Dodaj do ulubionych

cc na życzenie

19.12.06, 15:57
witam,czy ktos zna szpitale/ ginekologów,którzy zgodzą sie zrobic cc na
życzenie?interesuja mnie okolice katowic,krakowa. Z góry dziękuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: cc na życzenie 19.12.06, 16:20
      Ale pytasz o prywatne kliniki?
      Bo w państwowych szpitalach nie ma czegoś takiego jak cesarka na życzenie i nie
      ma na to cennika.
      Jeśli chcesz w państwowym szpitalu to,to nazywa się łapówką.
      A to zalicza się do kodeksu karnego i kwalifikowane jest jako przestępstwo oraz
      fałszowanie dokumentacji medyczenj również.
      Pzdr.Gosia
      • nelly11 Re: cc na życzenie 19.12.06, 20:25
        alez droga gosiu autorka postu nie prosiła cie o porade prawną i kodekas
        postepowania karnego..wszycy rozumiemy ze akurat zdałas egzamin z kpk ale to
        nie to forum;
        • malgosiek2 Re: do nelly11 19.12.06, 21:04
          Nie interesuje mnie czy pytała o poradę prawną tylko uświadomiłam tudzież
          przypomniałam,że nie ma czegoś takiego jak c.c. na życzenie gwoli ścisłości i
          skutki dania ew.łapówki.
          Pzdr.Gosia
          • big__mama Re: do nelly11 19.12.06, 21:08
            Sratatata. Tak jakbyś nagle spadła z księżyca i nie wiedziała w jakich realiach
            żyjemy. Pokaż mi takiego co dał łapówką lekarzowi i poniósł karę smile
            Pozdrawiam
            bm
          • nelly11 Re: do nelly11 19.12.06, 21:39
            otoz droga gosiu!!! uswiadamiam ci tudziez przypominam ze jest cc na zyczenie
            tylko trzeba wiedziec jak sobie tego zyczyc, jeli wejdziesz do doktora z
            kazusem na temat łapówek to pan doktor pewnie skieruje cie do ministra ziobry
            ale jak odpowiednio zazyczysz sobie cesarke nie tylko w klinice prywatnej
            bedziesz ja miec. wiec z taka rada prosze sie udac do autorki postu zostawiwszy
            wpierw w domu prawnicza wiedzewink))))
      • syska241 Re: cc na życzenie 22.12.06, 20:33
        moje pytanie brzmiało jednoznacznie i dziekuje z gory za wszelkie moralia,masz
        chyba problem z rozumieniem pytan,pozdrawiam
      • kekoa2 Re: cc na życzenie 24.12.06, 12:53
        tylko dla takich nawiedzonych ciotek-klotek jak ty.buhaha
      • yola13 do małgosiek2 25.12.06, 19:31
        w kazdym szpitalu jest cos takiego jak cennik usług, bo czasami korzystaja z
        niego np. osoby nieubezpieczone i zawsze mozesz dostac na usługe Fakture VAT,
        wiec przestan za przeproszeniem opowiadac bzdury
    • malgosiek2 Re: cc na życzenie 19.12.06, 16:42
      Link do prywatnego forum "Cesarskie cięcie"
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13344
    • melka_x Re: cc na życzenie 19.12.06, 16:55
      Wbrew powszechnemu przekonaniu w prywatnych klinikach formalnie (zaznaczam:
      formalnie) również nie ma cc na życzenie. W pratyce większość cięc jest na
      życzenie, ale albo wynika to z bardzo szerokiego traktowania wględnych wskazań,
      albo również fałszuje się dokumentację (wpisując np. nieprawidłowe ułożenie
      płodu). Tak gwoli informacji, bez oceny.
      • 1diavola Re: cc na życzenie 19.12.06, 19:21
        Potwierdzam. Nie ma w Polsce czegoś takiego jak cc na życzenie. Lekarze biorąc
        za to łapówki, po prostu naciągają wskazania. Piszą, że akcja porodowa uległa
        osłabieniu, tętno spadało, brak skurczy itp, itd. Pozdrawiam
      • laminja Re: cc na życzenie 19.12.06, 21:04
        tak, ale w klinice prywatnej się za to płaci oficjalnie - bez korumpowania
        lekarzy, to co oni wpisują w dokumenty jest ich sprawą, bo to pacjent pokrywa
        wszystkie koszty. W szpitalu państowym płacenie za cc wykonane na podstawie
        fikcyjnych wskazań jest nie tylko łapówkarstwem, bo ten lekarz się ze szpitalem
        zarobkiem nie dzieli, a korzysta ze szpitalnego sprzętu i do
        operacji "wykorzystuje" też personel medyczny (drugiego operatora,
        anestezjologa, instrumentariuszy, itd.) który przeważnie nic z tego nie ma...
        No i potem się dziwimy, że personel medyczny jest zarobiony, a szpitale toną w
        długach smile)
        • judyta50 Re: cc na życzenie 20.12.06, 18:54
          A do psn jedziesz ze swoim fotelem, strzykawką, gazą i czekiem dla lekarza?
          Koszty cc są niewiele większe od psn. Jeżeli szpitale nielegalnie biorą od was
          kasę za zzo, to czemu nie zalegalizować opłat za cc. Choć są w Wawie szpitale,
          które cc mają w oficjalnym cenniku, trzeba tylko umieć rozmawiać. A malgosiek 2
          jest nudna z tymi swoimi wtrąceniami nie na temat. Wszystkie już znamy Twoje
          stanowisko i dziękujemy za rady.
          • melka_x Re: cc na życzenie 21.12.06, 12:53
            Koszty cc są dużo wyższe niż psn. Choćby dlatego, że przy cc musi być aż 3
            lekarzy, dwóch położników i anestezjolog (czasem z asystą), w większości
            szpitali również 2 położne i dlatego, że najczęściej kobiety po cc zostają
            nieco dłużej w szpitalu, a każda doba to konkretne pieniądze (nie rozwodząc się
            już nad tym, że same narzekacie, że na oddziałach położniczych brakuje miejsc).

Szpitale nie biorą nielegalnie pieniędzy za zzo przy psn. Zzo jest refundowane
            tylko przy wskazaniach (to czy mnie się to podoba i czy na ile te wskazania
            pozwalają na uznaniowość decydującego, a więc są korupcjogenne to inna sprawa).
            Sama - mimo, że ja wolałabym rodzić sn - nie mam nic przeciw cc na życzenie,
            uważam, że kobieta powinna mieć prawo wyboru. Ale niech to będzie w prywatnych
            klinikach, gdzie pacjentka pokrywa koszt cięcia do którego nie ma wskazań.
            • angelangel Re: cc na życzenie 21.12.06, 14:49
              Wszystko pieknie, ale ILE OSOB STAC na CC w klinice prywatnej?
              Tak wiec - czyzby wybor pozostawiamy osobom przy kasie? Cos tu nie gra.

• julka_79 Re: cc na życzenie 21.12.06, 22:14
                Wróćmy Kochane do pierwotnego pytania,a nie walczycie z wiatrakami i mowicie co
                dobre,a co nie,co wg prawa a co nie....
                Pytanie zostalo postawione konkretnie-gdzie i za ile,ew.u kogo,a reszte niech
                se kazdy zachowa dla siebie.Nie osądzajmy tego czy owego....
                • laminja Re: cc na życzenie 22.12.06, 00:09
                  W Warszawie CM Damiana, koszt 7000-8000zł. Klinika Iatros, koszt około 5000zł.
                  Nazwiska lekarzy są na stronach internetowych klinik.
                  • magda7410 Re: cc na życzenie 25.12.06, 18:11
                    Ja uważam,że każdy ma prawo wyboru, co do sposobu przyjścia na świat upragnionego maluszka- nawet moja ginekolog powiedziała,ze nawyżej do karmienia piersią spróbuje mnie kiedyś przekonać, choć wątpię,ze jej sie uda.
                    Mam teraz 32 lata, ciąże planuję gdzieś za 3 lata i wiem,ze nic innego,jak cesarskie cięcie nie wchodzi w grę. Mimo, iż mieszkam pod Poznaniem, jeśli do tego czasu, nie pojawi się jakaś klinika w tym mieście, to wybiorę albo Damiana albo Iatros w Warszawie ( strony internowe zawierają info nt cen, oferty i możliwości kontaktu, w innych miastach niestety nie znam). Nie twierdzę,że 7 tys., to dla mnie mało,ale gdyby nie był nas na to stać, wolałabym zrezygnować z posiadania dziecka w ogóle. Być może mój pogląd jest kontrowersyjny,ale ma się jedno życie, i nie po to by postępować, tak ja inni uważają.
                    pozdrawiam,
                    • yola13 do magda7410 25.12.06, 19:46
                      popieram Cię, przegladałam wiele stron prywatnych klinik, mieszkam na Śląsku,
                      najblizej mnie jest Eskulap w Bielsku Białej i Krakowskie Ujastek, Spes i
                      Femina, ale najlepiej wyposazonym szpitalem z tych wszystkich jest Centrum
                      Medyczne Damiana , jak na prywatna klinikę naprawde ma bardzo dobre zaplecze,
                      chyba zaczne zbierać pieniążki
              • melka_x Re: cc na życzenie 22.12.06, 09:17
                > Wszystko pieknie, ale ILE OSOB STAC na CC w klinice prywatnej?
                > Tak wiec - czyzby wybor pozostawiamy osobom przy kasie? Cos tu nie gra.

A cc bez wskazań na koszt innych płatników składek jest uczciwe? Jeśli ktoś
                życzy sobie mieć zabieg czy operację do której nie ma medycznych wskazań to
                jego wybór, ja tego w najmniejszym stopniu nie oceniam, dopóki nie wyciąga się
                na to kasy między innymi ode mnie. Szczególnie w sytuacji gdy na tyle rzeczy w
                szpitalach brakuje, gdy brakuje inkubatorów, gdy szpitale odsyłają między sobą
                rodzące, gdy ludzie czekają na badania mogące uratować ich życie wiele
                miesięcy, a czasem i dłużej.
            • 1diavola Re: cc na życzenie 22.12.06, 06:12
              Nie wiem gdzie wyczytałaś o takim składzie. Przy cc, w których uczestniczyłam
              wystarczy 2 lekarzy położników, a trzeci to sobie może tylko popatrzeć, bo nie
              ma już nic do roboty. Oprócz tego anestezjolog i siostra instrumentariuszka.
              Położne są niepotrzebne. One zajmują się tylko psn. Pod koniec wzywany jest
              pediatra, który mierzy, waży i zabiera dziecko na oddział noworodkowy. Już nie
              wymyślajmy sztucznego tłumu przy cesarkach, tylko po to, żeby post był bardziej
              przekonujący czytelniczki! A co do pobytów, to prawda, że po cc wychodzą w 4
              dobie, ą po psn w 3. Ale często mamy po psn muszą zostać dłużej, bo dziecko ma
              wysoką bilirubinę i musi przejść cykl naświetlań. Także różnie to jest z
              długością pobytów.
              • margo_kozak diavola 22.12.06, 06:29
                a po cesarce to dziecko nie jest narazone na zoltaczke????? i kto tu teraz
                naciaga swoj post?
              • malgosiek2 Re: cc na życzenie 22.12.06, 09:23
                1diavola o ile mnie wiadomo jest położna,która przychodzi do/po noworodka i
                jest to położna na dyżurze na sali porodowej.
                Więc nie pisz,ze nie ma położnej i jest tylko do psn.
                Pzdr.Gosia
              • melka_x Re: cc na życzenie 22.12.06, 09:23
                > Nie wiem gdzie wyczytałaś o takim składzie.

Nigdzie nie wyczytałam, z własnego doświadczenia, mam za sobą 2 cc (wskazania).

> Przy cc, w których uczestniczyłam
                > wystarczy 2 lekarzy położników, a trzeci to sobie może tylko popatrzeć, bo
                > nie ma już nic do roboty. Oprócz tego anestezjolog

Anestozjolog też jest lekarzem. Podsumujmy: 2 położników + anestezjolog = 3
                lekarzy.

> A co do pobytów, to prawda, że po cc wychodzą w 4
                > dobie, po psn w 3. Ale często mamy po psn muszą zostać dłużej, bo dziecko
                > ma wysoką bilirubinę i musi przejść cykl naświetlań.

Dzieci po cc też przechodzą żółtaczkę. Oczywiście są wyjątki, ale średnio pobyt
                kobiety i jej dziecka po cc trwa dłużej.
              • laminja Re: cc na życzenie 22.12.06, 12:52
                było jasno napisane, że w cc musi uczestniczyć 3 lekarzy (dwóch położników i
                anestezjolog).

Różnie jest z długością pobytów tak samo po porodzie sn jak i cc - każdy pobyt
                może się przedłużyć nie tylko z powodu żółtaczki. Natomiast nie da się ukryć,
                że pobyt po operacji wymaga nieco dłuższej hospitalizacji.
          • laminja Re: cc na życzenie 22.12.06, 00:06
            Melka już w zasadzie napisała to co chciałam Ci odpowiedzieć... Dotam tylko, że
            po porodzie sn kobieta może wyjść do domu w 2 dobie, a po cc dopiero w 4. To
            też są dodatkowe koszty.

W każdym szpitalu można dostać zzo za darmo, ale muszą być wskazania medyczne
            uznawane przez NFZ, bo to on za to płaci.

Cenniki nieoficjalny = łapówkarsto, a to jak już pisałam jest przestępstwem,
            nie tylko ze względu na przyjmowanie korzyści majątkowych, ale również za
            sprawą fałszowania dokumentacji medycznej - bo tak to się właśnie załatwia smile
            • yola13 Wskazania do ZZO- chyba pęknę ze smiechu 25.12.06, 19:50
              i co moze to NFZ bedzie decydował komu ulzyć w bólu a komu nie? Przeciez ten
              system jest porabany
              • laminja Re: Wskazania do ZZO- chyba pęknę ze smiechu 26.12.06, 23:44
                tak niestety jest. Są tzw. wskazania medyczne do znieczulenia przy porodzie.
                Ból niestety do nich nie należy uncertain
    • nesting_sheep Re: cc na życzenie 22.12.06, 10:45
      cc bez wskazań w państwowym szpitalu to zwykłe złodziejstwo (zarówno ze strony
      lekarza jak i pacjentki) i skargi że nie każdego stać na opłacenie tego w
      prywatnej klinice jest po prostu śmieszne tak jak śmieszne byłyby skargi że nie
      każdego stać na operację plastyczną... cc bez wskazań jest ekstrawagancją! więc
      nie rozumiem dlaczego my mamy za to płacić
      A małgosiek2 jest moderatorem i od jej dobrej woli zależy czy usunie taki post
      • cota Re: cc na życzenie 22.12.06, 10:57
        ...nie ma wskazan do usunięcia tego postu smile dla mnie złodziejstem; czytaj
        okradaniem mnie z moich składek ( o ile tak abstrakcyjnie można powiedzieć) to
        np. leczenie chorych na marskość wątroby bo całe zycie pili wóde, spirit itd.,
        leczenie chorych na nowotwory, bo całe życie palili itd, leczenia głupoty
        ludzkiej (ścigania się małolatów samochodami/motorami i skutki wypadków),
        I to jest ok - a że po 10 latach płacenia składki nie mam wyboru sposobu
        rodzenia to juz złodziejstwo...i smieszno i straszno
        • angelangel Re: cc na życzenie 22.12.06, 11:01
          Dokladnie, zgadzam sie, Cota.

Polecam na przyklad ciekawy artykul pt. Ile kosztuje pijak z nr 34 Polityki.
        • eyes69 Re: cc na życzenie 22.12.06, 11:03
          Nie ma watpliwosci, ze dawanie lapowek, jak ich przyjmowanie jest czynem
          karalnym, wiec nie ma co debatowac nad tym, bo tak jest.

Indywidulane podejscie do tego nic nie zmienia, bo prawnie zawsze mozna za to
          odpowiedziec, jesli zostanie to zgloszone lub wykryte.

Jesli ktos decyduje sie na zrobie sobie OD TAK cc, to niech sobie na to OD TAK
          uzbiera i pojdzie do szpitala prywatnego, ktory rzadzi sie troszke innymi
          prawami niz szpital panstwowy.
          • cota Re: cc na życzenie 22.12.06, 11:07
            Przeczytaj mój post powyżej, ja w takim układzie postuluję: jezeli ktoś od tak
            jara to niech już zaczyna zbierać na leczenie nowotworowe, bypasyy itd. Jesli
            ktoś pije mocno alkohol - także niech zbiera na prywatne leczenie. Dlaczego ja
            mam za to płacić? za wybryki małolatów niech płacą rodzice. Wszystko także
            proponuje prywatnie, no bo dlaczego państwowo - niech mi ktos wyłumaczy
            dlaczego tylke te parę przykładów jest finansowane z mojej kieszeni, a
            możliwość wyboru opcji porodu już nie.
            • judyta50 cc na życzenie 22.12.06, 11:26
              Policzcie ile kasy idzie na leczenie grubasów i chorób związanych z otyłością.
              Takim kroją żołądki na nasz koszt, leczą latami układ krążenia, co 3 karetka
              jedzie do zawału itp. I nie piszcie bzdur o otyłości spowodowanej chorobami, złą
              przemianą materii itp. Żrą jak świnie i bezczelnie obciążają kosztami nas
              wszystkich. Grubasy powinny płacić o niebo większe składki. Leczenie takich to
              jest dopiero okradanie nas wszystkich! A Ty, droga melko_x, jeżeli będziesz
              miała zzo to nie zrobi Ci go nikt inny, tylko anastazjolog! Skoro NFZ nie chce
              ciąć mnie za moje wieloletnie składki, to niech mi zwrócą kasę, którą
              spożytkowałabym na psn i dołożę to sobie do Latrosa. Ponadto nie pisz bzdur o
              kosztach dłuższego pobytu w szpitalu po cc, bo prześcieradła Ci nikt codziennie
              nie zmienia, leków nie dostajesz na koszt szpitala itp. Miałam nieprzyjemność
              leżeć w tym miesiącu na patologii i cały koszt, to była strzykawka, pojemnik na
              mocz i 4 kroplówki. Wszytkie pozostałe koszty ponosiłam ja!!! Mąż dostał receptę
              i zasuwał do apteki. Nawet papier toaletowy i wodę do picia musiałam mieć swoją!!!
              Skończcie wreszcie z tymi nietrafionymi tekstami. Temat jest już nudny. Syska,
              nie podnoś ciśnienia, bo za każdym razem wznieca się kółko moherowo-matczyne.
              Jak dają w łapę położnym, to nie widzą problemu.
              Pozdrawiam koleżanki korzystające z prywatnych usług medycznych.
              • laminja Re: cc na życzenie 22.12.06, 13:04
                Ale jeśli Melka zechce mieć zzo przy porodzie sn to zapłaci za obecność
                anestetzjologa w Warszawie od 400 do 600zł. Jeśli jednak lekarz sfałszuje (za
                łapówkę) wskazania i odbędzie się cc na życzenie w szpitalu państwowym to za
                operację zapłaci szpital. Lekarz się z nim łapówką nie podzieli wink Przy
                społecznym przyzwoleniu dla łapówkarstwa i "załatwiania" sobie cc w państwowych
                szpitalach nie dziwmy się ich kondycji finansowej (większość jest koszmarnie
                zadłużona). Nie płaczmy też nad tym, że szpitale dla ratowania swojej kondycji
                finansowej wprowadzają cenniki usługo ponadstandardowych...

Nie rozumiem czemu ma słuzyć ta dyskusja, bo rozmawiamy o organizacji służby
                zdrowia, która jest w dużej mierze sterowana politycznie. NFZ jest workiem bez
                dna, który pochłonie każde pieniędze i zawsze będzie mówił, że ma za mało, żeby
                pokryć niektóre świadczenia. Nic nie zmienimy. Możemy natomiast unikać sytuacji
                kryminogennych czyli dawania łapówek, bo są kliniki prywatne, w których można
                to samo zrobić bez korumpowania personelu medycznego i okradania innych. Nie
                trafia do mnie argument, że skoro my jesteśmy okradania (np. przez pijaków
                leczonych na marskość wątroby) to mamy tez moralne prawo do robienia tego
                samego...

Warto też pamiętać, że jeśli przy operacji, wykonanej na podstawie sfałszowanej
                dokumentacji medycznej, dojdzie do komplikacji - np. z winy lekarza, może dojść
                do bardzo przykrej sytuacji.
                • cota Re: cc na życzenie 22.12.06, 13:17
                  Chodzi o to, aby kobiety mogły wbybrać w szpitalu państwowym czy chcą cc, czy
                  sn, czy sn z zzo (na przykład), a nie tylko w klinikach prywatnych - o to sie
                  rozbija. I nie traktowanie wyboru jako fanaberii 0 ciekawe, iz nie słyszałam,
                  aby kobieta mająca cc traktowała poród pn (w wodzie, z zo, z aromatoterapią, z
                  ężem itd) jako fanaberię, ale w drugą stronę te co chcą rodzić naturalnie tak
                  atakują te co chcą mieć cc. Co im do tego? jakas krucjata? Co Cię kobieto
                  obchodzi jak urodzi druga? że odsyłasz ja do prywatnej, wara od państowego.
                  |Powinna byc opcja cc na życzenia, zzo na zyczenie i już. Ile razy się rodzi
                  dziecko w życiu??? W polsce szacunkow przypada 1,5 dziecka na parę/małeżeństwo.
                  nie rozumiem tego braku tolerancji dla innych wyborów? Niech mi ktoś wytłumaczy
                  co mu przeszkaddza, iż druga urodzi inaczej? oprócz oczywiście zajadłych
                  obrończyń naszego budżetu. Przy każdej komplikacji jeśli dojdzie do komplikacji
                  może dojść do przkrych sytuacj....nota bene,
                  • cota PS. 22.12.06, 13:17
                    W szpitalu gdzie rodziłąm wypuszczają (jeśli nie ma komplikacji) wszystkich w
                    trzeciej dobie, i tych po pn i tych po cc..
                  • laminja Re: cc na życzenie 22.12.06, 13:35
                    Cota opanuj się, bo ciężko się czyta Twoje posty wink)

Nie chodzi o żadną krucjatę, ale o pewną uczciwość. W chwili obecnej nie ma
                    opcji: cc "na życzenie" w państwowych szpitalach, dlatego jedyny uczciwym
                    sposobem jest zrobienie operacji w klinice prywatnej. Jeśli dojdzie do powikłań
                    przy cc zrobionym za łapówkę kobieta nie może dochodzić niczego. Nie pozwie
                    lekarza, ani szpitala o zaniedbania, bo będzie ponosić odpowiedzialność karną
                    za wręczenie łapówki, może też zostać obciążona kosztami operacji. Po co się
                    narażać na takie ryzyko kiedy można oficjalnie zrobić operację w klinice
                    prywatnej?

To, że ktoś płaci składki i w CHIWLI OBECNEJ nie korzysta z państwowej służy
                    zdrowia i dlatego ma OCZEKIWANIA, nie jest dla mnie argumentem, bo SKŁADKA
                    ZDROWOTNA jest w Polsce dość niska, w wielu rodzinach jedna składka obejmuje
                    kilka osób (żonę, dzieci), natomiast poważny wypadek samochodowy może
                    spowodować, że konieczne będzie leczenie warte nawet kilkaset tysięcy złotych.
                    Nie da się wykluczyć czegoś takiego...
                    • eyes69 Swieta racja n/t 22.12.06, 13:39

• cota Re: cc na życzenie 22.12.06, 13:51
                      No własnie - nie ma, więc nalezy wprowadzić. Naprawdę narodziny i śmierć to
                      najważniejsze chwile, obydwie powinny odbywac się w godnych warunkach.
                      Zdecydowanie myslisz się, iz przy operacji za łapówkę nie ma się roszczeń smile))
                      A poza tym, z całym szacunkiem, ale trzeba "wyjść" z myślami poza stolycę i
                      duże miasta, bo duuuża więkoszć kobiet nie ma dostępu do prywatnych klinik, ja
                      do najbliższej mam ponad 200 km. Dlatego ja jestem za współfinansowaniem służby
                      zdrowia, dopłatą do leczenia, ot co. I po pierwsze będą większe pieniądze na
                      służbę zdrowia, personel będzie lepiej finansowany, większa dostępnośc usług
                      itd..
                      • eyes69 Re: cc na życzenie 22.12.06, 14:01
                        I dlatego, takie kobiety rodza sn.
                        • cota Re: cc na życzenie 22.12.06, 14:02
                          niestety w XXI w. kobieta powinna mieć wybór jak urodzić. Mam nadzieję, iz moja
                          córka będzie kiedyś mogła wybrać. Państwowo.
                          • eyes69 Re: cc na życzenie 22.12.06, 14:16
                            Narzie w szpitalu panstwowym nie ma wyboru.
                        • yola13 Re: cc na życzenie 25.12.06, 20:05
                          wiesz co denerwujesz mnie dziewucho
                      • laminja Re: cc na życzenie 22.12.06, 14:23
                        smile) To chyba powinnas kandydować na prezydenta big_grin Bo ja nie mam pomysłu na to
                        jak do tego inaczej doprowadzić... Fundacja Rodzić po Ludzku raczej nam w tym
                        nie pomoże wink

Kliniki prywatne pojawiają się tam gdzie jest zapotrzebowanie i realna
                        możliwość zysku. Jeśli jednak łatwiej jest dać łapówkę w szpitalu nie ma się co
                        dziwić, że kliniki powstają w największych miastach. Nie mogę wychodzić myślami
                        poza solicę, bo nie wiem jak jest w innych miastach. Odwołuję się do własnych
                        doświadczeń, a te mówią mi, że 200km nie powinno być przeszkodą. CC na życzenie
                        odbywa się w wyznaczonym terminie, można przyjechać z mężem, w klinice
                        prywatnej pobyt jest w pokoju jednoosobowym, większość daje możliwość noclegu
                        osobie towarzyszącej. Wystarczy przyjechac dzień przez operacją, a potem wrócić
                        do domu. W dzisiejszych czasach 200km to wielka odległość.
              • melka_x Re: cc na życzenie 22.12.06, 14:38
                Judyto jeśli będę miała życzenie mieć zzo, to zapłacę za nie zgodnie z
                oficjalnym cennikiem, a nie zrobię je sobie cichaczem, łamiąc prawo i na koszt
                innych. Jest różnica?

I zapewniam Cię, że koszt cc to znacznie więcej niż koszt strzykawki, pojemnika
                na mocz i 4 kroplówek. Nie mówimy tu o leżeniu na patologii ciąży na
                estrawaganckie życzeniewink ciężarnej, ale o cc na życzenie.

I proszę wyhamuj z emocjami, są gorsze rzeczy w życiu niż różnica zdań na
                forumsmile. Ja po prostu nie zgadzam się z Tobą, nie jestem natomiast wobec Ciebie
                nieuprzejma, bardzo prosiłabym więc o wzajemność.
            • eyes69 Re: cc na życzenie 22.12.06, 11:33
              Ja uwazam, ze kobieta powinna miec prawo wyboru (w Polsce takiego nie ma) i
              sama zdecydowac czy chce naturalnie rodzic, czy miec cc.
              Taka opcja powinna byc dostepna.

Ale lapowka to lapowka i za to idze sie siedziec.
              Za palenie papierosow do wiezienia sie nie idze, ale za to, ze pali sie w
              miejscu publicznym mozna dostac kare pieniezna...

Prawo to prawo - trudno sie z tym sprzeczac.

A ciaza to nie palenie papierosow.
              Jesli nie stac kogos, to niech rodzi naturalnie i wezmie sobie znieczulenie,
              ktore jest duzo tansze od cc, a tez potrafi uszczesliwic. smile

Zaslanianie sie tym, ze wszytko idze z "naszej kieszeni" jest bez sensu.
              I dleko odbiega od rzeczywistosci w jakiej zyjemy, gdzie prawie wszyscy
              wymiguja sie od placenia podatkow, przez co nie wszystko idzie z "naszej
              kieszeni".
            • aldonkas Re: cc na życzenie 22.12.06, 11:35
              Twoje leczenie-w tym przypadku poród jest jak najbardziej sfinansowany z Twoich
              składek. Jeśli nie ma wskazań do CC to szpital zajmie się Toba przy porodzie
              siłami natury. Tak samo u pijaczka, jesli nie jest konieczny przeszczep wątroby
              to zajmą się leczeniem tej, którą posiada... proste. A jeśli wręczamy łapówkę
              lekarzowi w państwowym szpitalu i umawiamy sobie CC na życzenie to tzreba
              pamietaż, że : NFZ każdemu ze szpitali, z którymi współpracuje przekazuje
              miesięcznie ( względnie rocznie ) pieniądze na pokrycie kosztów okreslonej
              liczby cięć cesraskich. Jeżeli lekarze przeprowadzają CC na życzenie fałszując
              dokumentację medyczną to powiększają liczbę zabiegów tym samym zmniejszając
              pule cesarek, które szpital może przeprowadzić. Efektem końcowym często jest
              to - że kobieta, która rzeczywiście potrzebuje cc męczy się godzinami na
              porodówce ponieważ lekarze chcąć oszczędzić na kolejną "prywatną" operację do
              ostatniej chwili zwlekają licząc że może uda się urodzić naturalnie.
              Poza tym jesli kogoś stać na wręczenie łapówki lekarzowi w wysokośc i 5 000 zł
              to stać go również na prywatną klinikę gdzie będzie miał święte prawo wymagać
              za co zapłacił.
              • kinga333 Re: do Syska o cc w Krakowie 22.12.06, 12:02
                o Boże ale sie musiałaś naczytać i w dodatku bez konkretów o które pytasz!
                Osobiście jestem zwolenniczką cc, bez czekania na akcję porodową; ja umówiłam
                się z lekarzem na konkretny dzień, przyjechałam do szpitala na umówioną
                godzinę, przygotowana, maluszka miałam w rękach po godzinie od wejćia do
                szpitala; polecam wszystkim takie rozwiąznie bez patrzenia na to ile to
                kosztuje cc i poród siłami natury. Te siły natury to wyłącznie wysiłek kobiety
                bo zauważcie, że fotel jest tak skonstruowany, że o wykorzystaniu siły
                grawitacji nie ma mowy (a to też siła natury);
                mogę Ci polecić w lekarza który zrobi cc na Twoje życzenie w regionie o który
                pytasz ale napisze na priva aby nikt nie podał mnie, Ciebie i lekarza do
                Ziobro smile)
                Życze powodzenia!!!

Dziewczyny - nie myślcie o kosztach NFS pomyślcie o własnych kosztach - Wasz
                czas, wysiłek, ból i ewentualne powikłania to też wielkikoszt, ale w NFZ niekt
                o tym nie myśli...sad
                • syska241 Re: do Syska o cc w Krakowie 22.12.06, 20:46
                  bardzo dziekuje za konkretna odpowiedz.Czy moglabys mi podac informacje na
                  maila?bylabym ogromnie wdzieczna, moj mail: syska24@poczta.fm, z gory dziekuje
                  za pomoc i pozdrawiam goraco
    • alena30 Re: cc w Krakowie 23.12.06, 10:49
      Ja również poproszę o maila na priva odnośnie powyższej sprawy. Bardzo
      dziękuję. janiss@poczta.fm
      • judyta50 Re: cc w Krakowie 24.12.06, 10:52

A ja podam Wam adresy PAŃSTWOWYCH szpitali w Wawie, gdzie w OFICJALNYM CENNIKU CC na życzenie kosztuje 2500-3500. Bez łapówkarstwa, żebrania, kombinowania i przepłacania. I nie chodzi o pacjentki ze wskazaniami, a nieubezpieczone, tutaj każda płaci i sobie życzy. Ale powiem w kwietniu, jak już będę po, żeby jakieś moherowe kółko nie narobiło szumu i nie zlikwidowało mi furtki dopóki sama nie urodzę. Szukajcie, a znajdziecie wink
        Wesołych Świąt !
        • owieczka30 Re: cc w Krakowie 24.12.06, 13:29
          np. Żelazna? To dodaj sobie opłaty za pobyt i wyjdzie ci tyle samo co w Latrosie. W Latrosie sama cesarka kosztuje 3500, reszta to koszty pobytu. W bardzo godnych warunkach. Ze stałą opieką nad tobą i dzieckiem własnej położnej. Policz sobie czy za takie warunki na Żelaznej bez ubezpieczenia nie zapłacisz więcej
          • judyta50 Re: cc w Krakowie 25.12.06, 21:51
            Nie, Żelazna to ostatnie miejsce, w którym chciałabym rodzić. A koszt 3000 w
            "moim" szpitalu to zabieg + pobyt. Nie twierdzę, że tam trafię, bo wciąż wolę
            Latrosa. Przy i tak wysokich kosztach te 2000 pln więcej nie stanowią aż tak
            kolosalnej różnicy, a komfort na pewno większy i w prywatnej klinice nikt nie
            będzie mnie zmuszał do karmienia piersią.
    • buzka25 Wapiennica k Bielska, cc na zyczenie 25.12.06, 21:11
      ja własnie tam miałam cc, i nie narzekam, jestem zadowolona, chciałam i miałam
      bez zadnych obiekscji i BARDZO TANIOOOOOOO, profesjonalnie, a nie jakos
      beznadziejnie, po 2 dniach byłam juz w domu.jesli chcesz namiary to napisze na
      maile, po twoim wyrazeniu zgody, podrawiam.
      • syska241 Re: Wapiennica k Bielska, cc na zyczenie 26.12.06, 13:06
        bardzo prosze o wszelkie namiary na lekarza,ktory zrobi cesarskie ciecie,bede
        ogromnie wdzieczna,moj mail:syska24@poczta.fm, z góry bardzo dziękuje i
        pozdrawiam
        • kinga333 Re: syska podesłałam Ci .... 27.12.06, 20:56
          syska podesłałam Ci e-maila na twój adres gazetowy oraz na adres który podałaś
          na forum...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka