Dodaj do ulubionych

Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.10, 23:27
fajnie... jeszcze mamy rzeke w centrum no i bulwary, gdzie mozna
pojsc na spacer.... rzeka sie wije, ryby skaczą, jest sielsko.
Obserwuj wątek
    • Gość: sqro Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 23:28
      Trzymam kciuki, na razie określenie "uroda" w odniesieniu do centrum tego
      miasta to jest forma samooszukiwania.
      • Gość: Europejczyk Od głupiego entuzjazmu ładnie się nie zrobi. IP: *.chello.pl 26.01.10, 22:59
        O jakości gustu Pana Tokarskiego świadczy wygląd jego i jego balkonu.
    • Gość: er Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.sunnet.3s.pl 25.01.10, 23:33
      i jest tak zaje...biscie, ze chodzmy wszyscy zaglosowac na oszuka!
      • Gość: Hann-a Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.centertel.pl 26.01.10, 06:12
        Pijarowcy Wam wszystko zmienią, ale chyba wirtualnie. Ile dostałeś Tokarski za
        te swoje wypowiedzi dotacji od oszuka na Stowarzyszenie Moje Miasto. Tyle co
        Wójcikowski na Bona Fides, czy trochę mniej?
      • Gość: mupet Chyba to Uszaty wysmażył ten tekst IP: 77.255.166.* 26.01.10, 07:35
        o świetnym centrum Katowic. Chce po raz kolejny wygrać wybory więc
        kłamie ile to zrobił dla polepszenia wizerunku śródmieścia miasta. A
        prawda jest taka, że nic nie zrobił i nadal nic nie zrobi. Bo ma
        mentalność wiejskiego ciołka który cierpi na całkowity brak pomysłów
        i wizji.
        • Gość: one life journey SUPER! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 13:00
          WONDERFULL LIFE!
          • noducks co oni biora??? 26.01.10, 19:23
            ja tez chce.
    • Gość: KAT Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: 109.243.49.* 25.01.10, 23:48
      Dzialajcie i zmieniajcie na lepsze,mogloby wiecej byc takich optymistow!
    • Gość: hohenzohlen Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.chello.pl 25.01.10, 23:50
      hahahaha
      to spójrzcie co można znaleźć o naszym mieście:
      www.liveleak.com/view?i=5ae_1260996828
      bździagwiodołek
    • Gość: as Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 23:55
      oczywiscie, ze centrum jest fajne a bedzie tylko lepiej! swietnie, ze media
      wreszcie poruszaja takie tematy bo entuzjastow Katowic i regionu nie brakuje
      ale wciaz trudno sie przebic przez mur stereotypow. a nasze miasto to
      prawdziwe, rasowe miasto, z ktorego mozna byc dumnym! P.S. To, co pisze w
      zaden sposob nie wplywa na moja jednoznacznie negatywna ocene Uszoka, z kims
      sensownym u steru bylibysmy 3 dlugosci z przodu...
      • Gość: sqro Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 00:23
        niestety ale śródmieście nie jest fajne. Przypomina wymarłą
        blokowiskowo-betonową pustynię. Oczywiście nie jest takie całe, ale otoczenie
        rynku, dworzec, życie zamierające po 21 no 22, te rzeczy budują nie tak do końca
        niezasłużony negatywny stereotyp.
        • uii Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic 26.01.10, 09:04
          Podstawowym problem centrum Katowic jest lumpenproletariat ktory je
          zamieszkuje (a wlasciwie okupuje). Kto ma zaludniac centrum jezeli
          nie najblizszi mieszkancy? Kto zna np. spolecznosc okolic placu
          Andrzeja, ten wie o czym mowie. Miasto musi wreszcie zainwestowac
          troche w lokale socjalne gdzies na peryferiach i zaczac wywozic to
          cale towarzystwo.
          • Gość: mmm Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.chello.pl 26.01.10, 21:03
            zgadzam się z tym głosem. trzeba odżulić centrum. i odpijaczyć.
    • pregierz Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic 26.01.10, 00:59
      Jak na prowincjonalna wioche to fakt, żadna takiego centrum nie ma
      jak Sołtysowice.
      • Gość: matt Prawda. Oto "Centrum" IP: 213.227.87.* 26.01.10, 09:21
        img404.imageshack.us/i/z4670299z.jpg

Katowice - miejsce do zatrzymywania dla ręcznego przełączania zwrotnicy.
        • Gość: matt errata IP: 213.227.87.* 26.01.10, 09:23
          bi.gazeta.pl/im/9/4670/z4670299X.jpg
          • Gość: trepu Re: errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 09:53
            Czy ten budynek z reklamą Centrozap-u to ten sam który był na
            filmiku kolegi z ładną panią :D Facet robiący to video chyba po
            elewcji chodził :)))
    • Gość: xyz Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.c198.msk.pl 26.01.10, 01:04
      Najsmutniejsze jest to, że wiecznie przewijającym się argumentem
      jest...dworzec PKP. Cała Polska patrzy na Kato przez pryzmat Spodka i dworca,
      na który przybywa w drodze na koncerty/imprezy sportowe. Mieszkam w Kato 8 lat
      i nie bywam na PeKaPie. Uważam, że miasto ma mnóstwo niewykorzystanej
      przestrzeni na południu, sam mieszkam na Brynowie. Zielono, blisko do centrum.
      Ale zauważyłem, że ludzie nie traktują tego miasta jako całości. Ci którzy
      mieszkają w ościennych dzielnicach mówią po prostu, że jadą do...Katowic a
      sami mieszkają ,,w" Ligocie, Piotrowicach czy Murckach. Jeśli brak tożsamości
      samych mieszkańców to co tu mówić o poczuciu odpowiedzialności za miasto i
      aktywności obywatelskiej przy jego zmianach.
    • Gość: Zmiana! Dowiedz się na kogo nie głosować! IP: *.chello.pl 26.01.10, 01:39
      Zobacz listę radnych miasta Katowice i nikogo z niej nie wybieraj!
      Wybierz młodych, którzy dopiero radnymi chcą być pierwszy raz!
      Wyrzuć Uszoka, Zydorowiczów, Forajterów, Willner-Pasterów itd.
    • Gość: Siling Nie ma lepszego miejsca niż centrum Kattowitz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.01.10, 04:34
      K-ce sa super, zwlaszcza centrum, miejsce ma klimat i swoja klase,
      (potrzebuje jedynie troche milosci)
      z daleka widac to chyba wyrazniej

pozdrowienia z Toronto

S
      • Gość: Hann-a Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Kattowitz IP: *.centertel.pl 26.01.10, 06:07
        Pewnie,że ma klimat i to jaki.
        Puste wymarłe ulice. Gdzieniegdzie przemykający się mieszkańcy z psami. Z bram
        wychylający się menele.I to jest ten klimat Katowic.
      • Gość: eee Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Kattowitz IP: *.chello.pl 26.01.10, 07:01
        mieszkańcy muszą pokochać centrum, bo władze centrum jedynie tolerują
      • feurig59 Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Kattowitz 26.01.10, 12:47
        Uwielbiam to miasto i jego różnorodność architektoniczną, rozmach i
        zielone przestrzenie na północy (koszutka, centrum) i fasady na
        południe od torów jakich nie widziałem nawet w Berlinie.
        A że to wszystko jest trochę prowincjonalne? I bardzo dobrze. Nie
        potrzeba kolejnego megacity. Tu wszystko dzieje się tr wolniej i
        przyjaźniej niż choćby w Krakowie, Warszawie czy nawet Poznaniu,
        Wrocławiu - to zaleta. :)))
    • Gość: Zibi Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.3s.pl 26.01.10, 07:04
      <Jest coraz lepiej - mówi Wojtek Bednarski z Fake>
      Fake - udawać; lipa; podróbka; fałszerstwo; sztuczny; nieprawdziwy;
      podrobiony; oszukany; wymyślać (coś) na poczekaniu (improwizować)
      • Gość: Zibi Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.3s.pl 26.01.10, 07:11
        I wszystko jasne, jak mówił Siara
        • Gość: Kasia Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: 57.66.197.* 26.01.10, 13:25
          a co ma nazwa kolektywu FAKE to treści artykułu???!!! zdaje się, że
          tu mowa o tym, że jest trochę ludzi, którzy potrafią coś w tej
          Twojej próźni robic. I są otoczeni ludźmi podobnie myślącymi, A Ty?
    • bambambama Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic 26.01.10, 07:16
      Katowice = Potencjał
    • Gość: vvv Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.chello.pl 26.01.10, 07:24
      Miasto to przede wszystkim ludzie. Jeśli w centrum będą mieszkać, pracować,
      odpoczywać młodzi, zdolni, optymistyczni mieszkańcy, takie też wyda się
      centrum Katowic. Młodzi! Do dzieła! Zapełniajmy centrum! Cieszmy się nim!
      Cieszmy się sobą :)
    • Gość: kazur Jak się mieszkało na wiejskim klepisku, IP: 77.255.166.* 26.01.10, 07:29
      to nie dziwota, że superjednostka może się wydawać szczytem luksusu
      i wykwintu. Nie ma w Katowicach gorszego miejsca do życia niż ta
      ohydna superjednostka. Wiem co mówię , bo mieszkaja tam moi znajomi
      u których byłem nie raz. Więć niech mi nikt nie wmawia, jaki to
      swietny pomysł tam mieszkać. KOSZMAR !!!
    • aniceman Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic 26.01.10, 08:05
      Potrzeba zmian, nasze miasto nie ma klimatu, brakuje entuzjastów miasta, weźmy
      przykład z Krakusów zakochanych w Krakowie. Nasze miasto zasługuje i powinno
      być jako jedno z ładniejszych w kraju, razem nam się uda stworzyć piękne
      centrum i miasto z duszą.
    • mieszkaniec_wsi_katowice Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic 26.01.10, 08:35
      TAK! Zróbmy wreszcie z naszej wyrośniętej nad wyraz wioski prawdziwe miasto!
      Popieram! ;-)
    • Gość: kicha Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: 81.168.254.* 26.01.10, 08:38
      no to fakt super atmosfera i zycie zwlaszcza tak po godzinie 23 isc
      spacerkiem gdzies bocznymi uliczkami centrum a jaki potencjal w
      nogach sie ujawnia :):)...w bramach same ku i menele z centrum
      zenada taki tekst jak to tu jest super
      • Gość: Hann-a Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.centertel.pl 26.01.10, 08:47
        Tokarski, wracaj do swego jaworzna. Tam wprowadzaj w czyn swoje pomysły. W
        Katowicach to Ty gorolu tak za długo nie pomieszkujesz.
        • polsz Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic 26.01.10, 09:34
          właśnie odezwała się typowo śląska gościnność...
          • Gość: ano Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.chello.pl 26.01.10, 13:42
            to nie kwestia gościnności, prawda jest taka, że ten pan większość życia jak na
            razie bujał się na koszt mamusi gdzieś po niemczech i teraz nagle katowice
            odkrywa. a ja tu mieszkam i pracuję całe życie i dla mnie mało ważne jest, co
            jakieś wrocławiaki sądzą o architekturze, ja chcę, żeby to miasto było czyste i
            funkcjonalne, a nie jest. jest za to pełne oszołomów, ignorantów, betonu
            urzędniczego i meneli.
            • polsz Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic 26.01.10, 14:55
              a czy on chce ci zalać miasto betonem? Chce, żeby się rozwijało, żeby kwitło. No
              ale skoro nie jest hanysem nie ma do tego prawa...
              • Gość: ano Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.chello.pl 26.01.10, 19:22
                to, że on chce, to mnie buduje, choć te ich inicjatywy to najczęściej słomiany
                zapał, żeby wspomnieć jedną, która mi się akurat podobała, tzn. sadzenie roślin
                na ekranach ochronnych. jakieś dwa lata temu był o tym szum, a teraz już tylko
                zeschłe badyle, gdzie okiem nie sięgnąć. ale chciał, prawda...
                niech chce, ja mu nie bronię. tylko niech nie dorabia do tego jakiejś ideologii.
                wystarczy powiedzieć - jest brudno, paskudnie i syfiato, zróbmy coś z tym, a nie
                tłumaczyć lokalnym tępaczkom, jak to nie potrafią docenić piękna, i dopiero
                ekipa z wrocławia musi im oczy otwierać. nie tędy droga.
          • Gość: małopolanin Atutem Katowic i Silesii jest wielokulturowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 13:50
            Atutem wszystkich ważnych miast
            • Gość: realista Re: Atutem Katowic i Silesii jest wielokulturowoś IP: 109.243.87.* 26.01.10, 14:25
              Zgadzam się, że może to być atut, zgadzam się, że jest tak w każdym ważnym mieście. Ale w tym momencie wielu ludzi nie widzi tego atutu. Na przecięciu kultur ciągle iskrzy, wielu ludzi patrzy w przeszłość w której grzęźnie, zamiast patrzeć w przyszłość. Tarcie miedzy hanysami a gorolami na szczęście nie jest już takie mocne jak kiedyś ale ciągle jest. Dodatkowo ścieranie się różnych opcji poliyczno-historycznych które chcą lansować swą jedynie prawdziwą wizję historii i śląska. Lansować bez zwracania uwagi na dobro ziemi śląskiej i zagłębiowskiej, szanse dla rozwoju związane z wzajemną współpracą i realiami współczesnego świata. A realia te to właśnie multikulturowość i przepływ ludzi i ideii... mam wrażenie że wielu ludzi powołujących się na historię tej ziemi nic się z niej nie nauczyło. Jakiś czas temu pod jednym z artykułów komentarz napisał pewien czech, było w nim coś takiego - "do pracy drazy Polacy" ja bym dodał jeszcze Ślązacy i Niemcy (bo nas na szczęście też trochę zostało).
        • Gość: realista Troll IP: 109.243.87.* 26.01.10, 10:01
          Już zauważyłem że p. Hann-a jest wiodącym trolem na tym forum. Lepiej byłoby przemilczać jej/jego posty. Nie ma sensu zużywać swoich oczu na litery które wypluwa wraz z jadem ten chory umysł.
          • Gość: Hann-a klękajcie wazeliniarze IP: *.centertel.pl 26.01.10, 10:20
            i módlcie się przed oszukiem i wbijajcie ludziom ciemnotę jak to w Katowicach w
            Centrum jest pięknie i jakie to będzie miasto ogrodów,czego tu się w Katowicach
            nie tworzy.
            Nóż się w kieszeni otwiera jak pleciecie takie bzdury.
            A w szkołach zimno, poprzykręcane kaloryfery, bo miastu zal na ogrzewanie.
            Ale to jest proza życia prawda? Wirtualnie jest pięknie. Najpiękniejsze miasto
            na świecie. Nie ma w jednostkach miejskich mobbingu, nie ma korupcji, nie ma
            meneli wychylających się z bram. Ludzie nie boją się wieczorami chodzić po
            Centrum. Nie ma ludzi mordowanych na przystankach pod okiem nieczynnych kamer.
            Katowice widzimy przez różowe okulary.
            Tak trzymać
        • Gość: bercik Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 10:09
          Gość portalu: Hann-a napisał(a):
          > Tokarski, wracaj do swego jaworzna. Tam wprowadzaj w czyn swoje pomysły. W
          > Katowicach to Ty gorolu tak za długo nie pomieszkujesz.

no tak, wiedzialem, ze w koncu pojawi sie jakis Bercik
    • Gość: ols Skończyło się plucie na Uszoka? przeszedł do PO? IP: *.chello.pl 26.01.10, 10:09
      Uszoka mam gdzieś, ale hipokryzja GW mnie przeraża.
      • Gość: Hann-a Re: Skończyło się plucie na Uszoka? przeszedł do IP: *.centertel.pl 26.01.10, 10:23
        jeszcze nie, ale deklaracje już złożył.
    • Gość: emigrant Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 10:46
      Wiele lat temu przeniosłem się z Katowic do Warszawy. Ale nadal
      Katowice są mi bliskie. Podzielam opinie tych młodych ludzi.
      Potencjalnie Katowice mogą stać się pięknym centrum metropolii
      SILEZJA. Trzeba tylko modernizować je dla ludzi i w ludzkim
      wymiarze. Warszawa rozwija się z myślą o biznesie i samochodach.
      Człowiek jest ważny tylko wtedy gdy jest klientem i gdy ma dużo
      forsy. Nie popełniajcie tego błędu. Chrońcie też z całych sił
      secesyjne kamienice. One wszystkie są zabytkami.
      • Gość: Hann-a Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.centertel.pl 26.01.10, 10:59
        Tylko,ze opinie tych jak piszesz młodych ludzi popierają działania obecnych
        władz rządzących Katowicami od 15 lat,które doprowadzają Katowice do ruiny, a
        najchętniej postawiłyby w Centrum miasta blaszaki.
        Katowice są ładne, tylko bardzo,ale to bardzo zaniedbane i ponure. Nie wydaje mi
        się,żeby ktoś,kto przez 15 lat doprowadzał miasto do ruiny raptem miał dobry
        pomysł na rewitalizację Centrum.
        Wszystkie dotychczasowe pomysły były chybione
        • Gość: Hann-a Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.centertel.pl 26.01.10, 11:00
          secesyjne kamienice za zgoda władz miejskich okleja się u nas styropianem
          • Gość: realista Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: 109.243.87.* 26.01.10, 11:07
            Po pierwsze nie secesyjne, a modernistyczne, po drugie proces został zatrzymany, konserwator zabytków nie pozwoliła na obklejanie w sposób który zniszczyłby architekturę budynku. Były na ten temat artykuły na gazecie. Krytykuj to co można krytykować i nie wymyślaj na siłę bo inaczej stajesz się niewiarygodna/niewiarygodny.
      • Gość: realista Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: 109.243.87.* 26.01.10, 10:59
        Mam wrażenie, że ładną (piękną, atrakcyjną etc.) stronę Katowic umieją dostrzec tylko ludzie którzy z nich wyjechali (lub w ogóle wcześniej nie mieszkali) i mają skalę porównawczą. Na Katowice narzekają najbardziej Ci którzy nigdy nie mieszkali poza nimi oraz Ci którzy w nich bywają raz na 10 lat - siedzą przez parę godzin na dworcu. I bybajn=mniej nie twierdzę że Katowice są idealne i piękne pod każdym względem. Mają jednak wiele zalet, a potencjał jeszcze większy.
        • Gość: realista Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: 109.243.87.* 26.01.10, 11:03
          Aha, zapomniałem dodać, że za tego posta wyżej, to mi Uszok pensję płaci, tak w ogóle to w magistracie pracuję cały dzień i jak napiszę jakiegoś szczególnie pochwalnego posta o mieście w którym żyję to dostaję w ramach premii mercedesa. I tak w ogóle zależy mi na tym, żeby w mieście było lepiej tylko ze względu na pensje i łapówki.
          • Gość: Hann-a Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.centertel.pl 26.01.10, 11:09
            uszok Ci mercedesa nie da , chyba,ze mu odpalisz 5o% wartości. Ca
            • Gość: wtajemniczony hann-a mogłabyś już przestać IP: *.chello.pl 26.01.10, 12:00
              akurat Uszok nie jest z mojej bajki i uważam go za bardzo złego
              Prezydenta (nie szanuje swoich pracowników, wszytko wie najlepiej,
              kompletnie nie umie zoorganizować pracy UM, itp.), ale trochę go
              znam i uczciwy to on akurat jest.
              • Gość: menel w mercu porównajmy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 14:00
                Katowice z :
                Londyn, Paryż, Tokio, Praga, Wrocław, Lubin, Kraków, Siemianowice,
                Ankara, Salamanca, Drezno, Berlin, Jaworzno
                Potencjał, potencjał, potencjał
                moglibyśmy nim obdzielić wszystkich dziadków tego świata
                • Gość: realista Re: porównajmy: IP: 109.243.87.* 26.01.10, 14:13
                  Zastawia mnie Twój post, jak go rozumieć? Ja czytam coś takiego, porównajmy kałużę, staw, morze, ocean - woda, woda, woda. Czy chciałeś powiedzieć że potencjał jest w każdym mieście? Przecież to jak pisanie, o oczywistej oczywistości. Czy chciałeś powiedzieć, że we wszystkich tych miastach które podałeś potencjał jest taki sam? Przecież to oczywisty absurd. Zatem będę się domyślał o co Ci mogło chodzić ale nie potrafiłeś tego napisać - Katowice wcale nie mają wyjątkowego potencjału. Taka teza jest zdecydowanie nieprawdziwa, najlepsza sieć drogowa, największe skupisko ludności, największe skupisko podmiotów gospodarczych, blisko do Czech, dobre skomunikowanie z Niemcami, duża baza akademicka i naukowa, specjalne strefy ekonomiczne, planowane i już realizowane inwestycje miejskie, inwestycje biurowe i mieszkalne, inwestycje infrastrukturalne można by wymieniać dalej...
        • Gość: Hann-a Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.centertel.pl 26.01.10, 11:14
          a wiesz, nie pamiętam kiedy byłam na dworcu. Dlatego tak mnie denerwują
          działania władz miejskich i Ci ich klakierzy,bo pamiętam Katowice z innych lat
          i były bardzo ładnym miastem. Tylko,że wszystko sie niszczy , no i trzeba
          remontować, ale czy koniecznie rozwalać i stawiac blaszaki z płaskimi dachami?
          • Gość: realista Re: Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: 109.243.87.* 26.01.10, 11:25
            Po pierwsze kielichy będą odbudowane, zaś oryginalne trzeba zburzyć bo i tak się za parę lat same zawalą. Po drugie ten "blaszak" który mają postawić może piękny nie jest ale jest na pewno lepszy od tego szpetnego klocka w Krakowie (ahh piękny Kraków) - czyli nie jest to na taki obiekt zła architektura. Mi przypomina to styl złotych tarasów w warszawie a te mi się podobają i pasują do nowoczesnego miasta. Po trzecie ty może nie lubisz chodzić do galerii handlowych, ale zdecydowana większość mieszkańców tak. Czy Ci się podoba czy nie taki jest obecny model spędzania czasu. Galeria handlowa przy dworcu to szansa na ściągnięcie ludzi do centrum z Silesii SC. Na świat trzeba patrzeć realnie a nie przez pryzmat wydumanych wyobrażeń.
          • Gość: wtajemniczony hann-a mogłabyś już przestać IP: *.chello.pl 26.01.10, 11:55
            Akurat Uszok nie jest człowiekiem z mojej bajki, uważam Go za bardzo
            złego Prezydenta (nie szanuje pracowników, nie ma wizji miasta,
            wszystko wie najlepiej itp.), ale znam go trochę i wiem że akurat
            jest uczciwy. Jak masz jakieś dowody na jego korupcję to podaj.
            • Gość: Hann-a Re: hann-a mogłabyś już przestać IP: *.centertel.pl 26.01.10, 12:10
              uczciwy, czyżby?
        • swoboda_t Święte słowa! 26.01.10, 14:48
          Gość portalu: realista napisał(a):

> Mam wrażenie, że (...)

Gość portalu: realista napisał(a):

> Mam wrażenie, że (...)

Słyszałem pozytywne opinie o Katowicach ludzi z innych miast -
          Krakowa, Wrocłąwa, Opola, Zielonej Góry, Poznania, Warszawy itd. O
          ile rzecz jasna ci ludzie widzieli coś poza brudnym dworcem,
          obleśnym placem Szewczyka i reliktami PRL-u w okolicach
          Superjednostki. Widzieli piękne kamienice, imponujące gmachy, równe
          ulice i wyremontowane chodniki. Niektórym dane było zobaczyć Park
          Kościuszky i Sztauwajery - oba w zasadzie są w centrum. Narzekali
          zwykle na to samo - za mało deptaków, za dużo samochodów, hałas i
          smród spalin.

Ja mam okazję bywać w innych miastach, w tym tych uchodzących za
          najbardizej trędi-dżezi. Służbowo, nie turystycznie, więc widzę tam
          nie tylko odpicowane, pokazowe ryneczki lub deptaki (tego nam w Kato
          brakuje), ale i krzywe chodniki pamiętajace PRL albo i wcześniej,
          brudne, obdrapane kamienice (tu rządzi Wrocław, który 5 minut od
          Rynku wyglada jak Mogadiszu), pustotany, szpetne dworce kolejowe i
          autobusowe i mnóstwo innych problemów. Do tego drogi -
          niedorozwinięte i dziurawe jak w Katowicach 15 lat temu. Podobne
          odczucia ma kilkoro moich znajomych, którzy podróżują służbowo
          więcej ode mnie i po powrocie chwalą Katowice. Tak naprawdę
          najwięcej narzekają ci, co rzadko z Kato wyjeżdżają, a jak już to
          turystycznie ew. na "szkolenie" czyli popijawę i zwiedzanie na koszt
          pracodawcy.

Lubię Katowice i bardzo mi się podobają pomimo tego, że serce
          miasta, a więc rynek, dworzec i przyległości są mówiąc delikatnie
          mało efektowne. Podobają mi się, bo nie stawiam znaku równości
          między Katowicami, a tymi miejscami.
          Dla mnie Katowice to
          również wspaniała zabudowa całej reszty śródmieścia - Kato są
          praktycznie niezniszczone przez wojnę, więc nie ma tu szpetnych
          płyciaków powciskanych między kamienice, poza dosłownie kilkoma
          działkami nie ma też wyrw w zabudowie. Katowice to dla mnie
          niekończące się zabytkowe pierzeje, fantastyczny modernizm,
          imponujące gmachy jak Sejm, Syndykat, Filologia czy Kuria, to
          pierwszorzędne kościoły jak np. Archikatedra, Garnizonowy czy
          Mariacki. Katowice to dla mnie jakieś 6 tuzinów pubów porozrzucanych
          (niestety) po całym śródmieściu i dziesiątki restauracji, z których
          kilka wyjątkowo sobie upodobałem. Lubię Katowice, bo potrzeby zmian,
          ulepszeń i rozwoju, bo ogromna niechęć do zupełnie wypalonych i
          miernych władz z Rezydentem Oszukiem nie przesłaniają mi wartości,
          urody i potencjału tego miasta.

A gdyby ktoś miał wątpliwości co do sensu moich słów, to polecam
          malutką próbkę tego, czym naprawdę jest centrum Katowic. Na GKW i
          Skyscrapercity są tysiące zdjęć wykonanych przez entuzjastów, nie
          tylko stąd, którzy widzą coś ponad betonowo-asfaltowe dziadostwo
          między dworcem a dtśką które choć bardzo wyeksponowane jest przecież
          tylko maleńskim fragmentem tego zróżnicowanego miasta:
          Kato 1

Kato 2

Kato 3

Kato 4

Kato 5
          • Gość: sqro Re: Święte słowa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 21:18
            swobodo, jest tylko jedno małe ale przy tych fotkach które podlinkowałeś.

Są one robione w większości bardzo wąskim kadrem albo z jakichś wymyślnych
            perspektyw aby uatrakcyjnić widoczek. Wiesz efektowny pojedynczy obiekt w
            otoczeniu shitu nie nada mu (temu otoczeniu) nie wiadomo jakiego blasku
    • Gość: hanys Z tą ekipą na Młyńskiej IP: 77.255.157.* 26.01.10, 11:03
      to miast nigdy nie bedzie fajne ani ciekawe.Musimy koniecznie
      wprowadzić nowych i młodych ludzi do władzy. Tylko tak mozemy liczyć
      na zmiany. A Uszatym trzeba stanowczo powiedzieć : SPADAJCIE !!!
      • Gość: wtajemniczony a kto na poziomie będzie za takie pieniądze w UM IP: *.chello.pl 26.01.10, 12:11
        pracować. Prawda jest taka, że Uszok traktuje swoich pracowników jak
        sztygar śleprów, mają robić za grosze a jak się nie podoba to won.
        Jedynymi którzy zarabiają jakieś normalne pieniądze to Bojarun (za
        włażenie do d.. preziowi) i Naczelnik Budownictwa Olszewski (za
        krycie całego bajzlu inwestycyjnego jaki jest w tym mieście), reszta
        to albo absolwenci którzy po kilku latach z doświadczeniem zmykają
        gdzie indziej, albo dziadki co czekają do emerytury, albo totalne
        miernoty którzy niegdzie indziej roboty by nie znależli.
        • Gość: Hann-a Re: a kto na poziomie będzie za takie pieniądze w IP: *.centertel.pl 26.01.10, 12:23
          Znalazłoby się jeszcze paru/ę/ innych.,nie licząc kierowników jednostek
          miejskich, których kanty oszuk kryje
          • Gość: wtajemniczony atu się z tobą zgodzę IP: 213.17.139.* 27.01.10, 08:57
            o to przykład:
            forum.gazeta.pl/forum/w,760,79470915,79470960,Towarzystwo_Wzajemnej_Adoracji.html
            tylko ze Uszok tych wszytkich wałków po prostu nie widzi
    • Gość: rychu Zagłosuję chćby i na kozę, byle nie na Uszatego. IP: 77.255.157.* 26.01.10, 11:43
      Tylko gremialne pójscie na wybory samorządowe pozwoli usunąć tą
      beznadziejną ekipę na hasiok.
    • Gość: SuperjednostkaMAN Nie ma lepszego miejsca niż centrum Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 16:45
      Tak, centrum jest urocze, dużo się dzieje a superjednostka to bardzo
      fajne miejsce, pełno ukrytych burdeli, nie miałem auta do którego
      nie było włamania a wczoraj jacyś inteligenci zdewastowali nową
      windę. Myślę, że artykuł jest bardzo obiektywny - jakby pisany pod
      Piotra Oszuka.
    • omertahistoriamafii Lepszego do czego? Do zamknięcia oczu? :) 26.01.10, 17:16

• volflarsen Odklejeni 26.01.10, 20:45
      Zauważcie kto pieje hymny na cześc centrum-uprawiacze niszowych
      hobby,miłośnicy architektury modernistycznej i prawdopodobnie
      brutalizmu,osobnicy o gustach tak elitarnych że poza zasięgiem
      zwykłych nas-użytkowników koszmarnego katowickiego centrum.
    • Gość: również pasjonat diabeł tkwi niestety w szczegółach IP: *.chello.pl 26.01.10, 21:19
      Ja też lubię centrum Katowic, nie wiem za co konkretnie ale lubię, ale podam
      cztery przykłady wyrwane z kontekstu, 4 przykłady na to, że łatwo to nasze
      centrum skutecznie znielubić:

- Festiwal Filmów Kultowych - dla kogo jest organizowany? kto ma czas, żeby
      przez cały tydzień siedzieć w kinie, a w weekend można zobaczyć tylko "Rejs"
      albo "Seksmisję" na Placu Sejmu Śląskiego?

- Muzeum Śląskie - na 20 minut przed jego zamknięciem Panie bileterki dopytują
      się czy już wszystko obejrzałeś bo za chwilę zamykamy

- Galeria BWA i kawiarnia artystyczna - dla kogo to jest? w niedzielę i święta
      zamknięte

- Rondo Sztuki - dlaczego ekspozycja jest zamykana o określonej godzinie,
      skoro w godzinach otwarcia oprócz Pana stróża nie ma tam nikogo, komu by
      przeszkadzało, żeby ekspozycja była czynna od 15:00 do 22:00 ??

Cieszę się z tego że jest FFK, że jest Rondo Sztuki i że Muzeum Śląskie jest -
      też się cieszę, ale uważam, że potrzeba jest żeby ktoś metodą zamordyzmu
      wszystkich ustawił na właściwy tor.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka