Dodaj do ulubionych

Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo...

• Gość: bcm Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.chello.pl 30.03.10, 00:44
      Neinver dyktuje warunki słabym Katowicom.
      Prezydent Uszok umywa ręce, ale to on bierze odpowiedzialność za;
      - brak prawdziwych konsultacji z mieszkańcami,
      - brak planu miejscowego centrum,
      - brak międzynarodowego konkursu urbanistyczno-architektonicznego,
      - brak fachowców wokół siebie,
      - brak spójnej wizji miasta
    • Gość: bbb Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.chello.pl 30.03.10, 01:32
      Na potrzeby kielichów i estakady wyburzono cenne architektonicznie kamienice.
      Teraz wracają zza grobu by się zemścić!
      • Gość: tomek Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: *.siec2000.pl 30.03.10, 08:00
        Zemsta na estakadzie pownna wystarczyć,bo kamienice były między
        Dworcową a 3-maja.
    • shroeder1970 Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... 30.03.10, 08:07
      Mnie się ten dworzec nie podoba, ale jestem w stanie zrozumieć fachowców. Było
      nie było nasz dworzec to dość rozpoznawalny element miasta. Natomiast
      zdecydowanie nie akceptuję firmy inwestora i mwi jej Nein! Ever! Jeśli firma
      już teraz usiłuje nas oszukiwać, manipulować, wprowadzać w błąd, mijać się z
      prawdą, to Uszok powinien jej podziękować i wygonić z Katowic.
      • Gość: Tomek Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: 62.29.253.* 30.03.10, 09:46
        hmm... ciekawa opinia. ale zawsze warto wysluchac obu stron. polecam materiał z
        sobotniej wyborczej (27 marca):
        www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=182c82ddbe0487b6
    • Gość: Żaku Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 08:08
      Nowy artykuł, więc napiszę jeszcze raz: Nowy blaszak jest okropny, stary
      dworzec jest bardzo
      funkcjonalny, przestronny i wygodny. Oczywiście należy mu się solidnie
      odświeżenie. Wywalenie bud, remont ruchomych i nieruchomych schodów, dobudowa
      wind, wymiana okien i drzwi, remont kas i peronów, zegarów, wyświetlaczy,
      adaptacja centralnego holu na poczekalnie z prawdziwego zdarzenia i wiele innych
      drobniejszych prac, ale do cholery nie jego całkowite wyburzenie! Nowy dworzec
      nie będzie tak funkcjonalny i przestronny, na pewno. Przecież powierzchnie
      handlowe muszą na siebie zarabiać. Inwestor na pewno nie uszczupli swojej kasy
      na rzecz wygody podróżnych. Market w centrum miasta to porażka. Jak tam w ogóle
      będzie można dojechać? Ktoś w ogóle poruszył kwestie dworca autobusowego? Niby
      ma być przesunięty na zachód, pytam po co? Gdzie i jak? Czy to znowu zostanie
      odłożone na później? Dlaczego nie można myśleć w tym cholernym mieście o
      całości? Tylko jakieś pseudonowoczesne plomby się wkłada, to tu, to tam?
      Wywalcie w końcu Pana Uszoka z urzędu, ja nie mogę, mieszkam w Siemianowicach.
      A sprawa firmy Neinver'a nadaje się do prokuratury.
      • Gość: nm Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 10:13
        Gość portalu: Żaku napisał(a):

> Nowy artykuł, więc napiszę jeszcze raz: Nowy blaszak jest okropny,
        stary
        > dworzec jest bardzo
        > funkcjonalny, przestronny i wygodny. Oczywiście należy mu się
        solidnie
        > odświeżenie. Wywalenie bud, remont ruchomych i nieruchomych
        schodów, dobudowa
        > wind, wymiana okien i drzwi, remont kas i peronów, zegarów,
        wyświetlaczy,
        > adaptacja centralnego holu na poczekalnie z prawdziwego zdarzenia
        i wiele innyc

sęk w tym, ze nie ma na to kasy. Tak jak i na wiele innych rzeczy.
      • g_rock Re: rere 30.03.10, 10:27
        Ja również jestem z miasta ościennego i też zachęcam katowiczan do zrobienia
        porządku z władzami miasta, bo ten bajzel już za długo trwa.
        Dotyczy to wszystkich samonierządów w całej pseudoaglomeracji.
        Może ktoś oszacuje ile nas kosztuje utrzymywanie całej rozbudowanej machiny
        urzędniczej od prezydenta w dół, potem należy to pomnożyć przez "wszerz" i przez
        14.Uzyskamy sześcienny obraz marnotrawstwa. Niewyobrażalne pieniądze.
        Wyobraźcie sobie, że moglibyśmy tylko z tej nie zmarnotrawionej kasy zatrudnić
        sobie kompetentnego zarządcę i co roku coś sobie kupić… normalnie za gotówkę
        ;-).. bez potrzeby zaciągania kredytu… jakąś autostradę, jak gdzie potrzeba to
        może szpitalik, albo jakiś Disneylandzik. Na komunikację nic już byśmy już nie
        musieli wydawać, by na siłę utrzymać ten zgniły tabor - mechaniczny i ludzki.
        Przykładowa firma – strzelam teraz..np. Hanowerska Ustra, bo akurat znam jakość
        ich usług - tylko za obietnicę 80 % przychodu (tak mi się wydaje)z komunikacji
        na Śląsku z własnej kasy w ciągu 3 lat wprowadzi nas do nowych, czystych,
        ciepłych i punktualnych i zsynchronizowanych w rozkładach jazdy tramwajów i
        autobusów. Pozostające u nas 20 % wystarczy na darmowe taksówki powietrzne.
        Co do meritum…. Oprócz dworca .. jeszcze coś innego tu śmierdzi.
    • Gość: Sallly Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.chello.pl 30.03.10, 08:20
      Ten paskudny dworzec to największa porażka Katowic, nie jedyna zresztą... To
      śmierdzący, przesiąknięty sikami i brudem wytwór a się wmawia się,że to
      perełka architektury. Wyburzyłabym to śmiecie potem porządnie odkaziła ten
      morowy teren i dopiero potem wzięła za funkcjonalny projekt. Oczywiście bez
      GALERII handlowej w roli głównej. Żenada...
    • Gość: jojo Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.10, 08:32
      ciekawe jaki interes ma "GW" w obnie tego estetycznego koszmaru
      jakim kest ten dworzec? Kto Wam płaci?
    • Gość: Jarek Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.gwardii.osi.pl 30.03.10, 09:28
      Wyburzyć obydwa straszydła: i dworzec, i spodek.
      Albo sprzedać Agorze, by urządziła tam swoją drukarnię i redakcję.
    • Gość: warsaw business Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.net.stream.pl 30.03.10, 09:45
      Za garść szklanych koralików dostać od dziko wiwatujących tubylców plac w
      samym środku ich wioski pod budowę handlowej ubikacji, gdzie za chiński perkal
      przez lata znosić nam będą jeszcze złoty piasek... Takie rzeczy to tylko w
      Katandze. Albo w... zaraz, zaraz, jak dokładnie się ta pipidówa koło Sosnowca
      nazywa ?
    • Gość: Tzutz Zrobieni w lolo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 09:57
      Szanowni Państwo, wydaje mi się, a w zasadzie jestem pewien, że jesteśmy cały czas "robieni w lolo". Chodzi mi tu zarówno o sprawę Dworca PKP jak i Supersamu... bo to w zasadzie ta sama sprawa. Dlaczego? Spieszę z wyjaśnieniem:
      Oczywiście chodzi o kasę i to niemałą, bo rzecz rozbija się o to, kto w ogóle i kiedy otworzy "swój stragan" - Neniver czy DT Centrum. Czy zwróciliście Państwo uwagę, na to w jakiej odległości od siebie znajdować się będa dwa centra handlowe? Wątpię aby to miało jakiś większy sens. Więc teraz obie firmy za pomocą przychylnych im koterii kopią się po kostkach. Kto jest na czyjej liście płac widać chyba dobrze, proszę zwrócić uwagę zwłaszcza na pewną Panią która rzekomo dba o zabytki tego miasta (czy nawet województwa), a bez mrugnięcia okiem jest skłonna posłać do ziemi katowicki dworzec. Równocześnie przypomniała sobie o istnieniu Supersamu właśnie w chwili, kiedy właściciel postanowił go przebudować? Przepraszam, ale za stary jestem, żeby wierzyć w takie przypadki :].
      Przyjrzyjmy się jeszcze jednej sprawie, mianowicie kto jest w jakim położeniu i na czym ew. skorzysta:
      1. Neniver - udało się im złapać kurę, która zacznie znosić złote jaja, czyli teren w samym środku miasta pod inwestycje komercyjną! Ba udało się im przekonać opinie publiczną(z niemałym wkładem Gazety ), że postawienie galerii handlowej na Placu Szewczyka = modernizacja dworca :). W ogóle jestem pełen podziwu dla maestrii z jaką przehandlowano Plac Szewczyka pod pretekstem remontowania dworca! Chapeau bas magistracie i PKP! I kiedy wydawało się, że wszystko idzie gładko, że przekonano już ludzi, że najlepszą metodą usuwania łupieżu jest dekapitacja, pojawiają się kłopoty. W tym największy czyli DT Centrum, które chcą niedalego postawić swoją galerię! I zrobi to z pewnością dużo szybciej niż Neniver, bo oni muszą zmagać się z komunikacją, ze starym dworcem, z dworcem autobusowym z magistratem i PKP... ogolnie nieciekawie... perspektywa złotych jaj się oddala... więc trzeba ukąsić oponenta w kostkę :) A oponent?
      2. DH Centrum - niewiem jak przedstawia się sytuacja własnościowa gruntów pod Supersamem, ale jeśli są własnością inwestora to budowa nowego supersamu może zacząć się szybko. Tylko ta nieszczęsna hala, która spokojnie sobie umierała przez ostatnie 70 lat... i nikt o niej nie pamiętał... :] A projekt wydaje się budzić mniejsze kontrowersje niż "obcy" Nenivera, podpisał się pod nim uznany architekt (pana Koniora można lubić, można nie lubić, można z nim polemizować można nawet ignorować, ale trzeba przyznać że jest uznanym architektem i reprezentuje pewien poziom), przede wszystkim jednak nie wprowadza nowej funkcji, handel tylko większy, poprostu. Niewykluczone, że i firma DT Centrum robi wszystko, żeby zaszkodzić inwestycji Nenivera, bo w sumie leżałoby w ich interesie :).
      Istotnym jest to, że stajemy sie narzędziami w rękach kręcących cudze lody kosztem naszego miasta. Mamieni dogmatami estetycznymi i funkcjonalnymi, bredniami na temat wartości historycznych tego i owego tracimy energię na pierdoły zamiast powiedzieć BASTA!
      A zegar tyka... tyk... tyk... tyk

Ceterum censeo Katovicem delendam esse.
      • Gość: mlody Re: Zrobieni w lolo! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.03.10, 10:58
        Trzezwe spojrzenie na sprawe!
      • Gość: mojah Re: Zrobieni w lolo! IP: *.saite.com.pl 03.04.10, 12:02
        Wreszcie ktoś trzeźwo patrzy na sprawę, chociaż Tobie powtarzana
        mantra: bród, smród, zburzyć, wysadzić, nie zamydliła oczu
    • Gość: oes Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 10:49
      Czytam wypowiedzi na forum i włos mi się jeży na głowie, wygląda na
      to, że większość wypowiadających się tutaj nie przeczytała dokładnie
      wywiadu, ale postanowiła zmieszać z błotem ekspertów, wyburzyć pół
      Katowic podpierając to durnymi tezami o komunistycznej
      architekturze. Dworzec z kielichami jest nie do odtworzenia, a to co
      wciska nam Neinever, to kupa oszkolonego złomu, która już zan chwilę
      będzie straszyć w centrum i sypać się na potęgę jak większość tego
      typu budynków. Tych mniej wierzących zapraszam na rekonesans po
      centrach handlowych wybudowanych w ostatnim czasie - pooglądajcie
      dokładnie sufity, podłogi i może wtedy zrozumiecie, że dworzec jest
      wybudowany solidnie i z zachowaniem wszelkich zasad, dzięki czemu
      jeszcze stoi i stać będzie o ile cudowny Neinever z dającymi mu się
      uwieść kretynami nie wyburzy go. Co więcej kielichów mimo zapewnień
      Panów odtworzyć się zapewne nie będzie dało /brak fachowców/, no i
      nie będzie chciało /bo koszt będzie sakramencki, a firma Neinever
      lubi szybki i łatwy zysk/. Dworzec jest funkcjonalny, tylko należy
      zadbać o to by zaczęły tam działać schody ruchome, wyremontować go
      od środka, zadbać o estetykę sklepów i knajp, które tam się znajdą,
      można pomyśleć o wymianie szyb w hali głównej /ktoś o tym wspominał
      na forum. Może fajnie wyglądałyby niebieskie szyby na przykład, ale
      niech tym zajmą się fachowcy/. Pozbywając się dworca pozbywamy się
      części historii miasta, no i pozbywamy się obiektu jakiego nie ma
      nigdzie indziej
      • Gość: mk Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 11:19
        weź pod uwagę to, ze Supersam (pierwotnie hala targowa) powstał w l.
        30., a dworzec PKP w l. 70., czyli logiczne jest, ze konserwatora
        zabytków
        interesuje bardziej obiekt starszy, przedwojenny?
        Katowicki dworzec ma dopiero 50 lat, zaden z niego zabytek na dzień
        dzisiejszy. Można apelować o ochronę, wpisać na jakąś listę, ale na
        zdrowy, chłopski rozum NIE NA LISTĘ ZABYTKÓW i nie od konserwatora
        zabytków wymagać należy ochrony budynku zaledwie
        pięcćdziesięcioletniego!
        Poza tym konstrukcję supersamu projektował wybitny inżynier, który
        wybudował pierwszy drogowy spawany most na świecie, można się więc i
        w konstrukcji supersamu być moze czegoś nowatorskiego doszukać,
        nowatorskiego na owe czasy. O dworcu wiele się mówi, ale nie
        słyszałem słowa nowatorski, podobne, odlewane z betonu kielichy
        powstawały przecież wcześniej w innych miejscach.
        • sqro Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S 30.03.10, 11:54
          ja powstałem w latach 70 i nie mam 50 a 30 kilka lat - wiem matematyka trudna rzecz
    • Gość: inzynier Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: 91.207.49.* 30.03.10, 11:52
      Wiec tak..... w pełni zgadzam sie ze zdaniem naukowców których zreszta
      byłem studentem. Niestety mamy do czynienia z niewłasciwymi osobami na
      odpowiedzialnych stanowiskach (mam tu na mysli pania konserwator, która
      pewnie jak znam życie jest architektem czyli osoba majacą dość mierne
      pojecie o sprawach technicznych). Rozumiem tu wykonawce króry oczywiscie
      chcec zwiekszyć zakres prac a co za tym idzie i zyski z zlecenia, lecz
      opinia konserwatora wskazuje albo na skrajna głupotę i brak wiedzy albo
      na otrzymana odpowiednia prowizję od wykonawcy. Inną sprawą jest
      estetyka i wygląd dworca, może sie podobac lub nie, to rzecz gustu lecz
      nawet najładniejszy obiekt zaniedbany i nie remontowany stanie się w
      końcu straszydłem. Wracajac jeszcze do Pani konserwator to w mojej
      kilkunastoletniej praktyce zawodowej PIERWSZY RAZ widze konserwatora
      który tak łatwo i pochopnie podejmuje decyzję o wyburzeniu obiektu
      bedocego pod jeko opieką. Zawsze jest tak że to własnie konserwator
      staje okoniem jeśli ma podjac decyzję o wyburzeniu nawet w sytuacji gdy
      sygeruje to ekspertyza lub opinia techniczna.
      • Gość: prawnik Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: *.chello.pl 30.03.10, 20:01
        Dworzec nie jest pod opieką konserwatorską, gdyż nie jest objęty żadną formą
        ochrony, o której mowa w art. 7 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad
        zabytkami. W związku z powyższym konserwator nie posiada możliwości podjęcia
        działań władczych w ramach posiadanych kompetencji. Fajnie jest pisać o czymś
        się nie ma pojęcia, prawda?
    • Gość: świadomy obywatel Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.microchip.net.pl 30.03.10, 12:27
      Im ktoś ma mniejszą wiedzę czytaj jest większym durniem tym ma więcej do
      powiedzenia w kwestii dworca.
      Wasze gusta a raczej guścik w połączeniu z umiłowaniem kiczu doprowadzają ten
      kraj w okolice Białorusi lub innych krajów 3 świata.
      Rozpocznijcie kampanię wyburzania blokowisk w których gnieździcie się jak szczury.
      Jeżeli w jakiś obiektach śmierdzi i jest brudno to są to wasze bloki
      ograniczona umysłowo hołoto.
    • Gość: obywatel Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: 89.174.130.* 30.03.10, 13:52
      Glupota jest bronic takiego paskudztwa jak katowicki dworzec,juz nie moge doczekac chwili kidy tego potwora zneutralizuja,byle do lipca 2010 roku! Ps.Zacznijcie bronic prawdziwe zabytki,ktorych w miescie nie brakuje.
    • Gość: Kermito Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.chello.pl 31.03.10, 00:54
      Dworzec jest wporzo, w dobrym stanie i bardzo funkcjonalny. Jedynym powodem do
      wyburzenia jest mozliwosc zmieszczenia wiecej powierzchni handlowej w tym
      miejscu.. Heja stolica kultury!
    • Gość: barto Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.chello.pl 31.03.10, 00:56
      Jak zwykle nieprzekonanych zapraszam:
      fucktherokokoko.blox.pl/2009/09/O-dworcu.html
      fucktherokokoko.blox.pl/2009/11/o-neiverze.html
    • mieszkaniec_wsi_katowice Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... 31.03.10, 12:01
      Miało być lepiej - wyszło jak zawsze; ba! nawet jeszcze gorzej. Chciałem tego
      uniknąć, ale chyba muszę to jednak powiedzieć - "wiedziałem, że tak będzie"...

Nieudolnie zarządzane miasto oraz spółki PKP + Neinnever (który specjalizuje
      się w outletach, czy innych blaszakach) - to nie mogło wyjść nic dobrego...
      Jeszcze niewiele zepsuli, a już zaczynają kombinować, jak postawić na swoim
      (byle taniej, prymitywniej, bez polotu). A mieszkańcom pozostaje „cieszyć
      się”, że zmiany postępują (pytanie w jakim kierunku?!)

Przykłady "modernizacji" możemy oglądać w wielu miejscach w Polsce (a w
      Katowicach np. dawne kino "Kosmos"). Podobnie przykład SCC, gdzie historyczna
      zabudowa poprzemysłowa jest jedynie małym dodatkiem do przeciętnej
      architektury i jakości wykończenia blaszaka centrum handlowego (podobnego jak
      większość innych na świecie).
      Nowe CH na pl. Szewczyka będzie takim właśnie SCC, tylko że w ścisłym centrum
      miasta. A miejsce to zasługuje na coś naprawdę wartościowego. Równie
      kuriozalny był, czy może jeszcze jest pomysł Społem, by z elewacji Skarbka
      zdemontować istniejącą elewację – tylko tu chyba każdy się zgodzi – o w miarę
      do przyjęcia wyglądzie tego budynku decyduje wyłącznie elewacja, która nadaje
      mu swoisty charakter, a każda „modernizacja” – styropian, szkło, czy inne
      materiały spowodują, że byłby to kolejny klocek bez wyrazu.

Jedynym co można powiedzieć dobrego o tych i innych inwestycjach
      modernizujących spuściznę po PRL jest to, że przy okazji modernizuje się np.
      korytarze, sale i toalety. Poprawia się na pewno kwestia ogrzewania i budynki
      nie są tak energochłonne. Ale to jedyne plusy - większość poprawek niszczy
      pierwotne, często dobre założenia.

Czytając cześć wpisów na tym forum dotyczących dworca można się załamać. Niby
      nic nie powinno mnie dziwić, jednak nienawiść do zastanego stanu i otoczenia i
      nieumiejętność właściwych interpretacji i poszukiwania konstruktywnych
      rozwiązań jest porażająca.

Jak można domagać się zburzenia cennych architektonicznie, technicznie,
      wizualnie i estetycznie konstrukcji kielichów ze względu, że są "brudne",
      "śmierdzące" i nie remontowane od dawna?! A przesączona jadem nagonka na Agorę
      i/lub Gazetę Wyborczą, że broni jednego z wartościowych budynków z okresu PRL
      jest śmieszna.
      Gruntowne czyszczenie i remont oraz adaptacja do nowych celów istniejącego
      dworca powinno rozwiązać sprawę estetyki. Trzeba również uzupełnić wyrwę
      zniszczonej pierwotnej zabudowy obecnego pl. Szewczyka – tu pozostaje kwestia
      otwarta na dyskusję o jakości i wartości tego zaproponowanego obiektu – z
      mojej strony: „bez komentarza”.

Przedstawiciel Nienever w najnowszym wywiadzie zarzeka się, że powinni być
      zaliczeni do grona osób chcących ochronić kielichy, ale mnie osobiście nie
      przekonują ich argumenty.

Wciąż mam nadzieję, że Katowice jednak będą się rozwijać i staną się
      przyjaznym i ładnym miastem, gdzie będzie można normalnie mieszkać, ale…
      • Gość: sqro Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: 157.158.55.* 31.03.10, 13:48
        > Jak można domagać się zburzenia cennych architektonicznie, technicznie,
        > wizualnie i estetycznie konstrukcji kielichów ze względu, że są "brudne",
        > "śmierdzące" i nie remontowane od dawna?!

Jak widać obrońcy dworca lubują sie w polemizowaniu z wygodnymi argumentami
        "brudu" które sami w dużej mierze podnoszą i wytaczają. Argumenty merytoryczne
        omijając szerokim łukiem.
        Nie bede sie powtarzać, ale gdy ktoś pisze "chcecie wyburzyć dworzec bo jest
        brudny" ten uprawia populistyczną demagogię - lista zarzutów jest dłuższa i
        poważniejsza, a stan obiektu jest tylko jej elementem
        • Gość: cuc Zarzuty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 00:13
          Proszę w takim razie wymienić zarzuty z rzekomej listy. Czekam i gotów jestem do rzeczowej polemiki.
        • mieszkaniec_wsi_katowice Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S 01.04.10, 09:38
          Gość portalu: sqro napisał(a):
          > Jak widać obrońcy dworca lubują sie w polemizowaniu z wygodnymi argumentami
          > "brudu" które sami w dużej mierze podnoszą i wytaczają. Argumenty merytoryczne
          > omijając szerokim łukiem.
          > Nie bede sie powtarzać, ale gdy ktoś pisze "chcecie wyburzyć dworzec bo jest
          > brudny" ten uprawia populistyczną demagogię - lista zarzutów jest dłuższa i
          > poważniejsza, a stan obiektu jest tylko jej elementem

Przeczytaj uważnie wpisy na forum pod artykułami w temacie dworca PKP, a
          doczytasz się, że większość osób wypisuje brednie typu "brudne, śmierdzi i
          wybudowane za komuny" - wskazuję ten problem - idąc dalej i trochę przesadzając
          można by się domagać zrównania z ziemią połowy tego miasta (czy w większej skali
          - kraju).
          Kwestie merytoryczne za/przeciw wyburzeniem - nie będę się tu rozpisywał na post
          na 1000 linijek. Jestem w stanie przyjąć niepodważalne argumenty za wyburzeniem,
          nie mogę natomiast przejść obojętnie obok mało rzeczowych wypowiedzi i
          "populistycznej demagogii" uprawianej właśnie przez zwolenników wyburzenia, a
          nie jak insynuujesz przeciwników.
          Przeczytaj sobie chociaż wywiad
          Ekspertyza_wcale_nie_nakazywala_wyburzenia_dworca
          • tadeusz542 Spodek ma duszę i wygląd - jest dziełem 02.04.10, 19:39
            Spodek ma duszę i wygląd - jest dziełem inżynierii, architektury,
            sztuki w jednym natomiast dworzec PKP i te kielichy to zwykłe
            dziadostwo aliści sztuką było to tak posadowić.
            Katowice wymagają miejsca na rozbudowę - albo te kielichy wezmą
            diabli albo połowa wieku XX na dziesiątki lat utrwalą stan obecny
            czyli marazm , syf i wiochę
            • Gość: tomek Słusznie Tadziu IP: *.siec2000.pl 02.04.10, 22:49
              Nie ma się co przejmować zachwytami jakichś profesorków z Polibudy.
              Jak to mówili w ZOMO: Mądrej głowie, dość pałą w łeb! Wesołego
              Alleluja!
              • tadeusz542 Tomku z Sosnowca odwal się od Katowic 08.04.10, 11:08
                Pewnie ,że w twoim interesie jest utrwalić marazm w Katowicach a nic
                tak temy nie służy jak pozostawienie tego całego dziadostwa w
                centrum.
                Dlatego tak o to walczysz ale nie miej nadziei Sosnowiec nie
                zostanie stolicą województwa. In nomine Patris,et Noster,et Spiritus
                Sancti Amen.
                • Gość: tomek A Filisa zjadłeś w Komunie IP: *.siec2000.pl 09.04.10, 09:43
                  Tadziu, nie komromituj się!
            • Gość: mojah Re: Spodek ma duszę i wygląd - jest dziełem IP: *.saite.com.pl 03.04.10, 12:18
              Wytłumacz mi proszę i reszcie zwolenników pozostawienia kielichów
              dlaczego w skrócie: Spodek cacy, Dworzec be. Powstały w tym samym
              okresie, są konstrukcyjnie tak samo unikatowe, tak samo znane w
              świecie i w literaturze, jedynie funkcja tego drugiego w czasie się
              zatarła i teraz więcej tam budek z kebabem niż czynnych kas
              biletowych.
              Co do miejsca na rozbudowę krzykacze przeklinają tych co zburzyli
              bezpłciowe eklektyczne kamienice i postawili na ich miejscu dworzec
              a Ty chcesz dworzec wyburzać i razem z placem galerią handlową
              zabudować? Iście XXI wieczna ewolucja, ważną funkcję, jaką
              niewątpliwie jest dworzec, wymagającą przedpola i odpowiedniej
              oprawy zepchnąć w kąt, zamieść pod dywan nowej, pięknej, lśniącej
              galerii handlowej.
    • Gość: mojah Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.saite.com.pl 03.04.10, 11:57
      Ludzie czy wyście poszaleli? Mówią wam, trąbią, że to unikatowa konstrukcja, że solidna, że ponadczasowa, że nie do odtworzenia dzisiaj bo nie ma ludzi, którzy podjęliby się odbudowy, a wy tylko o smrodzie i syfie! Zamiast potępiać zarządce budynku aktualny stan budynku, wychwalacie pod niebiosa każdego z laską dynamitu za pazuchą, kolorowym obrazkiem i obietnicami. Przejedziecie się na tych obietnicach i potem będziecie szukać kolejnego inwestora na jeszcze lepszy, jeszcze bardziej XXI, jeszcze, jeszcze, jeszcze...
      Apropo galerii handlowych w centrach miasta i ich świetności i świetności inwestorów je budujących najlepszy przykład powinna dawać Galeria Krakowska gdzie inwestor po kosztach wybudował taki świetny budynek, że szklane tafle (wcale nie dodające uroku brzydkiej elewacji) cudem nie zabiły mieszkańców, szczęśliwych, że mają kolejną świątynie szopingu w centrum miasta.
      • tadeusz542 przecież ten dworzec PKP to obrzydlistwo 08.04.10, 11:17
        Zbudowali toto w pośpiechu bo pasażerów było po kilkadziesiąt
        tysięcy na dobę
        Na pasażu górnym i dolnym a w zasadzie tam gdzie teraz stoją
        kioski , budy i diabli wiedzą co jeszcze stały ławy dworcowe z
        oparciem i na nich spali lub siedzieli pasażerowie
        Teraz pasażerów jest co najwyżej kilka tysięcy na tydzień więc taki
        moloch nie jest potrzebny nikomu.
        Jeśli chcecie zachować unikatową konstrukcję to ją sobie przenieście
        gdziekolwiek a miasto niech się rozwija.
        Nie pyskujcie niczym Tomek z Sosnowca co to twierdzi ,że Rynek i
        Rondo leżą na tym samym płaskim jak stół terenie
        • Gość: tomek Tadzio słusznie ostrzega przed Sosnowcem IP: *.siec2000.pl 08.04.10, 23:34
          Był przecież zbrojnym ramieniem towarzyszy z Czerwonego Zagłębienia
          i wie,że dla nich: Udupić Katowice, bezcenne.
          Tym decydentom w rodzaju Zawadzkiego, Gierka Grudnia i ich kumplom,
          juz sie prawie udało sprowadzić Katowice(miasto przed wojna
          najbogatsze w Polsce) do poziomu Sosnowca. Przedtem po prostu
          decydowali. Wyburzyć i cześć. Ratusz i rynek, bo potrzebny przejazd,
          którego nie ma od 50 lat i nie będzie. Wzdłuż Chorzowskiej,kamienice
          o jakich w Sosnowcu się nie śniło, wyburzono, bo potrzebna była
          średnicówka z Sosnowca do Gliwic akurat przez środek Katowic. Piękne
          budynki z pd strony placu Sejmu Śl wyburzono bo akurat tam trzeba
          było postawić blaszany December Palast. Kamienice między 3- maja a
          Dworcową, bo potrzebne miejsce dla obrzydliwej estakady na nowy
          dworzec. Sam ten nowy dworzec był wtedy potrzebny jak wrzód na
          dupie. Katowice miały dworzec piękny jak we Wiedniu i większy niż
          dworzec w 3 razy większym Krakowie. Za te same pieniadze mógł
          powstać na nieużytkach piękny stadion piłkarski i wiele km lini
          tramwajowych. Po wojnie nie zbudowano ani metra torów
          tramwajowych.Moze decydował o tym Tadzio , wróg tramwajów?
          Akurat w Sosnowcu ci sami decydenci decydowali odwrotnie. Zamiast
          autostrad i gigantycznych węzłów w centrum miasta, obowodnice na
          obrzeżach ( zachodnia w Katowicach na Murckowskiej), zbudowano
          dziesiatki km lini tramwajowych, zachowano i odnowiono dworzec.
          Teraz juz towarzysze z Sosnowca nie maja takich mozliwości
          rujnowania Katowic jak kiedyś. Ale jak stracimy rozum to się
          zrujnujemy sami. Będziemy burzyc i odbudowywać coraz gorzej, do
          usranej śmierci. Dworzec jest konstrukcyjnym unikatem na skalę
          światową. Trzeba go uporządkować umyć i polubić. Wymienić
          okna,uruchomic schody,przearanżować wnętrze. zajac się peronami.
          Również dla mnie, dworzec z zewnątrz, z większej perspektywy nie
          powala urodą architektury. Natomiast z bliska i od wewnatrz jest b.
          ciekawy i robi wrażenie. Gdyby inni mieli podobne odczucia to rada
          na to jest prosta. Trzeba go z zewnątrz częściowo przesłonić,i jego
          monotonną elewację przedzielić jakąś stylowa galerią,ale nie taką
          gigantyczną i okropną jak w projekcie Neinvera. W odróżnieniu od
          Spodka, z dworca korzystają dziennie dziesiatki tysięcy ludzi, a
          setki maja tam pracę. Dlaczego w Bielsku, Gdańsku, Gliwicach,
          Sosnowcu, Wrocławiu Bydgoszczy, Krakowie dworce moga trwać i pełnić
          funkcję 200 lat, a Katowice musza co 40 lat zmieniać dworce, z
          pięknego na unikalny a z unikalnego na blaszane pudło, za kazdym
          razem rujnując albo burząc. To czysty idiotyzm.
          • Gość: sqro Re: Tadzio słusznie ostrzega przed Sosnowcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.10, 23:49
            > światową. Trzeba go uporządkować umyć i polubić.
            bo.....? Bo tak chce snobująca sie cześc środowiska architektów. Polubić bo...
            "xxxx wielkim poetą był". Jedna wielka lipa. Jeżeli budynek jest odrzycany przez
            swoich odbiorców to... jest do bani. i jest to wina projektanta niestety.

> Natomiast z bliska i od wewnatrz jest b.
            > ciekawy i robi wrażenie. Gdyby inni mieli podobne odczucia to rada
            > na to jest prosta.

Gdyby... tego nie zadeklarujesz wstret do zdehumanizowanego potwora jest
            oddolnym niezadekretowanym odrucjhem społecznym. To różne takie Koziny i
            Malkowskie próbują propagandową machiną wywierać presję z miernym zresztą
            skutkiem społecznym, choć sporym naciskiem na decydentów (bo co prasa powie)

> Dlaczego w Bielsku, Gdańsku, Gliwicach,
            > Sosnowcu, Wrocławiu Bydgoszczy, Krakowie dworce moga trwać i pełnić
            > funkcję 200 lat, a Katowice musza co 40 lat zmieniać dworce, z
            > pięknego na unikalny a z unikalnego na blaszane pudło, za kazdym
            > razem rujnując albo burząc.

a zapytaj nawiedzonych bo to ich guru rozpoczeli te kołomyje. Dlaczego teraz
            jest taka potrzeba? Bo trzeba po pożal się boże modernistach trzeba posprzątać.
            • Gość: tomek Re: Tadzio słusznie ostrzega przed Sosnowcem IP: *.siec2000.pl 09.04.10, 00:05
              Gość portalu: sqro napisał(a):

" Jeżeli budynek jest odrzycany prze
              > z
              > swoich odbiorców to... jest do bani."

Na czym polega to odrzucenie przez odbiorców. Wśród tych żałosnych ,
              kartonowych bud na dworcu pracują i przebywają dziennie dziesiatki
              tysięcy ludzi. Na zewnątrz, wokół dworca , tłumy krązą jak planety
              wokół słońca. Deptaki i knajpy im blizej dworca tym bardziej
              uczęszczane. Czy widok dworca jest tym wszystkim ludziom potrzebny
              na przeczyszczenie. Skad taka siła przyciagania tego obrzydlistwa ?
              • Gość: a Re: Tadzio słusznie ostrzega przed Sosnowcem IP: 213.227.108.* 09.04.10, 22:26
                Bo stoi w samiutkim środku Katowic. Nie sposób ten gnój ominąć. A
                jak to dla ciebie słoneczko droga planeto, to odwiedź hipopotama w
                ZOO, on do wody robi miód dla ciebie.
          • teyoo Re: Tadzio słusznie ostrzega przed Sosnowcem 30.04.10, 15:15
            Gość portalu: tomek napisał(a):

> Był przecież zbrojnym ramieniem towarzyszy z Czerwonego Zagłębienia
            > i wie,że dla nich: Udupić Katowice, bezcenne.
            > Tym decydentom w rodzaju Zawadzkiego, Gierka Grudnia i ich kumplom,
            > juz sie prawie udało sprowadzić Katowice(miasto przed wojna
            > najbogatsze w Polsce) do poziomu Sosnowca.

Lecz się z nienawiści, bo to bardzo niekorzystne dla zdrowia, wiesz?
            Jak w Katowicach nie ma na kogo zwalić, to najlepiej na sąsiadów z Sosnowca. Wiesz, kto usprawiedliwia swoje porażki rzekomo cudzym wpływem? Nieudacznicy i zakompleksieni frustraci.
            Nie umiecie sobie dać rady z najprostszymi rzeczami.. no tak, to wina Sosnowca. A Sosnowiec ma piękny dworzec, którego możecie tylko pozazdrościć. Wasze obsmarkane kielichy to przy nim jak trabant przy ferrari:)

P.S. Nie jestem ani z Sosnowca, ani z Katowic, żeby nie było. Znam dobrze oba miasta. Mieszkańcy tychże miast różnią się np. tym, że sosnowiczanie nie zwalają swoich porażek na nikogo i nie zieją jadem. Robią swoje, a katowiczanie wiecznie rozżaleni, szukają "wroga" i "układu". Bo całe ZUOOO to z Zagłębia, każdy Ślązak to wie. Dorośnijcie wreszcie :/
    • eruve.elen Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... 09.04.10, 22:22
      Pogubiłam się. Jak to wyburzyć kielichy? Jak to 'odbudować'?!

Po kiego grzyba burzyć i stawiać od nowa coś, co jest zdrowe acz brudne? Od
      kiedy to zamiast myć ręce amputuje się je i przyszywa nowe?

Czy ktoś w ogóle jest w stanie stwierdzić na pewno, jak na dzień dzisiejszy
      wyglądają plany co do budynku obecnego dworca?

Bardzo proszę o rzetelne info.
    • Gość: kamil Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 01:53
      Mieszkam w Katowicach od urodzenia a mimo to serce mnie nie boli jak słysze o
      takich planach. jak dla mnie to moga wyburzyć ten dworzec w całości... i czy
      on zachowa dotychczasowy wygląd po odbudowie czy wręcz "galaktyczny" nie robi
      różnicy... ważne żeby był czysty... ten smród, brud, ciemnica "ale z
      zachowanymi kielichami" to ma być wizytówka miasta? prosze Was... "Największy
      dworzec w Polsce" jest uznany za "meline"... to niby ma pasować do panoramy
      miasta? Ruina? Dworzec ma być :reprezentacyjny, sprawnie zarządzany,
      bezpieczny i przestronny... "Obrońcom zabytków" nie podoba sie pomysł? Tyle ze
      na tym "zagrzybiałym zabytkowym dworcu" przewijają sie miliony osób które
      desperacko walczą stojące miejsce na schodach, nie maja gdzie usiąść spokojnie
      by coś zjeść, kurczowo trzytmają się za rzeczy wartościowe bo strach się
      obrócić, nie mają gdzie wykorzystać wolnego czasu i wyjeżdżają stad z
      cudownymi wspomnieniami.... kolejki, smród i strach. Ale pzreciez kielichy są
      ważniejsze prawda?
      • Gość: tomek Zaczyna się.Podstawiony głos ludu! IP: *.siec2000.pl 23.04.10, 21:24
        Socjotechnika bez zarzutu.Pan Kamil pisze,że mieszka w Katowicach od
        urodzenia,lubi czystość i porządek. To ważne.Śląskiemu etosowi
        trzeba oddać co mu się należy, a potem można Ślązaków robić w c...a.
        Czystości i porządku w zabytkach i pod kielichami p. Kamil sobie nie
        wyobraża.Największy dworzec w Polsce o rozstawie słupów 18m i
        ścianach złożonych z samych szyb to dla niego mało przestronna
        ciemnica, gdzie trzeba walczyć o miejsce stojace na schodach.
        Zauważmy. P.Kamil umieszcza swój tekst w wątku, w którym autorzy
        ekspertyzy kielichów, zarzucają Neinverowi nie tylko barbarzyńskie
        podejście do unikalnej budowli, ale też sfałszowanie wniosków z
        ekspertyzy. Te same wypociny p Kamil umieszcza w wątku, w którym
        Neinver obiecuje odbudowę takich samych kielichów, byle tylko
        pozwolono mu je najpierw wyburzyć. Wyglada na to,że to pozwolenie
        juz jest faktem i mozna uruchomić swoich pracowników przeciw
        odbudowie konstrukcji, której Neinver odbudować nie umie i nie chce.
        Po co odbudowywać ? Czy nie taniej jest wynająć za piwo głos ludu
        przeciw kielichom? Wyburzenie ich cienkościennej powłoki będzie
        tańsze niż wyburzenie parkingów pod Carrefourem.Ale odbudowa to już
        finezja i niepotrzebna fanaberia. Cały plac wypełni się blaszaną
        galerią, na końcu której umieści się fastfoody, ławki i automaty
        biletowe i szafki na przechowalnie bagażu, zegar, rozkład jadzy i
        budkę ze spikerem i informacją kolejową. I nie będzie się czego
        przyczepić. A przystanki KZK w katakumbach galeri handlowej to
        będzie cudo. Brudu,ciemnicy, meliny i uryny tam nie uświadczysz.
    • teyoo Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... 30.04.10, 14:08
      Ankieta gazety: "Kielichy z dworca PKP w Katowicach powinny zostać wyburzone?"
      TAK 57%

Wyniki mówią same za siebie. A Gazetka dalej na krucjacie, lansuje ohydne Kielichy i wmawia ludziom, że to piękne, zabytkowe i rzadko spotykane (w to nie wątpię - kto normalny chciałby budować coś takiego?).
      • Gość: gość Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 12:51
        bo osłów na Śląsku i w tym ktraju jest bez liku, może więcej niż te
        57%.
        • Gość: Foxx Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: *.ibrokers.pl / 192.168.4.* 13.12.10, 09:19
          Piszesz o sobie?
    • Gość: ceemte Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.sun.com 18.05.10, 18:57
      Nie pochodze z Katowic ale mieszkam tutaj, wiec patrze na sprawe z pewnej
      perspektywy. Kielichy sa rozpoznawalnym elementem architektonicznym i powinny
      byc pozostawione. Nalezaloby je jedynie wyczyscic. Moim zdaniem wywoluja
      negatywne emocje nie ze wzgledu na forme ale estetyke powierzchni, a raczej
      jej brak.
    • Gość: wojt2 Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.07.10, 23:36
      pamietam jak to szkaradztwo budowano i wszyscy bylismy nie przekonani
      do tego projektu (znam geneze ich powstania w PRL-u) i dziwie sie ze
      ktokolwiek ich broni! TO BUBEL ARCHITEKTONICZNY !
      • Gość: k Re: Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić S IP: *.147.238.237.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.10.10, 00:37
        krótko mówiąc-pie...sz
    • Gość: Tomasz Jestem Z Krakowa, będziecie żałować... IP: 195.150.64.* 11.11.10, 20:11
      u nas postawili turbo monopol w miejscu dworca, można sie zgubić... zero smaku
    • Gość: estet Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.net.stream.pl 11.11.10, 21:57
      Oglądałem. Smutne są te kielichy. Należy je rozebrać i zbudować nowe, jeszcze piękniejsze.
    • Gość: komnen3 Wyburzyć kielichy? To jakby chcieć wysadzić Spo... IP: *.jsn.osi.pl 14.12.10, 23:42
      Często bywałem na katowickim dworcu i nie podzielam opinii, że jest niepraktyczny czy brzydki. poza tą estakadą, Mam nadzieję, że zostawią kielichy. Zabytki to nie tylko gotyckie katedry i barokowe pałace. A Katowice nie mają wielu innych obiektów godnych zainteresowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka