Dodaj do ulubionych

czy jest lekarstwo na mdłości???

13.04.06, 07:51
Chodzi o takie nieustanne, dokuczliwe mdłości. Właściwie non stop. To nie
jest tak, że można zwymiotować i jest spokój- te mdłości są CAŁY CZAS! Czy
ktoś tak ma?
Jakie są na to sposoby? Pomóżcie, proszę.... to pierwsze tygodnie ciąży.
Wymiękam już.
Obserwuj wątek
    • esse1 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 08:45
      Nie zazdroszczę... Też przez to przechodziłam. Rano jeszcze było jako-tako, z
      biegiem dnia coraz gorzej, pod wieczór wymioty, ale po nich nie było wcale
      lepiej. Niestety, nie mogę Cię pocieszyć - na mdłości nie ma uniwersalnej
      recepty. Czasem przy intensywnych wymiotach lekarz daje Torrecan, ale nie
      zawsze pomaga i mdłości nie powstrzymuje. Niektórzy mówia o sucharku zjedzonym
      przed wyjściem z łóżka, inni o herbatce z imbirem, komuś pomaga zapach natki...
      Możesz tylko popróbować, czy na Ciebie cos pozytywnie podziała. Obawiam się
      jednak, ze najlepszym sposobem jest jakoś to przetrwać... Ja byłam na
      zwolnieniu przez prawie 2 miesiące, bo nie byłam w stanie nic jesc i słabłam
      (ciśnienie 60/45). W domu łatwiej przeczekać, pracować się w takim stanie
      zwyczajnie się nie da. Przeważnie przechodzi ok. 12 tygodnia, czasem jednak
      trzyma dłużej - u mnie do 16. Chwilowe nawroty przez całą ciążę mogą się
      zdarzać. Na pocieszenie powiem, ze wg niektórych mdłości świadcza o wysokim
      poziomie hormonów podtrzymujących ciążę. Ja mimo fatalnego samopoczucia,
      schudnięcia o 5 kg i żywienia się odrobina mleka z płatkami, nie miałam
      najmniejszych kłopotów z dzieckiem.
      • bastet7 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 10:59
        Mi nic nie pomaga. Miałam nadzieje, ze z końcem I-go trymestru przejdzie, a
        tymczasem 15 tc. i bez zmian - mdłosci od rana do wieczora;-(((
    • mimix2 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 09:07
      polecam herbatke imbirowa
      • agnes3131 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 10:48
        Ja również- herbata imbirowa mi pomagała. I rano najpierw zjesć sucharka.
        Trzymaj sie!
        • hanna100 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 10:57
          mi pomagała tylko pepsi!!!
          powodzenia
    • olera24 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 11:06
      ja na takie mdłości i poranne wymioty dostalam torrecan, w czopkach!! jak
      popatrzyłam na to ustrojstwo to powiedzialam sobie w duchu, że w życiu tego nie
      wsadze sobie w ...smile no i w związku z tym non stop coś podgryzalam, a to
      paluszki, a to jabłuszka, czasem wypiłam cole bo ma wysoka zawartość cukru ( a
      podobno te nudności to przez spadek zawartości cukru we krwi) no i jakos
      przetrzymalam. Zapytaj może swojego prowadzącego na pewno doradzismile nie
      zazdroszcze, ale takie juz uroki tego stanu błogosławionegosmile) pozdrawiam
    • zuzaleczka Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 11:15
      właśnie,
      u mnie mdło.sci wywoływał nawet najmniejszy głód, więc cały czas cos jadłam
    • vasylkova Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 12:25
      Ja w 12 tc dostalam 3 zastrzyki z essentiale i jeszcze czegos przeciwwymiotnego - nie pamietam nazwy. Przeszlo od razu. A mdlosci mialam takie ze nie moglam nic jesc oprocz kefiru i pomaranczy.
      Najlepiej zapytaj lekarza, jesli domowe srodki Ci nie pomagaja.
      • kasiak37 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 12:42
        ponoc pomaga szklanka zimnego mleka rano przed wstaniem z lozka.ja nie mam
        odwagi bo nie moge patrzec na mleko.jestem w 9 tc.
        • kundzia1 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 12:56
          mi pomaga woda gazowana/bo sie odbija/ i guma orbit zielona-innej nie toleruje/
          jestem w 12 tc i narazie nie przechodzi.lekarze proponuja jesc male a czeste
          posilki.Jakos przeleca Ci te tygodnie ..Pozdrawiam
          • bastet7 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 13:01
            Tak, ja też pije wodę lekko gazowaną i jest trochę lepiej. Inna sprawa, że na
            pozostałe napoje nie mogę patrzećwink))
            • zonaola Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 13:18
              ostatnio trafiła mi w ręce amerykańska gazeta dla "ciężarnych" i od razu wpadł
              mi w oko pewna reklama, a mianowicie lizaków, które niwelują skutki porannych
              mdłości i im zapobiegają. Gdyby ktoś był zainteresowany to moge sprawdzić nazwę
              tego specyfiku. A tak nawiasem pisząc to wyglądały całkiem apetycznie.
              Pozdrawiam!
    • aborka Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 13:29
      jedyne co mi pomogło na mdłości to ..... zwymiotowanie. Po tym zjadłam po raz pierszy coś z apetytem i bez obrzydzenia. No ale to zdażyło mi sie tylko jedem raz w pierszej ciązy. Mnie tez mdliło od samego rana z głodu a potem na mysl o jedzeniu które musze sobie zrobic zeby mnie nie mdliło. Potem kulminacja jak sobie robiłam bo kazde jedzenie bardzo mi śmierdziało nie mówiąc juz o lodówce, śmietniku czy zmywarce. No a na koncu mdliło mnie po jedzeniu. Nawet jak sobie w pracy wode popoijałam drobnymi łykami to tez. Ale na szeczeście przeszło przed koncem 3 miesc. No i nie wymiotowałam.
      • kwb4 Re: czy jest lekarstwo na mdłości??? 13.04.06, 13:34
        mi pomagały migdały
    • zebra12 Mam ten sam problem! 13.04.06, 14:50
      Jestem w 6 tygodniu i już mam dosć. W aptece mi polecono Rennie. Sprawdzałam i
      rzeczywiscie można w ciąży. Czekam na kryzysowe mdłości i wezmę. Wczoraj kupiłam
      Kupię też tą herbatkę imbirową.
      • polococta76 Re: Mam ten sam problem! 13.04.06, 15:01
        Ja mam tak samo!

Powoli chyba przechodzi, bo wrócił mi apetyt i mdłości jest mniej, ale przez 4
        tygodnie chodziłam jak zombie!
        Lekarz przepisał mi Diphergan, nic nie pomagał.
        Sucharki, mleko itp tez nie- po prostu musiałam swoje "przeleżakowac" obejmując
        muszlę klozetową smile
        Teraz patrzę na to weselej, bo mdłości powoli mijaja, dziś zajadam na obiad
        ziemniaczki i sledzie w śmietanie, więc chyba jest OK?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka