tarja30 31.08.08, 10:57 w badaniu moczu wyszedl mi cukier-slad redukcji co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzikielabedzie Re: Cukier- slad redukcji 31.08.08, 12:33 cukier w moczu wykrywa sie różnymi metodami. jedną z metod jest metoda reakcji chemicznej, właśnie redukcji. Problem z tą metodą jest taki, ze nie odróznia ona poszczególnych zwiazków chemicznych tylko substancje redukujace, więc jeśli w moczu są inne substancje wchodzące w ta reakcje chemiczną to też je wykryje.Dlatego czasem daje wyniki fałszywie dodatnie, ale czasem jest to rzeczywiscie cukier. Nie wiem na ile jest jasne to, co napisałam ale przechodzac do praktycznych zastosowan. Zrób sobie cukier we krwi na czczo i analizę w moczu w innym laboratorium, albo w tym samym ale popros by inną metoda oznaczyli cukier, jeśli moga. I nie martw sie, bo jeszcze nie ma czym. Odpowiedz Link Zgłoś
tarja30 Re: Cukier- slad redukcji 31.08.08, 13:01 dziekuje za odp. Test obciazenia gluzkoza wyszedl mi ok jutro powtorze badanie moczu Odpowiedz Link Zgłoś