Dodaj do ulubionych

noszenie stringóe w ciąży szkodliwe???

12.11.03, 10:35
mam pytanko do Was, jestem w 9tym tygodniu i od dawna noszę jedynie stringi.
Ostatnio koleżanka mi powiedziała,że to szkodliwe w ciąży szczególnie, bo
łatwiej o zakażenie i żylaki i poprostu jest to niewskazane.
Co o tym myslicie, bo może to głupi problem, ale się nad tym zastanawiam,czy
nie zakupić zwykłych majtek, których tak nie lubię????
Obserwuj wątek
    • gemma.v Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 10:43
      Łiii tam, jak bym się aż tak nie przejmowała. wink Całe lato przechodziłam w stringach
      (te upały...), nawet będąc w bardzo zaawansowanej ciąży i nie sądzę, żeby w jakiś
      sposób mi to zaszkodziło. Myślę, że nie należy przesadzać. Noś sobie te stringi, ile
      dusza zapragnie. wink A żylaki... jak będziesz miała mieć, to i tak Cię nie ominą wink))
      POzdrawiam i gratuluję przy okazji smile)
      gemma
    • martaurb Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 11:24
      To ja mam trzy pytania do tej kolezanki - moge?:
      1. Jakim cudem w stringach latwiej o zakazenie? Czego zakazenie?
      2. Jak od tego typu bielizny robia sie zylaki? Gdzie te zylaki? Na nogach moze?
      (przepraszam, ostatnie bylo troche zlosliwe...)
      3. Co to znaczy "po prostu niewskazane"?
      Moze "po prostu" ciezarna ma nosic barchanowa bielizne, zapomniec o koronkach i
      innych takich, nosic rozwlekle dlugie rozwlekle suknie z bialymi kolnierzykami
      i czuc sie tylko i wylacznie "przyszla mama", zapomniec o sobie, atrakcyjnosci,
      seksie, przyjemnosci i takich tam????? (ja oczywiscie nie mowie o przsiadywaniu
      w zasmrodzonych knajpach czy dyskotekach i zlopaniu alkoholu, ale o normalnym
      dbaniu o siebie!)
      Wiesz co mi sie wydaje? Ze najlepsza mama (rowniez i ta przyszla) to szczesliwa
      mama! Wiec jezeli Twoiemu Dziecku jest u Ciebie dobrze, to i stringi mu nie
      przeszkodza w rozwoju!
      • szwedowska Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 19:06
        O zakazenie rzeczywiscie latwiej bo, wybaczcie dosadnosc, bakterie z kalu moga
        latwiej przeniknac do drog rodnych bo stringi sie jednak troche przesuwaja przy
        noszeniu i to zaden cud.
        Ale to nie chodzi tylko o ciaze, zawsze jest jakies ryzyko, wiec nie ma co
        przesadzac, jesli komus wygodnie.
        A do "kolezanki" martyurb: zylaki robia sie nie tylko na nogach ale tez w
        okolicach odbytu
        • martaurb Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 13.11.03, 09:50
          Wiem, dlatego zaznaczylam ze uwaga o zylakach jest zlosliwa!
          Ale przeciez inna bielizna, jesli jest zle dopasowana tez sie przesuwa, a
          stringi jesli sa ok, to siedza na swoim miejscu jak wszystko inne!
          No i z tymi bakteriami z kalu....ja wychodze z zalozenia, ze po "wiekszym"
          zalatwianiu sie albo ide sie umyc, albo, jesli nie mam takiej mozliwosci,
          korzystam dodatkowo z wilgotnego papieru toaletowego (mozna kupic nawet
          opakowania po 5 szt, pasuja do kazdej damskiej torebki) albo wilgotnych
          chusteczek odswiezajacych!
    • madziarka7 Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 11:58
      Czesc,
      bez przesady z tymi stringami... jak do tej pory tez nosilam tylko takie, ale
      teraz robi mi sie nieco ciasno (18 tydz.) Po prostu wygodniej jest mi w
      zwyklych, nic sie nie wpija itd. Kupilam wiec kilka przejsciowych "duzych"
      galotkowsmile W sklepach z bielizna ciazowa stringi wystepuja tez w wersji
      ciazowej, tak wiec z czasem bedziesz mogla kupic sobie taki modelsmile

Juz ostatnio przestalam sluchac porad plynacych z kazdej strony, bo mozna
      zglupiec... Przed chwila kolezanka doradzila mi, zeby nie jesc owocow
      cytrusowych i nie pic sokow tego typu a jesli juz, to rozcienczac woda, bo
      nerki nie daja rady przerobic tego wszystkiego... i co o tym myslicie???
      Gratuluje i pozdrawiamsmile
      Madziasmile
      • agatunka Re: do Madziarka 12.11.03, 14:22
        Nie wiem jak jest ze stringami ale z tymi żylakami to chyba przesada. Ale ja a
        propo tych soków to rzeczywiście jest tak,ze 100% soki powinno się rozrabiać
        wodą bo inaczej jest to za duże obciążenie dla nerek. Pytałam już o to lekarza.
        Pozdrawiam Agata i 36 tyg bruszek
    • adzia_a Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 12:52
      Ja trochę tych żylaków nie rozumiem...
      Poza tym są jakieś tam doniesienia prasowe, że owszem, PODOBNO osoby noszące
      stringi są bardziej narażone na stany zapalne, ale to raczej jedna z teorii...

Jeśli o mnie chodzi, to akurat jest to dla mnie najwygodniejsza bielizna w
      ciąży. Właśnie dlatego, że ich prawie nie ma smile tylko w ósmym miesiącu się
      troszkę zabawnie wygląda wink
    • kj74 Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 14:24
      Jestem w 24 tyg. i dalej chodzę generalnie jedynie w stringach. Teraz kiedy
      przyjdą mrozy może zmienię je na cieplejszą bieliznę, ale to tylko z tego
      powodu, żeby mnie gdzieś nie podwiało.
      Pozdrawiam smile
    • omn3 Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 14:47
      witam.Ja cala ciaze przeniosilam w stringach.Nie potrafie w innych chodzic.Nie
      mam zylakow,nie zrobilo mi sie zakazenie i nic sie nie stalo z dzieckiem.Dla
      mnie byly idealne bo nie przyciskaly mi brzuszka.Pozdrawiam.
    • mamadwojga Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 12.11.03, 18:26
      Calutką ciążę w stringach przelatałam i nie wyobrażam sobie innej bielizny. O
      co chodzi z tymi żylakami?????
    • mamawiktorynki Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 13.11.03, 00:09
      A może ta szkodliwosć dotyczy raczej okresu połogu??? Wtedy to rozumiem. Szwy
      łatwo podrażnić, zakazić nietrudno,a i ucisnąć okolice "żylakopodatne" może
      się zdarzyć. W ciąży nie widzę zagrożeń. Pozdrowienia. Ola i Wika ( już 5
      mies. na świecie )
    • nataliaderylo Re: noszenie stringóe w ciąży szkodliwe??? 13.11.03, 09:34
      No co Ty... Ja jestem w 9 mies, przez całą ciążę noszę stringi (w to lato nie
      dało sie inaczej) i nie mam żylaków, zakażeń ani nic innego. Noś sobie więc do
      woli, tylko ubieraj się ciepło na pupę. Pozdrówka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka