antosia80 19.11.08, 21:59 Czy też tak macie, że wielkość główki według usg wychodzi jak w 26tyg. a mam dopiero 25 tydzień? Czy też macie takie odchylenia w wymiarach a datą ostatniej miesiączki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika7895 Re: Wielkość główki 19.11.08, 22:18 ja tak mam wielkosc glowki mam o tydzien,1,5 wieksza niz reszte wymiarow,ale lekarz powiedzial ze wszytko ok,ze jest to normalne,po prostu duuuuze dzieciatko bedzieczym mnie dopiero przestraszyl ale dowiedzial sie pozniej ze moj maz wazyl 5,200 i mial duza glowe Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Wielkość główki 19.11.08, 22:51 Termin z USG jest miarodajny mniej więcej do 12-13. tygodnia, potem pojawiają się róznice indywidualne. USG przelicza wymiary na tygodnie ciąży opierając się na średniej. Jeśli wymiary dziecka w późniejszej ciąży wychodzą w przeliczeniu na tygodnie wyższe niż wiek ciąży, to oznacza to po prostu, że dziecko jest duże. Do 2 tygodni jest normalne. No i grunt, żeby wymiary były harmonijne (z tym 2-tygodniowym amrginesem). Odpowiedz Link Zgłoś
bunny_blue Re: Wielkość główki 19.11.08, 23:23 U mnie roznica wynosila 2 tyg. na polowkowym usg i 4 tyg. w 30 Albo bedzie duuuzy czlowiek albo troche wczesniej. Wymiary podczas wczesniejszych usg zgodne z wiekiem ciazy ustalonym na podstawie ostatniej miesiaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: Wielkość główki 19.11.08, 23:21 To raczej nie problem. Ja się ciągle śmieję, że nogi tydzień do przodu, a głowa dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: Wielkość główki 20.11.08, 00:30 Przestań sobie w końcu wymyślać problemy...od samego początku wszędzie doszukujesz się czegoś złego ... Przede wszystkim jak masz obawy to pytaj lekarza a nie obcych na forum A po drugie to wyluzuj, bo nie dasz sobie rady z niepokojem jak już urodzisz dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
edyta-26 Re: Wielkość główki 20.11.08, 09:47 U mnie wymiary z usg odpowiadają na 1-2 tyg mniej. Mam 32tc a wg usg 30-31 Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Wielkość główki 20.11.08, 09:50 Spokojnie. Urodziłam w 39 tc i 7 dniu, czyli tuż przed 40 tc, prawidłowo. Dziecko ważyło prawie 4200 g i to wyjaśniało, dlaczego główka cały czas była większa. Nie masz sie czym przejmowac. Odpowiedz Link Zgłoś