Dodaj do ulubionych

Komornik - co mam zrobić

IP: *.chello.pl 30.04.10, 05:20
Najpierw opowiem od początku.
W ubiegłym tygodniu w piątek do firmy w której pracuje przyszło
pocztą pismo od komornika sądowego o zajęcie mojego wynagrodzenia za
pracę.
Chodzi mianowicie o zadłużenie mieszkania w którym mieszkam a o
takowym zadłużenie nie miałem bladego pojęcia. W dość burzliwej
rozmowej którą zrobiłem w domu mojej matce okazało się, że nie
płaciła za czynsz a bała mi się o tym powiedzieć. Mimo iż przez cały
czas od kiedy pracuje w firmie, czyli siedem lat, dawałem na życie i
mieszkanie moją część czyli jeden tysiąc zł. Jako, że nie przyszło mi
do głowy by matka nie płaciła za czynsz to jej nie sprawdzałem a
tutaj nagle mi komornik wtargnął na pensje. W sumie z kosztami,
odsetkami i zaległym czynszem chodzi o kwotę 24 tysiące zł. I co ja
mogę w takiej
sytuacji zrobić??
Do mnie osobiście żadne pisma do domu nie dotarły, przynajmniej ja
ich nie odbierałem i nic o nich nie wiem. W żaden sposób nie miałem
pojęcia o zadłużeniu a pieniądze na życie dawałem. Część zadłużenia
jestem w stanie spłacić od zaraz wyczyszczając moje konto z
oszczędności. Ale gdzie mam wysyłać pieniądze teraz jak jest wyrok??
Na konto komornika czy konto spółdzielni??
Obserwuj wątek
    • Gość: znalezione w sieci Re: Długi rodziców IP: *.c201.msk.pl 30.04.10, 07:41
      Może się przyda w twoim przypadku fragment z
      www.legeo.pl/porady/pytanie/6182/dlugi-rodzicow
      "......Zgodnie z Art. 688 z indeksem 1.
      § 1.Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają
      solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.

§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do
      wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego
      zamieszkiwania. www.legeo.pl/prawo/dziennik-ustaw-
      1964/16/93/#ksiega:TRZECIA_tytul:XVII_dzial:I_rozdzial:II [legeo.pl]

Powinna Pani dostać wcześniej nakaz zapłaty, który można było
      zaskarżyć
      .
      Obecnie mogłaby Pani wytoczyc powództwo
      przeciwegzekucje o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego i
      musiała by Pani udowodnić, że za okres, którego dochodzi wierzyciel
      stale Pani nie zamieszkiwała razem z rodzicami. Samo zameldowanie nie
      świadczy, że się zamieszkuje w określonym lokalu...."
      Ale bez prawnika pewnie się nie obędzie.
      • Gość: Egon Re: Długi rodziców IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.10, 12:15
        i wyprowadzic sie od mamusi,natychmiast
        Tak na marginesie: Sprawdz czy w Toruniu nie ma twojego "kustu"
        • Gość: długie długi Re: Długi rodziców IP: *.c201.msk.pl 30.04.10, 12:18
          Za długi rodziców odpowiadają dzieci, również z nimi nie mieszkające.
          • Gość: Egon Re: Długi rodziców IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.10, 12:49
            Zgoda ale czy to sa jeszcze rodzice?
            • Gość: kod Re: Długi rodziców IP: *.c201.msk.pl 30.04.10, 12:54
              Skoro ma ich wpisanych do dowodu osobistego to nawet inne DNA nie przeszkadza.
          • bartoszcze Re: Długi rodziców 30.04.10, 20:39
            Gość portalu: długie długi napisał(a):

> Za długi rodziców odpowiadają dzieci, również z nimi nie mieszkające.

To po śmierci rodziców. A i z tym da się coś zrobić.
    • bartoszcze Re: Komornik - co mam zrobić 30.04.10, 20:44
      Gość portalu: Gość napisał(a):

> W ubiegłym tygodniu w piątek do firmy w której pracuje przyszło
      > pocztą pismo od komornika sądowego o zajęcie mojego wynagrodzenia
      > za pracę.

A kiedy się o tym dowiedziałeś?
      W zawiadomieniu o zajęcia powinno być opisane orzeczenie sądowe stanowiące
      podstawę egzekucji i można iść zobaczyć akta.
      A nawet jeśli nie jest dostatecznie precyzyjnie opisane, to będzie sygnatura akt
      komorniczych i można się tego wszystkiego dowiedzieć u komornika powołując się
      na tę sygnaturę.

> Na konto komornika czy konto spółdzielni??

Zacznij od pogadania w spółdzielni. W każdej spółdzielni zwykle idą na rękę jak
      do nich przyjść i zacząć z nimi rozmawiać, ale nie z buta, tylko grzecznie. Mogą
      wycofać w każdej chwili wniosek od komornika. Przy okazji może się dowiesz, czy
      jak matka nie płaci za mieszkanie, to czy jeszcze formalnie masz gdzie mieszkać.
      • Gość: Gość Re: Komornik - co mam zrobić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.10, 09:07
        Najlepsze jest to że dowiedziałem się o tym wszystkim od szefa. Byłem u
        komornika rozmawiać i jakoś to się rozłoży na raty bo innego już wyjścia nie ma.
        Skorzystałem z pewnej porady prawnej i z tego pisma które dostałem od szefa
        wynika, że rozprawa odbyła się półtora roku temu a ja przez własną rodzinę byłem
        oszukiwany. Ktoś powie, przecież dochodziły pisma. Fakt, dochodziły ale ja
        listonosza na oczy nie widzę, bo pracuje codziennie od siódmej do piętnastej.
        Podpisywano się za mnie nic mi o tym nie mówiąc. Palant ze mnie, że własnej
        matki nie sprawdzałem czy rachunki płaci.
        • Gość: Sąsiad Re: Komornik - co mam zrobić IP: *.warszawa.mm.pl 02.05.10, 10:48
          No cóż, tak też bywa w rodzinach, mozna tylko współczuć Gościowi
          takiej mamy! Ale to juz zupełnie inna sprawa.
          Uważam, że tak jak ktoś radzi, trzeba zacząć od udania się do
          spółdzielni i przekonać kogoś, że dla obu stron będzie lepiej, gdy
          zrezygnują z komornika bo to zwiększa tylko koszty dłuznika!
          Spróbować warto choć wiem, ze spółdzielnie to dość podejrzane
          instytucje i nie zawsze idą członkom na rękę. Zadeklarować jakiś
          sensowny system szybkiego spłacenia zadłuzenia i jakąś wpłatę np. na
          fundusz społeczno-wychowawczy aby tylko spóldzielnia zrezygnowała z
          komornika bo ten chyba weźmie za swoje usługi około 30 procent
          zadłużenia. Przy okazji warto sprawdzić, co z mieszkaniem - czy
          przypadkiem mama nie została wykluczona za niepłacenie jeśli to ona
          jest członkiem spółdzielni.
        • Gość: 2 uwagi Re: uzuoełnienie IP: *.c201.msk.pl 02.05.10, 12:13
          1.Jeśli przesyłki były polecone to listonosz nie miał prawa wydać ich osobie innej niż adresat. Jeśli nie zastał w domu adresata powinien zostawić avizo. Jeśli osoba odbierająca podała się za adresata pomimo, że nim nie była to jest stosowny artykuł w KK. 2.Może się zdarzyć, że sm czeka na spłatę zadłużenia a nakaz eksmisji czeka na wręczenie, gdy forsa będzie w kasie.
          • Gość: marta Re: uzuoełnienie IP: *.chello.pl 02.05.10, 19:14
            Przepisy nieco się zmieniły przesyłkę poleconą może odebrać każda osoba która jest zameldowana pod tym samym adresem.Nie odbierze tylko przesyłki z sądu,bo ta jest zastrzeżona do rąk własnych.
            • bartoszcze Re: uzuoełnienie 02.05.10, 20:11
              Gość portalu: marta napisał(a):

> Nie odbierze tylko przesyłki z sądu,bo ta
              > jest zastrzeżona do rąk własnych.

Bzdura. Odbierze. Art. 138 kpc się kłania.
              • Gość: Gość Re: uzuoełnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.10, 07:57
                Tak czy tak mam przewalone na całym froncie dzięki własnej matce. Nic tylko
                wziąść line i się powiesić.
                • bartoszcze Re: uzuoełnienie 03.05.10, 19:40
                  Zaraz tam przewalone, po prostu jesteś do tyłu z kasą. Jeśli nie zamierzasz się
                  wyprowadzić, to pora poważnie porozmawiać z rodzicami o pieniądzach. Bo moim
                  zdaniem jak powiesz w spółdzielni, w czym rzecz, to powinieneś się dogadać, i
                  spłacać to sukcesywnie.
                  • Gość: Gość Re: uzuoełnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.10, 21:21
                    Byłem oszukiwany przez własną matkę i tego nic już nie zmieni. Miałem wspólne
                    plany z moją dziewczyną. Teraz zamiast je realizować to muszę spłacać cudze długi.
              • Gość: § § § Re: uzupełnienie IP: *.c201.msk.pl 03.05.10, 08:32
                Art. 138. § 1. (137)KPC Jeżeli doręczający nie zastanie adresata w
                mieszkaniu, może doręczyć pismo sądowe dorosłemu domownikowi, a gdyby
                go nie było - administracji domu, dozorcy domu lub sołtysowi, jeżeli
                osoby te nie są przeciwnikami adresata w sprawie i podjęły się
                oddania mu pisma
                .
                § 2. Dla adresata, którego doręczający nie zastanie w miejscu pracy,
                można doręczyć pismo osobie upoważnionej do odbioru pism.

Doręczanie pism komornika, reguluje Rozporządzenie Ministra
                Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego trybu doręczania pism
                sądowych przez pocztę w postępowaniu cywilnym, z dnia 17 czerwca 1999
                roku. Zgodnie § 2 pkt. 1 Rozporządzenia, pismo sądowe (w tym także
                pismo w sądowym postępowaniu egzekucyjnym), doręczane przez pocztę,
                wysyłane jest jako list polecony za potwierdzeniem odbioru. Z
                przepisu tego oraz z Kodeksu postępowania cywilnego, na podstawie
                którego zostało wydane Rozporządzenie, wynika obowiązek doręczania
                pism listem poleconym, za potwierdzeniem odbioru.

Doręczanie pism w postępowaniu egzekucyjnym
                Potrzeba doręczenia pisma w postępowaniu egzekucyjnym wynika z biegu
                postępowania i jest następstwem czynności podejmowanych przez organ
                egzekucyjny i uczestników postępowania.
                Przepisy procesowe nakładają na organ egzekucyjny między innymi:
                - obowiązek zawiadomienia strony o każdej dokonanej czynności, o
                której terminie
                nie była zawiadomiona i przy której nie była obecna (art. 763 kpc),
                - obowiązek doręczenia zawiadomienia o wszczęciu egzekucji (art. 805
                § 1 kpc),
                - obowiązek doręczenia postanowienia o zawieszeniu i umorzeniu
                postępowania
                egzekucyjnego, postanowienia o ustaleniu kosztów postępowania (art.
                357 § 2 w
                zw. z art. 13 § 2 kpc),
                - obowiązek zawiadomienia dłużnika o terminie i miejscu licytacji
                ruchomości (art.
                867 § 3 kpc),
                - obowiązek zawiadomienia dłużnika i wezwania zakładu pracy w wypadku
                prowadzenia egzekucji z wynagrodzenia za pracę (art. 881 § 2-4, art.
                882 § 1
                kpc),
                - obowiązek przesłania zawiadomienia bankowi i obowiązek
                zawiadomienia
                dłużnika w toku egzekucji z rachunku bankowego (art. 889 § 1 pkt 1 i
                2 kpc),
                - obowiązek zawiadomienia dłużnika i wezwania dłużnika wierzytelności
                w toku
                egzekucji z innych wierzytelności i innych praw majątkowych (art. 896
                § 1 pkt
                1 i 2 oraz § 2 kpc),
                - obowiązek wezwania dłużnika do zapłaty długu w toku egzekucji z
                nieruchomości (art. 923 kpc),
                - obowiązek zawiadomienia znanych uczestników postępowania o terminie
                opisu i
                oszacowania nieruchomości (art. 945 § 1 kpc),
                - obowiązek doręczenia obwieszczenia o licytacji nieruchomości (art.
                954 kpc), itd.
                Poza tym sąd, podejmując czynności w postępowaniu egzekucyjnym,
                doręcza
                jego uczestnikom wydane przez siebie orzeczenia, chyba że przepisy od
                tego
                obowiązku go zwalniają (nie ma obowiązku doręczenia planu podziału
                sumy
                uzyskanej z egzekucji; sąd jedynie zawiadamia o jego sporządzeniu -
                art. 1027 § 1
                kpc).
                Przepis § 25 rozporządzenia w sprawie czynności komorników stanowi,
                że pisma
                skierowane do stron i innych osób w toku postępowania egzekucyjnego
                należy
                doręczać za potwierdzeniem odbioru, które komornik dołącza do akt
                sprawy.
                Zasadą jest, że pisma powinny być doręczane przez pocztę. Komornik
                może je
                doręczać osobiście tylko wtedy, gdy przepisy tak stanowią (§ 26
                rozporządzenia w
                sprawie czynności komorników). Pomimo tak skonstruowanego obowiązku
                nie
                można odmówić skuteczności doręczeniu dokonanemu osobiście przez
                komornika
                w sytuacji, kiedy przepisy kpc nie przewidują osobistego doręczania
                pisma przez
                komornika.
                Dlatego też każde pismo doręczone osobiście przez komornika, pomimo
                że nie
                miał obowiązku osobistego jego doręczenia, rodzi skutki procesowe
                oraz
                materialne, o ile przepisy je przewidują.
                Jeżeli komornik doręczy pismo osobiście, fakt ten udokumentuje albo
                stosownej
                treści adnotacją w protokole czynności, albo zażąda, by adresat pisma
                podpisał
                druk zwrotnego potwierdzenia odbioru pisma.
                Do doręczeń w postępowaniu egzekucyjnym mają z mocy przepisu art. 13
                § 2
                kpc odpowiednie zastosowanie przepisy kpc o doręczeniach, a więc art.
                131-147
                kpc.
                Szczegółowe zasady doręczania pism sądowych przez pocztę zostały
                uregulowane w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 17
                czerwca 1999 r.
                w sprawie szczegółowego trybu doręczania pism sądowych przez pocztę w
                postępowaniu cywilnym (Dz. U. Nr 62, poz. 697), które w § 1 ust. 2 i
                3 stanowi o
                jego stosowaniu do doręczeń dokonywanych przez komorników sądowych.
                Pisma w toku postępowania egzekucyjnego przesyła się jako przesyłki
                listowe
                polecone za potwierdzeniem odbioru (§ 2 ust. 1 powołanego
                rozporządzenia).
                Pismo wywołuje skutki związane z jego doręczeniem, jeżeli zostanie
                skutecznie
                doręczone.
                Zawsze skutecznym doręczeniem jest doręczenie pisma do rąk adresata
                (adresat
                potwierdza fakt doręczenia własnoręcznym podpisem na dowodzie
                doręczenia
                pisma).
                Skutecznym doręczeniem jest także tzw. doręczenie zastępcze. Polega
                ono na
                tym, że osoba doręczająca może doręczyć pismo dorosłemu domownikowi
                adresata, a gdyby go nie było - administracji domu, dozorcy domu lub
                organowi
                gminy, jeżeli te osoby nie są jego przeciwnikami procesowymi i
                podjęły się
                oddania mu pisma (art. 138 § 1 w zw. z art. 13 § 2 kpc). Oczywiście
                doręczenie
                pisma w sposób zastępczy, ze skutkiem doręczenia, jest możliwe tylko
                wówczas,
                gdy nie zastanie się adresata w mieszkaniu.
                Doręczenie zastępcze opiera się na domniemaniu, że osoby, którym
                doręczono

wezwanie zastępczo, oddały pismo adresatowi. Jest to domniemanie
                wzruszalne i
                można je obalić, udowodniwszy, że pismo nie zostało przekazane.

Skutecznym doręczeniem pisma jest także doręczenie przez tzw. „awizo”
                (art.
                139 kpc). Awizując przesyłkę, doręczyciel pozostawia u adresata
                informację o tym,
                że pismo można odebrać w urzędzie pocztowym w terminie 7 dni od daty
                awiza.
                W wypadku awizowania przesyłki pocztowej datą jej doręczenia jest:
                a) data odebrania pisma w urzędzie pocztowym, jeżeli nastąpiło to w
                terminie
                siedmiu dni od dnia następnego po złożeniu pisma w tym urzędzie;
                b) data, w której upłynął termin do odbioru pisma złożonego w
                urzędzie
                pocztowym, jeżeli adresat nie zgłosił się przed tym terminem po jego
                odbiór;
                c) data pozostawienia wezwania w miejscu doręczenia, jeżeli adresat
                lub jego
                domownik odmówili przyjęcia pisma.
                Jeżeli doręczyciel awizował przesyłkę w sposób nieprawidłowy, z takim
                sposobem zastępczego doręczenia przesyłki nie można wiązać skutków
                procesowych w postaci skutecznego doręczenia.
                Podobnie tego skutku nie może wywołać doręczenie pisma np. sąsiadowi,
                gdyż
                jest to doręczenie nieprawidłowe, bowiem takiego sposobu doręczenia
                nie
                przewidują przepisy kpc.
                Adresatowi pozbawionemu wolności pismo doręcza się za pośrednictwem
                dyrektora zakładu karnego. Pismo dla uczestnika postępowania, który
                jest
                żołnierzem zasadniczej służby wojskowej, funkcjonariuszem Policji lub
                funkcjonariuszem Służby Więziennej, doręcza się poprzez ich organy
                bezpośrednio
                przełożone (art. 137 § 1 i 2 kpc). Za datę doręczenia przyjmuje się
                datę
                faktycznego doręczenia pisma przez organ pośredniczący.
                Pisma dla osób prawnych i organizacji podlegających wpisowi do
                rejestru na
                podstawie odrębnych przepisów, w razie niemożności doręczenia z uwagi
                na
                nieujawnienie w rejestrze zmiany adresu, pozostawia się w aktach
                sprawy ze
                skutkiem doręczenia, chyba że nowy adres jest organowi egzekucyjnemu
                znany. O
                skutkach zaniedbania obowiązku ujawnienia w rejestrze zmiany adresu
                sąd
                rejestrowy poucza przy ogłoszeniu lub doręczeniu postanowienia o
                pierwszym
                wpisie (art. 139 § 3 i 4 kpc).
                Pisma dla uczestnika postępowania reprezentowanego przez pełnomocnika
                doręcza się tylko pełnomocnikowi. Jednakże Skarbowi Państwa doręcza
                się,
                przesyłając odpis pisma organowi uprawnionemu do jego
                reprezentowania.
                Reklamację z powodu braku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka