Dodaj do ulubionych

co z akcja serca.....?.....

25.08.03, 10:44
Bylam wlasnie na 1-szym USG (6 tydz.) i zarodek widac,cialko zolte rowniez
ale nie ma akcji serca. Co to ma znaczyc. Lekarz powiedzial ze wszystko w
rekach najwyzszego... i za tydzien sie okaze, czy akcja sie pojawi,czy tez
bede miala zabieg w szpitalu w celu usuniecia plodu. Spotkalo kiedys ktoras
z was cos takiego ? Ja nie wiem co prze ten tydzien zrobie ze soba...Mam
dosc lez .... prosze pocieszcie , poradzcie cos....

dziekuje
Obserwuj wątek
    • delcia Re: co z akcja serca.....?..... 25.08.03, 20:52
      w 6-tym tygodniu często jeszcze za wczesnie, zeby zawsze byla widoczna czynność
      serca, choc u niektorych juz widac. Musisz poczekac i choc wiem, ze to b.trudno
      wytrwac. Jesli za tydzien nie bedzie widac tetna musisz koniecznie zrobic usg z
      Dopplerem zeby miec 100% pewnosc.
      Znam wiele podobnych przypadkow jak Twoj z szczesliwym zakonczeniem, wiec z
      calego serca zycze Ci, zeby za te kilka dni pojawilo sie tetno...
      Pozdrowienia.
      Ola
      • maja252 Re: co z akcja serca.....?..... 25.08.03, 21:24
        Hej....jeśli robiłaś usg na normalnym sprzęcie to może być jeszcze za wcześnie
        i nie bedzie widać ja w drógiej ciązy miałam plamienie i pojechałam do
        szpitala był to początek 6 tyg.na ekranie zwykłago usg nie było widać akcji
        serca płodu nawet lekaż mi coś mówił że nie wiadomo czy ciąża jest żywa i
        trzeba czekać .....a pozatym jeśli jesteś w 6 tygodniu wd.ostatniej miesiączki
        to żeczywiście twoja fasolka ma 4 tyg.a to naprawde jeszcze malutka fasolka i
        serduszko bedzie widoczne dopiero za kilka dnismile))))a jesli zaszłaś w ciąze
        kilka dni później niz myślisz to nie ma szans na to żeby było tętno bo serduko
        tworzy sie stopinowo ...dla pocieszenia w trzecim tygodniu składa sie z dwóch
        żyłek (umieszczonych gdzieć w okolisach szyji zarodka i dopiero potem
        zaczynają sie te żyłki łączyć i schodzić niżej i po tym fakcie zaczyn
        bić .....widziałam to sama na usg doplera w pierwszej ciązy i tak mi to
        tłumaczył lekażsmile)))) tak wiec uszy do góry ...wiecej optymizmu ...bo moja
        fasolka bez tętna niedługo kończy dwa lata i energi ma za dwójke dzieci

Mam nadzieje że cią pocieszyłam .....Jak by co to napisz cdmajka@wp.pl....

pozdrawiam Maja +trzecia fasolka 25tyg...
      • doro24 Re: doppler? 26.08.03, 11:19
        delcia napisała:

> w 6-tym tygodniu często jeszcze za wczesnie, zeby zawsze byla widoczna
        czynność
        >
        > serca, choc u niektorych juz widac. Musisz poczekac i choc wiem, ze to
        b.trudno
        >
        > wytrwac. Jesli za tydzien nie bedzie widac tetna musisz koniecznie zrobic usg
        z
        >
        > Dopplerem zeby miec 100% pewnosc.
        > Znam wiele podobnych przypadkow jak Twoj z szczesliwym zakonczeniem, wiec z
        > calego serca zycze Ci, zeby za te kilka dni pojawilo sie tetno...
        > Pozdrowienia.
        > Ola

OLA, CO TO JEST TEN DOPPLER?
        • delcia Re: doppler? 26.08.03, 17:45
          to takie jak zwykłe USG tylko z oceną przepływu krwi. Wiem, że w ten sposób
          weryfikuje się czy ciąża żywa czy obumarła z większą dokładnością.
          Ola
    • jana.m Re: co z akcja serca.....?..... 26.08.03, 09:10
      W moim przypadku w 7 tygodniu lekarz przy wpisie nt. akcji serca postawił znak
      zapytania. Nawet nie komentował tego. Badanie zrobił prostym aparatem usg.
      Dopiero w 10 tygodniu powtórzył to badanie i juz wtedy wyraźnie było widać
      serducho. W tej chwili jestem ok. trzech tygodni przed terminem porodu...
      Dlatego, myślę, że dobrze jest poczekać i ponownie zbadać się ale na dobrym
      aparacie.
      Życzę Ci, aby wszystko zakończyło się szczęśliwie.
      Jana i 37-tygodniowy Maciuś
    • glupiakazia Re: co z akcja serca.....?..... 26.08.03, 09:19
      Nie martw się, to może być jeszcze za wcześnie. Bicie serca widać na ogół
      dopiero od 7 tyg. Ja miałam obumarłą ciążę rok temu (brak akcji ok 8 tyg.) i
      niestety zabieg. Teraz jestem w 11 tyg. i pierwsze usg robiłam w 7-8 tyg. -
      lekarz powiedział, że wcześniej nie ma sensu - i serducho waliło. Wiem, że to
      najtrudniejsze, ale po prostu musisz poczekać. Trzymam za Was kciuki! Pzdr.
    • nika28wawa Re: co z akcja serca.....?..... 26.08.03, 10:18
      Ja też radze poczekać. Może to trochę za wcześnie. Mi się wydaje zę dopiero w
      7 albo 9 tygodniu pani dokor stwierdziła akcję serca u mnie. A w 4 albo 7 tyg.
      wykryłysmy że jest kropeczka ( fasolka) tzn że jestem w ciąży. Nie martw się
      na zapas. To nie pomoże ani tobie ani dzidzi. Bądzmy dobrej myśli.
      Trzymaj się
      CZasem cierpliwość się opłaca. Wiem coś o tym. Nasza Basia nauczyła mnie dużo
      cierpliwości przez te 9 miesięcey.
      Trzymam kciuki
      Monika i Basia 39 tyg.
    • doro24 Re: nie ma akcjii serca 26.08.03, 10:48
      Mam dokladnie ten sam problem. 7 tydzien i acjii serca nie ma. Moja pani doktor
      tak jakby nie miala nadziejii, albo moze mi jej nie chciala robic...
      Powiedziala, ze poczekam tydzein, do przyszlego poniedzialku i wtedy sie okaze.
      Boje sie poprostu... A tak wszystko bylo dobrze, dobrze sie czulam i wogole...
    • apja Re: co z akcja serca.....?..... 28.08.03, 18:28
      Jakiś nieodpowiedzialny ten lekarz, zmień go bo będzie cię stresował całą
      ciążę. Mało kiedy się spotyka żeby w 6-tym tygodniu biło już serce.
      • yasmin24 Re: co z akcja serca.....?..... 28.08.03, 21:17
        Wszystko jest zalezne od jakosci sprzetu usg. U mnie juz w 6-stym tygodniu bylo
        widac jak bije serduszko. Proponuje innego lekarza, ktory dysponuje nowoczesnym
        sprzetem, zamiast czekac i sie denerwowac. Nerwy najorzej szkodza takiemu
        malenstwu...
        Yasmin
    • pajacyk6 Re: co z akcja serca.....?..... 03.09.03, 17:45
      hej!
      U mnie tez nie bylo slychac tetna plodu w 6tyg mimo ze pani doktor powiedzila
      ze juz powinno byc.Kazal przyjsc za dwa tygodnie ,czyli w 8tyg i serduszko
      mojego synka juz bilo.Badz wiec dobrej mysli ,wiem jak bardzo sie denerwujesz
      ale powodzenia wszystko bedzie ok!
      Papa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka