Dodaj do ulubionych

pierwsza wizyta

02.12.06, 15:51
Witam wszystkie przyszłe i nietylko mamusie. jestem tu pierwszy raz i stą
moje pytanie:Kiedy udać się na pierwszą wizytę i czego po niej oczekiwać?
Proszę o odpwiedz.
Obserwuj wątek
    • prralinna Re: pierwsza wizyta 02.12.06, 16:05
      radze umowic sie na pierwsza wizyte jak tylko pojawia sie dwa paseczkismile)
      lekarz potwierdzi ciąże zapisze na kolejna wizyte i co najwazniejsze powie co
      robic, a czego nie, co jesc, aczego nie itp...
      pierwszy trymestr jest najwazniejszy dla zdrowia dzidzusia i musisz naprawde o
      siebie dbac..
      niezapomnij tez o kwasie foliowym-to podstawasmile)
    • akte2 Re: pierwsza wizyta 02.12.06, 16:28
      zastanawiałam się czy wizyta w 4 - 5 ygodniu ma sens, czy lekarz bada wtedy
      ginekologicznie,czy robi usg??
    • constanza1 Re: pierwsza wizyta 02.12.06, 16:57
      Witaj,
      u mnie jutro zacznie się 6 tydzień i co prawda bardzo się niecierpliwię,
      wstrzymam się jednak z wizytą u gina do 8 tyg., bo chcę mieć pewność, że na usg
      lekarz będzie mógł zobaczyć bijące serduszko. Co prawda dziewczyny piszą, że
      już w 6 tc widziały to cudeńko, ale znam też takie, które zostały odesłane na
      kolejną wizytę, bo nie można było stwierdzić bicia serca dziecka. Ja chcę sobie
      oszczędzić stresów i wolę troszkę poczekać. Pewnie jeśli zdarzy się coś
      niepokojącego (jakieś plamienia nie daj boże) pobiegnę od razu. Póki co biorę
      kwas foliowy i czekam - czas biegnie o tyle szybko, że duuuużo sypiam ostatniosmile
      podrawiam
      constanza
    • elza78 Re: pierwsza wizyta 02.12.06, 17:03
      ja ide w szostym tygodniu to moja druga ciaza pierwsza byla podtrzymywana stad
      kiedy zadzwonilam do poloznej kazala mi sie zglosic od razu zbey nie bylo
      problemow.
      zwykle na pierwszej wizycie lekarz potwierdza ciaze waza cie, robia cytologie
      jesli nei byla robiona przed zajsciem wypisuja skierowania na morfologie krwi i
      cukier na czczo i tyle...
      nastepna wizyta w 12 tygodniu wink
      aa na pierwszej wizycie nie wyrabiaja karty ciazy
      • angorek Re: pierwsza wizyta 02.12.06, 17:24
        przede wszystkim powinnaś poszukać lekarza, do którego chciałabyś chodzić przez
        całą ciążę. Ja miałam trochę z tym problemów i w końcu dopiero w 4 miesiącu
        trafiłam do tego, z którego jestem naprawdę bardzo zadowolona. Poprzedni był
        jedną wielką pomyłką. Przede wszystkim lekarz powinien skierować Cię na badania
        i ewentualnie poinformować, które warto zrobić, a nie są refundowane (zwróć
        uwagę na zbadanie toksoplazmozy, jeśli wyjdzie, że nie chorowałaś ważne jest
        przestrzeganie pewnych reguł w diecie). Zrobienie cytologii, robienie badań
        ogólnych morfologia i mocz przy każdej wizycie, badanie ciśnienia. Odpowiadanie
        na Twoje pytania. Ja trafiłam do przychodni (fakt, że prywatna, ale tak to u
        nas wygląda), gdzie przed każdą wizytą u ginekologa jest spotkanie z położną.
        Sprawdza wyniki, jeśli coś jest nie tak, to doradza np jakąś dietę, za każdym
        razem możesz posłuchać serduszka dzidzisia. Po 32 tyg. robione jest ktg.
        Pozdrawiam i życzę powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka