Dodaj do ulubionych

Zagłębiacy to też naród?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 21:38
gupieloki, te altrajchowcy, eliście poloki to dyć nie zaglymbjoki... :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Zagłębiacy to też naród? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.11, 21:39
      Pojebało ich do końca. Nie ma czegoś takiego jak narodowość Zagłębiowska! Nigdy nie było, nie ma i nigdy nie będzie. W głowach się im poprzewracało.

Nie jestem Ślązakiem, rodzina nie ma nic z Śląskiem wspólnego, a mieszkam od urodzenia w Olkuszu.
      • antyliberal22 Re: Zagłębiacy to też naród? 06.04.11, 23:30
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> Pojebało ich do końca. Nie ma czegoś takiego jak narodowość Zagłębiowska! Nigdy
        > nie było, nie ma i nigdy nie będzie. W głowach się im poprzewracało.

Ty to chyba Jarosław masz na imię. Jeśli są tacy, którzy uważają, że są narodowości zagłębiowskiej to taka narodowość JEST i koniec dyskusji. Jeśli spora grupa zadeklaruje będziemy mieć mniejszość
        • Gość: łokietek Re: Zagłębiacy to też naród? IP: 89.204.137.* 07.04.11, 00:59
          no tak,narodowość ślonska,zagłymbiowska,małopolska i tak dalej...rozdrobnienie dzielnicowe już przerabialiśmy w naszej historii...weźmy przykład z niemiec,tam każdy czuje się związany z regionem,ale pomimo to czuje się niemcem...
        • Gość: fre antyliberał nic nie wisz, poczytaj sobie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 07:57
          wiecej na temat narodowosci
        • Gość: DNA Re: Zagłębiacy to też naród? IP: 193.57.67.* 07.04.11, 11:49
          Narodowosc zaglebiowska? Toz 99% zaglebia to ludnosc naplywowa ze sciany wschodniej i kieleckiego!
          Nie osmieszajcie sie juz bardziej niz do tej pory...
          • Gość: JCK Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.biol.us.edu.pl 07.04.11, 12:18
            "...ale skoro usilnie robią ze wszystkich mieszkańców województwa Ślązakówę..."
            Ciekawe kto z nich robi slązoków, chyba jakieś patafiany z gorolowic co nie maja zielonego pojecia co fandzolą.
          • Gość: hajnel Re: Zagłębiacy to też naród? IP: 89.204.137.* 07.04.11, 16:20
            elemynt napływowy mo tyż prawo głosu,chciołbyś pozbawić kole 40% miyszkańców ślońska prawa głosu...
          • Gość: ABC Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.chello.pl 11.04.11, 19:04
            Tzw Zagłebie to część Małopolski.
            Będzin,Czeladź osady założyli książeta Śląscy ;-)
            Wystarczy poczytać troche książek ;-)
            • Gość: ? Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.via.zamek.net.pl 11.04.11, 20:33
              A do Raś-iu też należeli?
      • arnold7 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 08:11
        Zobaczymy po spisie, jak to jest z narodem zaglebiowskim. Narodowosc zaglebiowska bez innej przynaleznosci etnicznej - na ile takich deklaracji stac Zaglebie?

Na Slasku takich deklaracji jak moja, czyli tylko i wylacznie narodowosc slaska, bedzie kilkaset tysiecy, niech wiec dziennikarzyna zastanowi sie, za co bierze pieniadze.

• arnold7 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 08:41
          Dla nierozumiejacych problemu zrobilem obrazek:

img25.imageshack.us/img25/3064/spiso.jpg
          Z tekstu wynika, ze dziennikarzyna nie spodziewa sie w Zaglebiu odpowiednika takiej deklaracji jak moja, czyli w przypadku Zaglebia bylaby to narodowosc zaglebiowska i brak przynaleznosci do innego narodu lub wspolnoty etnicznej, po co wiec glupi tytul artykulu "Zaglebiacy to tez narod?", skoro sami zainteresowani powiedzieli dziennikarzynie, ze w tej wazniejszej rubryce zadeklaruja narodowosc polska?
          • pieronski_hanys Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 09:48
            Proste - więcej osób przeczyta artykuł. Autorom inicjatywy chodzi o to, by zadeklarować narodowość polską, na pytanie nr 2 o przynależność do innej grupy etnicznej podać: grupa zagłębiowska. Autor(ka?) artykułu podręca tę sytuację, więcej osób przeczyta artykuł.

Formalnie, jeśli uważają, że taka grupa istnieje, mają prawo to deklarować. Grupa etniczna śląska ma jednak dłuższe tradycje, jak zresztą sam Śląsk. Zagłębie jako mikroregion jest młodsze, istnieją jednak jakieś cechy wspólne mieszkańców tego regionu. Czy to jednak może być podstawą do stworzenia grupy etnicznej?
    • Gość: taka prawda Zagłębiacy to też naród? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 21:41
      Całe zagłębie to jeden wielki happening nawet nie umiecie się zorganizować żeby pokazać swoją przynależność zagłębiowską a dla czego? bo WIĘKSZOŚĆ z was to ludzie NAPŁYWOWI i nie wątpię że Polacy ciekawe jakie wpiszecie miejsce urodzenia bez urazy ale więcej inicjatywy jak to robią i z pewnością osiągną Ślązacy.
      • Gość: jan Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 22:22
        Podobnie jak Slazacy to ludnosc naplywowa, z tego samego okresu - kopalnie sa po obu stronach. Tyle ze jeden przed drugim udaje autochtona.
        • Gość: katowitz Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:37
          Podobnie jak Slazacy to ludnosc naplywowa, z tego samego okresu - kopalnie sa po obu stronach. Tyle ze jeden przed drugim udaje autochtona. < my Slazacy jestesmy na Slasku od wiekow!! Prosze nie mylic nas z byla Kongresowka:)...bo to obraza:)
          • Gość: Dionizy Re: Zagłębiacy to też naród? IP: 78.8.104.* 06.04.11, 23:52
            W zagłebiu też są rdzeni mieszkańcy. Też jest ludność napływowa, czyli dyskusja w tym kierunku nie ma sensu. Zagłębie było pod zaborem austraickim czyli Galicja. Śląsk był pod zaborem niemieckim czyli prusy. Pamietacie powstania śląskie, plebiscyty do kogo należy śląsk.
            Teraz trzeba wbić ślązakom do głowy, że nie są polakami tylko ślązakami.
            • Gość: HUBERTUS Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.04.11, 02:52
              Zaglebie bylo RUSKIE ! Widzisz, to wlasnie Wasz problem, nawet swojej historii nie znacie, tozsamosci i korzeni nie macie. Przyjmijcie nasze slonskie calkiem szczere wyrazy wspólczucia !
              • gromek1 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 13:03
                Dionizy jak masz bzdury wypisywać to się lepiej wstrzymaj.
                Zagłębie było w większości pod zaborem rosyjskim (Rejon Jaworzna był w austriackim ale nie do końca się z Zagłębiem identyfikuje często piszą o sobie Ziemia Krakowska lub Małopolska Zachodnia).
                Po drugie pod zaborem pruskim to była np. Wielkopolska a nie Śląsk. Śląsk nie leżał w granicach Królestwa Polskiego od czasów Kazimierza Wielkiego. Prusacy podbili go Austrii w okresie tzw. wojen śląskich.
                Śląsk wreszcie to dzielnica historyczna z czasów średniowiecza, a Zagłębie to pojęcie XIX wieczne (jak sama nazwa wskazuje powstała po wykryciu złóż węgla kamiennego, co miało miejsce w XIXw).

• Gość: Pudelek Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 11:16
              nie dość że nie wie, iż było w Kongresówce to jeszcze nie wie, że Śląsk pod żadnym zaborem nie był!

wypisz wymaluj gorol z Zagłębia - zero pojęcia o własnej historii
          • schlesien4000 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 06:50
            momy żółto modry stadion, gorole za Brynicom psińco majom
            • Gość: katowiczanka Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.c193.msk.pl 07.04.11, 11:06
              maja swoj stadion Zaglebia Sosnowiec w brawach zielono bialo czerwonych.
            • gromek1 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 13:04
              Pisz dalej takie głupoty, to napędzisz głosów Kaczyńskiemu u "goroli"
          • Gość: Gambrinus Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.v-net.com.pl 07.04.11, 10:54
            Zdecydowana więszkość dzisiejszych Ślązaków, ale szczególnie w regionach robotniczych to element napływowy głównie z XIX stulecia. Przybywali fo kopalń, w których pracę uznawano za najgorszą robotę. Ci ludzie wędrowali za pracą, często byli biedni, często to byli kryminaliści (dlatego sztygar ma szablę - żeby przywalić bandziorowi gdy fika). Tych ludzi od pracy w kopalniach - czyli gorach - nazywano "gorolami".

Najwięcej goroslkiej krwi jest więc w samych Ślązakach z takiego np. Chorzowa.
          • gromek1 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 12:55

< my Slazacy jestesmy na Slasku od wiekow!!

Nikt nie mówi że nie tylko że wiele osób ściagnięto, żeby stworzyć spore miasta przy kopalniach tam gdzie były wiochy
            Od wieków to są np Tarnowskie Góry albo Gliwice, ale ileż to lat mają takie Żory?
            Skok w ciągu 100 lat z 1000 mieszkańców do 40 000 nie załatwi się przyrostem naturalnym (chyba że u królików).
    • Gość: Adalbert Gorole - tak se wpiszcie IP: *.pool.mediaWays.net 06.04.11, 22:21
      Od gorolstwa i inkszego chacharstwa na Slonsku az kipie, 3,14erdolone gorole zescie som i nic inkszego
      • Gość: ziemek Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:32
        Dlaczego by nie mieli podawać się za zagłębiaków? To ta sama sytuacja co z "narodowością " śląską ;]

Poza tym RAŚ Was wydyma na 100%. Jestem ślązakiem ale nie dam zniszczyć życia swoim dzieciom i wnukom.
        • Gość: katowitz Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:35
          Poza tym RAŚ Was wydyma na 100%. Jestem ślązakiem ale nie dam zniszczyć życia swoim dzieciom i wnukom. < jezeli jest pan Slazakiem to chyba NAS wydyma:)....taki zaglebiowski Slazak pewnie :)
          • Gość: ziemek Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:38
            No tak NAS :P

Tylko, że ja nie zadeklarowałem śląskości jako narodowości dlatego było Was :)
            • Gość: katowitz Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:46
              Tylko, że ja nie zadeklarowałem śląskości jako narodowości dlatego było Was :) < wybor narodowosci nie wyklucza bycia Slazakiem. Nie pozostaje nic innego jak tylko uszanowac:) i nie jest powodem do jakich kolwiek podzialow.Wiec forma WAS nadal uwazam za nieuzasadniona.Ale jak kolega tak uwaza!!!
              • Gość: ziemek Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:57
                > Tylko, że ja nie zadeklarowałem śląskości jako narodowości dlatego było Was :)
                > < wybor narodowosci nie wyklucza bycia Slazakiem. Nie pozostaje nic innego
                > jak tylko uszanowac:) i nie jest powodem do jakich kolwiek podzialow.Wiec forma
                > WAS nadal uwazam za nieuzasadniona.Ale jak kolega tak uwaza!!!

Przykro mi, że nie widzisz różnicy. Nie uznaje podziałów ale napisałem tak jak wydawało mi się to najbardziej zrozumiałe dla innych :)

Dyskusje tego typu są sprawą drażliwą i zawsze ktoś się do czegoś przyczepi, jak najbardziej to rozumiem ;)
                • Gość: katowitz Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 23:33
                  Dyskusje tego typu są sprawą drażliwą i zawsze ktoś się do czegoś przyczepi, jak najbardziej to rozumiem ;) Dla mnie taka dyskusja nie jest drazliwa.! Napisalem wyraznie" wybor nalezy uszanowac":) Nie przyszlo by m do glowy aby kogos przekonywac do zadeklarowania innej narodowosci niz ta z ktora sie identyfikuje czy utożsamia:) Takie ybory trzen=ba uszanowac i tyle!
                  • Gość: Dionizy Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: 78.8.104.* 06.04.11, 23:57
                    Tak teraz dojdzie do tego, że każda pipiduwa bedzie tworzyła narodowość.
                    • Gość: :) ślązak - naród wybrany IP: *.via.zamek.net.pl 07.04.11, 00:07
                      i o to chodzi aby wyśmiać to co z takim zadęciem jest aktualnie promowane!
      • Gość: katowiczanka Re: Gorole - tak se wpiszcie IP: *.c193.msk.pl 07.04.11, 11:05
        kocham slask, ale przez takich glupich ludzi jak ty, czasem go nienawidze. jestes jarkiem kaczynskim Slaska. robisz antyreklame i zniechecasz ludzi do Slazakow. wiec milcz jak nie masz nic do powiedzenai hanysie spod budki. i nie porowonuje sie do prawdziwego slazaka bo nie zaslugujesz na to. pewnie twoja matke gorol obrabial ;)
      • Gość: No ico ? Hanysy - bezpaństwowcy tak se wpiszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.11, 11:45
        wysługujący się każdemu kto rządzi tym regionem, kiedyś Niemcom potem komunistom ha ha ha
    • Gość: do niedouczonych do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:34
      Nikt nie piszę o narodowości zagłębiowskiej a niedouczonym kormelom radzę czytać ze zrozumieniem bo widzę że to nie jest wasza najmocniejsza strona. Tekst pytania pomocniczego brzmi następująco:

Czy odczuwa Pan(i) przynależność także do innego narodu lub WSPÓLNOTY ETNICZNEJ?

I chodzi właśnie o ową wspólnotę etniczną jaką stanowią mieszkańcy Zagłębie Dąbrowskiego. Tak trudno to pojąć?
      • Gość: tereica Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 22:46
        Zgadzam się, chociaż tytuł artykułu oczywiście sugeruje zupełnie co innego. Jak zwykle syf gazety...
        • nowotkomarceli4 Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! 06.04.11, 22:57
          > Zgadzam się, chociaż tytuł artykułu oczywiście sugeruje zupełnie co innego. Jak
          > zwykle syf gazety...

Nie to syf leniwych i niedouczonych odbiorców komunikatu. Ludzie nie lubią i nie potrafią czytać. A niby to takie uczone teraz wszystko...
      • Gość: krajowiec Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.11, 23:00
        Gdzie ty widzisz w tym regionie jakąś etniczność ? Pomijam współczesną złożoność tego pojęcia, ale ona nawet nie mieści się w kategoriach podawanych przez wikipedię. Co niby jest łącznikiem ? Huta Katowice ? Osiedle Zagórze ? Żarty.
        • juhang Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! 06.04.11, 23:25
          każdy widzi co chce widzieć, wystarczy tylko trochę poczytać historię regionu, zapoznać sie z tradycjami,kulturą a nawet gwarą którą posiada Zagłębie. Zresztą to nie jest tak istotne - najważniejsza jest świadomość i poczucie wspólnoty regionalnej tzw. małej ojczyzny którą dla zagłębiaków stanowi właśnie Zagłębie Dąbrowskie.
          • Gość: krajowiec Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.11, 23:34
            To idź na ulicę Sosnowca, albo Dąbrowy Górniczej i zapytaj o tradycje, kulture i gware. Ilu przyjezdnych tyle cech. Jeżeli jesteś "zagłębiakiem" i masz rozeznanie w tych sprawach to chętnie przeczytam. Nie rozśmieszaj, tradycja w tym regionie to kibicowanie klubowi Zagłębie Sosnowiec, kultura to Kiepura a gwara hmmm ?
            • juhang Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! 06.04.11, 23:43
              Gość portalu: krajowiec napisał(a):

> To idź na ulicę Sosnowca, albo Dąbrowy Górniczej i zapytaj o tradycje, kulture
              > i gware. Ilu przyjezdnych tyle cech. Jeżeli jesteś "zagłębiakiem" i masz rozezn
              > anie w tych sprawach to chętnie przeczytam. Nie rozśmieszaj, tradycja w tym reg
              > ionie to kibicowanie klubowi Zagłębie Sosnowiec, kultura to Kiepura a gwara hmm
              > m ?

wystarczy udać sie do Działu Etnografii w Będzinie albo do Muzeum Miejskiego "Sztygarka" w Dąbrowie Górniczej.

Na Śląsku też mogę iść i popytać mieszkańców o historię ich regionu i niewiele się dowiedzieć. Tak więc jest to żaden argument.
              • Gość: Dionizy Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! IP: 78.8.104.* 07.04.11, 00:03
                Ja odczuwam przynależność etniczna do pipiduwy.
                • Gość: :) wpisuj, kto Ci broni? IP: *.via.zamek.net.pl 07.04.11, 00:09
                  I RAŚ Ci odpowiada - masz pełne prawo to wpisać!
          • Gość: katowitz Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 23:35
            każdy widzi co chce widzieć, wystarczy tylko trochę poczytać historię regionu, zapoznać sie z tradycjami,kulturą a nawet gwarą którą posiada Zagłębie. Zresztą to nie jest tak istotne - najważniejsza jest świadomość i poczucie wspólnoty regionalnej tzw. małej ojczyzny którą dla zagłębiaków stanowi właśnie Zagłębie Dąbrowskie. < czy kolega moglby napisac ze dwa zdania w gwarze ??? Czysta ciekawosc??
      • antyliberal22 Re: do kormeli: czytajcie ze zrozumieniem! 06.04.11, 23:31
        a ja uważam, ze powinni Zagłębiacy deklarować narodowość zagłębiowską, a Małopolanie Małoposlą - na złość Pisowi chociażby.
    • Gość: niby zagłębiaczku Zagłębiacy to też naród? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 22:45
      To nie jest Naród tylko zbieranina kapejszyn czy napisac po rusku
    • Gość: krajowiec tarnów, kielce, i inne zadupia IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.11, 22:55
      Zadupia, bo jej mieszkańcy nie przyznają się skąd pochodzą. Moi rodzice przyjechali do Sosnowca w latach 60-tych z wsi pod Krakowem, nigdy nie twierdzili że są zagłębiakami - bo czegoś takiego po prostu nie ma - to wymysł frustratów, wstydzących się że przywieźli w ten rejon syf ze swoich wiosek gdzie jeszcze 40 lat temu w domach mieli klepisko i spali z kurami. Chętnie bym zrewidował takich "zagłębiaków" do trzeciego pokolenia wstecz. W tym regionie zawsze ok 80 % ludności była napływowa, łącznie z żydami.
      • Gość: Dionizy Re: tarnów, kielce, i inne zadupia IP: 78.8.104.* 07.04.11, 00:06
        Podobnie na śląsku. Przygadał sagan garnkowi.
        • Gość: krajowiec Re: tarnów, kielce, i inne zadupia IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 02:13
          Czy ja gdzieś napisałem że jestem Ślązakiem ? Nie jestem ! Nie zmienia faktu że kiedy w Katowicach ludzie mieli bierzącą wodę to w miejscu gdzie jest większość "zagłębiowskich" osiedli biegały króliki, a dziadkowie przyszłych mieszkańców tych terenów spali z kurami.
          • gromek1 Re: tarnów, kielce, i inne zadupia 07.04.11, 13:10

bierzącą wodę

a co to takiego?
            • Gość: krajowiec Re: tarnów, kielce, i inne zadupia IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 13:22
              Woda płynąca z kranu - to samo co "bieżąca woda" tylko że z błędem w pisowni. Zbyt skomplikowane ?
      • Gość: HUBERTUS Re: tarnów, kielce, i inne zadupia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.04.11, 02:53
        > Podobnie na śląsku
        Bzdura (przesada).
    • Gość: dzieki choc wiemy Zagłębiacy to też naród? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 23:01
      wreszcie logiczne uzasadnienie
    • Gość: Hanys Zagłębiacy to też naród? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.04.11, 23:08
      I tak trzymać -Wy nos porzecie a My Wos porzymy i bydymy kwita .
      Mocie swoje gruby -Paryż ,Grodziec Jowisz i t.d. tylko fedrować!
    • Gość: Blajpios kłamstwo w Gazecie Wyb: Zagłębiacy to też naród? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.11, 23:15
      a ja mam pytanie do autora artykułu, jeżeli będzie miał odwagę odpowiedzieć: czy to tylko pańskie niechlujstwo, czy zamierzona prowokacja z tym artykułem? Dlaczego sugeruje Pan, że autorzy z Forum dla Zagłębia zamierzają wpisywać i nakłaniać do wpisywania naród zagłębiowski, gdy słowa tych ludzi, które nawet Pan musi przytoczyć mówią wprost co innego? Przecież cytuje Pan, że P. Bielecki pisze, iż oczywiste jest, że Zagłębiacy narodowościowo to Polacy, niemniej mogą przy okazji dać wyraz też związkowi z regionem? Dlaczego nie podaje Pan, że drugie pytanie, po kwestii pierwszoplanowego utożsamienia narodowego - odnosi się do tożsamości drugorzędnej i to nie tylko narodowej, lecz także innej etnicznej? Dlaczego Pan pomimo cytowania tych zdań P. Bieleckiego - daje tytuł tak prowokujący? Proszę wreszcie zrozumieć, że za słowa jest się odpowiedzialnym. To Pan sprowokował wypływ nienawiści niektórych Ślązaków, który widać w komentarzach! W końcu - dlaczego Pan, pomimo tych słów jasnych P. Bieleckiego, publikuje zdjęcie P. Bieleckiego z podpisem "Piotr Bielecki zachęca do podawania w spisie narodowości zagłębiowskiej"? I co, teraz należałoby oczekiwać, że P. Bielecki Pana zaskarży? Bo byłoby to nawet logiczne.
      • Gość: Blajpios przepraszam, pomyłka z autorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.11, 23:20
        Przepraszam Panią Redaktor Magdalenę Warchalę - jakkolwiek rzeczywiście wolałbym nie musieć tego robić z dwóch co najmniej powodów. Raz - wolałbym nie popełnić takiej pomyłki. Dwa - wolałbym nie musieć odchodzić od przyzwyczajeń, które doprowadziły do pomyłki. Tak bowiem byłem wychowany, że nie należy mówić o ostrej polemice z kobietą, kobieta, płeć piękna i dobra - raczej łagodzi obyczaje, nie wprowadza nieporozumień, nie zmusza do ostrych polemik, bo jej przesłanie niesienia pokoju i dobra to rzecz podstawowa. Toteż - rzuciwszy okiem uznałem, że autorem zapewne jest jakiś - jak się okazuje nie istniejący - p. Marek Warchala. Dopiero po wysłaniu na serwer, zobaczyłem, że to jednak Kobieta zmusza do ostrej reakcji... Trudno. "Amicus Plato sed magis amica Veritas".
    • Gość: pul Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.zone4.bethere.co.uk 06.04.11, 23:18
      przeciez niema takiego krainy geograficznej jak zaglebie ! to taka sama bajka jak podbeskidzie...
      • juhang Re: Zagłębiacy to też naród? 06.04.11, 23:39
        czyżby? To poczytej sobie kilka prac etnograficznych, hidtorycznych, społecznych to może zauważysz że wykształciło się z Małopolski Zachodniej właśnie Zagłębie Dąbrowskie. Podobnie było ze Śląskiem "Wschodnim" (tereny Bytom,Gliwic) który wchodziły przez szereg wieków do Zachodniej Małopolski i z czasem wchłoniety został przez Śląsk. Historia nie znosi próżni i ewoluje.
      • Gość: loki Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.c193.msk.pl 07.04.11, 11:09
        Poczytaj ksiazki do historii - Zaglebie Slasko- Dabrowiskie. I tyle w temacie
      • gromek1 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 13:15
        To racja, ale gdyby kierować się pojęciem geograficznym RAŚ powinien nawoływać do podania narodowości śląskiej wrocławiaków.
    • antyliberal22 Zagłębiacy to też naród? 06.04.11, 23:27
      ja najlepiej czuję się w lesie i uważam się za leśnego gośćia - taką też narodowość - LEŚNĄ - zadeklaruję.
    • Gość: tomtom Zagłębiacy to też naród? IP: *.152.157.38.dsl.dynamic.eranet.pl 06.04.11, 23:42
      ten artykuł utwierdza mnie w przekonaniu ze Ci zza Brynicy to jednak debile...
      • Gość: Francik Re: Zagłębiacy to też naród? IP: 62.87.237.* 06.04.11, 23:56
        ale z kieryj strony?
        • gromek1 Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 13:17
          A czy to ważne, mnie bardziej denerwuje że po obu stronach z tej rzeki wali syfem
    • Gość: HiHiHi Widac lubią chłopaki sobie chlapnąć. IP: 195.94.208.* 06.04.11, 23:56
      Nic tam, że gorole ale pomysł odjazdowy. Tak trzymać. Mały niczym Krzywousty doprowadzi do rozbicia dzielnicowego Polski.
    • Gość: pedro smioc mi sie chce z tych zalosnych akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 00:00
      ino to pokazuje jak niydojrzali som Polacy ino sie osmieszajom takimi akcjami.

Jak wogle mozna porownywac kultura GS z zaglymbiym? Smiechu warte.
      • Gość: :):):) lepszy śmiech niż płacz IP: *.via.zamek.net.pl 07.04.11, 00:04
        A czy nie lepiej się pośmiać niż całe życie płakać ja Wy to macie w zwyczaju?
        Całe życie skrzywdzeni i to przez wszystkich, to jakaś zbiorowa trauma.
        Zalecam psychiatrę a hurtem wyjdzie taniej :):):)
    • Gość: ;) www.fdzd.org IP: *.via.zamek.net.pl 07.04.11, 00:01
      Strona stowarzyszenia Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego
      www.zaglebiedabrowskie.org/news.php
      z narodem to sobie jaja zrobili :):):) ale stronę warto zobaczyć bo jest tam wiele ciekawych rzeczy
    • Gość: Piotr Bielecki Poprawka: Zagłębiacy-grupa etniczna, a nie naród IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 00:13
      Narodowości Zagłębiowskiej nie ma... ale nad grupą etniczną można się dyskutować... oto jedna z definicji:

zbiorowość, która postrzega siebie samą lub postrzegana jest przez otaczające ją zbiorowości jako odrębną i specyficzną ze względu na jedną lub więcej cech takich jak:

1. kulturę (język, gwarę, religię, obyczajowość, itp.)
      2. genealogię (wspólne losy/wspólna historia, wspólni przodkowie, itp.)
      3. poczucie posiadania własnego terytorium i praw do niego
      4. odrębność osobowościową (stereotypy - czyli jak inni ich postrzegają, autostereotypy - czyli wyobrażenia o samych sobie)

pzdr
    • rawahecht Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 00:27
      Bardzo przepraszam, ale czy moglby ktos temu gosciowi, co tu sie juz okolo ...... nascie razy wpisaj jako "katowitz" wyjasnic, ze mu sie najwidoczniej w Brynicy "utopilo" jedno "t"?!
      • Gość: katowitz Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 11:30
        Bardzo przepraszam, ale czy moglby ktos temu gosciowi, co tu sie juz okolo ...... nascie razy wpisaj jako "katowitz" wyjasnic, ze mu sie najwidoczniej w Brynicy "utopilo" jedno "t"?!, pomijam fakt ze kolega ma problemy z liczeniem!! A nie przyszlo koledze do glowy ze to moze byc moje nazwisko:)
        • rawahecht Re: Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 12:08
          Nie, to koledze do glowy nie przyszlo!
          I przyjsc nie chce.
    • Gość: Zagłębiak Zagłębiacy to też naród? IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.11, 01:08
      Jestem z Sosnowca
      gdyby ktoś nazwał mnie ślązakiem,wybiłbym mu zęby
      ZAWSZE POLSKI nigdy śląskie ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE
      • Gość: jestem ze Śląska Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 01:36
        Chłopaku z Sosnowca,
        najlepiej pojedź na Woronicza do ukochanej swej stolicy i pogadaj z użyciem swych pięści z redaktorami, którzy nagminnie powtarzają: "na Śląsku w Sosnowcu, Częstochowie, Będzinie, Żywcu, itd" . Tak z pełną kulturą, jak na Łazienkowskiej...
      • Gość: katowitz Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 14:06
        Jestem z Sosnowca
        gdyby ktoś nazwał mnie ślązakiem,wybiłbym mu zęby
        ZAWSZE POLSKI nigdy śląskie ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE < a wie kolega ze czytajac takiego posta i madrzy i kulturalni Zaglebiacy jak i Slazacy maja ochote na wymiot?? jestem z Sosnowca,cale szczescie zes nie jest Sosnowiczanin:!
    • firiduri Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 02:29
      Zawsze kiedy w tytule pojawia się słowo "Zagłębie" pojawia się masa postów z przeróżnymi inwektywami, wyzwiskami, zwłaszcza jeżeli chodzi o Sosnowiec - niegdyś ostatnia stacja Królestwa Polskiego. Czegoż to się tu o Polakach i Zagłębiakach nie wypisuje: - że są chachary, głupki, że im słoma z butów wystaje, że nędzne polaczki, które przyjechały ze wsi, itp, itd. Zastanawia, skąd się bierze taka postawa autorów tych postów. Czy przypadkiem nie bierze się ona z przekonania, że należą do wyższej rasy panów? Ślązacy są rozżaleni, że są myleni z Niemcami, ale po co się obrażać na słowa Kaczyńskiego, skoro po przeczytaniu powyższych i poniższych wpisów na forum skojarzenia cisną się same.
      Dodajmy, że Kaczyński nie jest jedynym, który sobie pomylił Ślązaków z Niemcami. W 1945 r. zrobili to również Rosjanie. Można współczuć, ale czytając te i podobne wpisy na śląskich forach nie można się temu dziwić.
      • cirano Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 07:37
        Zagłebiacy jako naród? Skłonny jestem zaakceptować. Już od zawsze podkreślają swoją "inność" i "lepszość", a u nas stali się czymś nie do zniesienia jak np. pluskwy czy mendy, a może wancki? Jednym słowem, na naszej krwawicy wyrosłe pasożyty. Powinni zacząć się jako zagłębiowski naród określać, tym bardziej, że przeszłość ich i geneza w jednym, wspólnym obłoku mgły wisi... Popieram
        • firiduri Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 11:09
          cirano napisał:

" a u nas stali się czymś nie do zniesienia jak np. pluskwy czy mendy, a może wancki? Jednym słowem, na naszej krwawicy wyrosłe pasożyty."

cirano Twoja wypowiedź jest dowodem na to co powyżej napisałem. Wszelkie zło przypisujesz Polakom i Zagłębiakom, A tu po prostu trzeba się myć i nie zadawać się z paskudnymi panienkami, wtedy nie będą cię gryźć mendy.
      • Gość: anihilatorKretynów Re: Zagłębiacy to Polacy IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 08:53
        Kurzydło, Zawadzki, Gierek, Szlachcic też sobie ....<pomylili> autochtonów-Ślązaków z Niemcami. Nadto: reakcją na posty są ....riposty, co sam pan kapujesz pan, friduri dosyć często, gdy miłość bliźniego nie zna granic furkocząc po wątrobie, głowach i sercach przyjaciół zza Brynicy ....w obie strony. Pyrsk. Secesji Ślaska , Zagłębiia i Podbeskidzia życzę sukcesu; byle szybko.
        • firiduri Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 12:34
          Gość portalu: anihilatorKretynów napisał(a):

> Kurzydło, Zawadzki, Gierek, Szlachcic też sobie ....<pomylili> autoch
          > tonów-Ślązaków z Niemcami.

Jak na ironię spora ilość Ślązaków zawdzięcza tow. Zawadzkiemu życie. Za Gierka Ślązakom też powodziło się lepiej niż innym regionom Polski. Natomiast teraz Ślązacy (co niektórzy) kreują się na ofiary goroli z Zagłębia i pamiętają tylko same krzywdy. A przecież do tegoż Zagłębia wkraczali Ślązacy razem z Niemcami w 1939 r. i tu wcale nie chodzi o Wermacht. Niemcy zajmowali wszystkie stanowiska w przemyśle i administracji - korzystając często z usług Ślązaków, jako że ci znali język i mogli podsłuchiwać i donosić. Z wielu opowieści wynika, że byli w swojej służbie bardziej niemieccy od Niemców. Natomiast Polacy musieli pracować jako niewolnicy od 14- roku życia.
          Wtedy Zagłebie się im podobało.
          P.S.
          Może jednak nie staraj się tego zrozumieć, bo musiałbyś poddać anihilacji własny mózg.
      • Gość: Blazej Re: Zagłębiacy to Polacy IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.11, 09:57
        no niestety, jak się widzi ten syf, głupotę i drobne cwaniactwo przedstawicieli Zagłębia, to trudno twierdzić, że jest inaczej. nawet jak się brylantowy pierścień wrzuci do szamba, to on tej kloaki nie wyczyści, raczej sam się umarasi i właśnie tak jest w altreichu.
      • arnold7 Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 11:43
        firiduri napisał:

> Zawsze kiedy w tytule pojawia się słowo "Zagłębie" pojawia się masa postów z pr
        > zeróżnymi inwektywami, wyzwiskami, zwłaszcza jeżeli chodzi o Sosnowiec - niegdy
        > ś ostatnia stacja Królestwa Polskiego. Czegoż to się tu o Polakach i Zagłębiaka
        > ch nie wypisuje: - że są chachary, głupki, że im słoma z butów wystaje, że nędz
        > ne polaczki, które przyjechały ze wsi, itp, itd. Zastanawia, skąd się bierze ta
        > ka postawa autorów tych postów. Czy przypadkiem nie bierze się ona z przekonani
        > a, że należą do wyższej rasy panów?

Popatrz pan najpierw na swoje podworko
        • firiduri Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 13:09
          arnold7 napisał:
          >
          > Popatrz pan najpierw na swoje podworko
          >
          >
          Panie arnold! Zdecydowanie nie popieram takiego języka po żadnej stronie. Przyznaję, że tego typu wypowiedzi są naganne. Nie usprawiedliwiam, ale z racji sentymentu próbuję zrozumieć moich ziomków. Skąd taki język? Przecież w Zagłębiu mówi się czysto po Polsku? Być może wszyscy oni nieco wcześniej wysłuchali pieśni "Krzywej waginy"? (patrz kilka postów poniżej)
          • firiduri Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 13:14
            Poprawka: Chodziło oczywiście o śpiew "Krzywej Pachwiny"
          • arnold7 Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 16:46
            firiduri napisał:

] Zdecydowanie nie popieram takiego języka po żadnej stronie
            > . Przyznaję, że tego typu wypowiedzi są naganne. Nie usprawiedliwiam, ale z rac
            > ji sentymentu próbuję zrozumieć moich ziomków. Skąd taki język? Przecież w Zagł
            > ębiu mówi się czysto po Polsku? Być może wszyscy oni nieco wcześniej wysłuchali
            > pieśni "Krzywej waginy"? (patrz kilka postów poniżej)

Ja od jakiegos czasu staram sie ignorowac zarowno slaskich debili , jak i tych z innych narodow, np. Polakow. Sprawy slaskie tak pieknie sie rozkrecaja, ze radosc serce rozpiera.
            A obrazanie nic nie daje, czego najlepszym przykladem jest Kaczynski, ktory zafundowal nam darmowa promocje warta wg fachowcow ok. 8 milionow zl.

Czasem bywam sluzbowo w Zaglebiu i szczerze mowiac nie zaryzykowalbym stwierdzenia, ze
            tam sie mowi czysto po polsku. Ale moze akurat ja trafiam na takich nie za dobrze potrafiacych po polsku.
            A, mam pytanie do pana: ten napis "jebac hanysow" jeszcze jest na tym wiadukcie miedzy Fashion Housem a Niwka, bo dosc dawno tamtedy nie jechalem?

• firiduri Re: Zagłębiacy to Polacy 07.04.11, 18:42
              arnold7 napisał:

> firiduri napisał:

> A, mam pytanie do pana: ten napis "jebac hanysow" jeszcze jest na tym wiadukcie
              > miedzy Fashion Housem a Niwka, bo dosc dawno tamtedy nie jechalem?
              >
              Niestety, nie wiem czy napis jeszcze wisi, ale zdecydowanie potępiam. Autorzy napisów: "jebac hanysow", czy też ""jebac goroli" łamią nie tylko wszelkie ludzkie zasady, ale i ujawniają dalece zrujnowaną sferę własnego życia seksualnego.
              • arnold7 Re: Zagłębiacy to Polacy 08.04.11, 11:10
                firiduri napisał:

> Niestety, nie wiem czy napis jeszcze wisi, ale zdecydowanie potępiam.

Przejezdzalem tam dzisiaj rano, nadal wisi, a wlasciwie nadal jest namalowany. Swietna reklama zaglebiowskiej tolerancji, goscinnosci i kultury. Oczywiscie gdyby uogolniac na tej podstawie, a tego nikt normalny nie bedzie robil.

Autorzy n
                > apisów: "jebac hanysow", czy też ""jebac goroli" łamią nie tylko wszelkie ludzk
                > ie zasady, ale i ujawniają dalece zrujnowaną sferę własnego życia seksualnego.

A jest gdzies na Gornym Slasku napis "jebac goroli"? Tak z ciekawosci pytam, bo moze nie zauwazylem.
    • rojberek W altrajchu powinni wpisywać narodowość... 07.04.11, 08:08
      ... gorolską ;-P
    • reakcja tzw. zagłębiacy i ślązacy spisowi to żydokomuna 07.04.11, 08:34
      zachęcamy gorąco tzw. zagłębiaków i tzw. ślązaków spisowych do odważnego podawania prawdy we wszystkich spisach i rubrykach.

Spisacy

Po 1968 roku żydokomuna wszystkich żydów zrobiła Polakami
      likwidując w dowodzie osobistym pozycję: narodowość, za Gierka
      na pochodzenie wyjechało do Niemiec 1,5 mln takich, co spełniali
      warunek urodzenia się na terenach należących niegdyś do Rzeszy.

Za Tuska ta sama żydokomuna robi ślązakami dzieci żydów, i to jest holokaust,
      a wyjątkiem jest Kaczyński, co przy życiu pozostał, by swoich robić w konia
      trojańskiego hasłami, że warto być Polakami, bo szczęścia biedronce nie przyniesie,
      kropkowanie czerwonych na czarno, spisu powszechnego onanizm

pl.netlog.com/donatlusk/blog
    • podlesiok Zagłębiacy to też naród? 07.04.11, 08:38
      Ale wom sie gorole w tych łepach pojebało.
      • Gość: WalkingByNight Re: Zagłębiacy to też naród? IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.11, 00:39
        Polska dla Polaków, Ślonsk dla Ślonzaków, a Podlesie dla Podlesioków...Kiedyś tam mieszkałam, kochałam tą wieś, pozdrawiam tambylców...
    • Gość: Krzywa Pachwina Zagłębie to ostaja brudu i lepiących się koszul !! IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.11, 08:42
      tak śpiewają na meczach........Złodziejski przemytniczy klub -Zagłębie Sosnowiec.......... a tak poważnie to Zagłębie to 30 % ludzi żyjących z pokoleń tam a reszta to przyjezdni z biedy Kieleckiej i potem mamy takie widoki jak Łosień, Okradzionów, Będzin Syberka więc sobie najpierw niech większość posprzata wokół siebie a potem wpisuje narodowości tworzone przez mądrych inaczej
      • Gość: zulugula Re: Zagłębie to ostaja brudu i lepiących się kosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 10:56
        za to na śląsku czystej rasy kormele :D

jakiś kompleksiarz pochodzący ze wsi i pewnie teraz stroi się na wielkiego mieszczucha ;-)
    • Gość: scorpion Zagłębiacy to też naród? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.11, 09:22
      No i właśnie o to chodzi! RAŚ pisze o autonomicznych regionach. Górny Śląsk stworzy kiedyś w ramach RP niezależny region, Zagłębie też może!
      Wreszcie ktoś zrozumiał, o co w tym wszystkim chodzi. Marzy mi się powstanie czegoś na wzór Stanów Zjednoczonych, niezależnych regionów, z własnym budżetem, prawem i podatkami. A Warszawa jak Waszyngton.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka