Dodaj do ulubionych

Chałubińskiego Wrocław

13.08.14, 20:24
Miałam tam cesarkę.Sama przed porodem szukałam informacji i były tylko wpisy z przed kilku lat, więc odpowiem na ewentualne pytania smile Ogólnie polecam ten szpital jeżeli chodzi o cc. Położne i lekarze zaangażowani i troskliwi. Przewspaniałe studentki gotowe nieść każdą pomoc smile Świetne położne z oddziału neonatologicznego, odpowiedzą na każe pytanie. Przeszkadza tylko chaos w przepływie informacji-nie raz było tak,że 5 minut po wizycie pediatrycznej trzeba było wracać na jakieś badanie. Gorzej z warunkami lokalowymi-ciasne, duszne sale jak przyjdą odwiedzający-gorąco jak cholera smile Na cały oddział dwie łazienki, w tym jeden zapychający się prysznic smile ALE-jeżeli przymknie się na to oko-da się wytrzymać ponieważ opieka jest naprawdę wspaniała!
Obserwuj wątek
    • anka72s Re: Chałubińskiego Wrocław 25.08.14, 11:50
      Hej.
      Prosze o informację co trzeba zabrać ze sobą do porodu dla siebie i dziecka.
      • papaga Re: Chałubińskiego Wrocław 25.08.14, 12:14
        hej,

proszę o maila z informacją co zabrać ze sobą do tego szpitala tak dla mamy jak i dzieciątka smile
      • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 31.08.14, 20:11
        Mogę napisać tylko co trzeba zabrać na cesarkę, chociaż myślę,że lista na poród naturalny niewiele się różni.
        Dla siebie: koszule do spania, do porodu-w przypadku cc dostaje się koszulę szpitalną, przy naturalnym chyba trzeba mieć też swoją, szlafrok, biustonosze do karmienia, ręczniki, klapki, zestaw do lewatywy, kosmetyki,suszarka do włosów, majtki siatkowe, wkłady poporodowe, podkłady na łóżko-przydatne dla was i do przebierania dziecka, woda do picia na pierwszy dzień po cc- w butelce z dziubkiem, na drugi dzień po cc-sucharki lub biszkopty, swoje sztućce-inaczej nie zjecie obiadu smile.Można też laktator, maść na brodawki-ale to w miarę potrzeb. No i telefon z ładowarką smile
        Dla dziecka-zaraz po porodzie dziecko ubierane jest w ubranka szpitalne i ich becik, ale potem można już przebrać więc: ubranka-co tam chcecie, ogólnie w szpitalu jest ciepło, becik-jak chcecie bo szpitalny nie jest za ładny, i wymagają pieluszek rozm. 1, chusteczek nawilżanych, patyczków do uszu i kremu do pupy. Kosmetyki do kąpieli są szpitalne. Można mieć swój Octenisept ale niekoniecznie-mają na oddziale.
        Chyba o niczym nie zapomniałam, jak coś mi się przypomni to dopiszę.
        • anka72s Re: Chałubińskiego Wrocław 03.09.14, 12:31
          Na oddziale tłoczno?? Przyjmują bez problemu czy zdarza si,ę że np. odsyłają do innych szpitali? Ile trzymają po porodzie?
          • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 03.09.14, 18:15
            Miałam salę bezpośrednio przy sali porodowej i dziennie było od 3 do 5 porodów, niby nie dużo ale sale na oddziale noworodkowym były wypełnione na full, nawet jedna babka musiała przebywać z dzieckiem na sali pooperacyjnej bo na innych nie było miejsca. Z drugiej strony ja byłam na izbie przyjęć dwa razy (raz w ciąży raz przed cc) i za każdym byłam tam sama-nie było innych ciężarnych-więc tłoku nie widziałam smile Po porodzie naturalnym leży się 3 dni( jeżeli wszystko jest ok i z tobą i z dzieckiem) po cc 5 dni-wcześniej na własne żądanie. Ja byłam 10 dni ze względu na dziecko, trzy razy zmieniły się babki na sali i żadna nie miała problemu z przyjęciem do szpitala,ale oczywiście nie wiem jak było w innych przypadkach.
            • martinako82 Re: Chałubińskiego Wrocław 03.09.14, 20:13
              A jak wyglada samo cc, tzn.
              - czy klada dziecko od razu po wyciagnieciu i czy mozna je od razu przystawic do piersi, jak dlugo mozna miec dziecko, czy przez caly czas szycia?
              - jak szybko odpepniaja dziecko?
              - jaka jest kolelnosc czynnosci, znieczulenie a potem cewnik czy odwrotnie?
              - cc ze wskazan, ale nie na zimno (bede czekac na rozpoczecie akcji porodowej) czy trzeba wczesniej sie tam pojawic i porozmawiac, omowic wszystko?
              - po jakim czasie pionizuja?
              - czy maz moze byc przy wazeniu dziecka?
              - czy dzieci moga przychodzic w odwiedziny?

Z gory dziekuje!
              • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 05.09.14, 21:51
                1-nie niestety nie kładą sad zabierają dziecko od razu do salki obok gdzie badają, ważą itp.
                2-do piersi przystawiają po operacji, po przewiezieniu do sali obserwacyjnej-czyli jakieś 30 min od wyciągnięcia. tam przebywa się jakieś 20 min-ty, tato i dziecko smile( i personelwink a potem wiozą na salę pooperacyjną, gdzie można być już w trójkę do wieczora, z przerwą na nagrzewanie dziecka czy karmienie. ta sala jest 5 osobowa więc jest trochę tłok. ale nikt nie zwraca na siebie za bardzo uwagi-każdy wpatrzony w swoje pociechy smile
                3-przez czas szycia nie można mieć dziecka, jak maluch jest już przebadany ( w tej salce obok) zawijają w becik i zawożą do taty-który czeka na korytarzu przed oddziałem porodowym-nie przed salą operacyjną niestety-proszą wtedy tatę na oddział i pokazują dziecko, potem może już z dzieckiem przejść do sali obserwacyjnej
                4-odpępniają również niestety natychmiast
                5-znieczulenie a potem cewnik
                6-ja też miałam ze wskazań ale z wyznaczoną datą-musiałam zgłosić się na oddział dzień przed operacją wieczorem-byłam po 18-trochę za późno bo okazało się,że akurat wtedy jest zmiana lekarzy i spędziłam dużo czasu na izbie a potem już na oddziale jest dużo spraw do załatwienia przed operacją-wywiad z tobą robią lekarz, anestezjolog, położna, do tego ktg więc spać poszłam dopiero o 23. mnie na listę operacji wpisał mój lekarz, ale jak nie masz tam gina to musisz wcześniej podjechać na oddział i się umówić na cesarke
                7-pionizują następnego dnia rano-obojętnie czy miało się operację rano czy wieczorem poprzedniego dnia, ja miałam rano i leżałam plackiem 22 godziny-według mnie za dużo, ale akurat tak tam jest
                8-nie, tato nie może być przy ważeniu, badaniu. robią to sami, tato czeka na korytarzu przed oddziałem, dopiero zabecikowane dziecko wiozą do taty
                9-oficjalnie jest zakaz odwiedzin przez małe dzieci, ale widziałam,że przychodziły, tylko wtedy odwiedziny odbywały się na korytarzu
                uff smile gdybyś miała jeszcze jakieś pytania pisz smile
                • martinako82 Re: Chałubińskiego Wrocław 05.09.14, 22:24
                  Dziekuje Ci bardzo za odpowiedzi! Super miec info z pierwszej reki smile mam lekarza z chalubinskiego wlasnie, ale sama nie wiem gdzie rodzic. Zasady bardziej mi pasuja na kaminskiego, bo tam dziecko na czas szycia jest z mama.
                  • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 08.09.14, 10:42
                    Też nie wiedziałam gdzie rodzić, zwiedzałam obydwie porodówki, pytałam koleżanek itd. i o kamieńskiego wszystkie relacje zgadzały się w jednym punkcie-że o ile w trakcie porodu jest super to po porodzie poziom opieki spada prawie do zera, nikt się nie interesuje itd. A na Chałubińskiego naprawdę nie było z tym żadnego problemu, położne były bardzo pomocne bez żadnych "łapówek", czekoladek itp. W moim przypadku przeważyło to,że miałam gwarancję,że cesarka zostanie wykonana, a mojej koleżance na kamieńskiego robili problemy z cesarką ze wskazań! Chciałam sobie zaoszczędzić tego stresu, chociaż oczywiście żałowałam,że standardy okołoporowe nie są do końca zachowane. Ale to już temat rzeka, bo niestety teoria a rzeczywistość to dwie różne sprawy w naszym kraju...
                    • martinako82 Re: Chałubińskiego Wrocław 08.09.14, 18:35
                      Najgorsze jest to, ze ciezko o informacje. Dzisiaj rozmawialam z polozna z borowskiej, ktora powiedziala, ze to niemozliwe, ze dostane dziecko na czas szycia bo bede miala cos tam do rak podpiete i nie bede go mogla trzymac...
                      • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 10.09.14, 22:01
                        Tu też tak było-ręce rozłożone na boki, przypięte pasami czy czymś-nie widziałam, a do piersi poprzyczepiane różne czujniki, więc faktycznie "technicznie" byłoby to chyba niemożliwe, ale może jak pogadasz to pokażą Ci dziecko od razu po wyciągnięciu z brzucha? Albo dadzą na całusa? Moje było owinięte pępowiną, może dlatego szybko zabrali je na badania? Nie pytałam z oszołomienia smile
    • anka72s Re: Chałubińskiego Wrocław 09.09.14, 15:15
      Napisz jeszcze proszę czy są jakieś ograniczenia jeśli chodzi o godziny odwiedzin?
      Masz tam może jakiś telefon kontaktowy - w żaden sposób nie mogę się do nich dodzwonić?
      • anka72s Re: Chałubińskiego Wrocław 10.09.14, 12:19
        Jeszcze jedno mi się przypomniało.... Ilu osobowe sale są na Chałubińskiego??
        • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 10.09.14, 22:19
          Sale są dwu i trzy osobowe. Są też dwie albo trzy jedynki-za które trzeba płacić 100 lub 150zł za dobę, i zamówić je przed porodem-nie wiem jak się ustala datę ale... smile
          a tel : 71 784-23-60--bezpośrednio na porodówkę, końcówka 86-na izbę przyjęć, końcówka 79-ruch chorych, 71 7842389-tel do anestezjologów---zapomniałam o tym napisać-i przed cc i przed naturalnym-jeżeli chcecie rodzić ze znieczuleniem, musicie umówić się na spotkanie z anestezjologiem-wypełnia się ankietę o stanie zdrowia i mówią jakie badanie trzeba mieć do znieczulenia. A i znieczulenie dostępne jest tylko od pon do piątku między 8 a 14 godziną-bez komentarza smile, no chyba,że potrzebne jest pilne cc to wtedy oczywiście też.
          • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 10.09.14, 22:24
            aha-godziny odwiedzin oficjalnie to chyba od 12 czy 13 do 19 ale nikt tego nie przestrzega, ani nikt nie robi problemów. Wyganiają tylko odwiedzających na czas obchodu.Po cc szczególnie przydatne są odwiedziny kogoś od rana dzień po operacji, kiedy naprawdę ciężko jest usiąść na łóżku a co dopiero wyciągnąć dziecko z tej jeżdżącej wanienki smile
          • anka72s Re: Chałubińskiego Wrocław 11.09.14, 15:38
            Trafić między 8 a 14 to jak loteria smile
            Dzięki za informację wink
            Ręcznik dla dziecka trzeba mieć czy wycierają w szpitalne?
            Pieluszki tetrowe dla dziecka trzeba zabierać?
            Ciuszki raczej chyba tylko na wyjście? Jeśli ubierają w szpitalne to nasze mogą potem nie wrócić??
            • pepe92 Re: Chałubińskiego Wrocław 14.09.14, 16:55
              Ręczników nie trzeba, pieluszki owszem jeżeli chcecie używać swoich-są też szpitalne. Ubranka właściwie też według potrzeb, bo ubierają w kaftanik i zawijają w becik ale nie są to ciuszki zbyt piękne, więc wszystkie mamy przebierały w swoje. I spokojnie wracają, przed kąpielą trzeba włożyć czyste ubranko do wózeczka-tego szpitalnego smile i położne przebierają a brudne odkładają z powrotem. Jeszcze jeżeli chodzi o pieluszki tetrowe to oddział prosi o oddanie jednej nowej pieluszki w ramach podziękowań za opiekę, bo ciągle mają braki smile
              • anka72s Re: Chałubińskiego Wrocław 17.09.14, 10:22
                Orientujesz się może czy na oddział można podjechać wcześniej i porozmawiać z położnymi?
    • daneeka Re: Chałubińskiego Wrocław 17.09.14, 22:26
      Witajcie Wroclawianki smile
      Ja rodzilam w tym szpitalu silami natury kilka miesiecy temu. Jak macie pytania, piszcie! Chetnie pomoge smile
      • nauta_ Re: Chałubińskiego Wrocław 18.09.14, 11:11
        Daneeka z nieba mi spadasz!! Ja za dwa miesiące będę tam rodzić. Pisz wszystko co wieszsmile czy odbierasz gazetowego maila, czy masz jakiś inny który możesz podać?
        • nastia2 Re: Chałubińskiego Wrocław 18.09.14, 16:06
          Hej mam pytanie odnośnie cc.Mam wskazania okulistyczne do cięcia( na kamienskiego nie biora ich pod uwage, na brochowie tak) jak mam sprawdzić jak jest w tym szpitalu?pojechać do ordynatora?wiecie kiedy przyjmuje? Nie mam lekarza prowadzącego w tym szpitalu.czy wtedy pacjentki są gorzej traktowane? czekam na Wasze rady smilenajbardziej zachęca mnie pomoc po porodzie
      • anka72s Re: Chałubińskiego Wrocław 19.09.14, 15:52
        W takim razie napisz proszę co trzeba zabrać do porodu siłami natury
        • daneeka Re: Chałubińskiego Wrocław 19.09.14, 22:52
          dla mnie niezbedne byly: koszule do porodu (dwie), pizamy na oddzial polozniczy (min. dwie), klapki japonki, szlafrok, recznik, reczniki papierowe, podklady poporodowe, podklady poporodowe na lozko, majtki siateczkowe - sporo, kosmetyki te ktorych normalnie uzywasz (plyn do higieny intymnej jakis wyprobowany), sztucce, jedzenie (ja zarlam ja opetana po porodzie), woda, masc na brodawki. Dla bobasa: pieluszki nr 1, chusteczki nawilzane, krem do pupy, mozna swoje ubranka, czapeczka moze, chociaz teraz bym nie zalozyla, straszliwy gorac tam panuje. Aha, lapki niedrapki, moj bob sie strasznie drapal, a paznokci dziecku sie w szpitalu nie obcina.
          Nie bralam: smoczkow, butelek, laktatorow i tego typu osprzetu. Chcialam karmic naturalnie i sie udalo, a w razie problemow takie gadzety zawsze mozna przeciez dowiezc. Bepanthen na brodawki sie przyda.
          • aceto_balsamico Re: Chałubińskiego Wrocław 20.09.14, 17:35
            A sam poród SN? Chciałabym tam rodzić, ale boję się braku znieczulenia. Napisz proszę swoje wrażenia!
            • daneeka Re: Chałubińskiego Wrocław 01.10.14, 00:24
              o, przepraszam, nie wpadlo mi na maila powiadomienie o odpowiedzi na watek!
              Moj porod byl akurat dosc dlugi i ciezki, raczej odbiegajacy od normy (indukowany oksytycony, rozwarcie postepowalo bardzo powoli). Znieczulenie o ile wiem bywa dostepne na klinikach, podczas dyzuru anestezjologa (chyba trzeba sie wczesniej z nim omowic). Mnie odradzono korzystanie ze znieczulenia, bo to przedluzyloby porod, tak czy siak dlugi. Z perspektywy czasu mysle, ze wszystko zalezy od osobistej tolerancji na bol i umiejetnosci konstruktywnego radzenia sobie z tym, co sie dzieje na sali porodowej. Bez znieczulenia da rade ale gdyby to Cie mialo zmiesc z powierzchni ziemi i wplynac negatywnie na pamiec o porodzie, to lepiej zadbac jednak o zzo.
              ZZO dostepne jest na Kamienskiego, myslalas, zeby tam rodzic?
              Pozdrawiam!
    • sylwkusg Re: Chałubińskiego Wrocław 05.10.14, 18:50
      Cześć dziewczynysmile moja dzidzia jest ulozona posladkowo , mam dylemat gdzie rodzic tym bardziej ze chce cc, a jest to moja druga ciaza, pierwszy porod silami natury.
      Czy jak bede miala zaświadczenie od swojego.gin to bez problemu i na chałubińskiego i na Kamińskiego mnie przyjmą?
    • joooasia88 Re: Chałubińskiego Wrocław 16.12.14, 22:20
      Cześć smile mam kilka pytań mogłabyś napisać do mnie na mail? Joooasia@gmail.com smile pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka