Dodaj do ulubionych

powrót do wagi po cc

22.05.05, 22:25
Usłyszałam dzisiaj jeden mit na temat cc. Czy to prawda,ze kobietom po cc
jest trudniej wrócić do wagi sprzed ciąży? Wydaje mi sie to lekka głupotą ale
może coś w tym jest... To niby ma miec zwiazek z tym,ze organizm po cc nie
wie zer juz wydal na swiat noworodka i podwyzszona waga sie utrzymuje...
Brzmi kosmicznie ale czy prawdziwie?
Obserwuj wątek
    • antonina_74 Re: powrót do wagi po cc 22.05.05, 23:00
      Z tym że "organizm nie wie że urodził" bo nie było akcji porodowej, hormonów
      itp. to też gdzieś czytałam ale tamten artykuł miał związek ze spaniem - ponoć
      kobiety po cc jeszcze 8-9 mies. po porodzie śpią tak jakby miały brzuch,
      inaczej przewracają się z boku na bok itp. Nie wiem na ile to może być prawdą.
      Co do wagi - mnie powrót zajął za każdym razem ok. roku, z tym że najwolniej
      schodziły te ostatnie 3-4 kilogramy. W tej chwili ważę tyle co przed I ciążą
      czyli 6,5 roku temu i mieszczę się w stare ubrania. Bez odchudzania, diet,
      wyrzeczeń, po prostu "jakoś" to spadło.
      • asienka997 Re: powrót do wagi po cc 23.05.05, 00:42
        Też mi sie wydaje ze wygląd po porodzie więcej ma wspólnego z genami niz
        sposobem rodzenia ale jak czlowiek zaczyna sie interesowac jakims tematem to
        roznych glupotek sie naslucha smile Bo przyznam sie szczerze,ze tak troche
        obawiam sie swojego wygladu po urodzeniu, chociaz wszyscy mnie zapewniaja, ze
        nie powinnam moja mama po porodzie miala niedowage a w samej ciazy przytyla
        zaledwie 9 kg smile coprawda jeszcze nie jestem w ciazy ale powoli sie
        przygotowuje i zbieram sobie informacje. Juz wiem, ze na pewno zdecyduje sie na
        CC
        • megi.1976 Re: powrót do wagi po cc 23.05.05, 09:32
          Witam!!Ja jestem miesiąc po cc,w ciąży przybrałam 15 kg,w trzy tygodnie po cc
          straciłam 12 kg jeszcze zostało 3 kg.Jem wszystko na co mam ochotę(oczywiście co
          można kobiecie karmiącej)karmię piersią więc podobno szybciej się przez to
          chudnie,mam nadzieję że i te 3 kg znikną.Mam porównanie bo za pierwszym razem
          rodziłam siłami natury i tyle samo przytyłam i też podobnie było z
          chudnięciem.Pozdrawiam
    • mazuba Re: powrót do wagi po cc 23.05.05, 10:09

powrot do wagi sprzed ciazy zalezy w duzej mierze od tego czy karmisz piersia
      czy nie (po pierwsze karmiac piersia szybciej obkurcza sie macica i wraca do
      stanu sprzed ciazy a po drugie kobieta karmiaca potrzebuje troche wiecej
      kalorii na karmienie wlasnie). Ja przestalam karmic 3 tygodnie po cc i
      niestety mam 12 kg na plusie (jestem 6 tygodnie po cc).
      no i po cc jest chyba troche dluzej brzuszek, a po porodzie naturalnym szybkao
      znika.
      aha nawiazujac do postu jednej z poprzedniczek: jak tylko przestal bolec brzuch
      to aczelam spac na brzuchusmile to moja ulubiona pozycja.
      pozdrawiam
      magda
    • elioli Re: powrót do wagi po cc 23.05.05, 14:10
      Ja w ciazy przytylam 21 kg. CC mialam koncem stycznia, od poczatku nie karmie
      bo moje malenstwo ma skaze bialkowa. Pierwszy miesiac po byl niezbyt ciekawy
      pod tym wzgledem bo jakos mi sie nie chudlo sad Ale juz na przelomie marca i
      kwietnia wrocilam do swojej wagi smile Teraz chodze w swoich ciuchach sprzed
      ciazy smile
      • asienka997 Re: powrót do wagi po cc 23.05.05, 15:09
        Czyli wszystko zapewne zalezy od uwarunkowań genetycznych. Na tycie i
        chudniecie po ciązy chyba nie ma reguly smile
    • susanka Re: powrót do wagi po cc 23.05.05, 18:54
      ja jestem 8 tygodni po cc. Karmie piersia, jem normalnie, mala nie ma zadnych
      uczulen wiec i czekolade moge jesc....3 tygodnie po porodzie miescilam sie w
      spodnie sprzed ciazy ale byly mocno opiete, teraz wchodze w ciuchy sprzed ciazy
      na luzaka (tylko bluzeczki w biuscie sa za male..hihihi). przytylam okolo 15 kg
      w czasie ciazy
    • anias29 Re: powrót do wagi po cc 23.05.05, 23:29
      Do wagi sprzed ciąży wróciłam miesiąc po cc. W ciąży przytyłam 9 kg. Piersią
      nie karmię. Chyba nie pasuję do tego mitusmile
    • femalespirit Re: powrót do wagi po cc 26.05.05, 13:06
      Bzdura kosmiczna - nabralam 10 kg w ciazy, dwa tygodnie po cc stracilam 12.
      Karmilam piersia. Szybciej znika brzuszek przy karmieniu piersia, niezaleznie
      czy porod byl fizjologiczny, czy przez cc. I to niespanie na brzuchu po cc to
      tez bzdura - spie na brzuchu, odkad piersi na to pozwalaja, a te teksty to
      wyglaszala Janette Kalyta, fanatyczka porodow fizjologicznych. Chyba sama to
      wymyslila.
    • asia303 Re: powrót do wagi po cc 27.05.05, 08:26
      cześć, miałam cc 19.05. br. czyli 8 dni temu. W ciąży przybrałam 11 kg. Dzisiaj
      jak stanęłam na wadze okazało się , że zostało mi "tylko" 3 kg nadwagi z przed
      ciąży, a brzuch już sie prawie "wchłonął". Czuję się super, wczoraj byłam na 45
      minutowym spacerze, fakt mocno się zmęczyłam, ale już prawie doszłam do formy
      Pozdr
      Asia
      • camilcia Re: powrót do wagi po cc 28.05.05, 12:48
        mi też jakoś samo się schudło smile rok po ważyłam mniej niż przed ciążą. chyba
        mała ze mnie wyssała, bo około roku strasznie ssała w nocy.
    • bei Re: powrót do wagi po cc 01.06.05, 12:56
      ....wróciłam na 4 dobę po ccsmilesmilesmile
    • niusia1803 Re: powrót do wagi po cc 07.06.05, 10:15
      To chyba jakaś bzdura. Ja wróciłam do wagi przeduruodzeniowej już 3 m-ce po
      porodzie a obecnie (prawie 10 m-cy) jestem dużo szczuplejsza niż przed ciążą -
      głównie ze względu na karmienie piersią. Myślę, że rodzaj porodu nie ma tu
      żadnego znaczenia.
      • motyla1 Re: powrót do wagi po cc 11.08.05, 16:30

bzdura, 2 tygodnie po cc ważę 2 kg mniej niz przed ciązą, oczywiście karmię
        piersią
    • elza78 Re: powrót do wagi po cc 11.08.05, 21:56
      2 miechy po cc i 2 kilo na plusie jedynie, w ciazy przytylam ponad dwie
      dyszki... chyba to przesady z tym wracaniem do wagi smile
      • ada122 Re: powrót do wagi po cc 12.08.05, 13:06
        Ale Ci zazdroszcze. U mnie 8 tyg. po porodzie i do przodu 10 kg. W ciazy
        przytalam 23. Oczywiscie karmia piersia. ale zawsze mialam tendencje do tycia.
        • ania19821 Re: powrót do wagi po cc 13.08.05, 11:43
          Miałam cesarkę 5 sierpnia czyli tydzień temu. Ważę dokładnie tyle co przed
          ciążą czyli schudłam 10 kilo które przytyłam. Brzuch mam płaski.
          Nie żałuję że miałam cesarkę, choć była to decyzja szybka bo w trakcie porodu
          małemu spadało tętno. Krocz mam nienaruszone, jest super.
    • jodi2 Re: powrót do wagi po cc 14.08.05, 17:44
      rodzilam 12 kwiatnie i wczoraj pierwszy raz wrzucilam na tylek spodnie sprzed
      ciazy. przytylam 20 z kawalkiem a juz po 6 tyg zgubilam 15
    • utka Re: powrót do wagi po cc 17.08.05, 10:08
      jak wyszlal ze szpitala po 6 dniach od cesarki wazylam mniej niz przed ciaza.
      Fakt, ze w tej nie przytylam duzo, bo tylko ok. 9 kg. Po porodze apetyt mialam
      konski
      • kali_jj Re: powrót do wagi po cc 17.08.05, 16:53
        ja przytyłam 11,5
        ale nadal nie waże tyle co przed ciążą.. ale u mnie było tak że w momencie
        zajścia byłam baardzo chuda, mówią mi że wychudzona. i teraz mam 3-4 kg na
        plusie.ale faktycznie te pierwsze kg zeszły szybciutko.
        co do chudnięcia przy karmieniu to ja zaczęłam chudnąć dopiero jak młdoego
        odstawiłam czyli po roku i tygodniu karmienia
    • emijov Re: powrót do wagi po cc 18.08.05, 10:12
      ja w ciązy przytyłam prawie 30kg. Do 6 miesiąca po cc spadło tylko 11kg, po pół
      roku waga spadała sama bez żadnych diet i w 9 miesiącu po cc zostało tylko
      1kg wink) Podobno do pół roku wolno leci a później niewiadomo kiedy, ale to też
      zależy od przemiany materii i hormonów, ja zawsze ważyłam 50 kg mimo że nie
      zważałam na żadne dietywink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka