Dodaj do ulubionych

Coca Cola na mdłości?

21.02.07, 12:43
Słuchajcie, od 3 dni pije po 2 puszki coca coli bo tylko ona pomaga mi na
mdłości. Nie wiem czy dzidzi to pasuje? Czy może zaszkodzić??
Obserwuj wątek
    • mmagda34 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 12:56
      Dziewczyno przestan to pić. Coca i pepsi to jedne z niezdrowych napojów. Po za
      tym w ciąży unikaj i nie wskazane jest picie jakichkolwiek napojów gazowanych.
      Zawierają one dużo barwników i takich tam świństw. Znajdź cos innego co ci pomoże.
    • monikaa13 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:01
      no chyba moze coca cola to sama chemia przeciez, moze tobie zaszkodzic i dzidzi
      tez, ja wciazy nie pilam nic gazowanego a coli w szczegolnosci, ale wiem, ze
      pomaga
      jak rodzilam to dziewczyna na sali porodowej wciagala pepsi az sie kurzylo,
      urodzila i jest ok
      mysle ze to zalezy od ciebie, ja bym nie pila
      • phantomka Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:07
        Najlepsza na mdlosci jest ponoc rozgazowana. Pij na zdrowie, ale staraj sie
        ograniczyc, bo cola rzeczywiscie w takich ilosciach raczej zaszkodzi zoladkowi
        niz pomoze. Pij po lyczku albo poszukaj innych sposobow - na forum podawano juz
        kilka na pozbycie sie mdlosci.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:06
      Ja popijam, bo też mi pomaga, ale malutko. Po łyczku - tak z pół szklanki, góra
      szklaneczka, na dzień. I też nie wiem czy powinnam. Barwników cola za bardzo nie
      ma - karmel tylko, ma kofeinę, ale jak kawy nie pijam to taka mała ilość nie
      zaszkodzi. Nie wiem jak ten kwas ortofosforowy?
    • edit38 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:07
      Cola sama w sobie nie jest zdrowa więc lepiej jej unikać, ale moja gin
      powiedziała mi że jeśli mi pomaga to odrobinę nie zaszkodzi więc piłam ale
      naprawdę kilka łyków raz na jakiś czas
    • olus1984 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:22
      Witamsmile pewnie oberwie mi sie po tym co napisze, ale ja w okresie ciazy pilam
      cole i pepsi litrami (przewaznie 2 litry dziennie). Najbardziej smakowala mi w
      puszczce, i w szklanej butelce. Wiem, ze to zle, ale po 5 m-cach ciaglego
      wymiotowania, potwornie zlego samopoczucia tylko to przynosilo mi ulge. Corka
      urodzila sie 4320 ( wszyscy sie smieja ze to po pepsi max) i 59 cm, i
      zdrowiutka (odpukac). Teraz jestem 3 m-ce po porodzie, i pije bardzo rzadko.
      Osobiscie radze Ci nie pic, ale wiem co to znaczy kiedy ma sie na nia ogromna
      ochote. Wyobor nalezy do Ciebie. Pozdrawiam
      • lumja Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:30
        moja mama w ciązy ze mna pila sporo pepsi bo jej wlaśnie pomagalo, i urodzila
        mnie zdrowa i bez problemow. Ja bardzo lubie colę, ale z okazji ciązy
        postanowilam ją rzucić, choc ciężko, ale to jest bezwartościowy napój więc
        tylko mi na zdrowie wyjdzie.
        Mysle, że troche coli Ci nie zaszkodzi, ale 2 puszki dziennie to przesada chyba.
      • mama.niunia Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:34
        Ja mam to samo... To jedyny napój, który toleruję i który mi (troszkę) pomaga.
        W pierwszej ciąży szalałam za PEPSI w puszce. Synek urodził się zdrowy jak rydz.
        Teraz jestem w 9. tc. i zawsze mam w lodówce puszkę na kryzysowe chwile. Lekarz
        mi odradził Pepsi, ale co mam zrobić jak nawet po wodzie wymiotuję?
        Piję góra pół szklanki dziennie.
    • viewiorka Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:42
      Mi w pierwszej ciąży nie pomagało NIC. Teraz mam zachcianki, które muszę szybko
      zaspokoić i jest wtedy ok smile
      Jedną z tych zachcianek bywa pepsi. Ale wypijam wtedy ok pół szklanki. Na mdłości
      naprawdę pomaga. Ale pijam ją sporadycznie i w małych ilościach.
      2 puszki naraz to raczej przesada...
    • mucha0085 Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 13:51
      no coca cola to raczej dzidzi szkodzi i to bardzo! na mdlosci popros lekarza o
      takie czopki o nazwie TORECAN a tak szcerze to swoje trzeba przezyc,nikt nie
      powiedzial ze w ciazy nic nie ma prawa dolegac,ja wymitowalam calymi dniami
      przez trzy miesiace,ale przezylam,a tu jeszcze taka ciekawostka dla Cibie:cola
      moze prowadzic mniedzy innymi do np.wad serca.A i nie wiem czy wiesz ale musisz
      pic duzo wody mineralnej,niegazowanej oczywiscie
    • sabko Re: Coca Cola na mdłości? 21.02.07, 14:11
      Piłam w pierwszej i piję teraz, no może nie dwie puszki dziennie ale szklaneczkę
      raz na kilka dni.
      Faktycznie świetnie pomaga na mdłości.
      Moja koleżanka wylądowała przez silne wymioty w szpitalu i tam lekarz doradził
      jej właśnie picie Coli.
      Z tym w jakim stopniu takie rzeczy działają na maluszka to róźnie bywa, nawet
      lekarze mają różne opinie na ten temat.
      Ja jestem zdania alby nie przesadzać w żadną stronę smile
      • jajofka każdy organizm... 21.02.07, 14:27
        ...sam wie czego potrzebuje. wszystko szkodzi, zanieczyszczone powietrze,
        chemia w jedzeniu, zanieczyszczona woda itd. W pierwszej ciąży piłam litrami
        fantę, trochę coli, urodziłam zdrową córkę. Teraz znowu mnie dopadło cola,
        fanta i tak na zmianę. Bez ciąży nie biorę takich świństw do ust. Ale skoro
        organizm się domaga znaczy, potrzebuje.
        • enya81 Re: Colca to moje paliwo :) 21.02.07, 14:37
          Witam!
          Ja jestem teraz w 19 tygodniu i jedyna zachcianka jaka mam od poczatku ciąży to colca. Żadne ogórki kiszone, żadne słodkości, tylko Coca cola. Staram sie pić jak najrzadziej, bo wiadomo, że zdrowa nie jest, ale od czasu do czasu po prostu nie mogę sobie odmówić. Smakuje mi jak nigdy wcześniej.
          Myslę, że umiar to najlepsza recepta.
          Pozdrawiam i smacznego smile
          • meeg23 Re: Colca to moje paliwo :) 21.02.07, 16:35
            ja cala poprzednia ciazepilam kole litrami bo tak mi smakowala mialam taka
            chcice na cole ze slinotoku dostawalam wiec pilam i synek jest zdrowy teraz tez
            pije bo mam to samo slinka cieknie uwielbiam ale ograniczam albo rezygnuje z
            kawy
            • marzena02 Re: Colca - 2 litry dziennie 21.02.07, 18:23
              Ciąże moją prowadzi 2 lekarzy - jeden z NFZ drugi to ordynator szpitala
              położniczego. Obydwaj nie mają nic przeciwko piciu coli.
              Obecnie jestem w 22 tc, nadal wymiotuję. Waga wyjściowa 56 kg i 172 cm. Obecnie
              55,5 kg. Wyniki badań rewelacyjne.
              Jedyną rzeczą która pomaga na mdłości jest cola i dlatego zawsze ten napój mam
              w lodówce. Obecnie staram się ograniczać i wypijać 1 litr, wcześniej były to 2
              litry.
              Wydaje mi się że organizm kobiety ciężarnej sam wie czego potrzebuje.
              Dziewczyny nie dajmy się zawriiować bo ze zdrowych rzeczy zostanie nam tylko
              woda min. niegazowana. Do wszystkiego innego zawsze można się przyczepić.

Ja od siebie powiem: COLA - SMACZNEGO.
              • violkam Re: Colca - 2 litry dziennie 22.02.07, 12:59
                hmm..
                proszę wytłumaczcie mi z MEDYCZNEGO punktu widzenia dlaczego cola szkodzi?
                Bo piszecie tylko, że to świństwo i tyle... więcej szczegółów.
                Ja jestem w 4 miesiącu i piję bo uwielbiam ten napój. OprÓcz tego 2 kawy
                dziennie, rozpuszczalne cienkie lurki bo innych nie lubię wink
                • mimarika podczas twojej najblizszej wizyty u lek. zapyta 22.02.07, 14:13
                  • mimarika Re: podczas twojej najblizszej wizyty u lek. zapyt 22.02.07, 14:14
                    przepraszam.
                    zapytaj, jak dziala kofeina ( zawarta m.in. w coli i kawie) na uklad nerwowy
                    maluszka...
    • mimarika cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; wiec 22.02.07, 14:12
      zastanow sie, czy wrato dla wlasnej wygody niszczyc zdrowie malenstwa???
      na mdlosci jest wiele in. sposobow - temat ten byl poruszany na rofum setki
      razy. Uzyj wyszukiwarki.
      Zdrowia i rozsadku zycze.
      • aurinko Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 14:21
        Niektórym kobietom ŻADNE cud-środki nie pomagają, tylko cola czy pepsi.
        Ja przerobilam wszystko, choć nudności miałam niewielkie i krótkotrwałe, ale na samym początku ciąży pracowałam, a w mojej pracy nie można pozwolić na nagły wylot do łazienki. Przerobilam drobne przekąski w łożku, jeszcze zanim wstałam, typu biszkopt czy herbatnik, piłam rumianek, wodę niegazowaną, herbatę imbirową, cukierki imbirowe, czopki, tabletki na chorobę lokomocyjną dla dzieci i nic nie skutkowało. Dopiero mała szklana butelka 0,2l pepsi stawiała mnie na nogi. Dzięki pepsi przetrwałam prawie 2 mce w pracy. A żeby co niektóre zbulwersować jeszcze bardziej, dodam, że gdy zaczęło mi gwałtownie spadać ciśnienie w dół tak, że przewracałam się po dwóch krokach, to najlepiej na mnie działało kilka łyczków red bulla.
        • mimarika Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 14:51
          aurinko,
          zatem pij colę, kawę, red b, tonic...
          w sumie to nie moja sprawa - Ty decudujesz w głównej mierze.
          • aurinko Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 14:54
            mimarika napisała:

> aurinko,
            > zatem pij colę, kawę, red b, tonic...
            > w sumie to nie moja sprawa - Ty decudujesz w głównej mierze.

Gdybyś przeczytała uważnie mój post, może byś zrozumiała, że pisałam o pepsi i kilku łyczkach red bulla, nie wspomniałam o kawie ani toniku. Złośliwie mi wciskasz to, czego nie piję? Oczywiście, że to ja decyduję, decydowałąm o popijaniu pepsi w okresach nudności i zdecydowałam o zaprzestaniu gdy nudności minęły.
            • dalloway Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 15:05
              Ja bym nie przesadzała z e szkodliwością coli, choć na pewno nie można jej pić
              zbyt dużo. Za to absolutnie w ciąży nie piłabym napoju z puszki. Jest coraz
              więcej doniesień o wpływie aluminium na choroby neurologiczne, a płód jest na
              ten wływ szczególnie podatny. Staram się ograniczać jedzenie z puszek i wybieram
              soki w kartonach, które od środka mają białą, a nie aluminiową folię.
              • mimarika Re: cola nadmiernie pobudza system nerwowy malca; 22.02.07, 15:11
                i o tym właśnie piszę smile)
                pozdroofka
    • agunia2101 Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 16:01
      Witam Na początku ciąży spałam razem z Coca colą i im więcej było w niej gazu
      tym lepiej.Urodziłam zdrowego i ślicznego synka.Podobno tak już jest że kobiety
      w ciąży mają ochotę na Colę więc dlaczego sobie żałować?Pozdrawiam
    • madzia_26 Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 20:06
      W czasie ciąży nie pij kawy i innych napojów zawierających kofeinę. Pamiętaj,
      że kofeina źle wpływa na płód. Jej nadużywanie utrudnia przyswajanie przez Twój
      organizm żelaza oraz powoduje ubytek wapnia.to tyle co znalazłam na ten temat
      uważam że wystarczająco.ja też mam i miałam ogromną ochote na pepsi ale
      odrzuciłam gdyż uważam że zdrowie dziecka jest najważniejsze.
      • aurinko Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 20:17
        madzia_26 napisała:

> W czasie ciąży nie pij kawy i innych napojów zawierających kofeinę. Pamiętaj,
        > że kofeina źle wpływa na płód. Jej nadużywanie utrudnia przyswajanie przez
        Twój
        > organizm żelaza oraz powoduje ubytek wapnia.to tyle co znalazłam na ten temat
        > uważam że wystarczająco.ja też mam i miałam ogromną ochote na pepsi ale
        > odrzuciłam gdyż uważam że zdrowie dziecka jest najważniejsze.

To samo dotyczy herbaty (zawiera teinę, która bardziej szkodzi niż kofeina,
        wędliny i wszelkiego rodzaju przetwory (konserwanty), sztuczne dodatki do
        jogurtów, pieczywa, nawet woda niegazowana może okazać się siedliskiem syfu
        (niedawna afera z Żywiec Zdrój, do tego szkodliwe dzialanie komputera,
        telewizora, telefonu komórkowego - należy ze wszystkiego zrezygnować, bo to
        szkodzi dziecku.
        • antyka Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 23:06
          aurinko,
          wez sie nie wydurniaj,
          wracaj do nas no smile)))
    • madzia_26 Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 20:40
      teoretycznie masz racje,kazy robi to co uważa za rozsądne.otacza nas tyle
      niezdrowych rzeczy ze w miare możliwości możemy je ograniczac albo wykluczac.nie
      wiem czy warto pic cole czy pepsi tylko dlatego ze ma sie na to ochote.ja z tego
      rezygnuje ale za to rano wypijam kawke rozpuszczalną z mlekiem.
      • eleonoe Re: Coca Cola na mdłości? 22.02.07, 23:04
        jesli chodzi o mnie to czasem tez mam ogromna ochote na cole i sobie nie odmawiam, z tym ze zdarza sie to naprawde rzadko, kawe pije codziennie bo raz ze uwielbiam, dwa mam bardzo niskie cisnienie.powiem wam jedno: nie dajcie sie zwariowac, oczywiscie zdrowie maluszka jest najwazniejsze,ale gdyby tak przyjrzec sie wszystkiemu co jest zdrowe to okaze sie nagle ze nawet oddychac nie wolno bo wszystko szkodzi... tak wiec bez przesady!
        • mpk13 Re: Coca Cola na mdłości? 23.02.07, 07:45
          Mnie coca-colę zalecił ginekolog na mdłości. Powiedział, żeby poppijać jedzenie
          niewielka ilością coli i będzie ok. i rzeczywiście pomogło!!!
    • margoo27 Re: Coca Cola na mdłości? 25.02.07, 14:07
      Mi też pomagała coca-cola -tyle, że na ból żołądka i mdłości. Ale starałam sie
      ją ograniczać i pijam tylko 1 butlekę dziennie (musiała być w szklanej
      butelce)-przez 2 pierwsze miesiące. Działa rewelacyjnie pod warunkiem, że nie
      przesadzamy z ilością
      • chillianna Re: Coca Cola na mdłości? 25.02.07, 22:49
        Witajcie,

a nie można po prostu pić coca coli bez kofeiny??

Pozdrawiam

Chillianna
    • ald77 Re: Coca Cola na mdłości? 26.02.07, 08:21
      Na moje mdłości pomagała tylko Coca Cola, ale trochę bałam się o jej wpływ na
      dziecko, więc piłam maksymalnie 1 szklankę dziennie - kilka łyków co 2-3
      godziny.
      • naturella Re: Coca Cola na mdłości? 26.02.07, 10:53
        Jak czytam takie teksty "Coca-Cola szkodzi DZIDZI" to mi się, za
        przeproszeniem, rzygać chce. Dzidzi wszystko szkodzi, jak się wydaje, pewnie
        nawet podnoszenie szklanki do ust.

Najlepsze jest to, że potem takie mamy pod tytułem "dzidzi wszystko szkodzi",
        jak już DZIDZI się urodzi, to wtykają mu czekoladę w wieku 5 miesięcy i robią
        zachwycające zdjęcia z puszką piwa ku uciesze rodziny.

Piłam colę w pierwszej ciąży, puszkę dziennie, piję i teraz. Oprócz tego
        czasami Fantę, Sprite, Mountain Dew. Kawy nie piję, herbaty nie piję, więc
        kofeiny w wielkich ilościach sobie nie ładuję. A jak DZIDZI mają zaszkodzić
        barwniki to proponuję niczego nie jeść, bo pewnie są nawet w marchwismile
        • morka11 Re: Coca Cola na mdłości? 26.02.07, 11:17
          zgadzam się z naturellą,jeżeli przez trzy miesiące nie można podnieść głowy bez
          ryzyka ataku na łazienkę,a to jedyna rzecz, która przynosi ulgę, to łatwo mówić
          szkodzi.wszystko szkodzi.Myślę, że dzidzi bardziej szkodzi złe samopoczucie
          mamy, która ledwo żuje niż kilka łyków coca-coli.normalnie wogóle nie pije
          coca-coli, moje starsze dziecko 6,5 r. pije tylko wodę bo lubi, my również ale
          trzy pierwsze miesiące były koszmarne i jeżeli to przynosi ulgę, to nie
          przesadzajmy.powodzenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka