moondrive 03.03.09, 22:30 Może trochę głupie to moje pytanie- ale od kiedy lekarz robi KTG podczas wizyty jeżeli ciąża przebiera prawidłowo ( szyjka zamknięta, nie ma skurczów)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artdesign84 Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 02:10 to zależy od lekarza pewnie nie wcześniej niż 38 tc, czasami dopiero po 40tym Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 08:01 Wcale. Nawet w dzien wyznaczonego terminu porodu, gdy stawilam sie na wizycie nie mialam KTG. Tylko badanie tetna dziecka detektorem tetna oraz badanie "reczne" i USG. KTG mialam dopiero 4 dni pozniej, gdy trafilam do szpitala z rozpoczynajacym sie porodem Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_anula Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 08:07 Ja mam mieć od początku 39tc (o ile doczekam ) Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 08:14 W pierwszej ciąży miałam jakoś w 37. tygodniu, pojechałam (samochodem, sama) do przychodni przyszpitalnej, po czym okazało się, że mam skurcze co 5 minut i nie chciano mnie wypuścić. A ja się awanturowałam, że primo - nic nie czuję, jakie skurcze, secundo - auto mam na płatnym parkingu, nie mogę zostać Wypuścili mnie na drugi dzień, urodziłam prawie dwa tygodnie później. W drugiej ciąży dużo leżałam w szpitalu, więc i KTG miałam wcześniej i częściej. Teraz jeszcze nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 09:30 Ja miałam w 39tc, bo w czasie badania w gin okazało się, ze Młody ma za szybkie tętno i mnie wysłała na ktg. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 10:32 Ja miałam KTG już w 28 tyg. gdy trafiłam do szpitala z zagrożeniem porodem przedwczesnym. Jeśli nie ma wskazań , ciąża przebiega bez powikłań to KTG wykonuje sie dopiero w terminie porodu, jak również w przypadku ciąży po terminie. Nie każdy lekarz posiada sprzęt do KTG w swoim gabinecie, ja musialam chodzić do IP. Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 11:17 Mój lekarz standardowo robi od 32 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
djmonia Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 11:31 ja miałam robione w 27 tyg sama pojechalam do szpitala bo chcialam zobaczyc placilam za to 10zl...bo jesli chcesz sama to sie za to placi Odpowiedz Link Zgłoś
ty_nia Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 13:26 moj gin robi od 30tc, nawet jesli wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi359 Re: KTG- od kiedy? 04.03.09, 13:43 Moj gin robi przy każdej (od 30 tyg.) wizycie, nawet gdy ciąża jest ok i nic się nie dzieje. U mnie pierwsze KTG w 31 tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś