Dodaj do ulubionych

Komisja ESK dotarła do Katowic

IP: *.tpnet.pl 15.06.11, 16:53
dobrze, że Niemcy założyli to miasto i pobudowali takie perełki w Katowicach. Jest co Europie pokazywać.
Obserwuj wątek
    • Gość: dg Komisja ESK dotarła do Katowic IP: *.kiga.pl 15.06.11, 17:02
      co w grupie ekspertów robi Kononowicz?
    • Gość: Akr Re: Komisja ESK dotarła do Katowic IP: *.sukcesnet.pl 15.06.11, 17:20
      może wreszcie ktoś powie wprost, że z zapyziałej wsi nieudolnie rządzonej miasta kulturalnego na razie się nie zrobi
      • Gość: JohnyMnemonic Re: Komisja ESK dotarła do Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 10:03
        "- Chcielibyśmy wiedzieć, jaki wpływ mieli mieszkańcy na przygotowanie aplikacji i w jakim stopniu są zaangażowani w te inicjatywy - zapytali na koniec wspólnie prof. Purchla i Andreas Wiesand."

Taaaa... dwa razy sadzonki słonecznika rozdawali i to jest angażowanie mieszkańców...

przeciętny Kowalski nie ma zielonego pojęcia po kiego grzyba mu ESK, nie mówiąc już o tym że Wielkie Miasto Katowice nie ma miejskiej sceny teatralnej, nie ma instytucji kulturalnej z prawdziwego zdarzenia bo MCK gdyby była taka super w swojej strukturze organizacyjnej powołała by Biuro ESK!!!!!

Ale jak widać panu Misiowi Uszatkowi potrzebne są stołki do rozdawania więc... po kiego grzyba centrum kultury ma kreować politykę kulturalną miasta w kontekście ESK....

lepiej rozdać parę stołków....

• Gość: snow Re: Komisja ESK dotarła do Katowic IP: *.mikolow.net 16.06.11, 10:46
          przeciez biuro ESK zostalo powolane i ma istniec niezaleznie od tego czy zostaniemy ESK czy nie.
    • Gość: abcr Komisja ESK dotarła do Katowic IP: *.play-internet.pl 15.06.11, 18:04
      Nikisz kibicuje przede wszystkim Ruchowi
    • Gość: kit Kultura? W Katowicach??? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 19:06
      Mieszkam tu to wiem. Może niech szanowna komisja przejdzie się po Katowicach po 23.00 to zobaczy kulturę. Wrażenia gwarantowane. Zwłaszcza w niektórych dzielnicach.
      Pozdrawiam
    • Gość: xyz Komisja ESK dotarła do Katowic IP: *.c193.msk.pl 15.06.11, 23:31
      Nikisz, Gisz, moderna w Śródmieściu i koniec?!

Miasto Ogrodów - czemu nie pokazano komisji na przykład Parku Kościuszki, rezerwatu na Ochojcu czy fragmentu Lasu Murcowskiego? Panewniki czy Ligota to też zielone dzielnice.
      Gdzie prace malarskie Grupy Janowskiej, szyb Wilson, Filharmonia Śląska, Teatr Śląski, Korez, Ateneum? Sala koncertowa Akademii Muzycznej, BWA, dzieła studentów i absolwentów ASP? Można tak długo wymieniać.

Z jednej strony Katowice podobno mają przestać być kojarzone z górnictwem i hutnictwem, a nadal oprowadza górnik w mundurze i miasto sprowadza się do familoków. Ewentualnie pokażą jeszcze Spodek i tzw. Rondo Sztuki.
      • Gość: ela Re: Komisja ESK dotarła do Katowic IP: *.play-internet.pl 16.06.11, 02:21
        Don't panic! komisja widziała prace Grupy Janowskiej, fragment Parku Kościuszki, była na Akademii Muzycznej, w Galerii Czas, widziała murale, kwartał kultury itd. Ten górnik natomiast jest tak alternatywnym kolesiem, że byście się zdziwili!
      • karalajna80 Re: Komisja ESK dotarła do Katowic 16.06.11, 08:13
        Zgadza się z Tobą! Katowice to nie tylko Nikisz, kopalnie (i górnictwo w ogóle) i baby na Nikiszu pucujące okna jedna przed drugą, familoki, Giszowiec-i tak w kółko.
    • Gość: olo Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadionie IP: *.welnowiec.net 16.06.11, 08:54
      To nie jest powrót do czasów Gierka to jest STALINOGRÓD, byłem na Białorusi i jest podobnie w kwestii nowoczesnej demokracji-rządy technokratów.
    • Gość: z gwiazdy Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadionie IP: *.de 16.06.11, 09:52
      Ledwo komisja przejedzie przez wszystkie kandydujące miasta i od razu będą wyniki? To tylko oznacza, że maja już wybranego kandydata. Wizytacja jest częścią dyplomatycznego protokołu. Dla unijnych urzędników to tylko obowiązkowa procedura. Jak sobie wyobrażacie przegraną Wrocławia albo Warszawy z Katowicami? Myślę, że kilka miast było na liście tylko po to aby je "zmotywować do lepszej kultury", którą od dawna tętni Wrocław i to bardziej od Warszawy. Chciałabym dla Katowic nagrody ale fakt, że zaszły tak wysoko jest wystarczająco dużym wyróżnieniem. Pokazać Giszowiec i Nikisz, pochwalić się wysokim poziomem naszych uczelni albo opowiedzieć o przyszłych inwestycjach to za mało. Każde większe miasto tak ma . Jeszcze na co dzień musi się coś w wydarzać, niestety pod tym względem dalej jesteśmy prowincją z której "po kulturę" jeździ się do Krakowa i Wrocławia. Studiowałam w Krakowie i wiem, że tak jest, wie o tym też Uszok, pewnie dla tego prosił Kraków o poparcie. Trzymam kciuki ale nie będę rozczarowana jak wygra inne miasto.
      • Gość: snow Re: Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadi IP: *.mikolow.net 16.06.11, 10:34
        przeczytaj sobie jeszcze raz w jakim celu przyznawany jest tytul ESK. a potem jeszcze raz.
    • Gość: Tomasz Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadionie IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 09:53
      Dlaczego woda była fioletowa? A nie np. żółta w kolorze słoneczników?
    • Gość: katowiczanka Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadionie IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 10:07
      Modernistyczna dizelnica katowic? a gdzie to jest? zalozna pokazowa z tym ESK, na zawolanie robi sie sztuczny tlum, a jak tytulu nie dostaniemy to sie skoncza inwestycje w pseudo kulture. ja tez bym chetnie pojechala na nikisz, ale jakos nikt nie pomyslal, zeby zorganizowac tam dobry dojazd komunikacja miesjka. zalosne jest to chwalenie sie nikiszem, giszem i mariacka, jakby to byly cale katowice. zalosne sa te kwiatki namalowane na mariackiej - popelina i pokazowa, kilka kwaiatkow na cala ulice, zamiasta caly deptak zamalowac w kwiatuy
      • Gość: Alicja Re: żałosne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 10:31
        farbowanie wody, malowanie trawników i ronda w kwiatki ... wspomnienie młodości włodarzy Katowic
      • Gość: bv Re: Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadi IP: 93.175.66.* 16.06.11, 10:34
        Jak to się mówi - z gówna bicza nie ukręcisz.
        A cała ta akcja w postaci pseudo działań to ściema do wyciągnięcia kasy.
        Za trzy miesiące nikt nie będzie słyszał o słonecznikach i ogrodach balkonowych w Superjednostce.
        A durnie mogli wybudować np. basen i inne obiekty, które mieszkańcom będą służyły przez laty ...
      • Gość: snow Re: Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadi IP: *.mikolow.net 16.06.11, 10:42
        proponuje najpierw kupic sobie ksiazke "google.pl w weekend", wtedy w magiczny sposob pojawia sie odpowiedzi na Twoje pytania.
        cieszy mnie ze w Kato ciagle sa ludzie ktorzy chca i potrafia sie bawic, nie tylko wylewac swoje zale na forach.
      • Gość: joanka Re: Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadi IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 10:58
        Kochana, na Nikisz, Giszowiec i tym podobne miejsca dostaniesz się bez problemu kilkoma autobusami. Polecam próbę generalną - jutro (17.06 o 18.30 do szybu Wilson - to podobny kierunek. Dokładne przystanki na KZK GOP, co jak co ale ta strona jest OK.
    • Gość: mrowka Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadionie IP: *.rdns.sun-net.pl 16.06.11, 11:07
      Nie cierpię maruderów... wczorajsza akcja to nie tylko działania miejskie czy biura ESK. to również działania "oddolne", ludzi, którzy chcieli się włączyć w te działania i zrobili to zupełnie za darmo i dobrze się przy tym bawili. Czytam te komentarze i okazuje się że większość nie rozumie idei przyznawania ESK. Poza tym większość ma podejście takie, że wszystko się należy i przyjść na gotowe. A ruszcie tyłki maruderzy, a weźcie się za coś! Działania kulturalne to przede wszystkim działania oddolne, urzędnicy są jedynie od dawania kasy. Oprócz instytucji miejskich, które oczywiście być muszą, to jest jeszcze cała masa możliwości. Tylko od komputera trzeba zadek ruszyć...
    • Gość: Scylla Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadionie IP: *.xdsl.centertel.pl 16.06.11, 11:10
      A czy Wysoka Komisja była na Załężu, w Szopienicach, na Utymanie, na ul. Wodnej, Cynkowej, na Manhattanie, Pekinie w Bogucicach? Tam jest dopiero prawdziwe życie i kultura, tam są prawdziwe Katowice!
    • Gość: mzl Lublin wygra na 100 % IP: *.146.136.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.06.11, 11:26
      Największe szanse ma Lublin, bo dla tego miasta byłby to najważniejszy zastrzyk gotówki i turystów , jest niedocenionym pięknym miastem, ma śliczna Srare miasto z ponad setka lokali gastronomicznych, ma kilka muzeów teatry kilkadziesiąt festiwali buduje budynki kulturalne za łączna kwotę 400 milionów euro, najpiękniejsze lotnisko, trasę ekspresowa do Warszawy, jest na styku kultur wschodniej i zachodniej, ma 100 tysięcy studentów i 4 uniwersytety plus polibude, budowana jest ekspresówką do Lwowa który razem z Lublinem chce organizować Esk 2016, jest miastem zaniedbanymi przez Rząd Tuska. Pozdrawiam Katowiczan ! PS. Gdańsk , Wrocław i Warszawa nie liczą się moim zdaniem wogóle, bo tam ludzie nic nie wiedza o esk2016, poza tym bez przesady: euro2012 i Esk 2016 w tym samym mieści to byłby skandal!!!
      • Gość: realista Re: Katowice wygrają na 100 % IP: 62.233.185.* 16.06.11, 11:35
        A my mamy budynki kultury budowane za 1 miliard, 3 międzynarodowe lotniska w promieniu 100 km, dwie autostrady + ekspresówki, dużo więcej wydarzen kulturalnych, dużo więcej ludzi którzy na tej kulturze mogą skorzystać. Lulin jest pięknym miastem? to po co mu jeszcze ESK. To w takim razie Katowicom potrzebne ESK żeby się też ładnym miastem stały;-)
        • Gość: kolusznik21 Re: Katowice wygrają na 100 % IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 12:46
          Realista, rusz tyłek czlowieku,wyjdz na miasto zamiast wypisywac takie androny na forum!
          Wyjdz i pokaz nam gdzie jest ta twoja katowicka kultura...
          Pieprzysz trzy po trzy na forum gazety całe dnie i pojecia nie masz o niewirtualnej rzeczywistosci:(
          • Gość: matt Re: Katowice wygrają na 100 % IP: 83.230.127.* 16.06.11, 13:09
            Raczej "rusz tyłek i zobacz, jak wygląda Europa": jej parki, komunikacja,
            gastronomia, ulice wieczorem, itp. Tu żadnym malowaniem wody na liliowo
            ani wieszaniem starych neonów nie zamydli się oczu. Lumpenproletariat
            i sfora niewydajnych, skorumpowanych urzędników - ot! i cała ESK.

Katowice - miejsce zatrzymywania dla ręcznego przełączenia zwrotnicy
            • Gość: snow Re: Katowice wygrają na 100 % IP: *.mikolow.net 16.06.11, 13:30
              gratuluje Ci znajomosci Europy, jej parkow, komunikacji, gastronomii i ulic wieczorem. tacy ludzie sa potrzebni w Katowicach, bo z inicjatyw oddolnych naprawde duzo da sie zrobic, wiesz? A nie - Ty przeciez nalezysz do tych co to maja na wszystko przepis tylko nigdy z tego nic nie wynika.
          • Gość: realista Re: Katowice wygrają na 100 % IP: 62.233.185.* 16.06.11, 13:41
            Najwyraźniej w jakiejś wyimaginowanej rzeczywistości żyjesz ty. Na miasto wychodze bardzo często i korzystam z tej katowickiej kultury której twierdzisz że nie ma. Polecam samemu odejść od komputera, zerknąć do ultramaryny. Chyba, że dla ciebie kultura kończy się na dodzie i YCD. Tego rzeczywiście mamy w katowicach mało. Nie wiem co z tym poczniesz.
            • Gość: ESK dla Lublina! Re: Katowice wygrają na 100 % IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 18:34
              Realista, ten "argument" z Doda to chyba taka twoja zdarta płyta, bo po raz setny to czytam w twoim wydaniu:/ Marne, wysil sie bardziej :/ Poziom twoich postow jest adekwatny do poziomu kultury w Katowicach - dno i osiem metrow mułu.
              • Gość: realista Re: Katowice wygrają na 100 % IP: *.polnet.tv 16.06.11, 18:57
                zauważ, że argument z dodą pada zawsze w tym samym kontekście. Gdybyś przeczytał więcej moich postów to znalazlbyś bardziej rzeczowe uzasadnienie które obala stwierdzenie, że w Katowicach jest z kulturą marnie. Nie wiem jak ty z Lublina mozesz to stwierdzić. PricewaterhouseCoopers najtrafniej określiło gdzie w Polsce jest kultura i Lublinowi daleko do Katowic. Biorąc pod uwagę, jak lublinianie na różnych forach atakują katowice dochodzę do wniosku, że jednak najmniej należy się wam ten tytuł. Nikt inny nie naskakuje na inne miasta tylko wy - oto poziom kultury w Lublinie.
                • Gość: młoda Re: Katowice wygrają na 100 % IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 09:07
                  Witam Pana, to niesamowite ile Pan zarabia na tych miernych argumentach. Bardzo to zabawne albo się Pan nazywa Mirek Rusecki( sprawdziłam) albo jest jego kumplem... całe szczęście wyjeżdżam i nie doczekam wyniku. Ostatnio oglądałam film o Trockim, był równie nawiedzonym demamgogiem. To sztaszne być fanatykiem ESK i publicznie besztać resztę świata, nawiadzoną pustą ,, symboliczną '' demagogią z poparciem milionów złotych, jedyną słuszną opcję kultury i sztuki na świecie, modlitwę bez wartości i pokrycia. Ekumeniczna Sekta Kultury niech żyje nam!!! pa pa pa!
                  • Gość: realista Re: Katowice wygrają na 100 % IP: 62.233.185.* 17.06.11, 09:56
                    ha ha, muszę żonie powiedzieć, że mam nową tożsamość :D I znowu wychodzisz z tym samym tekstem, ze robię to dla pieniędzy. Ty chyba motywację ludzi umiesz rozumieć tylko tak: jak za kasę to coś robią, jak nie ma kasy to nie. Już mi chciałaś wmówić, ze słonecznik to to samo co kiełbasa - rany, skąd ty te teorie bierzesz? Rany i jeszcze mnie do Trockiego przyrównać? mnie kapitalistę i burżuja :D

"To sztaszne być fanatykiem ESK " fanatyzm jest z definicji czymś bezinteresownym a kilka zdan wcześniej pisałaś, że robię to dla pieniędzy ;D

"> i publicznie besztać resztę świata, nawiadzoną pustą ,, symboliczną '' demagogi
                    > ą z poparciem milionów złotych," - besztam tylko malkontentów którzy nie uzasadniają swoich tez, nie potrafią tego, cechuja się malkontenctwem (uważam że to największa zaraza tego kraju) albo po prostu ze względu na swoją jakąś chorobę plują jadem na kogokolwiek kto się nawinie. Przypomnieć Ci kto podpisałe się pod moim postem wyzywając od "małointeligentnych", a swojego zdania w żaden sposób nie uzasadniając?

" jedyną słuszną opcję kultury i sztuki na świeci
                    > e, modlitwę bez wartości i pokrycia. Ekumeniczna Sekta Kultury niech żyje nam!" a gdzie ja wspomniałem, ze ESK jest jedynie sluszną opcją kultury? Widzę inne opcje i możliwosci, tylko ty zadnych nie przedstawiłaś. jak na razie z twoich postów przebija się tylko krytykanctwo, a nie krytyka. krytyka wymaga zaproponowania innej opcji i alternatywy. Jest czyms bardziej wymagającym. Jest na szczęście wielu ludzi na tym forum którzy są do tego zdolni i tak robią. Póki co nie pokazałaś, ze do nich należysz :(
                  • Gość: realista Re: Katowice wygrają na 100 % IP: 62.233.185.* 17.06.11, 14:24
                    jeszcze ostatni post sobie pozwolę napisać. Zaintrygowałaś mnie tym p. Mirkiem Ruseckim.
                    "> to zabawne albo się Pan nazywa Mirek Rusecki( sprawdziłam) albo jest jego kum
                    > plem..."
                    O co chodzi? p, Mirka już w internecie znalazłem i być moze dolączę do jego znajomych, skoro twierdzisz, ze mamy tyle wspólnego ;-) dziękuję za inspirację :-)
      • Gość: no Re: Lublin wygra na 100 % IP: *.netdirekt.com.tr 16.06.11, 13:13
        Lublin jest słabo skomunikowanym miastem, jedyne dobre połączenie drogowe ma z Warszawą, lotnisko wymaga inwestycji i oferuje zbyt małą ilość połączeń międzynarodowych. Samo miasto wymaga wielomilionowych kredytów i inwestycji. Katowice mają wszystkie te atuty, których brakuje Lublinowi. Poważnym atutem Lublina jest bogata i zróżnicowana oferta kulturalna, w tym jednym punkcie Katowice muszą nadrobić dystans jaki dzieli nas od pozostałych kandydatów. Taka oferta na pewno powstanie, ale inwestycje są najważniejsze bo oznaczają rozwój i miejsca pracy dla tysięcy ludzi. Jak rynek pracy jest mały słaba jest też kultura, dla tego Katowice inwestują w przyszłość budując nowoczesne, największe w Polsce Centrum Kongresowe, galerię handlową i nowoczesny dworzec PKP, centrum przesiadkowe(jesteśmy ważnym węzłem komunikacji autokarowej), salę WOSPR, rozbudowuje się Silesia City Center, powstanie bardzo nowoczesne muzeum, nowe hotele, pozyskaliśmy też japońskich inwestorów, sukcesywnie modernizowane jest całe miasto, budowane są też nowe mieszkaniowe osiedla np. w Dolinie Trzech Stawów. Za tymi inwestycjami przyjdą następne. Kulturę trzeba wiązać z rozwojem i przyszłością w przeciwnym wypadku staje się ona wspomnieniem dawno minionej świetności, która jest Polska specjalnością i z której coraz mniej wynika dla Europy. Katowice wolą stawiać na nowoczesność wg sprawdzonych europejskich wzorów jak np. Ruhrgebiet w Nadrenii P-W.
        • Gość: realista Re: Lublin wygra na 100 % IP: 62.233.185.* 16.06.11, 13:49
          Mam tylko jedną uwagę :) żadne z miast rywalizujących o tytuł ESK za wyjątkiem Warszawy nie ma lepszej oferty kulturalnej. Zgodnie z raportem PricewaterhouseCoopers (niezależna firma conultingowa) pod względem dużych wydarzeń kulturalnych katowice są na drugim miejscu w Polsce, zaś pod względem dostępu do kultury (ilosć miejsc w kinach, teatrach) i ilości wydarzeń kulturalnych wogóle jesteśmy trzeci (za warszawą - w końcu stolica i Krakowem). Jeżlei tylko się chce to naprawdę nietrudno znaleźć dużo ciekawych wydarzeń. W tym momencie odbywają się w mieście 3 międzynarodowe festiwale! Art naif, A-part, Ars Independent. Przypomnę, ze niedawno zakończyło się kilka innych międzynarodowych festiwali, a w tym miesiącu jeszcze kilka nowych festiwali się rozpocznie!
          • Gość: no Re: Lublin wygra na 100 % IP: *.netdirekt.com.tr 16.06.11, 15:06
            Zgodzę się tylko częściowo, w Ultramarynie i Gazecie czytam, że oferowane są liczne imprezy dla bardzo młodej publiczności albo dla starszych osób. Słabo jest z ofertą weekendową dla ludzi w średnim wieku 35-45 lat pracujących w biznesie, bankowości i marketingu. Kiedyś było np. więcej koncertów w Spodku klasyków rocka: Sting, Marc Knopfler, Oldfield, Page, King Crimson, Yes - teraz odbywają się w innych miastach. Były też koncerty jazzowe w klubach i większych salach jak Garbarek czy Herbi Hancock, teraz na dobry jazz muszę jechać do Bielska albo Krakowa, tam jest też więcej naprawdę fajnych lokali, których u nas wciąż mało w samym centrum i w dzielnicach miasta, prawie zawsze muszę jechać gdzieś autem. Owszem, jest teraz Mariacka z ofertą bardziej pod młodzież, słaba pod kątem spotkań biznesowych. Aby poszukać czegoś dla siebie zwykle idę do Altusa bo nie wchodzą w grę restauracje w SCC. To jednak nie to samo co lokal w fajnie urządzonej kamienicy z wewnętrznym patio. Ale nie chcę tu bić piany tylko uzasadniam dlaczego piszę, że jest jeszcze coś do zrobienia. Miasto tworzą ludzie w różnym wieku i o różnych preferencjach - trzeba to bardziej uwzględniać. No i sprzątać, szorować miasto na co dzień a nie tylko od święta :)
            • Gość: realista Re: Lublin wygra na 100 % IP: 62.233.185.* 16.06.11, 15:26
              ja nie przeczę, że jest dużo do zrobienia i to w wielu sprawach... walczę tylko z ludźmi o skrajnych i jednostronnych poglądach. ty do nich nie należysz :) jazz i rock o jakim piszesz rzeczywiście kiedyś był troche lepiej reprezentowany (słyszałem nawet od muzyków ze stanów, że u nich mamy (Śląsk) niezłą opinię). Myślę, ze koncertów jest trochę mniej ze względu na remont w spodku w zeszłym roku. Mam nadzieję, ze teraz trochę nadgonią zaległości. Koncert Judas Priest to jednak niezłe wydarzenie (chociaż ostrzejszy klimat). Brakuje też koncertów na stadionie śląskim, ale to też wina remontu. Ja jakoś tego nie odczuwam bo bardziej nowoczesny rok też mnie kręci. Zaś co do jazzu to aż tak źle nie jest. W akademii muzycznej są niezłe koncerty (byłem niedawno na festiwalu jazzowym i mam dobre wspomnienia). W hipnozie z tego co wiem co chwilę też coś ciekawego się dzieje. W czerwcu (chyba za tydzień) będzie euromed festiwal w podcieniu CKK, w zeszłym roku było to rewelacyjne wydarzenie z dużą ilością jazzu na eurpoejskim poziomie. Co do mariackiej to na ulicy rzeczywiście mlodzież szaleje ale polecam Katofonię gdzie jest dużo koncertów na żywo w klimatach jazzowo-bluesowych. Szkoda, że nie udało się rozkręcić jazz pubu violino. Natomiast z nowych restauracji ze smakiem i na poziomie, polecę Cynamon na mikołowskiej (mają rewelacyjnego kucharza) i nową restaurację hiszpańską na przeciwko fanaberii przy archikatedrze (ładnie urządzone patio i porażająco niskie ceny związane chyba z chęcią rozruszania interesu). Pozdrawiam
              • Gość: no Re: Lublin wygra na 100 % IP: *.netdirekt.com.tr 16.06.11, 16:10
                Dzięki za informacje, bo miło pisać z Kimś z dobrze zorientowanym : ) Masz rację, że spadek imprez w Spodku spowodował remont, tak samo na śląskim. Co do oferty jazzowej chodziło mi o udział prawdziwych gwiazd tej muzyki, na Jazzowej Zadymce, jest też drugi festiwal w Bielsku, którego patronem jest Tomasz Stańko, grają największe sławy. Co do Hipnozy zgoda, jedynym problemem jest to, że najczęściej organizują tam koncerty w tygodniu, kiedy jestem poza Katowicami, zwróciłem uwagę, że brak jest imprez w weekendy co zmusza do wyjazdów. Organizatorzy takich koncertów powinni to skorygować, bo przeważnie wtedy mam czas i szukam gdzieś wyjść i zostawić zarobione pieniądze. Wtedy wsiadasz w samochód i jedziesz bo z Katowic wszędzie jest blisko, no i mamy autostradę. Teraz byłem w Gliwicach na Palm Jazz Festiwalu, który proponuje muzykę folkową i jazz - bardzo udana impreza. Na koncert Możdzera podczas festiwalu jazzowego w Katowicach nie dostałem biletów, tak samo na Woody Allena - to też o czymś świadczy. Byłem za to w GCK jak Możdżer grał do filmu, wszystko fajnie, ale ta sala koncertowa pozostawia trochę do życzenia. Dziś koniec. Powodzenia Katowice!
            • Gość: snow Re: Lublin wygra na 100 % IP: *.mikolow.net 16.06.11, 16:01
              akurat moze pora troche nie jazzowa ale od pazdziernika znow sie bedzie troche dzialo (jazz i okolice) w GKC i hipnozie. W Rialcie bywaja ciekawi artysci, do Teatru Rozrywki tez rzut beretem.
              Wyraznie brakuje restauracji z dobrym jedzeniem - licze ze kilka takich pojawi sie na Mariackiej i w okolicach. Na "biznesowe lancze" moge polecic Pan de Rosse na trzech stawach albo La Cantine obok.
              • Gość: maku Re: Lublin wygra na 100 % IP: 65.98.1.* 16.06.11, 18:38
                Snow chyba nie zauważyłeś ale nie ma już GCK ani tym bardziej Cyklu Jazz i Okolice, który był inicjatywą Andrzeja Kalinowskiego byłego pracownika GCK, który sprowadzał do Katowic ciekawsze koncerty niż robi to całe ESK i teatr Rozmaitości razem wzięte. Na gruzach GCK powstało właśnie biuro ESK 2016, które współpracuje z Estradą Śląską. December Palace nazywa się teraz Centrum Kultury Katowice im. Krystyny Bochenek w tym strasznym dworze działają trzy duże instytucje Estrada Ślaska - tylko w obszarze miasta Katowice. ESK 2016 - wiadomo i NOSPR. Hipnoza tylko wynajmuje pomieszczenia. Górnośląskie Centrum Kultury było instytucja regionalną o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. CKK to nie wiadomo co, a po zbudowaniu nowej sali NOSPR, Centrum Kongresowego i Muzeum Śląskiego prawdopodobnie pójdzie pod młotek. Może lepiej aby Kato dostało tytuł ESK, jak nie to z prawdziwą kulturą może być krucho. Politycy chcą wielkich wydarzeń i haseł bo na tym mogą oprzeć swój wizerunek. Głównie o to w tym wszystkim chodzi.
                • Gość: snow Re: Lublin wygra na 100 % IP: *.mikolow.net 16.06.11, 21:04
                  fakt - nie zauwazylem. jak pisalem - jestem troche poza obiegiem. sadzilem ze GCK zmienilo tylko nazwe na CCK - reszta zostala po staremu.
      • Gość: ON Re: Lublin wygra na 100 % IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 09:34
        Zgadzam się w 100 procentach i świetny dyrektor artystyczny- z prawdziwą charyzmą co widać na pierwszy rzut oka, ma spore osiągniecia, dużo szersze od Pana Zielińskiego.
    • Gość: Realistycznie Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadionie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 14:17
      Moim zdaniem w walce o tytuł ESK liczą się tylko Katowice i Lublin. Jak będą inne wyniki to komisja konkursowa powinna za karę zobaczyć przyszłą galerię na pl. Szewczyka
      • Gość: realista Re: Walka o tytuł ESK 2016. Katowice już na stadi IP: 62.233.185.* 16.06.11, 14:26
        Twoje zdanie podziela większość zorientowanych w konkursie ludzi. A karę wymyśliłeś rewelacyjną ;D
    • Gość: katolub. porównanie IP: 173.242.118.* 17.06.11, 10:07
      Wiele się tu pisze o kulturze, jej obecności w Katowicach, wysokim poziomie kultury, atrakcyjnych wydarzeniach i przebogatej ofercie. Ponieważ tak się składa, że często bywam w Lublinie mogę pokusić się na pewne porównania. W stosunku do Lubelaków (tak najczęściej sami siebie określają mieszkańcy Lublina) Katowiczanie są osobami zdystansowanymi i nieufnymi. W dziedzinie kultury osobistej prezentujemy podobny poziom, mocno prowincjonalnych nawyków i kołtuńskich przyzwyczajeń. Podobnie jak w Katowicach prym wiodą faceci, przy czym Kobiety w Lublinie mniej są skore do uległości wobec facetów i z większą mądrością dochodzą swoich praw. Oferta kulturalna Lublina nieco trąci naftaliną ale angażuje wiele osób, kultura - szczególnie teatr, literatura, film, muzyka - w bardziej naturalny i bezpretensjonalny sposób jest głównym tematem towarzyskich spotkań, kawiarnianego i akademickiego życia. Katowiczan cechuje zwięzłość i brak takich form towarzyskiego spędzania czasu, nawet w rozmowach ludzi bezpośrednio związanych z teatrem, sztuką, muzyką. Katowiczanie mówią, że coś im się podoba lub nie bez uzasadnień ale kierując się powszechną opinią na określony temat. W Lublinie jest pod tym względem lepiej a ludzie ciekawi są własnych opinii, tego "co i dla czego" ktoś poleca. W Lublinie przybywa nędzarzy, w Katowicach jest podobnie są oni jednak mniej nachalni. Lubelacy są bardziej otwarci ale potrafią być złośliwi i ironiczni, tymczasem Katowiczanie przez swoją powściągliwość wogóle nie dochodzą do takiego poziomu, pozostając w kręgu rozmów o charakterze czysto zawodowym. Trudno o bardziej odmienne światy, oba mają swoje wartości i oba są dość prowincjonalne. W lublinie brak jest wielkich wydarzeń kulturalnych jest natomiast duży wysyp kameralnych, szczególnie w ostatnim czasie, w Katowicach jest dokładnie odwrotnie. Myślę, że oba miasta mają równe szanse, oczywiście bliżej jest mi do Katowic.
      • patsy_stone Lubelak opinia 17.06.11, 15:57
        po pierwsze ..niezwykła dyskusja się tu wywiązała...i to jest bardzo dobre:-)
        Rzeczywiście patrząc na kandydatów do ESK tylko Lublin i Katowice się liczą..czyż nie jest to ogromny sukces obu miast?
        co do prowincjonalności...prowincjonalność to sposób myślenia
        Lublin na pewno jest przytłoczony bliskością Warszawy
        Katowice zdominowane przez Kraków
        dla obu tych miast ESk to szansa i to ogromna.
        osobiście - studiując na północy Polski i będąc Lubielakiem poznałem ludzi z Katowic, Mikołowa,Gliwic, pierwsze wrażenie było złe -ludzie oceniający, głośni, głoszący ślepo swoje racje, z parciem po trupach, silni w grupie, zamknięci. Zupełne przeciwieństwo nas Lubelaków spokojnych, ostrożnych, ciekawych innych, towarzyskich
        i cóż się stało? po 15 latach od ukończenia studiów jedyne przyjaźnie jakie pozostałyz grona ludzi z całej Polski to właśnie z ludźmi z...Katowic, Mikołowa i Gliwic:-)))))))) a oni z nami Lubelakami:-)
        Jesteśmy inni, i inne mamy oczekiwania co do kultury ale...gdzieś tam jest płaszczyzna porozumienia..może przez to że przeciwieństwa się przyciągają.
        Oba miasta bez wątpienia zasługują na ten tytuł-Kulturalnej Stolicy Europy
        Pamiętajcie jednak o jednej sprawie, zwycięstwo Lublina zmieni postrzeganie przede wszystkim Polaków, Polski i reszty obywateli EU o tzw Ścianie Wschodniej,
        bo po raz pierwszy jej głos jest słyszalny, i to nie poprzez i zadymy, afery, awantury, rankingi gospodarcze czy inwestycje rządowe ale poprze to co i jak robimy, jak zwykle spokojnie, bez pomocy, wolniej ale systematycznie. Ze jesteśmy i to nie na uboczu !
        życzę Katowicom zwycięstwa ale.... kciuki i serce pozostaje w Lublinie
        pozdrawiam Lubelak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka