Dodaj do ulubionych

Pierwsze CC-kolejny poród (profilaktyka przed)???

03.10.08, 23:43
Mam kilka pytań miedzy porodami będzie ok 19mies. pierwszy
rozwiązany cc-ułożenie miednicowe.
I teraz moje pytania czy wasi lekarze coś sugerują/sugerowali na
temat kolejnego porodu czy cc czy sn? Bo moja gin. milczy jak
zaklęta, a ja też jakoś nie pytam bo wydaje mi się ze oni czekają na
rozwój sytuacji.
I czy miłyscie usg blizny po cięciu ocenę jej stanu, grubości i
nie wiem co tam jeszcze przed kolejnym porodem? Można to zrobić na
normalnym usg przy badaniu maluszka? W jakim tygodniu ciaży
miałyście\będziecie miały takie usg? Ja idę na usg w 32tc i nie mam
nic na skierowaniu napisane (sama przyznam zapomniałam o to zagadać
moją gin. jakaś rozkojarzona ostatnio jestem) usg robię u innego
lekarza w szpitalu i co mam mu powiedzieć żeby obejżał bliznę?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Pierwsze CC-kolejny poród (profilaktyka przed 04.10.08, 00:16
      marta2202 napisała:

> I teraz moje pytania czy wasi lekarze coś sugerują/sugerowali na
      > temat kolejnego porodu czy cc czy sn? Bo moja gin. milczy jak
      > zaklęta, a ja też jakoś nie pytam bo wydaje mi się ze oni czekają na
      > rozwój sytuacji.

Pierwsze cc nie jest automatycznym wskazaniem do cc przy kolejnej ciąży. Wiele
      kobiet rodzi kolejne dziecko sn po pierwszym urodzonym przez cc.
    • kasiac23 Re: Pierwsze CC-kolejny poród (profilaktyka przed 04.10.08, 08:08
      moj pierwszy porod tez byl rozwiazany przez cc teraz jestem w drugiej ciazy
      (27tc)na poczatku lekarka od razu mowila ze bedziemy probowali dolem chyba ze
      sytuacja sie zmieni i w zasadzie dopiero na wczorajszej wizycie nabaknela ze
      raczej bedzie od razu cc bo cisnienie skacze i troche sie boi zaczac porodu by
      nagle nie bylo jak w pierwszej ciazy (ostra gestoza) ale ulozenie maluszka
      miednicowo nie wyklucza drugiego ze sie tez tak ulozy. W kazdym badz razie
      pierwsze cc nie jest wskazaniem do drugiego cc dopiero po dwoch trezcie jest
      prawie zawsze konczone cc
      • marta2202 Re: Pierwsze CC-kolejny poród (profilaktyka przed 04.10.08, 12:11
        To co napisałyście to ja akurat wiem...
        Prosze o odpowiedź na moje pytaniasmile
        • slonko1335 Re: Pierwsze CC-kolejny poród (profilaktyka przed 04.10.08, 13:47
          Byłam niedawno jeszcze w podobnej sytuacji, pierwsze cc ze względu na położenie
          miednicowe płodu ale odstęp między porodami dłuższy bo 2,5 roku. Mój ginekolog
          jest zdania, że jeśli jest mniejszy odstęp niż dwa lata należy ciąć, przy
          większym czeka na rozwój sytuacji, jednak wielu gin pozwala rodzić dołem jak
          minie 12 miesięcy. Ocenę blizny jak najbardziej miałam, ze względu na poprzednie
          cc i na brak przeciwskazań do porodu naturalnego tym razem musiałam mieć tylko
          częstsze te usg na koniec aby tej bliźnie się przyglądać, tym bardziej że
          wychodziła taka na granicy normy. 32 tc to trochę za wcześnie na prorokowanie co
          z blizną się stanie podczas porodu ale dobrze zobaczyć co dzieje się w chwili
          obecnej bo jeżeli już jest za cienka to możliwe że ciąża będzie musiała być
          prędzej rozwiązana. Oceny dokonuje lekarz podczas zwykłego usg przezbrzusznego
          musisz mieć tylko pełen pęcherz, bo inaczej nie będzie widać. Moja blizna w 32,
          37 i na początku 40 tygodnia były ok a niestety rozlazła się na koniec ale
          okazało się to dopiero podczas cięcia, na szczęście nie było próby porodu sn, bo
          jak pojechałam na ktg to okazało się, że wyciekły mi wody i robili cc na szybko.
          • marta2202 Re: Pierwsze CC-kolejny poród (profilaktyka przed 04.10.08, 14:57
            Bardzo dziękuję smile
          • marta2202 slonko 04.10.08, 14:58
            a to czuć że blizna sie rozchodzi? Boli coś czy jak?
            • slonko1335 Re: marta 04.10.08, 15:05
              Nie nic nie czułam, na koniec ciąży bolało mnie już wszystko, więc nawet jeśli
              był jakiś ból temu towarzyszący to i tak bym tego nie zidentyfikowała. Czułam
              się jak słoń choć przytyłam malutko ale pewnie wiesz coś o tym po pierwszej ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka