bramasole2 21.02.07, 12:43 Słuchajcie, od 3 dni pije po 2 puszki coca coli bo tylko ona pomaga mi na mdłości. Nie wiem czy dzidzi to pasuje? Czy może zaszkodzić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmagda34 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 12:56 Dziewczyno przestan to pić. Coca i pepsi to jedne z niezdrowych napojów. Po za tym w ciąży unikaj i nie wskazane jest picie jakichkolwiek napojów gazowanych. Zawierają one dużo barwników i takich tam świństw. Znajdź cos innego co ci pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:01 no chyba moze coca cola to sama chemia przeciez, moze tobie zaszkodzic i dzidzi tez, ja wciazy nie pilam nic gazowanego a coli w szczegolnosci, ale wiem, ze pomaga jak rodzilam to dziewczyna na sali porodowej wciagala pepsi az sie kurzylo, urodzila i jest ok mysle ze to zalezy od ciebie, ja bym nie pila Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:07 Najlepsza na mdlosci jest ponoc rozgazowana. Pij na zdrowie, ale staraj sie ograniczyc, bo cola rzeczywiscie w takich ilosciach raczej zaszkodzi zoladkowi niz pomoze. Pij po lyczku albo poszukaj innych sposobow - na forum podawano juz kilka na pozbycie sie mdlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:06 Ja popijam, bo też mi pomaga, ale malutko. Po łyczku - tak z pół szklanki, góra szklaneczka, na dzień. I też nie wiem czy powinnam. Barwników cola za bardzo nie ma - karmel tylko, ma kofeinę, ale jak kawy nie pijam to taka mała ilość nie zaszkodzi. Nie wiem jak ten kwas ortofosforowy? Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:07 Cola sama w sobie nie jest zdrowa więc lepiej jej unikać, ale moja gin powiedziała mi że jeśli mi pomaga to odrobinę nie zaszkodzi więc piłam ale naprawdę kilka łyków raz na jakiś czas Odpowiedz Link Zgłoś
olus1984 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:22 Witam pewnie oberwie mi sie po tym co napisze, ale ja w okresie ciazy pilam cole i pepsi litrami (przewaznie 2 litry dziennie). Najbardziej smakowala mi w puszczce, i w szklanej butelce. Wiem, ze to zle, ale po 5 m-cach ciaglego wymiotowania, potwornie zlego samopoczucia tylko to przynosilo mi ulge. Corka urodzila sie 4320 ( wszyscy sie smieja ze to po pepsi max) i 59 cm, i zdrowiutka (odpukac). Teraz jestem 3 m-ce po porodzie, i pije bardzo rzadko. Osobiscie radze Ci nie pic, ale wiem co to znaczy kiedy ma sie na nia ogromna ochote. Wyobor nalezy do Ciebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:30 moja mama w ciązy ze mna pila sporo pepsi bo jej wlaśnie pomagalo, i urodzila mnie zdrowa i bez problemow. Ja bardzo lubie colę, ale z okazji ciązy postanowilam ją rzucić, choc ciężko, ale to jest bezwartościowy napój więc tylko mi na zdrowie wyjdzie. Mysle, że troche coli Ci nie zaszkodzi, ale 2 puszki dziennie to przesada chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.niunia Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:34 Ja mam to samo... To jedyny napój, który toleruję i który mi (troszkę) pomaga. W pierwszej ciąży szalałam za PEPSI w puszce. Synek urodził się zdrowy jak rydz. Teraz jestem w 9. tc. i zawsze mam w lodówce puszkę na kryzysowe chwile. Lekarz mi odradził Pepsi, ale co mam zrobić jak nawet po wodzie wymiotuję? Piję góra pół szklanki dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:42 Mi w pierwszej ciąży nie pomagało NIC. Teraz mam zachcianki, które muszę szybko zaspokoić i jest wtedy ok Jedną z tych zachcianek bywa pepsi. Ale wypijam wtedy ok pół szklanki. Na mdłości naprawdę pomaga. Ale pijam ją sporadycznie i w małych ilościach. 2 puszki naraz to raczej przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
mucha0085 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:51 no coca cola to raczej dzidzi szkodzi i to bardzo! na mdlosci popros lekarza o takie czopki o nazwie TORECAN a tak szcerze to swoje trzeba przezyc,nikt nie powiedzial ze w ciazy nic nie ma prawa dolegac,ja wymitowalam calymi dniami przez trzy miesiace,ale przezylam,a tu jeszcze taka ciekawostka dla Cibie:cola moze prowadzic mniedzy innymi do np.wad serca.A i nie wiem czy wiesz ale musisz pic duzo wody mineralnej,niegazowanej oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 14:11 Piłam w pierwszej i piję teraz, no może nie dwie puszki dziennie ale szklaneczkę raz na kilka dni. Faktycznie świetnie pomaga na mdłości. Moja koleżanka wylądowała przez silne wymioty w szpitalu i tam lekarz doradził jej właśnie picie Coli. Z tym w jakim stopniu takie rzeczy działają na maluszka to róźnie bywa, nawet lekarze mają różne opinie na ten temat. Ja jestem zdania alby nie przesadzać w żadną stronę Odpowiedz Link Zgłoś
jajofka każdy organizm... 21.02.07, 14:27 ...sam wie czego potrzebuje. wszystko szkodzi, zanieczyszczone powietrze, chemia w jedzeniu, zanieczyszczona woda itd. W pierwszej ciąży piłam litrami fantę, trochę coli, urodziłam zdrową córkę. Teraz znowu mnie dopadło cola, fanta i tak na zmianę. Bez ciąży nie biorę takich świństw do ust. Ale skoro organizm się domaga znaczy, potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
enya81 Re: Colca to moje paliwo :) 21.02.07, 14:37 Witam! Ja jestem teraz w 19 tygodniu i jedyna zachcianka jaka mam od poczatku ciąży to colca. Żadne ogórki kiszone, żadne słodkości, tylko Coca cola. Staram sie pić jak najrzadziej, bo wiadomo, że zdrowa nie jest, ale od czasu do czasu po prostu nie mogę sobie odmówić. Smakuje mi jak nigdy wcześniej. Myslę, że umiar to najlepsza recepta. Pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
meeg23 Re: Colca to moje paliwo :) 21.02.07, 16:35 ja cala poprzednia ciazepilam kole litrami bo tak mi smakowala mialam taka chcice na cole ze slinotoku dostawalam wiec pilam i synek jest zdrowy teraz tez pije bo mam to samo slinka cieknie uwielbiam ale ograniczam albo rezygnuje z kawy Odpowiedz Link Zgłoś
marzena02 Re: Colca - 2 litry dziennie 21.02.07, 18:23 Ciąże moją prowadzi 2 lekarzy - jeden z NFZ drugi to ordynator szpitala położniczego. Obydwaj nie mają nic przeciwko piciu coli. Obecnie jestem w 22 tc, nadal wymiotuję. Waga wyjściowa 56 kg i 172 cm. Obecnie 55,5 kg. Wyniki badań rewelacyjne. Jedyną rzeczą która pomaga na mdłości jest cola i dlatego zawsze ten napój mam w lodówce. Obecnie staram się ograniczać i wypijać 1 litr, wcześniej były to 2 litry. Wydaje mi się że organizm kobiety ciężarnej sam wie czego potrzebuje. Dziewczyny nie dajmy się zawriiować bo ze zdrowych rzeczy zostanie nam tylko woda min. niegazowana. Do wszystkiego innego zawsze można się przyczepić. Ja od siebie powiem: COLA - SMACZNEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
violkam Re: Colca - 2 litry dziennie 22.02.07, 12:59 hmm.. proszę wytłumaczcie mi z MEDYCZNEGO punktu widzenia dlaczego cola szkodzi? Bo piszecie tylko, że to świństwo i tyle... więcej szczegółów. Ja jestem w 4 miesiącu i piję bo uwielbiam ten napój. OprÓcz tego 2 kawy dziennie, rozpuszczalne cienkie lurki bo innych nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika Re: podczas twojej najblizszej wizyty u lek. zapyt 22.02.07, 14:14 przepraszam. zapytaj, jak dziala kofeina ( zawarta m.in. w coli i kawie) na uklad nerwowy maluszka... Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; wiec 22.02.07, 14:12 zastanow sie, czy wrato dla wlasnej wygody niszczyc zdrowie malenstwa??? na mdlosci jest wiele in. sposobow - temat ten byl poruszany na rofum setki razy. Uzyj wyszukiwarki. Zdrowia i rozsadku zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 14:21 Niektórym kobietom ŻADNE cud-środki nie pomagają, tylko cola czy pepsi. Ja przerobilam wszystko, choć nudności miałam niewielkie i krótkotrwałe, ale na samym początku ciąży pracowałam, a w mojej pracy nie można pozwolić na nagły wylot do łazienki. Przerobilam drobne przekąski w łożku, jeszcze zanim wstałam, typu biszkopt czy herbatnik, piłam rumianek, wodę niegazowaną, herbatę imbirową, cukierki imbirowe, czopki, tabletki na chorobę lokomocyjną dla dzieci i nic nie skutkowało. Dopiero mała szklana butelka 0,2l pepsi stawiała mnie na nogi. Dzięki pepsi przetrwałam prawie 2 mce w pracy. A żeby co niektóre zbulwersować jeszcze bardziej, dodam, że gdy zaczęło mi gwałtownie spadać ciśnienie w dół tak, że przewracałam się po dwóch krokach, to najlepiej na mnie działało kilka łyczków red bulla. Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 14:51 aurinko, zatem pij colę, kawę, red b, tonic... w sumie to nie moja sprawa - Ty decudujesz w głównej mierze. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 14:54 mimarika napisała: > aurinko, > zatem pij colę, kawę, red b, tonic... > w sumie to nie moja sprawa - Ty decudujesz w głównej mierze. Gdybyś przeczytała uważnie mój post, może byś zrozumiała, że pisałam o pepsi i kilku łyczkach red bulla, nie wspomniałam o kawie ani toniku. Złośliwie mi wciskasz to, czego nie piję? Oczywiście, że to ja decyduję, decydowałąm o popijaniu pepsi w okresach nudności i zdecydowałam o zaprzestaniu gdy nudności minęły. Odpowiedz Link Zgłoś
dalloway Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 15:05 Ja bym nie przesadzała z e szkodliwością coli, choć na pewno nie można jej pić zbyt dużo. Za to absolutnie w ciąży nie piłabym napoju z puszki. Jest coraz więcej doniesień o wpływie aluminium na choroby neurologiczne, a płód jest na ten wływ szczególnie podatny. Staram się ograniczać jedzenie z puszek i wybieram soki w kartonach, które od środka mają białą, a nie aluminiową folię. Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 15:11 i o tym właśnie piszę ) pozdroofka Odpowiedz Link Zgłoś
agunia2101 Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 16:01 Witam Na początku ciąży spałam razem z Coca colą i im więcej było w niej gazu tym lepiej.Urodziłam zdrowego i ślicznego synka.Podobno tak już jest że kobiety w ciąży mają ochotę na Colę więc dlaczego sobie żałować?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_26 Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 20:06 W czasie ciąży nie pij kawy i innych napojów zawierających kofeinę. Pamiętaj, że kofeina źle wpływa na płód. Jej nadużywanie utrudnia przyswajanie przez Twój organizm żelaza oraz powoduje ubytek wapnia.to tyle co znalazłam na ten temat uważam że wystarczająco.ja też mam i miałam ogromną ochote na pepsi ale odrzuciłam gdyż uważam że zdrowie dziecka jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 20:17 madzia_26 napisała: > W czasie ciąży nie pij kawy i innych napojów zawierających kofeinę. Pamiętaj, > że kofeina źle wpływa na płód. Jej nadużywanie utrudnia przyswajanie przez Twój > organizm żelaza oraz powoduje ubytek wapnia.to tyle co znalazłam na ten temat > uważam że wystarczająco.ja też mam i miałam ogromną ochote na pepsi ale > odrzuciłam gdyż uważam że zdrowie dziecka jest najważniejsze. To samo dotyczy herbaty (zawiera teinę, która bardziej szkodzi niż kofeina, wędliny i wszelkiego rodzaju przetwory (konserwanty), sztuczne dodatki do jogurtów, pieczywa, nawet woda niegazowana może okazać się siedliskiem syfu (niedawna afera z Żywiec Zdrój, do tego szkodliwe dzialanie komputera, telewizora, telefonu komórkowego - należy ze wszystkiego zrezygnować, bo to szkodzi dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 23:06 aurinko, wez sie nie wydurniaj, wracaj do nas no ))) Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_26 Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 20:40 teoretycznie masz racje,kazy robi to co uważa za rozsądne.otacza nas tyle niezdrowych rzeczy ze w miare możliwości możemy je ograniczac albo wykluczac.nie wiem czy warto pic cole czy pepsi tylko dlatego ze ma sie na to ochote.ja z tego rezygnuje ale za to rano wypijam kawke rozpuszczalną z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eleonoe Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 23:04 jesli chodzi o mnie to czasem tez mam ogromna ochote na cole i sobie nie odmawiam, z tym ze zdarza sie to naprawde rzadko, kawe pije codziennie bo raz ze uwielbiam, dwa mam bardzo niskie cisnienie.powiem wam jedno: nie dajcie sie zwariowac, oczywiscie zdrowie maluszka jest najwazniejsze,ale gdyby tak przyjrzec sie wszystkiemu co jest zdrowe to okaze sie nagle ze nawet oddychac nie wolno bo wszystko szkodzi... tak wiec bez przesady! Odpowiedz Link Zgłoś
mpk13 Re: Coca Cola na mdłości? 23.02.07, 07:45 Mnie coca-colę zalecił ginekolog na mdłości. Powiedział, żeby poppijać jedzenie niewielka ilością coli i będzie ok. i rzeczywiście pomogło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
margoo27 Re: Coca Cola na mdłości? 25.02.07, 14:07 Mi też pomagała coca-cola -tyle, że na ból żołądka i mdłości. Ale starałam sie ją ograniczać i pijam tylko 1 butlekę dziennie (musiała być w szklanej butelce)-przez 2 pierwsze miesiące. Działa rewelacyjnie pod warunkiem, że nie przesadzamy z ilością Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: Coca Cola na mdłości? 25.02.07, 22:49 Witajcie, a nie można po prostu pić coca coli bez kofeiny?? Pozdrawiam Chillianna Odpowiedz Link Zgłoś
ald77 Re: Coca Cola na mdłości? 26.02.07, 08:21 Na moje mdłości pomagała tylko Coca Cola, ale trochę bałam się o jej wpływ na dziecko, więc piłam maksymalnie 1 szklankę dziennie - kilka łyków co 2-3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Coca Cola na mdłości? 26.02.07, 10:53 Jak czytam takie teksty "Coca-Cola szkodzi DZIDZI" to mi się, za przeproszeniem, rzygać chce. Dzidzi wszystko szkodzi, jak się wydaje, pewnie nawet podnoszenie szklanki do ust. Najlepsze jest to, że potem takie mamy pod tytułem "dzidzi wszystko szkodzi", jak już DZIDZI się urodzi, to wtykają mu czekoladę w wieku 5 miesięcy i robią zachwycające zdjęcia z puszką piwa ku uciesze rodziny. Piłam colę w pierwszej ciąży, puszkę dziennie, piję i teraz. Oprócz tego czasami Fantę, Sprite, Mountain Dew. Kawy nie piję, herbaty nie piję, więc kofeiny w wielkich ilościach sobie nie ładuję. A jak DZIDZI mają zaszkodzić barwniki to proponuję niczego nie jeść, bo pewnie są nawet w marchwi Odpowiedz Link Zgłoś
morka11 Re: Coca Cola na mdłości? 26.02.07, 11:17 zgadzam się z naturellą,jeżeli przez trzy miesiące nie można podnieść głowy bez ryzyka ataku na łazienkę,a to jedyna rzecz, która przynosi ulgę, to łatwo mówić szkodzi.wszystko szkodzi.Myślę, że dzidzi bardziej szkodzi złe samopoczucie mamy, która ledwo żuje niż kilka łyków coca-coli.normalnie wogóle nie pije coca-coli, moje starsze dziecko 6,5 r. pije tylko wodę bo lubi, my również ale trzy pierwsze miesiące były koszmarne i jeżeli to przynosi ulgę, to nie przesadzajmy.powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś