...
      Podobno
      Bo oczywiście dalsze badania tego nie potwierdziły, a dziecie urodziło się
      zdrowiutkie jak rybka.
      Pozdr
    • simonkapl Re: USG 4D uważajcie 03.12.05, 17:31
      Przerazajace jest to co piszecie!I ten dziad ciagle tam pracuje?
    • apple_pie_76 Re: USG 4D uważajcie 04.12.05, 19:19
      hej! ja miałam jedno usg 3d własnie u dr Kulika. Byłam zachwycona. Badanie
      trwało 45 min i facet skupiał się na analizie obrazów 2D, żeby porobić pomiary
      etc. Natomiast dał mi filka filmików na CD. Facet odpowiadał na moje pytania i
      wyjaśniał, co mierzy. Dodam, że Dr Kulika poleciła mi przyjaciółka, u której
      dziecka akurat znalazł coś niepokojącego i wysłał ją na konsultacje do
      specjalisty.
      Mam porównianie z USG z 7 tc, robionego w Luxmedzie przy Puławskiej, trwało 3
      min i koniec.
      • apdutkiewicz Re: USG 4D uważajcie 04.12.05, 22:22
        Też na początku byłam z niego zadowolona...
        • iga59 Re: USG 4D uważajcie 09.12.05, 14:56
          Jak pokazałam wynik USG od dr Kulika to moj gin powiedział, ze lekarz ten
          prawdobodobnie nawet nie pojecia o tym co robi. Używa terminologii ktorej nie
          powinien uzywac. A przyczyna jest bardzo prozaiczna, poprostu sprzet do
          wykonywania tego typu USG jest bardzo, bardzo drogi. Lekarze biorą go w leasing
          i zeby to sie zwrocilo to musi pracowac 24h na dobe. Wiec najprosciej
          powiedziec matce, ze cos jest nie tak, to wtedy napewno przyjdzie nasteony raz
          zeby sprawdzic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka